10.04.2019.

Nastavlja se pozitivan trend smanjenja broja nezaposlenih na samoborskom području

Uz potpore raste i broj obrta

Nastavlja se pozitivan trend smanjenja broja nezaposlenih na samoborskom području

U veljači ove godine broj registriranih nezaposlenih osoba u Samoboru, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 785, čime se nastavlja pozitivan trend smanjenja broja nezaposlenih. Bilježi se, nasuprot tome, kontinuirani porast broja stanovnika.

U skladu s tim, ove je godine Grad Samobor povećao sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, a javni poziv je u tijeku.

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Osim zapošljavanja mladih, potiče se zapošljavanje u proizvodnom sektoru te su za isti potpore veće. Ovo je jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče zapošljavanje, a možemo pratiti i povećanje broja otvorenih obrta u odnosu na zatvorene.

- Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja razvoja u gospodarstvu, poput potpora samozapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge mjere gospodarske politike, a treba istaknuti i kako je Samobor grad bez prireza - ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

- Naš je cilj poticati gospodarstvo i pratiti razvoj naših poduzetnika i obrtnika koji su iznimno uspješni - dodaje Beljak.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području Grada Samobora. Potpore iznose od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000 do 7.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji javnog poziva dostupni su na www.samobor.hr.

T.I.

 
10.04.2019.

Udruženje obrtnika Samobor promovira svoje slastičare

Slatki Samobor – grad za dese(r)t

Udruženje obrtnika Samobor promovira svoje slastičare

Gastro show "Slatki Samobor" manifestacija je Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrijedne samoborske slastičare i njihove slastice. Ove godine "Slatki Samobor" održat će se 13. i 14. travnja u sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma, na glavnom trgu u Samoboru.

Za sve posjetitelje vrijedni slastičari pripremili su pregršt neodoljivih slastica. Na 14 metara dugom slatkom stolu posjetitelje očekuje velik broj raznih kolača za degustaciju, od tradicionalnih poput mađarice i štrudle od jabuka do moderne fuzije samoborske krafne i princes krafne. Prije same degustacije slastica, na glavnoj pozornici u 16 sati samoborske slastičarke Monika Majcen iz Slastičarne Monika i Renata Kruhan iz Pekarnice Zemljič izradit će ukrase i dekoracije kojima će ukrasiti veliku tortu na pozornici. Najslađi događaj dana, degustacija slastica, započinje u 17 sati. Slastice će pripremiti Kavana Livadić, Slastičarna Monika, Parna pekara Nikl, RE – NI trgovina, Pekarnica Zemljič, Slastičarna Slatka tajna i LaSaDa Cakes.

Za slatku nedjelju pobrinuli su se ugostitelji Udruženja obrtnika, koji će u svojim objektima gostima besplatno dijeliti slastice i nuditi promotivne cijene slatkih pića. Ugostiteljski objekti u kojima možete popiti kavu i pojesti finu slasticu su Pivovara Razum, Caffe bar Klek, Caffe bar Tri lovca, Izletište Suhina i Caffe bar Arabija.

Grad Samobor poznat je po bogatoj gastronomskoj ponudi i mnoštvu raznih događaja, a gastro show "Slatki Samobor" dodatno će zasladiti i obogatiti gastronomsku scenu Samobora. Slatki Samobor – grad za dese(r)t!

T.I.

 
10.04.2019.

DVD Samobor dio Zelene čistke

Akcija za čišći okoliš

DVD Samobor dio Zelene čistke

I sedmu godinu zaredom Grad Samobor uključuje se u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj - Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Akcija se održava 13. travnja, a ove godine provest će je članovi DVD–a Samobor, koji će uz podršku Grada Samobora i samoborskog Komunalca čistiti deponiju u Konščici (produžetak makadamskog puta Konščica – Baltin jarek).

Odlagalište je u intenzivnom porastu, stoga će samoborski vatrogasci imati pune ruke posla u ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! zajednička je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada i najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani su za čišće i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

T.I.

 
10.04.2019.

Udruga HVIDR-a nastavlja provoditi edukaciju učenika o Domovinskom ratu po programu obilaska "Prva crta bojišnice naših očeva i sugrađana"

Samoborski srednjoškolci posjetili Knin

Udruga HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja po programu obilaska "Prva crta bojišnice naših očeva i sugrađana", pod pokroviteljstvom Grad Samobora i Grada Svete Nedelje, obišla je 4. travnja Grad Knin s 15-ak članova i 50-ak učenika srednjih škola iz Samobora (ETUŠ, Gimnazija A.G. Matoša, SSŠ).

Na putu prema Kninu ispred Nacionalnog parka Plitvička jezera kod spomenika prvom poginulom redarstveniku Josipu Joviću odana je počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, uz prigodno prisjećanje na taj događaj od 31. ožujka 1991.

Po dolasku u Knin učenici su obišli crkvu Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje su ih dočekali fra Ivan Šimunac, gradonačelnik Marko Jelić i voditelj Ivan Penava, predsjednik Udruge pripadnika 1. GBR HVO-a Grada Knina, te ih upoznali s poviješću i znamenitostima Grada Knina i Šibensko-kninske županije. Uz stručno vodstvo časničkog namjesnika, pripadnika 4. gardijske brigade Željka Bilandžića, na Kninskoj tvrđavi održan je sat povijesti na temu Oslobođenje Grada Knina u VRO "Oluja".

U daljnje razgledavanje tvrđave i njezinih muzeja povela je kustosica Zora Radić, koja je ispričala burnu povijest našeg kraljevskog Grada Knina, nakon čega je odana počast i svim poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na centralnom Kninskom trgu kod spomen obilježja.

Miljenko Komes

Udruga HVIDR-a Samobor i Sv. Nedelja

 
10.04.2019.

Vijesti iz Crvenog križa Samobor

Nižu se uspješne akcije

U Bregani je 8. travnja održana akcija besplatne mamografije za koju se i ovaj put bio prijavio velik broj zainteresiranih žena, a u dva sata, koliko je trajao pregled, pregledane su 22 žene. Organizator akcije, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, na istom je mjestu jučer, u prostoru Poduzetničkog centra Bregana, provelo i besplatno zdravstveno savjetovalište pa je tlak, šećer u krvi i indeks tjelesne mase, uz savjetovanje s liječnikom, izmjerilo 50-ak ljudi.

U utorak, 9. travnja, u dvorani samoborskih srednjih škola održano je drugo od ukupno tri predavanja kojima samoborski Crveni križ srednjoškolce upoznaje s dobrovoljnim davalaštvom krvi i potiče na odaziv akcijama. Prema povratnim informacijama, već u ponedjeljak, 15. travnja, između 11 i 15 sati, očekuje se dobar odaziv na akciju koja će za učenike biti priređena na istom mjestu gdje je održano i ovo predavanje.

Svako zdravstveno savjetovalište Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika je besplatno i nije se potrebno najaviti, već samo doći na mjesto njegova održavanja. Novo savjetovalište održat će se u ponedjeljak, 15. travnja, u Društvenom domu u Novakima od 17 do 19 sati. Dođite i provjerite svoje zdravstveno stanje.

E.K.

 
10.04.2019.

Zdravstveno savjetovalište u Novakima

Izmjerite tlak, šećer...

Zdravstveno savjetovalište u Novakima

U društvenom domu u Novakima 15 travnja Crveni križ organizira zdravstveno savjetovanje za građane.

Tom prilikom možete izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi, BMI tjelesne mase i posavjetovati se s liječnikom.

T.I.

 

Nastavlja se pozitivan trend smanjenja broja nezaposlenih na samoborskom području

Udruženje obrtnika Samobor promovira svoje slastičare

DVD Samobor dio Zelene čistke

Udruga HVIDR-a nastavlja provoditi edukaciju učenika o Domovinskom ratu po programu obilaska "Prva crta bojišnice naših očeva i sugrađana"

Vijesti iz Crvenog križa Samobor

Zdravstveno savjetovalište u Novakima

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002