11.12.2019.

Skupština Zagrebačke županije donijela proračun za 2020. godinu

Konačno prešao milijardu kuna

Skupština Zagrebačke županije donijela proračun za 2020. godinu

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2020. godinu koji iznosi 1.202.756.615 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82%. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488.504.549 kuna i veći je za 27,26% u odnosu na rebalans proračuna iz 2019. godine.

Sukladno uputama Ministarstva financija od ove godine u konsolidiranom proračunu po prvi puta planirane su plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, što je ujedno i razlog ovakvog velikog rasta konsolidiranog proračuna. Na rast izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu, kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine.

- Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ocijenivši proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim.

- Uz naše poduzetnike, koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije. Tu je i čitav niz projekata u školstvu i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU - zaključio je Kožić.

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna od 171.159.728 kn, odnosno 35% ukupnih sredstava, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Kao što je već spomenuto, županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane - u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom i Zaprešiću, kao i gradnja dviju novih škola - u Strmcu i Luki, te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove, koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića, za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 13,31% izvornog proračuna, tj. 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

I u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a uvedena je i nova demografska mjera - sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti, za što je osigurano 3 milijuna kuna. Planirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika, i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurentne poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno je 18 milijuna kuna.

Na Aktualnom satu iz sfere prometa i komunalne infrastrukture vijećnike je zanimalo kada se planira potpisivanje ugovora o obavljanju javnog linijskog prijevoza na području županije, planira li se sanacija županijskih cesta na vrbovečkom području uništenih pojačanim prometom tijekom izgradnje pruge Vrbovec-Križevci i Gradec-Bjelovar, rekonstrukcija županijske ceste od Podsusedskog mosta do rotora u Svetoj Nedelji te mosta na županijskoj cesti 3041 u Ivanić-Gradu.

Kada je riječ o prosvjeti, zanimalo ih je kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka prosvjetnih radnika, je li u planu dogradnja osnovne škole u Strmcu, koliko škola je uključeno u projekt "Školska shema voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda" te koji je status javnog poziva za programe u kulturi. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, projekt širokopojasnog interneta, uređenje ispostave Doma zdravlja u Samoboru, posebno fizikalne terapije, odlagalište azbesta u Zaprešiću, edukaciju stanovništva po pitanju pružanja prve pomoći te projekte koje planira provoditi JU Zeleni prsten.

M.B.

 
11.12.2019.

Posjet učenika "LOAD - Life of a Digi" Erasmus+ projekta IX. gimnazije Svetoj Nedelji

Važno je ulagati u obrazovanje

U sklopu "LOAD - Life of a Digi" Erasmus+ projekta IX. gimnazije, 46 učenika i 10 profesora iz Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Turske u pratnji Sonje Lušić Radošević, ravnateljice IX. gimnazije, posjetili su 11. prosinca Svetu Nedelju i gradsku upravu. Učenike i profesore u gradskoj vijećnici dočekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Cilj projekta "LOAD - Life of A Digi" je promicanje svijesti o odgovornom korištenju interneta, njegovih resursa i digitalnih tehnologija u svim aspektima života, kao i razvijanje vještina učenika kako bi osnažili svoje učenje pomoću digitalnih web 2.0 alata.

Gradonačelnik Zurovec pozdravio je nazočne te učenicima zaželio ugodan boravak u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je izuzetno važno ulagati u obrazovanje.

- Vjerujem kako ćete ovim posjetom i boravkom steći nova znanja i iskustva koja će vam biti od velikog značaja u budućem radu i obrazovanju. Svima želim mnogo uspjeha i nadam se da ćete nas posjetiti i u narednom razdoblju - naglasio je Zurovec, koji je i sam pohađao IX. gimnaziju u Zagrebu.

Svim predstavnicima zemalja i koordinatorima projekta, kao i školi domaćinu, uručio je prigodne poklone, a učenici su imali priliku gradonačelniku postaviti pitanja.

A.B.B.

 
11.12.2019.

Održana skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Sve bliže Centru tehničke kulture

Održana skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

U dvorani srednjih škola u Samoboru, pod predsjedanjem Stjepana Črnjka, 10. listopada održana je redovna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Uz prisutnost brojnih predstavnika udruga – članica zajednice te višeg savjetnika Ureda za društvene djelatnosti Grada Samobora Marijana Kižlina, usvojen je program rada i financijski plan za 2020. godinu.

Uz primarne ciljeve brige i unapređivanje tehničke kulture, prvenstveno među mladima, kao najvažniji dio programa u sljedećoj godini Stjepan Črnjak je istaknuo aktivnosti na pripremi dokumentacije za uređenje prostora za rad zajednice i udruga, odnosno Centra tehničke kulture Grada Samobora. Centar će sadržavati adekvatne prostore za rad udruga te zajednica tehničke kulture Grada Samobora i Zagrebačke županije. Njegova realizacija predviđena je i Strateškim programom razvoja Grada Samobora za razdoblje od 2020. do 2025. godine.

Početkom sljedeće godine Zajednica tehničke kulture Grada Samobora, kao nositelj aktivnosti u tehničkoj kulturi, provest će javni natječaj za odabir programa javnih potreba u području tehničke kulture, u čiju je svrhu Gradsko vijeće Grada Samobora donijelo i odgovarajući pravilnik.

T.I.

 
11.12.2019.

Školski medni dan održan i u Samoboru

Djeco, jedite med, makar i kineski

Školski medni dan održan i u Samoboru

U ponedjeljak, 9. prosinca, u svim je osnovnim školama na području Grada Samobora obilježen Školski medni dan u povodu obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Svim učenicima prvih razreda tom je prilikom podijeljen med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med", za što je Gradu Samoboru odobren financijski iznos od 9.288 kuna.

Program Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka je program Ministarstva poljoprivrede, a svrha provedbe je podizanje svijesti djece, već od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, ovaj se hvalevrijedan program provodi u prvim razredima osnovnih škola.

Prvašiće osnovne škole Samobor tim povodom obišli su predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, Marija Šoić i Vlatka Šalamun iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te ravnatelj Ivan Goran Matoš.

M.S.

 

Skupština Zagrebačke županije donijela proračun za 2020. godinu

Posjet učenika "LOAD - Life of a Digi" Erasmus+ projekta IX. gimnazije Svetoj Nedelji

Održana skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Školski medni dan održan i u Samoboru

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002