22.11.2019.

Poznati psihijatar Veljko Đorđević u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio svoje dvije knjige

Nije nama baš lahko

Poznati psihijatar Veljko Đorđević u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio svoje dvije knjige

Da svi imamo ožiljke života i životna razdoblja koja bismo mogli okarakterizirati kao sante leda potvrdio je iskusni i ugledni hrvatski psihijatar, profesor na Medicinskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta Veljko Đorđević, predstavljajući u četvrtak, 21. studenoga, u samoborskoj Gradskoj knjižnici svoje dvije knjige gore navedenih naslova.

Svoje višedesetljetno iskustvo liječnika koji se susreće s gotovo nevjerojatnim i nebrojenim problemima svojih pacijenata, ali i neizbježnim vlastitim emocijama, pretočio je Đorđević u pitko štivo koje će svojim različitim sadržajem čitatelja i nasmijati i rasplakati.

Na predstavljanju knjiga Đorđeviću se pridružila i kolegica iz struke, psihijatrica Marijana Braš, dodatno pojasnivši pojedina poglavlja, a oboje su najavili kako postoji interes da se Sante leda i ekraniziraju.

M.K.

 
22.11.2019.

Svečanost u povodu 20 godina akcije "Gradovi i općine prijatelji djece"

Veliko priznanje i Gradu Samoboru

U ponedjeljak, 19. studenoga, u Starogradskoj vijećnici Skupštine grada Zagreba održana je svečanost u povodu 20 godina akcije "Gradovi i općine prijatelji djece". Grad Samobor dobio je još jedno veliko priznaje, Povelju za Naj akciju - radionicu stripa "Svi smo drugačiji", u organizaciji Dječjeg foruma Samobor. Na svečanosti su od autora stripa prisutni bili Ivan Horvat iz OŠ Milana Langa i Neva Petravić iz OŠ Samobor. Rad samoborskih forumaša još jednom je dobio pohvale i vjetar u leđa za daljnje aktivnosti.

Sljedećeg su dana, 20. studenoga, dvije samoborska forumašice, Lana Šurina i Marta Rugole iz OŠ Samobor, držale govor u Hrvatskom saboru u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Izabrane su kao predstavnice od samo šest dječjih vijeća i dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Njihova tema bila je Pravo na slobodno vrijeme i igru.

Govor prenosimo u cijelosti:

"Djeca imaju pravo na slobodne aktivnosti primjerene svojim mogućnostima, željama i sposobnostima. Odrasli su im dužni omogućiti ostvarenje ovoga prava, a izostanak kvalitetnih sadržaja slobodnog vremena jedan je od oblika zanemarivanja nas djece i naših interesa. Slobodno, ali osmišljeno vrijeme čine život smislenijim, raznovrsnijim, organiziranijim i kreativnijim. Mi se razvijamo kroz primjerene programe, amaterski upoznajemo znanstvene, tehničke, umjetničke, sportske sadržaje i aktivnosti. Slobodno je vrijeme najčešće određeno društvenim položajem djece i mladih, njihovim životnim iskustvom te navikama, isto tako i mogućnostima koje pruža društvena sredina. Naš je izbor hoćemo li to vrijeme provesti opuštajući se, aktivno ili pasivno, u zabavi, igri ili stvaralaštvu! Školskim i izvanškolskim aktivnostima pruža nam se 'ruka pomoći i podrške', a na nama je hoćemo li je prihvatiti ili odbiti. Slobodno vrijeme ima više namjena; tako ono služi za zabavu, razonodu, odmor, rekreaciju, tjelesnu i psihičku relaksaciju, stvaralaštvo, razvoj ličnosti, obavljanje poslova osobne prirode, kao što je odlazak u slastičarnicu, kafić, u kazalište, kino, šetnju gradom. Ono također služi i za ljenčarenje, razmišljanje, odmor, maštanje, gledanje televizije, igranje igrica na računalu i ostalo. Od velike je važnosti i dati prostora djeci, mladima i odraslima da se opuste i da barem jedan dio slobodnog vremena provode sami sa sobom. Slobodno je vrijeme ono vrijeme koje djetetu preostane poslije ispunjavanja svih školskih i drugih obveza. Čini li vam se da je omogućeno u svim lokalnim zajednicama jednako kvalitetno provođenje slobodnog vremena"?

B.H.P.

 

Poznati psihijatar Veljko Đorđević u Gradskoj knjižnici Samobor predstavio svoje dvije knjige

Svečanost u povodu 20 godina akcije "Gradovi i općine prijatelji djece"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002