07.12.2019.

Geolux osvojio Zlatno Teslino jaje za hi-tech inovaciju

Inovativne male radare iz Samobora prepoznao cijeli svijet

Samoborski Geolux dobio je nagradu Zlatno Teslino jaje za svoju inovaciju Hidrološki, industrijski i sigurnosni mikrovalni radari, a nagradu je direktoru Tomislavu Grubeši uručio glavni urednik Vidija i osnivač natječaja Tomislav Kotnik.

- Drago nam je što nas je Vidi prepoznao i što smo se našli u uglednom društvu dobitnika nagrade VIDI e-novation 2019. Nastavit ćemo razvijati nove proizvode, s njima osvajati svjetsko tržište i dalje biti inovativni - rekao je Grubeša po primitku nagrade te zahvalio svom timu, žiriju i Vidiju.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković, Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, a glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam te agencija HAMAG-BICRO.

Hrvatski proizvođač malih radara Geolux tvrtka je iz Samobora s osam zaposlenih. Sami osmišljavaju i proizvode radare koje potom prodaju u više od 80 zemalja na 5 kontinenata, gdje ih različite tvrtke koriste u hidrologiji, industriji te zaštiti objekata i infrastrukture.

- U hidrologiji držimo deset posto svjetskog tržišta. Naše radare koriste u industriji stakla za beskontaktna mjerenja u pećima, u industriji cementa za prediktivna mjerenja, a surađujemo i s partnerima NATO-a - rekao je suosnivač i vlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša.

Na natječaj VIDI e-novation 2019. prijavili su modularnu radarsku platformu, koju od milja zovu "lego kockice radari", a čine ju mikrovalna platforma u 10, 24 ili 80-gigahercnom području, matična ploča i procesna kartica te SoC FPGA. Za zahtjevnu obradu je zadužen softver, također njihovih ruku djelo.

- Ta modularnost omogućuje da se ista ili vrlo slična platforma koristi za različite aplikacije s bitno različitim zahtjevima, koje obavljaju vrlo precizna mjerenja udaljenosti i brzine te detektiranje prijetnji na tlu - pojasnio je Grubeša.

Na natječaj su se prijavili kako bi provjerili može li njihovo rješenje izdržati takav test.

- Proces selekcije je bio izvrstan, a pitanja žirija su bila vrlo konkretna - rekao je Grubeša.

Temeljem svoje radarske platforme tvrtka je sudjelovala i na NATO Science and Technology Organisation demonstraciji tehnologije 2019. u Velikoj Britaniji na vojnom poligonu Sennybridge, što je prvo sudjelovanje jedne hrvatske tvrtke u NATO STO demonstraciji.

T.I.

 
07.12.2019.

Stručni skup o ozbiljnim ovisnostima, alkoholu i pušenju

Najproblematičnije je opijanje adolescenata

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u susradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije i Pučkim otvorenim učilištem Samobor, organiziralo je 6. prosinca u samoborskom Centru za mlade Bunker stručni skup pod nazivom "Alkohol i pušenje – ozbiljne ovisnosti".

Stručni skup otvorila je zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak, koja je i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije, a prisutne su pozdravili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, uz naglasak važnosti preventivnog djelovanja u suzbijanju alkoholizma kod adolescenata.

Uz liječnike, pedagoge, psihologe i socijalne radnike, njih osamdesetak, stručnom skupu su nazočili i samoborski gimnazijalci. Vrlo interesantno i brojnim primjerima ispunjeno predavanje o ovisnosti o duhanu održala je psihijatrica dr. Irena Rojnić Palavra iz Psihijatrijske bolnice sv. Ivana, gdje postoji Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o duhanu i Škola nepušenja, uz naglasak da su njihove usluge za sve one koji se žele riješiti te neugodne ovisnosti besplatne.

Atraktivno je bilo i predavanje dr.sc. iz područja pedagogije Petra Smontare, koji je i zaposlenik Gimnazije A.G. Matoša u Samoboru, koji je govorio o rizičnim i zaštitnim faktorima za opijanje adolescenata, koji je na kraju također naglasio važnost preventive, koja kreće iz obiteljskog doma, a trebala bi se organizirano voditi i od vrtića i osnovne škole, jer prekasno je o tome govoriti tek srednjoškolcima, koji su već velikim dijelom ugroženi ili su već stekli štetne navike.

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti obilježava se raznim aktivnostima od 15. studenoga do 15. prosinca.

D.K.

 
07.12.2019.

Samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." obilježio Međunarodni dan volontera

Projekt "Startam zeleno" - odgovorno prema okolišu

Samoborski Volonterski centar

Volonterski centar "Kad bi svi..." je 5. prosinca, u partnerstvu s POU Samobor i Bunkerom, u samoborskom Centru za mlade obilježio Međunarodni dan volontera svečanom godišnjom skupštinom.

U prvom dijelu večeri organiziran je okrugli stol s promocijom brošure o volonterskim projektima udruge Volonterski centar "Kad bi svi... ", gdje je posebno istaknut projekt za prevenciju neodgovornog ponašanja prema okolišu "Startam zeleno", koji je u tijeku, a u kojem su na radionicama za odgoj i obrazovanje mladih štićenika iz udruge Nova budućnost o temi zaštite i očuvanja okoliša pomagali mladi volonteri udruge "Kad bi svi... ".

Tom prilikom najavljeno je predavanje posvećeno projektu "Startam zeleno", koje će 17. prosinca u 19 sati u Pop Up kinu na Građanskom utorku za javnost održati voditeljice projekta Jana Tomić i Nina Savić Cipek.

Tijekom radnog dijela skupštine, predsjednica udruge Vesna Jelinčić podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2019. godini i pritom naglasila da je udruga provela pet hvalevrijednih volonterskih i humanitarnih projekata zahvaljujući financijskoj podršci koja je dobivena na natječajima koje su raspisali Grad Samobor, Zagrebačka županija i HEP, te istaknula donacije Kauflanda i Privredne banke Zagreb.

Na kraju programa okupljeni volonteri proslavili su svoj dan uz prigodan domjenak i razgovor o volontiranju mladih u Samoboru.

V.J.

 

Geolux osvojio Zlatno Teslino jaje za hi-tech inovaciju

Stručni skup o ozbiljnim ovisnostima, alkoholu i pušenju

Samoborski Volonterski centar "Kad bi svi..." obilježio Međunarodni dan volontera

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002