21.03.2019.

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Samobora

Čestitke Koražiji i samoborskom Centru za socijalnu skrb

U Gradskoj vijećnici Grada Samobora 21. je ožujka održana sjednica Vijeća za prevenciju.

Zamjenica gradonačelnika, ujedno i predsjednica vijeća, Sanja Horvat Iveković, pozdravila je okupljene članove i zahvalila im na uspješnoj suradnji u realizaciji plana za 2018. godinu.

Prije početka službenog dijela zamjenica gradonačelnika i pročelnik Juro Horvat čestitali su Nataši Koražiji na godišnjoj strukovnoj nagradi Hrvatske udruge socijalnih radnika Jakov Kudrić, koju je dobila osobno, te na nagradi koju je dobio samoborski Centar za socijalnu skrb.

Vijeće za prevenciju osnovano je u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta na području Grada Samobora, a radi zaštite sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi i građana.

Program prevencije kriminaliteta obuhvaća maloljetničku delikvenciju, kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, zlouporabu droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti ljudi i imovine.

Također su predstavljeni podaci o stanju sigurnosti na području Grada Samobora za 2018. godinu, o čemu su izvijestili načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić i predstavnik Referade za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Samobora Zlatko Bašić.

Nadalje, jedna od točaka dnevnog reda o kojoj je izvijestila ravnateljica Centra za socijalnu skrb bila je provođenje aktivnosti usmjerenih na prevenciju problema u ponašanju kod djece i mladih i rano otkrivanje problema, dok je o preventivnom programu GD Crvenog križa Samobor izvijestila ravnateljica Anica Francetić Kufrin.

Pročelnik Juro Horvat predložio je da se Sajam mogućnosti održi 16. svibnja u organizaciji Policijske postaje Samobor i Grada Samobora, u vremenu od 10 do 13 sati na otvorenim sportskim terenima Sportske dvorane Samobor u sklopu nacionalnog programa Zajedno više možemo. U sklopu sajma djeca i učenici upoznat će se s radom kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih udruga, koje će im predstaviti svoje sadržaje, kako bi za sebe odabrali aktivnosti kojima bi se bavili u slobodno vrijeme.

P.A.

 
21.03.2019.

17. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Samo Grad Zagreb po prihodima ispred

17. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Rekordnih 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala je ove godine Zagrebačka županija, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – rečeno je danas na 17. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u Hotelu International.

U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza FINE pokazuje da se županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koju su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto.

Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas, i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije k investicijama, posebno onima koje se financiraju EU sredstvima.

- Ovu godinu obilježit će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna, pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto - rekao je Kožić.

Posebno zanimljivu prezentaciju održali su Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor, i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu "Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?". Majić je naglasila kako danas mladi razvijaju prototipe, traže kupce, uče kroz pokušaje i pogreške, ali imaju priliku natjecati se globalno i rasti eksponencijalno u vrlo kratkom roku. S time se složio i profesor Srića, koji je istaknuo kako je većina danas najbogatijih tvrtki u svijetu počela kao start-upovi u garažama. Srića je naveo i čitav niz interesantnih primjera, poput izgradnje kuća 3D printerima u Kini te pripreme bankarskog sustava u Tokiju za nadolazeće Olimpijske igre s multijezičnim robotima u svim bankama.

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju "Hrvatska ekonomija nakon krize i... prije moguće recesije", istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica.

- Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008. - naglasio je Vedriš, a za Zagrebačku županiju istaknuo je kako u segmentu izvoza raste brže u odnosu na nacionalni prosjek.

Susretu je nazočila i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

- Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike - rekla je Mandac, dodavši da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se prvenstveno očekuje bolja iskoristivost EU sredstava u korist poduzetništva.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da narednih dana prate službene web stranice Zagrebačke županije, na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

M.M.

 
21.03.2019.

Počinje obnova bazena na Vugrinščaku

Saniraju se školjka, sanitarni čvorovi i opločenja

Počinje obnova bazena na Vugrinščaku

Grad Samobor osigurao je u proračunu za 2019. godinu sredstva za sanaciju i uređenje bazena na Vugrinščaku, kako bi se povećala kvaliteta sadržaja i sigurnost korisnika. Bazen će biti preuređen do početka kupališne sezone.

Planirano je izvođenje radova na sanaciji velikog i malog bazena, na način da se uklone stara opločenja, saniraju školjke bazena, a potom i budu opločene novim pločicama. Također, uklonit će se stari opločnici oko bazena, a potom će i te površine biti sanirane i uređene.

Osigurana su i sredstva za nabavu elektroničkog uređaja za praćenje kvalitete vode i dodavanje neophodnih supstanci, kako bi se osigurala viša razina kvaliteta vode i sigurnost za korisnike bazena. Isto tako, planiraju se izvesti nužni popravci u sanitarnim čvorovima i prostoru za presvlačenje korisnika bazena.

Navedene radove financirat će Grad Samobor u iznosu od 600.000 kn, a dio radova zakupnik, odnosno Ustanova sportski objekti Samobor u iznosu od 450.000,00 kn.

Radove na sanaciji velikog i malog bazena te na sanaciji opločnika i rekonstrukciji oborinske odvodnje izvest će V.M. Gradnja Bregana d.o.o., a započinju već u ponedjeljak, 25. ožujka. Završetak radova je planiran do početka sezone kupanja, odnosno početka lipnja.

Nadzor će vršiti samoborski projektni biro Šport projekt d.o.o.

Tijekom 2019. godine u planu je i izrada projektne dokumentacije za daljnje uređenje bazena, u skladu s programom razvoja ŠRC Vugrinščak.

P.A.

 
21.03.2019.

Javno predstavljen program 23. Svjetskog susreta spačeka

I "spačekisti" vole doći u Samobor

U Pop Up kinu na Autobusnom kolodvoru u srijedu, 20. ožujka, vodstvo Hrvatskog 2CV Citroen kluba javnosti je predstavilo 23. Svjetski susret spačeka, koji će se održati u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine. Kako je po broju članova i vozila Samobor glavni grad spačekista u Hrvatskoj, nametnuo se i kao sjedište udruge, ali i kao logičan izbor mjesta za održavanje ove svjetske manifestacije, posebno radi blizine Zagreba te podjednake udaljenosti do obale ili pak do Slavonije, kamo će se nakon boravka u Samoboru otputiti spačekisti kako bi bolje upoznali Hrvatsku.

Ukratko, kako je prezentirao predsjednik kluba Goran Skrbin, organizaciju ovih susreta, koji se održavaju svake dvije godine, svojim trudom, aktivnošću i u jakoj konkurenciji, priskrbili su u Poljskoj još 2015. godine. Organizacija je iznimno zahtjevna, jer u Samoboru očekuju i do 5000 vozila i skoro 10 000 ljudi, u koje nisu uključeni i ostali posjetitelji, i to svih generacija i, za sada, iz 31 zemlje svijeta sa svih kontinenata, kojima treba velik i suguran prostor, sva prateća tehnička infrastruktura, ali i popratni kulturni, gastronomski, sportski i ostali sadržaji te različite ostale aktivnosti. Također, već sada su popunjeni i rezervirani svi smještajni kapaciteti u gradu u vrijeme održavanja susreta, a kako se radi o gostima srednje i više platežne moći, izvjestan je i značajan financijski učinak za naše poduzetnike, obrtnike i ugostitelje, na koje organizatori apeliraju da se dobro pripreme. Jednako tako očekuju i od građana da iskažu gostoljubivost i strpljivost u vrijeme gužvi koje će nastajati dok spačekisti borave u našem gradu.

Veliki kamp na 180 000 m2 Grad Samobor je kao suorganizator osigurao na prostoru iza Autobusnog kolodvora, a većina događanja odvijat će se prekoputa, pokraj Sportske dvorane Samobor, gdje će biti postavljen i veliki šator.

O detaljima organizacije i značaju manifestacije više su govorili Darko Zornjak i Tomislav Medved, a nazočne je u ime Grada Samobora pozdravio Krunoslav Znika.

Tijekom ovog svjetskog susreta proslavit će se i 100 godina marke Citroen i 70 godina Spačeka, pri čemu će naše domaće spačekiste poduprijeti i turističke zajednice Samobora, Zagrebačke županije i Hrvatske, zatim Grad Samobor i Zagrebačka županija kao suorganizatori, pomoći će i iskusni Slovenci, sve pod paskom ACI-a, krovnog udruženja svih Citroen klubova u svijetu.

M.K.

 

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Samobora

17. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Počinje obnova bazena na Vugrinščaku

Javno predstavljen program 23. Svjetskog susreta spačeka

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002