24.04.2019.

Obavijest mještanima naselja Braslovje, Mali Lipovec, Veliki Lipovec i Kostanjevec Podvrški

U četiri naselja voda nije ispravna za piće

Obavijest mještanima naselja Braslovje, Mali Lipovec, Veliki Lipovec i Kostanjevec Podvrški

Na mrežnim stranicama Zagrebačke županije objavljeno je upozorenje da voda nije ispravna za piće u naseljima Braslovje, Mali Lipovec, Veliki Lipovec i Kostanjevec Podrški. Objavljujemo ga u cijelosti:

Sukladno odredbi članka 26. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17 i 115/18) obavještavaju se mještani naselja Braslovje koji koriste lokalni vodovod Braslovje, mještani naselja Mali Lipovec koji koriste lokalni vodovod Mali Lipovec, mještani naselja Veliki Lipovec koji koriste lokalni vodovod Veliki Lipovec i mještani naselja Kostanjevec Podrvški koji koriste lokalni vodovod Kostanjevec da voda iz istih nije ispravna za korištenje.

Dana 15.04.2019. uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju iz lokalnog vodovoda Braslovje u naselju Braslovje (Braslovje 34 i Braslovje 82), iz lokalnog vodovoda Mali Lipovec u naselju Mali Lipovec (Mali Lipovec 45) te u lokalnom vodovodu Veliki Lipovec u naselju Veliki Lipovec (Veliki Lipovec 9) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju. Dana 16.04.2019. uzet je uzorak vode za ljudsku potrošnju iz lokalnog vodovoda Kostanjevec u naselju Kostanjevec Podvrški (Kostanjevec Podvrški 8) u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorci prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja NISU SUKLADNI Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.

I.H.

 
24.04.2019.

Izbori za članove Vijeća srpske nacionalne manjine te predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu Samoboru

Objavljene pravovaljane kandidacijske liste

Izbori za članove Vijeća srpske nacionalne manjine te predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu Samoboru

Odlukama Vlade Republike Hrvatske od dana 28. ožujka 2019. godine raspisani su u Gradu Samoboru izbori za izbor članova Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Samoboru i Predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu Samoboru za dan 5. svibnja 2019. godine. Dana 15. travnja 2019. godine u ponoć je istekao rok za isticanje kandidatura te je Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora objavilo pravovaljanu listu kandidata za izbor članova Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Samoboru i Predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu Samoboru, kao i zbirne liste kako slijedi:

PRAVOVALJANA LISTA KANDIDATA ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SAMOBORU

Predlagatelj:

SRPSKO NARODNO VIJEĆE - NACIONALNA KOORDINACIJA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ - SNV

Kandidati/kandidatkinje:

1. RADISAV ALEKSIĆ; SRBIN; SAMOBOR, ZAGORSKA ULICA 43; rođ. 11.05.1936.; M

2. PREDRAG ČOMIĆ; SRBIN; SAMOBOR, ULICA MATIJAŠA KORVINA 7; rođ. 24.07.1946.; M

3. BORO KONDIĆ; SRBIN; BREGANA, ULICA ANTE KOVAČIĆA 64; rođ. 18.03.1953.; M

4. MILOŠ OSMAN; SRBIN; SAMOBOR, STANIČIĆA JANKA 23; rođ. 19.08.1948.; M

5. LJUBICA RADIĆ; SRPKINJA; BREGANA, ULICA ANTE KOVAČIĆA 62; rođ. 06.09.1952.; Ž

6. NEDELJKO RADIĆ; SRBIN; BREGANA, ULICA ANTE KOVAČIĆA 62; rođ. 01.02.1951.; M

7. RUŽICA ŠABIĆ; SRPKINJA; SAMOBOR, TRG ANTUNA MIHANOVIĆA 6; rođ. 04.03.1945.; Ž

8. RADE TOMIĆ; SRBIN; BREGANA, ĐURE BASARIČEKA 9; rođ. 14.10.1947.; M

9. IVANKA ZAMOSTNI; SRPKINJA; SAMOBOR, ZAGORSKA ULICA 43; rođ. 28.06.1946.; Ž

ZBIRNA LISTA KANDIDATA ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SAMOBORU

1. RADISAV ALEKSIĆ; SNV

2. PREDRAG ČOMIĆ; SNV

3. BORO KONDIĆ; SNV

4. MILOŠ OSMAN; SNV

5. LJUBICA RADIĆ; SNV

6. NEDELJKO RADIĆ; SNV

7. RUŽICA ŠABIĆ; SNV

8. RADE TOMIĆ; SNV

9. IVANKA ZAMOSTNI; SNV

PRAVOVALJANA KANDIDATURA ZA IZBOR PREDSTAVNIKA SLOVENSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SAMOBORU

Predlagatelj:

KULTURNO PROSVJETNO DRUŠTVO SLOVENSKI DOM - SLOVENSKI DOM

Kandidat:

GORAN GORŠE; SLOVENAC; LUG SAMOBORSKI, KNEZA TRPIMIRA 37; rođ. 26.01.1985.; M

Kandidatkinja za zamjenicu:

IVANKA FILIPAN; SLOVENKA; SAMOBOR, ULICA ADALBERTA GEORGIJEVIĆA 2; rođ. 09.05.1960.; Ž

ZBIRNA LISTA KANDIDATURA ZA IZBOR PREDSTAVNIKA SLOVENSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SAMOBORU

1. GORAN GORŠE; SLOVENSKI DOM

Zamjenica: IVANKA FILIPAN

Pravovaljane liste kandidata i zbirne liste objavljene su na mrežnim stranicama Grada Samobora i na oglasnoj ploči Grada Samobora.

Darko Župančić, dipl.iur., predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Samobora

 
24.04.2019.

Prijave kandidata za rad u biračkim odborima za predstojeće izbore članova u Europski parlament

Za biračke odbore prijave 2. i 3. svibnja

Prijave kandidata za rad u biračkim odborima za predstojeće izbore članova u Europski parlament

Županijsko izborno povjerenstvo Zagrebačke Županije za predstojeće izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji će se održati u nedjelju 26. svibnja 2019. godine, imenovalo je Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora u sastavu: Darko Župančić (predsjednik), Valentina Horvat (članica), Ivana Mašić (članica), Vjeran Blažeković (zamjenik predsjednika), Igor Rizmanovski (zamjenik članice) i Tina Jakupak (zamjenica članice).

Sjedište Gradskog izbornog povjerenstva Grada Samobora je u Samoboru, Trg kralja Tomislava 5, soba 137, I. kat, brojevi telefona 3378-194, fax: 3378-113, e-mail: gip.samobor@izbori.hr.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora predlaže Županijskom izbornom povjerenstvu Zagrebačke županije određivanje biračkih mjesta i imenovanje biračkih odbora na području Grada Samobora.

Birački odbor čine predsjednik i četiri člana te njihovi zamjenici. Predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora predlaže Gradsko izborno povjerenstvo Grada Samobora od kandidata koji će se prijaviti za rad u biračkim odborima, a koji ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke niti kandidati za članove Europskog parlamenta.

Prijave će se podnositi dana 2. svibnja 2019. godine u vremenu od 8 do 15,30 sati i 3. svibnja 2019. godine od 9 sati do 18 sati u prostorijama Gradskog izbornog povjerenstva Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5, soba br. 137, I. kat, na propisanim obrascima koji će se moći podignuti u Gradskom izbornom povjerenstvu ili preuzeti na mrežnim stranicama grada Samobora http://www.samobor.hr/. Prednost pri imenovanju imat će osobe koje su na ranijim izborima obnašale dužnost predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkih odbora imajući u vidu složenost ovih izbora i zahtjevniji rad biračkih odbora.

Po dva člana i zamjenika određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po dva člana i zamjenika oporbene političke stranke ili koalicije, sukladno stranačkom sastavu trenutačnog saziva Hrvatskog Sabora. Političke stranke dužne su dostaviti prijedloge članova pojedinih biračkih odbora na području Grada Samobora i dostaviti njihova imena Gradskom izbornom povjerenstvu na propisanim obrascima, koji će se moći podignuti u Gradskom izbornom povjerenstvu ili preuzeti na mrežnim stranicama Grada Samobora http://www.samobor.hr/, najkasnije 18 dana prije dana održavanja izbora (7. svibnja 2019. godine do 24:00 sata). Ne dostave li prijedlog, odnosno ne dostave li njihova imena Gradskom izbornom povjerenstvu u tako određenom roku, Županijsko izborno povjerenstvo Zagrebačke županije samostalno će odrediti članove biračkih odbora na prijedlog Gradskog izbornog povjerenstva Grada Samobora od osoba koje su se prijavile za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Darko Župančić, predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Grada Samobora

 
24.04.2019.

Građanski utorak POU Samobor o organskom graditeljstvu

Kuću od slame sada vuk ne može otpuhati

Građanski utorak POU Samobor o organskom graditeljstvu

Svi sigurno vrlo dobro znaju priču o tri praščića i njihovim kućama u kojoj je vuk otpuhao kućice od dasaka i slame. No, priča je priča, a i vremena se mijenjaju. Sadašnje kuće od slame i drveta su rjeđe u usporedbi s klasičnima, ali su čvrste, pouzdane i lijepe. Kako ih napraviti u zanimljivom predavanju u sklopu ciklusa Građanski utorak POU Samobor otkrio je 23. travnja Matko Šišak iz Udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa). Udruga je to koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.

Što se organskog graditeljstva tiče okupljenima u POP UP kinu Matko Šišak je rekao da ono podrazumijeva trošenje prirodnih i recikliranih materijala. Najčešće su to drvo, slama, kamen, zemlja, cigla, ovčja vuna, trska, a bazira se na tradicijskim znanjima i vještinama, o kojima je predavač govorio tijekom večeri, ističući da se pri gradnji poštuju prirodni ciklusi i godišnja doba te koriste materijali iz neposredne blizine pa stoga ne čudi da se godišnje izgrade 3 do 4 takva objekta. No, to nisu male kućice za odmor, što je možda prva asocijacija, već se grade i veći objekti, a jedan od primjera je Kulturni centar u Berlinu. U Hrvatskoj su se na ovoj organiziranoj razini prvi objekti počeli raditi 2006. godine.

Naravno, još je puno detalja i informacija o ovom načinu gradnje te, rekli bi, filozofiji života, a Matko Šišak je naglasio kako organsko graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti i koristi obnovljive izvore energije za funkcioniranje objekta. Jedan od primjera je i reciklirano imanje u selu Vukomerić, 30 km od Zagreba, o čemu se može vidjeti nekoliko video zapisa te o svemu više čitati i na internetskim stranicama Udruge ZMAG.

M.Š.

 

Obavijest mještanima naselja Braslovje, Mali Lipovec, Veliki Lipovec i Kostanjevec Podvrški

Izbori za članove Vijeća srpske nacionalne manjine te predstavnika slovenske nacionalne manjine u Gradu Samoboru

Prijave kandidata za rad u biračkim odborima za predstojeće izbore članova u Europski parlament

Građanski utorak POU Samobor o organskom graditeljstvu

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002