30.03.2019.

Samobor se i ove godine uključuje u akciju Sat za planet Zemlju

Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

Samobor se i ove godine uključuje u akciju Sat za planet Zemlju

Grad Samobor, zajedno s Turističkom zajednicom i samoborskim Komunalcem i ove će se godine pridružiti globalnoj akciji Sat za planet Zemlju. U subotu, 30. ožujka, u 20 i 30 sati na sat vremena ugasit će se svjetla na zgradama gradske uprave i TZ grada Samobora.

Iako simbolična gesta u trajanju od 60 minuta ne rješava problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, zasigurno barem potiče na promišljanje.

Cilj akcije Sat za planet Zemlju je da već dvanaestu godinu zaredom jednim takvim vizualnim efektom podsjetimo na važnost svakodnevnog djelovanja i upozorimo na štetnost klimatskih promjena te na nužnost brige o ekološkoj odgovornosti svakog pojedinca.

WWF (World Wide Fund For Nature) poziva sve pojedince, gradove i poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali ovogodišnji apel upućuju i svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom. Na www.earthhour.org možete saznati što se događa na lokacijama širom svijeta te pročitati priče pojedinaca o tome što rade za naš planet.

Ovogodišnji moto "Skini se s plastike, navuci se na prirodu" ponovno će ujediniti milijune ljudi diljem svijeta, koji će tako pokazati svoju predanost planetu.

Ovo je naše vrijeme da osiguramo zdravu, održivu i klimatski otpornu budućnost za sve!

P.A.

Foto: Samobor.hr

 
30.03.2019.

KUD Oštrc iz Ruda održao godišnju skupštinu

Godina velike obljetnice

KUD Oštrc iz Ruda održao godišnju skupštinu

Godišnje skupštine Kulturno-umjetničkog društva Oštrc iz Ruda razlikuju se od većine skupština po količini smijeha, prijateljskih upadica i šala, kao i po ležernosti s kojom se pristupa i najozbiljnijim temama. Tako je bilo i ovoga puta.

Skupštinu je otvorio predsjednik KUD-a Oštrc Goran Štengl, a gdje se sve plesalo, putovalo i peklo Greblicu u protekloj godini prisutne je izvijestio tajnik društva Josip Lebegner.

Nastavilo se i s uspješnom organizacijom Dana rudarske greblice. Najveseliji dio svakako je bila dodjela zahvalnica kojima je društvo zahvalilo najvjernijim članovima. Apsolutni rekorder, sa četrdeset godina neprekidnog članstva u društvu je Martin Skendrović, koji se u kratkom govoru prisjetio samog osnivanja i prvih godina rada društva. S ponosom je istaknuo da i danas u KUD-u Oštrc plešu i sviraju ne samo njegova djeca, već i unuci. Na tu se priču "nadovezala" i prva nagrada s Međunarodnog natjecanja Sonus, koju je samo dan prije osvojila članica najmlađeg tamburaškog orkestra Sara Babojelić, čija obitelj ima svoje predstavnike u nekoliko sekcija društva.

Pred KUD-om Oštrc je organizacija proslave 40 godina rada, koju će tijekom godine, uz svečanu skupštinu, obilježiti uz već tradicionalne priredbe i koncerte koje organiziraju tijekom godine te brojne druge aktivnosti kojima će razveseliti svoje Rudare, Samoborce i uvijek brojne posjetitelje događanja koja oni pripremaju.

M. Klisurić

 

Samobor se i ove godine uključuje u akciju Sat za planet Zemlju

KUD Oštrc iz Ruda održao godišnju skupštinu

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002