08.05.2019.

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za poticanje poduzetništva u 2019.

6,8 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za poticanje poduzetništva u 2019.

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 6,8 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u 2019. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 3. lipnja ove godine.

Prijaviti se mogu trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva sa sjedištem na području Zagrebačke županije, a koji prijavljuju projekte koji se provode tijekom 2019. godine na području Zagrebačke županije.

Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000 kn do 100.000 kn.

Kako bi zainteresiranim poduzetnicima olakšali postupak prijave na natječaj, Upravni odjel za gospodarstvo održat će javne konzultacije u prostorijama Zagrebačke županije (dvorana 19) u petak, 10. i srijedu, 15. svibnja od 9:00 do 11:30 sati te u ponedjeljak 20. svibnja 2019. godine od 12:00 do 14:00 sati. Na konzultacije se nije potrebno prijavljivati, ali je preporuka da se prethodno prouče svi dokumenti vezani uz javni natječaj kako bi poduzetnici dobili konkretne odgovore na svoja pitanja.

- Naši poduzetnici uistinu ostvaruju sjajne rezultate, zahvaljujući kojima i županijski proračun iz godinu u godinu raste. To nam pak omogućuje da gradimo škole, dvorane, ceste te dodatno razvijamo poduzetničke zone. S obzirom da su mali i srednji poduzetnici pokretači gospodarstva, svake godine osmišljavamo mjere kojima im želimo pomoći u poslovanju. Prošle godine županijske potpore za razvoj poduzetništva ostvarilo je 226 poduzetnika, a vjerujem da će ta brojka ove godine dodatno rasti – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, prema posljednjim podacima FINE iz 2017. godine Zagrebačka županija se prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto. Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas, i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na e-mail v.ljubesic@zagrebacka-zupanija.hr ili uog@zagrebacka-zupanija.hr, broju telefona 01/6009-457.

Ovogodišnja novost je mogućnost elektroničke prijave na natječaj putem sustava ePrijave, koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10001 Zagreb. Za sve one koji uvezanu prijavu odluče slati poštom adresa je već gore spomenuta, a moguće ju je i osobno dostaviti u Pisarnicu na 6. katu.

M.B.

 
08.05.2019.

Predavanje Lovorke Jakopec o Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Održivo korištenje baštine i turizam

Predavanje Lovorke Jakopec o Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

U programu Građanskog utorka 7. svibnja u POP UP kinu na temu Korištenje baštine i turizam u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje predavanje je održala dipl.ing.agr. Lovorka Jakopec, dugogodišnja djelatnica i bivša ravnateljica našeg Parka prirode te voditeljica niza aktivnosti u sklopu projekta Enjoy Heritage – Uživajmo tradiciju, koji se, u suradnji s ostalim partnerima iz Slovenije i Hrvatske, njih 7, financira i sredstvima EU.

Jakopec je predstavila što je sve do sada napravljeno kako bi se zaštitile, ali i turistima dodatno prezentirale prirodne, povijesne i kulturne značajke ovog područja, s naglaskom na njegov održivi razvoj. Ljepote Žumberka i Samoborskog gorja poznate su od davnina, naše brege pohode brojni planinari i turisti u potrazi za još neokaljanom prirodom pa ju upravo zato treba očuvati za naraštaje koji dolaze, ali i pokazati sve njezine vrijednosti.

Stoga se i dalje, uz već postojeće, rade i planiraju poučne staze, postavljaju interpretacijske ploče, organiziraju centri za posjetitelje i rekonstruiraju vrijedna arheološka nalazišta, s ciljem privlačenja još više posjetitelja, ali na svima prihvatljiv način – održivi turizam.

M.K.

 

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za poticanje poduzetništva u 2019.

Predavanje Lovorke Jakopec o Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002