30.07.2019.

Regulacija prometa za vrijeme Svjetskog susreta Spačeka

Izbjegavajte zonu oko Autobusnog kolodvora

Regulacija prometa za vrijeme Svjetskog susreta Spačeka

Zbog intenzivnog prometa i povremenih gužvi u Ulici grada Wirgesa i okolnim ulicama u blizini Autobusnog kolodvora još jednom ponavljamo obavijest da je na snazi privremena regulacija prometa za vrijeme 23. svjetskog susreta Spačeka. Sve do nedjelje zatvorene su za promet ulice oko kampa koji je smješten na livadi iza Autobusnog kolodvora, dakle Ulica 151. samoborske brigade HV i Ulica Hrvatskih branitelja. Obilazni pravac prema naselju Gradna je Ulicom Nikole Šubića Zrinskog. Preporučamo sugrađanima da za vrijeme susreta pokušavaju koristiti alternativne pravce - Zagrebačkom, Kompareovom, Krležinom, Hebrangovom i Jelačićevom ulicom.

M.Š.

 
30.07.2019.

Na 23. svjetskom susretu Spačeka srijeda donosi nove zanimljivosti

Defiliraju i skupno se fotografiraju

Na 23. svjetskom susretu Spačeka srijeda donosi nove zanimljivosti

Dobro raspoloženje i dalje vlada na 23. svjetskom susretu Spačeka, a sigurno će tako biti sve do zadnjeg dana. Nakon što su došli i smjestili se sudionici susreta sve se više međusobno druže i upoznaju Samobor. U srijedu (31. srpnja) za to će imati i službenu prigodu, budući da je od 15 do 18 sati planiran poseban defile ulicama grada.

Predsjednik organizacijskog odbora Susreta Darko Zornjak pojašnjava da će u tom defileu sudjelovati sto automobila, jer se i na taj način želi pridonijeti proslavi 100 godina Citroena. Prva postaja je prostor samoborskog Sajmišta, gdje će biti napravljena skupna fotografija iz zraka sa znakom Citroëna, a nakon toga kreće se prema Trgu kralja Tomislava kroz Zagrebačku i Perkovčevu, da bi se s Trga kroz Gajevu vratilo natrag u kamp. U srijedu je potom planirana i službena ceremonija otvorenje za koju je pripremljen zabavan i interesantan program. Potom slijedi koncert banda Karizma.

Darko Zornjak moli stanovnike Samobora za strpljenje ako bude gužva na cestama, kako u srijedu, tako i sve preostale dane. Ističe da oni kao organizatori sugeriraju svim sudionicima da ne idu u centar grada automobilima, budući da je on zaista blizu, ali ipak očekuju da će uvijek biti nekih 300 ili 400 Spačeka u gradu. Siguran je Zornjak da će Samobor ostati u lijepom sjećanju ljudima sa svih kontinenata kao dobar domaćin, da ćemo ih srdačno ugostiti i prezentirati se cijelom svijetu.

Ako gosti odluče ne ići u istraživanje, nego ostati jedan dan u kampu i Programskoj zoni, imat će dovoljno sadržaja za zabavu. Kamp u koji su smješteni prostire se iza Autobusnog kolodvora na površini veličine 200.000 kvadratnih metara sa svom potrebnom infrastrukturom za kampiranje, od struje, vode, otvorenih i zatvorenih tuševa, sudopera… Zabranjeno je paljenje vatre i pranje automobila. Sudionici trebaju razvrstavati smeće koje stvaraju pa tako mogu odvojiti plastiku, staklo i opći otpad. Kamp je podijeljen na polja sa slovima i brojkama kako bi se sudionici lakše orijentirali. Zanimljivo, brzina u kampu ograničena je na 10 km/h. U kampu je osigurana i medicinska služba, a planirani su i tzv. gerila koncerti.

U Programskoj zoni u blizini HEP-ove trafostanice, popularne "munjare", odmah na ulazu je info pult koji radi od 8 do 22 sata, gdje se mogu dobiti sve informacije koje zanimaju sudionike, ali i posjetitelje, koji u zonu ne mogu ući prije 14 sati. Nakon toga ući mogu samo uz ulaznicu koja košta 30 kuna. Uz info pult je i suvenir shop. U Programskoj zoni nalaze se pubovi (veliki šator otvoren je od 8 do 22 sata, trgovine, igraonice za djecu, muzej u kojem je izloženo 16 vozila koja daju presjek 100 godina Citroëna. Uz njega je i buvljak na kojem se od 8 do 18 sati mogu kupiti rezervni dijelovi, suveniri i slično. Osigurana je automehaničarska radionica u kojoj vozači sami popravljaju svoja vozila, a u slučaju poteškoća mogu zatražiti pomoć dva dežurna mehaničara. Tu je i vulkanizerska radionica. Organizatori su pripremili i gastro korner u kojem se svaki dan predstavlja jedna hrvatska regija.

Inače, svaku večer na pozornici sviraju rock 'n' roll bandovi, jer organizatori kažu da je na susretima ekipa koja je živjela, ali i danas živi samo u ritmu Spačeka i rock 'n' rolla. U četvrtak tako svira hrvatski band Falset, u petak nizozemski Botulisme, a u subotu nakon svečanosti zatvaranja nastupaju Soul Fingers.

M.Š.

 
30.07.2019.

Na 23. svjetskom susretu Spačeka otvoren Muzej 100 godina Citroëna

Mamac za brojne kolekcionare

Nakon što smo proteklih dana govorili o neslužbenim i neformalnim događanjima i dolascima gostiju, sada možemo reći da je u utorak, 30. srpnja, i službeno započelo 23. izdanje Svjetskog susreta Spačeka. Prvo događanje bilo je otvorenje Muzeja 100 godina Citroëna u kojem su uglavnom članovi iz Citroën kluba Slovenije i Hrvatskog 2CV Citroën kluba izložili važnije starije modele ove marke i tako omogućili da se prisutni otisnu u vremeplov i prisjete nekih drugih vremena kada su putovali svojim Spačekima, Meharijima, Dijanama ili Amijima.

Na otvorenju Muzeja 100 godina Citroëna nazočne je pozdravila voditeljica komunikacija Citroën Hrvatska Jasmina Pecotić rekavši kako su iznimno ponosni što ove godine slave 100 godina marke Citroën. Naime, sve je počelo 1919. godine kada je André Citroën osnovao tvrtku i lansirao svoj prvi model Type A, prvo vozilo masovne serijske proizvodnje u Europi. To označava i proslavu 100 godina dizajna, kreativnosti i udobnosti, komunikacije i svega onoga što je André Citroën utkao u svoju viziju.

Jasmina Pecotić dodala je i kako su ponosni što je Citroën marka s najviše kolekcionara u svijetu i to posebice zahvaljujući Spačeku.

- Kao što svi znate, u Hrvatskoj najviše Spačeka ima upravo u Samoboru, a na susretima su i ostali brojni modeli koji su želja i strast brojnih kolekcionara, kao što su modeli "žaba", "Ami 6" i "Ami 8", potom Dyane, Mehari. Oni su izloženi u Muzeju i pozivam sve da ga posjete do nedjelje, do kraja susreta - pozvala je voditeljica komunikacija Citroën Hrvatska Jasmina Pecotić.

U Programskoj zoni kod HEP-ove "munjare" izloženo je 16 automobila čiji su vlasnici iz Slovenije i Hrvatske. Stoga je predsjednik Hrvatskog 2CV Citroën kluba Goran Skrbin zahvalio svima koji su pristali doći i izložiti svoje automobile, a posebnu je zahvalu uputio predsjedniku Citroën kluba Slovenije Alešu Krajnčanu, podsjetivši i da je najveći broj automobila proizveden u pogonu Cimosa u Sloveniji.

No, uz tu stariju gospodu, izloženo je bilo i pet novijih modela Citroëna zahvaljujući tvrtki C automobili import, kao i popularni Berlingo.

M.Š.

 

Regulacija prometa za vrijeme Svjetskog susreta Spačeka

Na 23. svjetskom susretu Spačeka srijeda donosi nove zanimljivosti

Na 23. svjetskom susretu Spačeka otvoren Muzej 100 godina Citroëna

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002