14.01.2019.

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa

Sve o Žumberku i Žumberčanima

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa

Iz tiska je izišao novi, 41. broj godišnjaka Žumberački krijes. U prvom dijelu godišnjaka uz grkokatolički i rimokatolički kalendarij ističu se članci iz života Crkve u kojima se, među ostalim, mogu pročitati izvještaji sa središnje proslave Godine obnove Krsnog zavjeta, velikog zavjetnog hodočašća hrvatskih grkokatolika u Solin, o povijesti crkvene unije u Crnoj Gori te o obilježavanju 160. godišnjice ukazanja Presvete Bogorodice u Lurdu. U velikom članku posebna pažnja posvećena je hodočašću hrvatskih grkokatolika u Svetu Zemlju koje je održano tijekom 2018., a predstavlja početak višegodišnje duhovne priprave za proslavu 250. godišnjice uspostave Križevačke eparhije koja će se obilježiti 2027. godine.

U drugoj cjelini godišnjaka, koja nosi naslov Žumberački martirologij, po prvi puta popisana su sva imena žrtava II. Svjetskog rata s područja Žumberačkog vikarijata. Kako stoji u predgovoru članka, ovaj popis priređen je za potrebe Hrvatskog martirologija koji se izrađuje pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Popis svih žrtava Žumberačkog vikarijata ima iznimnu povijesnu važnost, jer su sada na jednom mjestu popisani svi civilni i vojni stradalnici bez obzira na vojnu pripadnost. Popis donosi čak 369 imena kojima do danas nije podignuto zajedničko spomen obilježje.

U trećoj cjelini godišnjaka donose se izvješća iz župa Žumberačkog vikarijata te iz žumberačkih rimokatoličkih župa. U nizu vrijednih članaka koje su za Krijes pripremili župnici s područja Žumberačkog vikarijata može se kronološki pratiti pastoralni život u svakoj pojedinoj župi. Značajan je prostor posvećen i grkokatoličkom Dalmatinskom vikarijatu koji iz godine u godinu bilježi sve bolje pastoralne rezultate. U četvrtom poglavlju Žumberačkog krijesa, koji nosi naslov Žumberak jučer, danas, sutra, nalaze se članci i svjetovnim temama. U tom smislu člancima je popraćen godišnji rad Parka prirode Žumberak, Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata, Žumberačkog narodnog sabora, žumberačkih iseljenika u dalekoj Australiji, a posebno je zanimljiv članak o Josipu Prudeusu, koji je osmislio ime Vatreni za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. U članku je napose istaknuto kako je jedan hrvatski grkokatolik iz Samobora na najljepši način zauvijek obilježio hrvatske nogometaše, osvajače srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

U pretposljednjoj cjelini prostor na stranicama Krijesa posvećen je književnom stvaralaštvu. Tu su objavljene pjesme koje su tijekom godine napisali književnici Žumberka i okolice.

Na kraju godišnjaka tradicionalno se nalazi cjelina In memoriam, gdje su trajno zabilježeni pokojnici preminuli u tekućoj godini.

Ovogodišnji Žumberački krijes otisnut je na čak 376 stranica, a na naslovnici, simobolične zelene boje, nalazi se slika Silaska Svetog Duha. Prema riječima glavnog urednika, stavrofora Milana Vranešića, slika Duhova najavljuje čitateljima 2019. godinu koja je posvećena upravo Trećoj božanskoj osobi - Svetom Duhu – simbolu obnove života.

Novi 41. broj omiljenog žumberačkog godišnjaka bit će svečano predstavljen u subotu, 26. siječnja 2019. u mjestu Žamarija na Žumberku. Od nedjelje, 23. prosinca 2018., Žumberački krijes može se nabaviti u Žumberku i okolnim gradovima.

Ž.V.

 

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002