03.08.2019.

Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA

Otišao pobijediti samoga sebe

Osmogodišnji Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA, vratio se u Hrvatsku. Prije dva tjedna zlatom je ovjenčan na svjetskom prvenstvu u Kini. Svečani doček priređen mu je u Samoboru, jer se iz tog grada prije pet godina ALOHA krenula širiti Hrvatskom.

Dječak iz Zagreba, koji je završio drugi razred Osnovne škole Brezovica, pun je dojmova s natjecanja u Foshanu, ali o svojem uspjehu govori skromno.

- Za natjecanje sam mnogo vježbao. Vjerujem kako je upravo to najzaslužnije za ostvarivanje ovog rezultata. Na samom natjecanju međusobno se ne gledamo kao na konkurenciju. S mnogima sam se sprijateljio. Kad rješavaš zadatke, trudiš se biti što bolji. Zato nisam bio opterećen prošlogodišnjom pobjedom. Išao sam u Kinu pobijediti samoga sebe - kazao je dječak kojem su mediji nakon prošlogodišnje pobjede na svjetskom prvenstvu u Rusiji dali nadimak "čudo od djeteta".

Na natjecanju je sudjelovalo više od šesto djece iz osamnaest zemalja. Djeca su bila podijeljena u osamnaest kategorija – deset Tiny Tots i osam Kids. Patrik je, prema svojoj dobi, nastupio u kategoriji Kids 3. Zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio sve zadatke – njih sedamdeset. To znači da je za svaki zadatak imao oko četiri sekunde. Iako se natjecatelji mogu koristiti abakusom, Patrikov se rezultat ne može postići pomagalima. Kako bi došao do rješenja, on zadatak pretvara u sliku u glavi. Fascinantno je što na taj način zbraja, množi višeznamenkaste brojeve, podiže brojeve na kvadrat…

Kina će mu, kaže, dugo ostati u sjećanju. Oduševili su ga tamošnja arhitektura, kultura i način života. S roditeljima Petrom Petrović i Zoranom Čudićem posjetio je i jedan vodeni park.

- Patrik je vježbao do posljednjeg trena. Putovali smo petnaest sati no on je unatoč "jet lagu" vježbao i noć prije natjecanja. Znali smo da ga očekuju teži zadaci nego prošle godine i da je velik izazov pokušati osvojiti svjetsko zlato u novoj, još jačoj kategoriji. Vjerovali smo u njega, ali nismo na njega stavljali nikakav pritisak. Naime, već je velik uspjeh biti u nečemu najbolji u Hrvatskoj te predstavljati svoju zemlju na svjetskom natjecanju - kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

Putovanje hrvatskog tima u Kinu poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Osnovnom školom Brezovica, Zagrebački računalni savez, King ICT, Idea2Project i udruga Littera. Tim se na donacijama zahvalio i građanima.

- Patrikovo dvostruko zlato povijesni je uspjeh Hrvatske! Svi koji radimo s djecom, svjesni smo koliki potencijal u njima leži, no Patrikova priča uz talent obuhvaća i mnogo truda i rada. Voljeli bismo kada bi ona nadahnula što više djece da prigrle Alohu kao teretanu za mozak - kazala je dr.sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera, koja je Alohu donijela u Hrvatsku. Učilište se razvilo iz škole stranih jezika, a danas se bavi i neuroedukacijom, mindfulnessom te drugim programima koji djeci pomažu da uspješnije uče i kvalitetnije žive. ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Krešimira Rendulić

Foto: Patrik Čudić, dr.sc. Branka Novosel i Zvjezdana Budoš Mlinac

 
03.08.2019.

Spačekisti iz baze u Samoboru vozili do Zagreba

Dobro raspoloženje unatoč nevremenu

Svjetski susret Spačeka u Samoboru i dalje se, na zadovoljstvo organizatora, Hrvatskog 2CV Citroen kluba, odvija prema predviđenom programu, a život u Kampu spačekista ispunjen je raznim događanjima, zabavom, druženjem, natjecanjima i razmjenom iskustava. U pogonu je i mehaničarska radionica, gdje prosječno 30 vlasnika dnevno popravlja svoje Spačeke, uz osigurani alat i asistenciju.

U petak je, 2. kolovoza, u Samoboru bila i kratkotrajno nevrijeme s jakom kišom no, na sreću, nije bilo onako jako niti dugo kako je bilo najavljeno i za što su se organizatori pripremili (zatvoreni šatori, spušteni suncobrani, pripremljene prostorije za smještaj ljudi ukoliko bi bilo potrebno…). Za vrijeme dok su sijevale munje i padala kiša došlo je do nezgode u kojoj je nesretnim slučajem stradalo troje Nijemaca u kampu Spačeka, dvoje s lakšim, a jedna osoba s težim opeklinama. Naime, grom je udario u njihovu plinsku bocu. Samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Vinogradsku bolnicu, gdje su zbrinuti i izvan su životne opasnosti.

Stotinu Spačeka s 23. svjetskog susreta provozalo se 2. kolovoza ulicama Zagreba i parkiralo od 11 do 15 sati na Trgu bana Jelačića, gdje su bili prava atrakcija za mnoštvo Zagrepčana ali i brojnih turista. U defileu su sudjelovala vozila iz 30 zemalja, a njihovi su vlasnici u pratnji 10 vodiča razgledali središte hrvatske metropole.

Nastavljena su i natjecanja u vožnji spretnosti, a rezultati natjecanja bili su proglašeni, uz dodjelu nagrada, u subotu, 3. kolovoza, u velikom šatoru. Natjecali su se i vlasnici Spačeka u izboru najoriginalnijeg vozila, najinteresantnije prerađenog vozila i najstarijeg vozila, a najbolji će biti proglašeni također u subotu, kao i najljepši dječji radovi. U velikom šatoru je spačekiste od 19 sati zabavljao domaći band Preko nišana, a od 22 sata uslijedio je koncert 2CV banda iz Nizozemske.

Obogaćena je i ponuda suvenira. U srijedu su na Samoborskom sajmištu snimljene Fotografije za povijest i sjećanje na 23. svjetski susret Spačeka, na kojima je vozilima formiran veliki znak Citroёna, a spačekisti su svojim tijelima napisali brojku 100. Od petka će se te fotografije moći kupiti kao razglednice, za uspomenu ili javljanje svojima kod kuće.

U subotu će, službeno predzadnjeg dana susreta, delegati iz svih država sudionica 23. svjetskog susreta Spačeka na zajedničkom ručku odabrati između Italije i Slovenije domaćina 25. svjetskog susreta Spačeka 2023. godine (za 2021. je to Švicarska), što će biti objavljeno na ceremoniji zatvaranja, koja počinje u 20 sati, a završava oko 22 sata velikim vatrometom te poslije toga koncertom Soul Fingersa.

Diana Koller

 

Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA

Spačekisti iz baze u Samoboru vozili do Zagreba

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002