09.04.2019.

Djeca DV Slavuj iz odgojne skupine Zrikavci posjetili svetonedeljskog gradonačelnika

Pet tema za pet prstiju

Djeca DV Slavuj iz odgojne skupine Zrikavci posjetili svetonedeljskog gradonačelnika

Djeca iz odgojne skupine Zrikavci Dječjeg vrtića Slavuj 9. su travnja, u sklopu projekta "Say hello to the world", posjetili Gradsku upravu Grada Svete Nedelje, gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, u pratnji zamjenice gradonačelnika Marije Hršak. Zrikavci su pristigli u pratnji odgojiteljica Eržebet Širanović i Zdenke Sever te psihologinje Sare Jager.

Uvažavajući vrijednosti i ciljeve Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj, Dječji vrtić Slavuj je sklopio ugovor s FINI Zavod Radeče i uključio se u projekt "Say hello to the world", međunarodnu inovaciju virtualnog povezivanja vrtića i škola putem mrežne aplikacije "My hello". Projekt omogućava povezivanje djece diljem svijeta prema unaprijed pripremljenom programu "Pet prstiju", s ciljem upoznavanja različitih kultura i tradicija, oblikovanja nacionalne i državne svijesti, poticanja kreativnosti i stvaralaštva, prihvaćanja različitosti, prevladavanja predrasuda i stereotipa, te komunikacije i izmjene primjera dobre prakse.

Projekt se sastoji od 5 tema: To sam ja, Ja i moja obitelj, Ja i moj vrtić, Ja i moje mjesto/grad i Ja i moja država. Posjet gradonačelniku održan je u sklopu teme Ja i moje mjesto.

Gradonačelnik Zurovec pojasnio je što zapravo gradonačelnik radi i koliko je važno kvalitetno upravljati gradom. Mališane je najviše zanimalo što je gradonačelnik želio postati kada je bio dijete i da li je način na koji se postaje gradonačelnik sličan utakmici u smislu tko je bolji i ima više navijača taj i pobijedi.

- Kao dijete želio sam postati odvjetnik. Čovjek sazrijeva kroz razna učenja koja ga vode k zanimanju u kojemu se u konačnici pronađe. Potrebno je ulagati i njegovati ono što volimo, jer je svako zanimanje vrijedno i potrebno - istaknuo je tom prilikom Zurovec.

Zrikavci su otpjevali i dvije prigodne pjesme, gradonačelniku uručili crtež na temu Gradske vijećnice te se s njime i gradskim čelnicima nastavili opušteno družiti.

A.B.B.

 
09.04.2019.

7. Svetonedeljska salamijada i 6. izložba vina

Pobijedili Vedran Šinko i Zdravko Runtas

Salamer Vedran Šinko i vinar Zdravko Runtas pobjednici su 7. Svetonedeljske salamijade i 6. izložbe vina, čija je završnica, uz podjelu priznanja, zabavni program i degustaciju proizvoda održana u subotu, 6. travnja, u društvenom domu u Maloj Gorici.

Kod salamera hobista ocijenjeno je 66 uzoraka, a zlatna priznanja dobilo je njih 19: Vedran Šinko (Hrebine), Vlado Trčak (Samobor), Marinko Šinko (Hrebine), Vinko Jaklenec (Molvice), Stjepan Horvat (Dubrava Pušćanska), Krešimir Grubiša (Rakov Potok), Tomislav Kapusta (Sveti Križ), Martina Karlović Puhalo (Samobor), Josip Kirin (Gradna), Marijan Telišman (Samoborski Otok), Mario Požgaj (Molvice), Željko Prosinečki (Dubravica), Josip Vitko (Mala Jazbina), Nedeljko Cvijančević (Žitarka), Franjo Kirin (Gradna), Marijan Jagarinec (Bregana), Ivan Ostrugač (Zagreb), Zdravko Đurašin (Srebrnjak) i Josip Belak (Farkaševec). Srebrnim priznanjima nagrađena su 33 izlagača, a brončana priznanja dobilo je 14 salamera.

Na ocjenjivanju vina bodovano je 50 uzoraka. Zlatnim priznanjima nagrađeni su Zdravko Runtas (Otruševec, bijeli pinot), Slavko Grdanjski (Grdanjci, mješavina bijela), Marijan Jagarinec (Bregana, sauvignon), Dominik Đurašin (Srebrnjak, zeleni silvanac), Zdravko Đurašin (Srebrnjak, frankovka), Josip Ložnjak (Mala Gorica, mješavina bijela), Zdenko Novak (Samobor, bermet), Slavko Čakanić (Brezje, muškat žuti), Zdravko Žitković Kiki (Molvice, graševina), Vinko Jaklenec (Molvice, chardonnay), Zdravko Runtas (Otruševec, rizvanac), Alojz Požgaj (Mala Gorica, bijeli pinot), Stjepan Šolčić (Pavučnjak, graševina), Mladen Jaklenec (Molvice, chardonnay), Marijan Horvatinčić (Rakov Potok, zeleni silvanac), Darko Škof (Bestovje, traminac i muškat). Srebrna priznanja dobilo je 17 vinara, 6 njih preuzelo je brončana priznanja, a 10 vinara nagrađeno je priznanjem.

Ovogodišnju salamijadu otvorio je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Damir Nađi, a okupljenjih 150-ak posjetitelja pozdravio je Marijan Čižmešija, predsjednik Udruge Svetonedeljski kobasari, koja je organizator ove gastronomsko-zabavne manifestacije.

- Najveću zahvalu upućujem svima koji su predali uzorke salama i vina na ocjenjivanje, a ukupno ih je ove godine bilo 119, što je više nego lani – naglasio je Čižmešija.

Među gostima bili su predstavnici Udruge Zlatna šajba iz Samobora, predvođena predsjednikom Dubravkom Vidučem, Mario Bratulić iz istarske Udruge Sv. Petar u Šumi, ujedno i predsjednik nedavno pokrenutog Europskog saveza salamera i kobasara, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Matej Vrdoljak, predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje, poznati vinar Zvonimir Tomac i umirovljeni general Marijan Mareković. Za dobru zabavu pobrinula se grupa Havana, a program je vodio Mislav Maroević. Udruga Svetonedeljski kobasari i ove je godine izdala prigodni katalog, a svaki natjecatelj je, uz priznanje, dobio i majicu manifestacije s ovogodišnjim sloganom "Domaće je slađe". Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Sveta Nedelja, svetonedeljska Turistička zajednica i Svenkom d.o.o.

R.R.

 

Djeca DV Slavuj iz odgojne skupine Zrikavci posjetili svetonedeljskog gradonačelnika

7. Svetonedeljska salamijada i 6. izložba vina

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002