20.02.2019.

Samoborski HDZ-ovci obilježili 29 godina od osnutka stranke

Jačaju i aktivnosti za izbore u EU parlament

Predsjedništvo gradske organizacije HDZ-a, zajedno s predstavnicima mladeži, žena i branitelja, položilo je u utorak, 19. veljače, vijenac i zapalilo svijeće u Parku domovinske zahvalnosti, kao i na šetnici koja nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, sve u povodu 29. godišnjice osnutka stranke u Samoboru.

Održana je i sjednica Gradskog odbora u proširenom sastavu, čime stranka, uz obilježavanje obljetnice, kreće s pripremama za predstojeće EU izbore.

U svom kratkom obraćanju nazočnima predsjednik stranke Vladimir Skendrović podsjetio je na dane početka stvaranja stranke i samostalne Hrvatske te pozvao članove na odgovornost i pojačane aktivnosti, kako bi HDZ Samobor dostojno prezentirao programe i politike stranke, koji za konačni cilj imaju bolji život svih, kako u Gradu Samoboru tako i na području čitave Hrvatske.

V.S.

 
20.02.2019.

I ove će godine na Fašniku nastupiti brojne gostujuće grupe

Ipak je Samobor fašnička metropola

I ove će godine na Fašniku nastupiti brojne gostujuće grupe

Jedinstvena prilika za sve koji posjete 193. Samoborski fašnik bit će uvid u bezbrojne načine na koje pokladama pristupaju u raznim krajevima Hrvatske i Slovenije. Maske tradicionalne, nove, šarene, jednobojne, strašne i šaljive dolaze se predstaviti na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana u Samoboru i pokloniti se Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu kao predvodnicima svih maškara.

Neki od gostiju tu su već desetak godina u nizu, drugi će imati svoju fašničku premijeru, a može ih se vidjeti i toplo pozdraviti u povorci gostujućih grupa u subote, 23. veljače i 2. ožujka. Tu će biti Grobnički dondolaši – Čavle, KUU Lafra – Turčišće, FD Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb, Kurenti i Podbreški pokači – Ptuj, Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, Župski gospari – Župa Dubrovačka, No1 – Pula, gosti s Brača i Supetra, Lumber klub iz Opatije...

Ne smijemo zaboraviti niti da će se samoborskim mališanima na subotnjim izdanjima Dječjeg fašnika pridružiti mali prijatelji iz Zagreba, Koprivnice, Lipovljana, Bistre, Velike Gorice, Karlovca, Bjelovara...

Dio gostujućih grupa pod svoje će okrilje primiti samoborski mjesni odbori koji, osim što se zdušno pripremaju za svoje nastupe, grade i fašnička prijateljstva s gostima iz cijele Hrvatske pa će ih i udomiti tijekom boravka na 193. Samoborskom fašniku.

Inače, kroz svoja alegorijska kola i nastupe na središnjoj pozornici, ove će se godine na Samoborskom fašniku predstaviti sedam mjesnih odbora svojim varijacijama na fašničku temu. Prve fašničke nedjelje, 24. veljače popodne, predstavit će se Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Mjesni odbor Domaslovec. Druge nedjelje, 3. ožujka, nastupaju mjesni odbori Konščica, Hrastina, Rude i Celine.

Mjesni odbori animirat će posjetitelje sa svojim fašničkim gostima i u svojim taborima smještenima na Pjaci fašničkih faca (trg kod pošte) obje fašničke nedjelje od 14 do 20 sati.

T.I.

 
20.02.2019.

Predavanje tima Zaklade Ana Rukavina o darivanju i pohranjivanju krvotvornih matičnih stanica

I malo tuđe krvi može značiti život

Predavanje tima Zaklade Ana Rukavina o darivanju i pohranjivanju krvotvornih matičnih stanica

Malo je onih koji ne znaju priču o Ani Rukavini, mladoj novinarki koja je svojom jednostavnom porukom "Želim život" potaknula i osvijestila širu javnost ne samo o važnosti darivanja krvi i pohranjivanju krvotvornih matičnih stanica, već i o širem humanitarnom pogledu na društvo te potrebama i mogućnostima liječenja oboljelih od karcinoma.

Anina obitelj i prijatelji su, nakon njezine prerane smrti, ovu poruku i želje uobličili kroz Zakladu Ana Rukavina, koja već 12 godina sustavno, sa stručnjacima relevantnih medicinskih struka, i uz brojne druge aktivnosti, potiče na donatorstvo za ovu svrhu.

O tome kako postati darivatelj krvotvornih matičnih stanica na Građanskom utorku 19. veljače u Pop Up kinu samoborskim srednjoškolcima i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima govorili su Anina majka Marija Rukavina i član tima Zaklade dr. Alen Ostojić iz Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Prvi je korak dobrovoljno davanje krvi kako bi se ispitalo možete li uopće postati potencijalni donator, zatim slijedi tipizacija, a tek onda, ukoliko je sve u redu i ako to i dalje želite, postat ćete dio obitelji koja broji više od 60 000 članova upisanih u Hrvatski registar darivatelja. Do danas je, zahvaljujući tome, iz ovog registra obavljeno 98 transplantacija.

Velik dio skupih medicinskih i farmakoloških istraživanja posvećen je upravo borbi protiv svih vrsta i oblika malignih bolesti, a za neke od njih su krv, pripravci od krvi i krvotvorne matične stanice prvi na listi pomoći u dugotrajnom procesu liječenja.

Tijekom života često kontroliramo najprije krvnu sliku.

Učinite to jednom i za Zakladu Ana Rukavina.

M.K.

 

Samoborski HDZ-ovci obilježili 29 godina od osnutka stranke

I ove će godine na Fašniku nastupiti brojne gostujuće grupe

Predavanje tima Zaklade Ana Rukavina o darivanju i pohranjivanju krvotvornih matičnih stanica

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002