11.04.2019.

Dojdi osmaš u Samobor 2019.

Široka lepeza obrtničkih zanimanja

Učenici osmih razreda samoborskih i svetonedeljskih škola i ove su godine dobili priliku da zorno vide i poslušaju što im se nudi u samoborskim i nekim zagrebačkim srednjim strukovnim školama. Posebno su dobrodošli u Srednju strukovnu školu Samobor i Ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu, dvije škole koje nude čitav niz trogodišnjih i četverogodišnjih programa za uvijek deficitarna obrtnička zanimanja.

Program Dojdi osmaš u Samobor već 7. godinu zaredom organizira udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, zajedno s Gradom Samoborom, ETUŠ-om, SŠS-om, zagrebačkim srednjim strukovnim školama i Udrugom Pozitiva Samobor, a ove je godine održan u četvrtak, 11. travnja, u dvorani i praktikumima Srednje strukovne škole. U Samobor su najprije stigli osmaši iz Svete Nedelje i Rakitja, a pozdravili su ih predsjednik Udruženja obrtnika Marijan Karlović, ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor Davor Škiljan, ravnateljica ETUŠ-a Mirjana Kroflin i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koji su svi redom pozvali učenike da upišu neko od čak 20 zanimanja prema vlastitom afinitetu, jer im ona kasnije nude siguran posao i adekvatno plaćena radna mjesta.

Osim navedenih škola, učenicima su se prigodnim materijalima i praktično predstavili još i Elektrotehnička škola iz Zagreba, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Obrtnička i industrijska graditeljska škola iz Zagreba, Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Udruženje obrtnika i Udruga Pozitiva Samobor, nakon čega su krenuli u obilazak kabineta u kojima srednjoškolci praktično bruse svoja znanja. Svoje đake s ponuđenim programima detaljnije je upoznao gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, koji im je i kroz par primjera iz vlastitog iskustva približio zašto je dobro izabrati obrtničko zanimanje.

Posebno zanimljive su bile prezentacije robotičara, "3D samoborske kremšnite" i oslikavanje automobila zračnim kistom, a osmaši su mogli vidjeti kako konkretno rade frizeri, slastičari i alatničari.

Dodatna vrijednost koju "Dojdi osmaš" pruža učenicima je sudjelovanje brojnih obrtnika i poduzetnika s područja Samobora i Svete Nedelje, koji su ih istoga dana ugostili u svojim obrtničkim radionicama. Učenici su iz prve ruke vidjeli kako je to biti poduzetnik i koje sve obrazovne kompetencije obrtnici traže od svojih zaposlenika. Obzirom da učenici u srednjim strukovnim školama osim teorijskog dijela imaju i praktični dio nastave, obilazak obrtničkih radionica jedinstvena je prilika za sve osmaše da uđu u svijet obrtničkih zanimanja i steknu uvid kako izgleda učenička praksa te na kraju lakše donesu odluku o svojem budućem obrazovanju.

O važnosti ove manifestacije govori i podatak da svake godine više od 500 učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje kroz ovaj program posjeti naše škole.

M.K.

 

Dojdi osmaš u Samobor 2019.

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002