26.04.2019.

I u Samoboru obilježen Nacionalni dan Hitne medicinske službe

Kako pomoći osobi koja ima epileptički napad

Nacionalni dan Hitne medicinske službe (30. travnja) obilježen je u Samoboru poučnom vježbom tima Hitne medicinske pomoći u kojoj su demonstrirali kako pomoći pacijentu koji ima epileptički napad. Vježba je održana 26. travnja, a izgledala je vrlo realistično pa su se mnogi građani na samoborskom Trgu kralja Tomislava na početku zabrinuli što se događa. Ovaj put, srećom, bila je to samo vježba, no na podijeljenim prigodnim lecima objašnjeno je što treba učiniti u slučaju epileptičkog napada. Potrebne korake pojasnio je dr. Tonko Čolić, istaknuvši da unatoč dramatičnosti situacije građani moraju sačuvati prisebnost i učiniti sve da pomognu osobi koja ima napadaj. Većina napadaja traje 2-3 minute, a ako se radi o duljem uvijek je nužna hitna liječnička intervencija. Građani osobito trebaju obratiti pozornost da se unesrećeni ne ozlijedi pa mu pod glavu trebaju staviti jastuk ili neki mekani predmet, jaknu i slično. Ako je osoba bez svijesti, treba je postaviti u bočni položaj kako bi se održala prohodnost dišnih putova. U novim uputama je i upozorenje da se nikakvi predmeti ne stavlju među zube, jer mogu dovesti do dodatnih ozljeda. Napad se ne smije prekidati pokušajem sputavanja grčeva, a oko pacijenta treba ostaviti dovoljno prostora, tj. u neposrednoj blizini trebaju biti samo osobe koje pružaju pomoć. Način govora s unesrećenim treba biti umirujući i uz osobu treba ostati dok se u potpunosti ne oporavi ili do dolaska Hitne medicinske pomoći. Pri tome se ne smiju davati nikakvi lijekovi, hrana ili piće, sve dok osoba koja je doživjela epileptički napad ne bude u potpunosti budna.

Sve je to zorno pokazano u demonstraciji, a u njoj je sudjelovao cijeli tim Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije - Ispostave Samobor.

Uz dr. Tonka Čolića bili su tu medicinski tehničar Mihael Slaček i vozač Tomislav Perković, dok su se u ulozi pacijenta i osobe koja prva pruža pomoć i zove Hitnu našli medicinski tehničari Antonio Šincek i Mihael Ivanišević. Zaželjeli smo njima i svim kolegama što manje intervencija, osobito zbog činjenice da samoborska ispostava pokriva veliko područje Samobora, Svete Nedelje i Stupnika.

Inače, centralna svečanost Nacionalnog dana Hitne medicinske službe na razini Zagrebačke županije održana je ove godine u Jastrebarskom.

M.Š.

 
26.04.2019.

Javni poziv Zagrebačke županije za sufinanciranje strategije

Za razvoj pametnih gradova 200.000 kuna

Javni poziv Zagrebačke županije za sufinanciranje strategije

Zagrebačka županija sufinancirat će s 200.000 kuna izradu strategija i provedbu projekata razvoja pametnih gradova na području županije. Javni poziv za tu namjenu otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 22. studenoga 2019. godine.

Javni poziv raspisan je s ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva, razvoja poduzetništva, posebice u sektoru informacijsko-komunikacijske (IK) tehnologije te podizanju kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IK tehnologija.

Maksimalna visina iznosa bespovratne potpore po jednoj strategiji pametnih gradova iznosi 45.000 kuna, a po projektu razvoja pametnih gradova 50.000 kuna.

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje, potrebne izjave i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji. Više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-420.

M.M.

 

I u Samoboru obilježen Nacionalni dan Hitne medicinske službe

Javni poziv Zagrebačke županije za sufinanciranje strategije

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002