20.05.2019.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje u Sisku i Komarevu

Obišli još jednu crtu bojišnice

Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje obišli su sredinom travnja Grad Sisak i Komarevo u sklopu programa "Putevima naših sinova".

Obilazak je započeo odavanjem počasti, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Grada Siska, a zatim nastavljen posjetom spomen sobi poginulim braniteljima Siska i katedrali Uzvišenja Svetog Križa, te na kraju paljenjem lampaša kod spomenika blaženom Alojziju Stepincu.

Po završetku razgledavanja Siska uputili su se na prvu crtu obrane Grada Siska prema Komarevu, gdje su ih dočekali predstavnici 57. bojne Marijan Celjak, koji su prezentirali obranu grada i cijelog okolnog područja od 1991. do 1995. Samoborci su na kraju obišli i njihov postav u spomen sobi te položili vijenac i zapalili lampaše kod križa u Komarevu.

Đ.P.

 
20.05.2019.

Udruga HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje obilježila 27. godišnjicu rada

Prijateljstvo ipak važnije od rezultata

U povodu proslave 27. godišnjice Udruge HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje 18. svibnja održano je sportsko druženje u Bregani, na kojem su, uz domaćine, sudjelovali i gosti prijateljskih udruga iz Petrinje, Jastrebarskog, Zaprešića, Susedgrada, Trešnjevke i susjedne Slovenije - Krškog.

U boćanju su pobjedu odnijeli gosti iz Krškog, drugi su bili domaćini, a treći prijatelji iz Susedgrada, natjecanje u pikadu završilo je pobjedom Samoboraca i Svetonedeljčana, iza kojih su slijedili Jaskanci i Zaprešićani, a domaći su pobijedili i u visećoj kuglani, nadvisivši rezultatom Petrinjce i Jaskance.

Ukupno je u natjecanjima sudjelovalo 50-ak sportaša.

Nakon završenih natjecanja sportašima su se pridružili i gosti - pročelnica Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maja Gračanin, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Đurđa Purić, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj i predsjednik UHDDR-a Sveta Nedelja Mladen Cindrić.

Uslijedila je podjela nagrada, a druženje se nastavilo u dobroj atmosferi uz zakusku.

R.J.

FOTO

- 1. mjesto u elektronskom pikadu

- HVIDR-a Samoborbila je 1. u visećoj kuglani

 
20.05.2019.

U Svetoj Nedelji održana manifestacija u okviru projekta "Informirano za zeleno sutra"

Potaknuti odvajanje otpada i njegovo recikliranje

U subotu, 18. svibnja, na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji održana je manifestacija u okviru projekta "Informirano za zeleno sutra". Njome je obilježen Dan zaštite okoliša u RH, koji se obilježava 22. svibnja.

Razdoblje provedbe projekta "Informirano za zeleno sutra" je od 1. lipnja 2018. godine do 2. veljače 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 574.414 kuna, a iznos koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda (85%) iznosi 488.252 kune.

Svrha manifestacije obilježavanje Dana zaštite prirode u okviru EU sufinanciranog projekta "Informirano za zeleno sutra" je podići svijest građana s područja Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, čime će se smanjiti količina otpada odloženog na odlagalište.

Manifestacija je zamišljena kao "Eko Olimpijada" u sklopu koje su sudionici prolazili četiri radionice: sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada, kućno kompostiranje i ponovna upotreba predmeta. Za svaku radionicu imali su prilike dobiti žig u Eko putovnicu, a nakon sakupljena 4 žiga prijavljivali su se za sudjelovanje u Eko štafeti. Više od 50 sudionika sudjelovalo je u štafeti, kojoj je cilj bio što prije pravilno razvrstati otpad u kante za smeće te su svi sudionici osvojili zlatne medalje.

Istovremeno se odvijao i Eko sajam razmjene, na kojem su posjetitelji razmjenjivali stare knjige i igračke te na taj naučili što znači ponovna uporaba predmeta.

Tijekom cijele manifestacije svi su mogli u posebnu kutiju odložiti plastične čepove, koji su poslani Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Posjetitelji su imali priliku razgledati i izložbu Dječjeg vrtića Slavuj koja je postavljena na Trgu, a prikazala je kako najmlađi polaznici vrtića vide svoj okoliš.

Na glavnoj pozornici održani su prigodni plesni nastupi Udruge Balans code, a udruga je održala i prigodni skeč na temu gospodarenja otpadom. Uz plesne nastupe svojim vokalom sve je oduševila solistica Leona Mišak. U glazbenom dijelu programa nastupila je i grupa IXES. Sudionici su bili polaznici i odgojitelji Dječjeg vrtića Slavuj i Linigra, članice Udruge Balans code te ostali posjetitelji.

Djeca i njihovi roditelji ovim su događajem na zanimljiv, edukativan i zabavan način naučili koje su dobrobiti pravilnog upravljanja i gospodarenja otpadom te što svi mi možemo napraviti da zaštitimo prirodu. Svaka od aktivnosti osmišljena je na način da se stvori svijest o važnosti gospodarenja otpadom te da se djeca od malih nogu motiviraju kako bi njihovo okruženje bilo što ljepše i čišće.

Priredbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi, a više informacija o projektu "Informirano za zeleno sutra" i o važnosti projekta za građane Svete Nedelje i Stupnika prezentirala je Martina Fabijan iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Svete Nedelje.

T.I.

 
20.05.2019.

Za sutra se sprema Norijada 2019.

Veselo u novo životno razdoblje

Za sutra se sprema Norijada 2019.

Klub ućenika i studenata Grada Samobora za svoje maturante i ove godine organizira tradicionalnu Norijadu. U srijedu, 22. svibnja, u 10,30 sati, učenici završnih razreda naših srednjih škola uobičajeno kreću iz svojih škola, proći će glavnim gradskim trgom, gdje će ih pozdraviti i gradski čelnici, a zatim se otputiti do Centra za mlade Bunker.

Na čelu vesele kolone bit će kamion na kojem nastupa DJ Mike & Me, a ispred Bunkera s pozornice će ih zabavljati DJ Saša Barthezz.

Za sve sudionike bit će pripremljeni voda i sendviči, a za sigurnost maturanata brinut će redari i medicinski tim.

T.I.

 
20.05.2019.

Samoborski HNS predstavio svojeg kandidata na EU izborima

Za Samobor - grad bez plastike

Samoborski HNS predstavio svojeg kandidata na EU izborima

Samoborski HNS predstavio je u subotu svojim sugrađanima projekt "Samobor - grad bez plastike". Radi se o ideji koju je prvi još početkom godine pokrenuo Otok Zlarin, a koja za cilj ima smanjivanje korištenja jednokratne plastike. Tom prilikom dijelili su Samoborcima prigodne poklone - platnene vrećice, ali i letke s nekoliko primjera kako to postići. Građani su podržali ovakav pristup rješavanja ovoga problema, svjesni da i u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, politika može odigrati ključnu ulogu.

Gost na akciji bio je Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje i kandidat HNS-a na listi za EU parlament.

- Ukidanjem prireza, ali i još pet različitih vrsta poreza, Sveta Nedelja krupnim koracima grabi naprijed ostavljajući svojim sugrađanima više novca u džepovima - istaknuo je u razgovoru sa Samoborcima Nađi.

Izbori za EU parlament, koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja, važniji su nego se čini, a lista broj 11 i Davor Nađi kao kandidat na broju 5 preporuka su samoborskog HNS-a svojim sugrađanima.

T.I.

 

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje u Sisku i Komarevu

Udruga HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje obilježila 27. godišnjicu rada

U Svetoj Nedelji održana manifestacija u okviru projekta "Informirano za zeleno sutra"

Za sutra se sprema Norijada 2019.

Samoborski HNS predstavio svojeg kandidata na EU izborima

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002