01.05.2019.

Još jedna akcija samoborskog Crvenog križa

Uz njih zbilja niste sami

U provedbi svojih brojnih aktivnosti Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika nije zaboravilo ni na uvelike promoviranu akciju "Uz nas niste sami - za dostojanstven život", organiziranu u povodu 140. obljetnice Hrvatskog Crvenog križa. Od prikupljenih donacija preuređuje se, naime, životni prostor za čak 140 kućanstava, a ono što je najvažnije, tim ljudima ostvarit će se tako pravo na dostojanstvenu starost.

Između tih 140 kućanstava nalaze se i 3 samačka s područja djelovanja samoborskog društva. Ti dobri ljudi se ne osjećaju zaboravljenima, u našim volonterima i djelatnicima vide i obitelj i prijatelje, a sada su im i brojni naši sugrađani i drugi hrvatski državljani svojim donacijama omogućili da im domovi izgledaju kako i zaslužuju.

Ovih je dana uređena prva od tri kuće, jedne od korisnica usluga Crvenog križa, koja živi u samoborskom dijelu Žumberka, a potom slijedi i uređenje domova korisnika iz Srebrnjaka i Stupnika.

E.K.

 
01.05.2019.

Svetom liturgijom proslavljeno Jurjevo u Stojdragi

Zahvalna liturgija za pokojne stojdraške učitelje

Svetom liturgijom proslavljeno Jurjevo u Stojdragi

U nedjelju, 28. travnja, u Stojdragi je svečano proslavljen blagdan svetog Jurja. Euharistijsko slavlje u povodu proslave zaštitnika stojdraške župe predslavio je progesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta mitrofor Taras Barševski, uz susluženje stojdraškog župnika Milana Vranešića, samoborskog župnika Daniela Vranešića, križevačkog župnika Mihajla Simunovića, pribićkog župnika Nenada Krajačića i ravnatelja eparhijskog Caritasa Ivice Radeljaka.

Okupljenim vjernicima mitrofor Barševski u prigodnoj propovijedi govorio je o velemučeniku Jurju koji je zbog svoje vjernosti uskrslom Kristu položio i svoj život.

Prema drevnoj tradiciji stojdraške župe, po završetku liturgijskog slavlja svećenici i vjernici obišli su u procesiji crkvu te je obavljen Markovski blagoslov polja i usjeva. Okupljenim vjernicima na kraju svečanosti obratio se stojdraški župnik Milan Vranešić, zahvalivši generaciji stojdraških osmaša iz 1969. godine koji su ove godine zahvalnom liturgijom proslavili 50. godišnjicu završetka svog osnovnoškolskog obrazovanja.

- Hvala vam dragi prijatelji koji ste danas došli u našu župnu crkvu na ovu svetu liturgiju koju smo prikazali za sve pokojne stojdraške učitelje i sve preminule učenike ovdašnje škole. Svojim dolaskom u ovako velikom broju na liturgiju pokazali ste najveće poštovanje prema onima koji su vas u djetinjstvu odgajali u školi – kazao je stavrofor Vranešić.

Nakon zahvalne liturgije u prostorijama nekadašnje škole održan je kulturno-umjetnički program te je otvorena i prigodna izložba fotografija iz vremena dok je škola djelovala. U svečanosti su, uz predstavnike Crkve, sudjelovali i predstavnici Grada Samobora, Zagrebačke županije i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje. U duhu zajedništva proslavi Jurjeva u Stojdragi tradicionalno su se pridružili i mnogobrojni gosti iz susjedne Slovenije, a društveni program nastavljen je uz glazbu i uz nadaleko poznate žumberačke specijalitete.

T.I.

 

Još jedna akcija samoborskog Crvenog križa

Svetom liturgijom proslavljeno Jurjevo u Stojdragi

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002