24.11.2019.

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ohridski biser obilježili Racinov dan

Makedonci očekuju i europska svitanja

Prošlo je punih 80 godina od kada je, u Špulerovoj tiskari u Samoboru, svjetlo dana ugledala čuvena zbirka pjesama Koče Racina Beli mugri, kod nas prevedena kao Bijela svitanja. Djelo je to koje je označilo prekretnicu u makedonskoj književnosti, a Kosta Solev Apostolov – Kočo Racin s ovih svojih dvadesetak pjesama ulazi u povijest kao utemeljitelj suvremene makedonske poezije.

O Racinu je snimljen i igrano-pjesnički film naslova Elegija za tebe, koji su Samoborci mogli pogledati 18. studenoga u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru, a tri dana kasnije održana je u Zagrebu i velika tribina o makedonskom nacionalnom velikanu.

U povodu značajne obljetnice i ove godine u Samoboru je, u organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonskog kulturnog društva Ohridski biser, obilježen Racinov dan.

Ispred Samoborskog muzeja u subotu, 23. studenoga, okupio se velik broj štovatelja lika i djela Koče Racina, njegovih sunarodnjaka, naših Samoboraca Makedonaca, gdje su izaslanstva Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Vijeća makedonske nacionalne manjine te predstavnici makedonskih kulturnih društava najprije položila cvijeće podno njegove biste u parku kod Muzeja.

Program je nastavljen u prostorijama Samoborskog muzeja, u čijem je predvorju postavljena zbirka crteža o velikom pjesniku, nakon čega su, uz Racinovu poeziju koju su čitali članovi literarno-dramske grupe Lenka i poznatih makedonskih pjesama u izvedbi grupe Momi biserni, o Koči Racinu govorili dr.sc. Vasil Tocinovski i dr.sc. Slavčo Kovilovski.

U ime Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj nazočne je pozdravila Zorica Velinovska, a svojim se sunarodnjacima i njihovim gostima obratio i Nazif Džaferi iz Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj. Dobrodošlicu dragim prijateljima uputili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i gradska vijećnica Irena Kapor, a ime Samoborskog muzeja, dugogodišnjeg pokrovitelja ove kulturne manifestacije, pozdravio ih je kustos Luka Kazimović.

Ugodno druženje je potom, uobičajeno, nastavljeno domjenkom na kojem su ponuđeni makedonski kulinarski specijaliteti i vina, sve uz toplinu iskrenog prijateljstva koja Hrvate i Makedonce veže već puno desetljeća.

M.K.

 

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD Ohridski biser obilježili Racinov dan

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002