06.08.2019.

Deset godina od odlaska osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar

Političarka ispred svog vremena

Deset godina od odlaska osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar

U povodu desete obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a i jedne od najznačajnijih hrvatskih političarki, izaslanstvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, koje su predvodili saborski zastupnik HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj te zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj.

- Savka Dabčević-Kučar svojim radom, zalaganjima i idejama pokazivala je kako bi Hrvatska trebala izgledati, što bi trebala biti i što još možda nije - rekao Stjepan Čuraj.

Saborski zastupnik HNS-a rekao je kako Savku Dabčević-Kučar treba gledati kao povijesnu ličnost te se prisjetio onoga što je ostalo kao baština iza počasne predsjednice HNS-a.

- Ona nam je ostavila obvezu, koju je utkala svojim nastojanjima da prije svega mi – članovi stranke, ne gledamo što će se dogoditi, nego da donosimo promjene i budemo prvi koji će napraviti što je potrebno za ovu zemlju. To je osnova našeg rada i mislim da smo na dobrom putu da donesemo te promjene u Hrvatskoj - rekao je Čuraj.

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi podsjetio je na ulogu Savke Dabčević-Kučar u stvaranju hrvatske države.

- Savka Dabčević-Kučar bila je i ostala političarka ispred svog vremena koju se i danas spominje kao rijedak primjer političara čista obraza u službi i za dobrobit svoga naroda. Borila se za neovisnost Republike Hrvatske, a snažno se zalagala za slobodnije društvo i slobodniju tržišnu ekonomiju. Pamtimo je, između ostalog, kao nositeljicu pokreta Hrvatsko proljeće i osnivačicu Hrvatske narodne stranke. Ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, a nama koji danas politički djelujemo, svojim karakterom i časnim zalaganjem za ideje koje je zastupala, ostaje primjer i zvijezda vodilja za budućnost - rekao je Nađi.

Vizija i političko djelovanje Savke Dabčević-Kučar ostavili su dubok i neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti i neizmjerno smo ponosni što smo je imali. Bila je žena i političarka ispred svog vremena, a cijeli njen život poruka da politika može i mora biti časna profesija.

I.H.

 
06.08.2019.

OŠ Milana Langa bogatija je za nove pametne ploče

U skladu s modernom tehnologijom

Učionice OŠ Milana Langa u Bregani od jeseni će u potpunosti zaživjeti u skladu s modernom tehnologijom. U svim učionicama u kojima se odvija nastava (osim specijaliziranih učionica za likovnu i glazbenu kulturu te produženi boravak) postavljeni su interaktivni kompleti (pametna ploča i širokokutni projektor s nosačem). Naravno da je ostavljen i dio "obične" zelene ploče kako bi učitelji i učenici i dalje kredom zapisivali stvari koje su potrebne. Pametne ploče bit će postavljene i u knjižnici te učionici za informatiku. Tako se svima (ukoliko to bude potrebno) pruža mogućnost bržeg i učinkovitijeg tijeka nastavnog procesa. Broj pametnih ploča (ako uključimo i one koje su postavljene već prije te interaktivni komplet u područnoj školi u Grdanjcima) time je dosegao respektabilnu brojku - osamnaest.

I.M.

 
06.08.2019.

Bistrička procesija - baština vjerničkog puka samoborskog

Procesiju zaštiti kao kulturno dobro

Bistrička procesija - baština vjerničkog puka samoborskog

Zahvalna Bistrička procesija za hodočašće na Bistru okupila je 5. kolovoza, prema drevnom običaju, veliki broj vjernika sve tri samoborske župe. Ponovno je došla do izražaja ljepota samoborske narodne nošnje koju je obuklo više od osamdeset osoba. Djeca, djevojke i mladići, muževi i žene obukli su svečano ruho u čast Majci Božjoj Bistričkoj, koju stoljećima priznaju za svoju zaštitnicu i kraljicu. Procesija je krenula prema običaju iz Gajeve ulice i prošla ulicama i trgovima grada Samobora. Raspjevani puk, koji je stigao iz svih sela starodrevne župe Samobora, okupio se nakon procesije oko oltara u Parku domovinske zahvalnosti gdje je još jednom zahvalio za proštenje na Mariji Bistrici i milosti Božje koje su primljene na hodočašću.

Na misi je propovijedao velečasni Kristijan Tušek, kapelan samoborski, naglasivši da je ovo trenutak da zagledani u Majku Božju zahvalimo na prisutnosti tolikih vrijednih žena i majki i njihovog tolikog požrtvovnog rada i svega što su utkale u tradiciju i povijest ovog naroda i grada.

- S druge strane - nastavio je Tušek - prilika je to da dok obnavljamo u sebi važnost žene i majke, obnovimo svijest o važnosti života, jer majka je nositeljica života, a zajedno s ocem i njegova graditeljica. Ukoliko nam postane svejedno kakav je stav prema životu u hrvatskom narodu, onda ni naša domovina nema budućnosti, a danas na njoj i za nju zahvaljujemo - upozorio je velečasni Kristijan Tušek.

Radovan Librić, tajnik Udruge Ekosspiritus predložio je župniku župe sv. Anastazije vlč. Davoru Štuljanu da se poduzmu koraci prema zaštiti Bistričke procesije koja se neprekidno održava najmanje tri stoljeća u cilju proglašenja procesije nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Svoje slaganje s tom idejom javno je izrekao na kraju euharistije župnik Štuljan i predložio izdavanje knjige o glasovitoj Bistričkoj procesiji na koju su ponosni vjernici samoborskog kraja.

Nakon mise vjernici su tradicionalno obišli glavni oltar u župnoj crkvi sv. Anastazije primivši nakon toga završni blagoslov koji je podijelio župnik Štuljan.

R.L.

 
06.08.2019.

Spačeki otišli na petodnevnu vožnju jadranskom i kontinentalnom Hrvatskom

Spačeki putuju Hrvatskom

Iako je 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru u subotu navečer formalno završen, i u nedjelju je bilo živo u Kampu Spačeka. Dolazili su posjetitelji, radili ugostitelji, trgovalo se i bilo je zabavnog programa.

Prema planu, u nedjeljnim prijepodnevnim satima na put su krenule dvije karavane Spačeka. U organizaciji Hrvatskog 2CV Citroёn kluba za sudionike su organizirane dvije atraktivne hrvatske rute s polaskom iz Samobora. Jadranskom rutom kretalo je od 10 sati stotinjak spačekista prema moru preko Karlovca, do Ogulina i jezera Sabljaci pa nastavak prema Baškim Oštarijama, dolaskom do Biograda na moru i boravkom i odmorom od dva dana te nastavkom do konačnog cilja u selu Radošići u Etno selu Škopljanci. Organizirano je završno parkiranje u Splitu na stadionu Poljud HNK Hajduka 9. kolovoza oko 12 sati.

Druga atraktivna ruta je kretala od 11 sati kontinentalnom rutom put i okolo Zagorja do Bedekovčine pa prema Mariji Bistrici, Križevcima do Vrbovca, nastavkom puta u smjeru Moslavine, a preko Siska do Parka prirode Lonjsko polje (Krapje) do Slavonije u kojoj će posjetiti Požegu, Kutjevo i Đakovo (dogovoren posjet ergeli lipicanaca). Organiziran je završni susret u Osijeku 9. kolovoza uz pomoć Grada Osijeka.

Naravno, puno je onih koji su se zadržali još neko vrijeme u Samoboru, obilaze Zagreb ili putuju Hrvatskom u vlastitom aranžmanu.

Sretni dobitnici podizali su i nagrade s tombole u kojoj su sudjelovali svi sudionici ili nagrade i medalje osvojene na jednom od natjecanja. Vrijednu prvu nagradu tombole (rolling šasija 4x4) dobio je broj 2412 i otišla je u Francusku, gospodinu Etienne Musslinu.

Na odlasku su sudionici sa svih strana čestitali organizatorima i svima koji su se proteklih 6 dana trudili da sve bude što bolje, da se (bez obzira na vremenske neprilike) održi pozitivna energija ovog međunarodnog susreta i druženja, na koje je došlo više od 3.500 Citroёna i više od 10 tisuća ljudi.

Bilo je i onih koji nisu mogli doći ranije, ali su ipak došli, makar na kraj, da pozdrave prijatelje i jednostavno ipak sudjeluju. Među njima je i Thomas iz Švicarske, a svoj obiteljski Citroёn C4G iz 1932. godine odmah je smjestio u Muzej Citroena (gdje mu je i mjesto). Svoju ljubav prema tom vozilu (u koje su ugrađeni samo originalni Citroenovi dijelovi) i vremenu u kome je proizvedeno, potvrdio je adekvatnim odijevanjem i swing glazbom, koja se mogla čuti iz auta.

Podsjetimo, 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru ušao je među top 30 ovogodišnjih događanja Hrvatske turističke zajednice u Hrvatskoj i stao uz bok Dubrovačkim ljetnim igrama, Pula film festivalu i Sinjskoj alki, a najveće je događanje u Zagrebačkoj županiji ove godine.

Diana Koller

Foto 1: Bob Brotherhood iz Engleske dobio je medalju za najstarijeg izloženog Spačeka Citroen 2cv Type A iz 1952. godine

Foto 2: Goran Skrbin, predsjednik Hrvatskog 2cv Citroen kluba i Darko Zornjak, predsjednik 23. svjetskog susreta Spačeka s poklonima 2cv klubova iz Italije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske i Poljske

Foto 3: Thomas iz Švicarske i njegov Citroen iz 1932.

 

Deset godina od odlaska osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar

OŠ Milana Langa bogatija je za nove pametne ploče

Bistrička procesija - baština vjerničkog puka samoborskog

Spačeki otišli na petodnevnu vožnju jadranskom i kontinentalnom Hrvatskom

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002