31.05.2019.

Sajam mogućnosti predstavio brojne udruge i ustanove

Brojne mogućnosti za samoborske učenike

Grad Samobor, u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom i Vijećem za prevenciju Grada Samobora, i ove godine organizirao je za učenike samoborskih škola Sajam mogućnosti.

Sajam mogućnosti održan je u petak, 31. svibnja, na vanjskim sportskim terenima kod Sportske dvorane Samobor.

Zamisao Sajma mogućnosti je učenicima 4. i 6. razreda osnovnih škola kroz zabavu, igru i natjecanja predstaviti javne službe, sportske klubove, kulturno-umjetnička društva, udruge, zajednice i ustanove, koje bi nudeći svoje sadržaje uključile što veći broj djece u izvannastavne aktivnosti te ih tako udaljile od društveno neprihvatljivog ponašanja.

Sajam su otvorili predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, resorni pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat te načelnik PP Samobor Željko Stopić. Okupljenoj djeci su poželjeli dobru zabavu te da u bogatoj ponudi u našem gradu pronađu aktivnost baš za sebe.

Sudjelovali su Karate klub Samobor, Šahovski klub Samobor, Nogometni klub Samobor, Kyokushin karate klub Fortis, Ženski rukometni klub Samobor, Rukometni klub Rudar, Rukometni klub Mladost, Motocross klub Marović, Košarkaški klub Samobor, Tenis klub Samobor 1890, Judo klub Samobor, Judo klub Profectus Samobor, Judo klub Okami Samobor, Judo klub Samobor, Gimnastički klub Samobor, Orijentacijski klub Japetić, Stolnoteniski klub Samobor, Atletski klub Samobor 2007, Školski savez Samobora i Svete Nedelje, Mažoret klub Unity S, Zajednica tehničke kulture grada Samobora (DPTK&INF, SMBWireless, Topor, Radio klub Tule i Vužić, Parafreek, Avio klub Samobor, Brdsko-biciklistički klub Krpelj, DITS – Društvo inženjera i tehničara Samobor, Udruga starodobnih vozila i tehnike Samobor, Speleološki klub Samobor, MUP, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, Gorska služba spašavanja – stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, Centar za socijalnu skrb, Slatki Samoborci, Samoborski muzej, Gradska knjižnica Samobor, Bunker, Savjet mladih Grada Samobora, Plesna skupina Point, Udruga Pozitiva Samobor i Cirkuska udruga Razbibriga.

P.A.

 
31.05.2019.

Na državnom natjecanju iz astronomije učenici OŠ Bogumila Tonija bili iznimno uspješni

3 državna prvaka i 3 viceprvaka

Od 13. do 15. svibnja 9 učenika OŠ Bogumila Tonija, u pratnji svojih mentorica, Snježane Horvatić, prof. geografije, i Ivane Matić, prof. matematike i fizike, sudjelovalo je na državnom natjecanju iz astronomije u Slavonskom Brodu.

Učenici su se i ove godine iskazali na testu znanja, a bili su izvrsni i u kategoriji istraživačkih radova. Istraživački rad "Mjesno podne" Hane Banjanin i Martina Filipčića izabran je za najbolji istraživački rad u kategoriji petih razreda.

U kategoriji šestih razreda za najbolji istraživački rad izabran je rad Nikole Vujice "Utjecaj efekta staklenika na temperaturu na Veneri", a u kategoriji osmih razreda za najbolji istraživački rad izabran je rad "Atmosferska ekstinkcija" Borne Banjanina i Martina Unterhofera. Učenici su na završnoj dodjeli priznanja svoje radove još jednom prezentirali pred svim sudionicima. U ukupnom plasmanu, dakle u testu znanja i istraživačkim radovima, učenici su zauzeli sljedeća mjesta: 5. razredi - 1. mjesto: Martin Filipčić, istraživački rad "Mjesno podne", 4. mjesto: Hana Banjanin, istraživački rad "Mjesno podne", 5. mjesto: Jakov Mirošević, istraživački rad "Zimski šesterokut", 6. razredi - 1. mjesto: Nikola Vujica, istraživački rad "Utjecaj efekta staklenika na temperaturu na Veneri", 2. mjesto: Luka Štrkalj, istraživački rad "Mjesečeve faze", 3. mjesto: Jura Bošnjak, istraživački rad "Mjesečeve faze".

Svim ovim malim istraživačima bila je mentorica Snježana Horvatić, prof. geografije.

Nadalje, 7. razredi - 2. mjesto: Vid Horvat, istraživački rad "Solarna konstanta", 8. razredi - 1. mjesto: Martin Unterhofer, istraživački rad "Atmosferska ekstinkcija", 2. mjesto: Borna Banjanin, istraživački rad "Atmosferska ekstinkcija", a ove pobjednike vodila je mentorica Ivana Matić, prof. matematike i fizike.

Za ugodan boravak u Slavonskom Brodu pobrinuli su se djelatnici i učenici Gimnazije Matije Mesića, posebno Marina Gojković, prof. fizike i astronomije. Učenici su nakon zahtjevnog i napornog natjecateljskog dijela, unatoč hladnom i kišovitom vremenu, uživali u maštovito osmišljenom obilasku grada. Posjetili su baroknu tvrđavu Brod na rijeci Savi, a dva astronoma-tamburaša, Borna Banjanin i Martin Unterhofer, bili su posebno oduševljeni Muzejem tambure, jedinim takve vrste u Europi, u kojem su pronašli i nekoliko fotografija naših Samoboraca; od Antuna Razuma sa ženskim tamburaškim sastavom iz 1901. godine, do Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Najponosniji su bili zbog fotografije Tamburaškog orkestra Mladi Samoborac, koji je djelovao u sklopu OŠ Bogumila Tonija pod vodstvom maestra Željka Bradića.

Nakon tvrđave posjetili su i spomen dom Dragutina Tadijanovića, gdje su uživali u osebujnoj zbirci knjiga, pjesama, rukopisa, skulptura, fotografija, pisama i brojnih umjetnina iz vremena u kojem je pjesnik živio. Učenik Vid Horvat tom je prigodom pročitao njegovu pjesmu Dječak u sjeni, čime je zaradio gromoglasan pljesak publike, jer u nedalekom Rastušju, rodnom selu Dragutina Tadijanovića, postoji i crkvica svetog Vida.

Osim zavidnog znanja u astronomiji i geografiji, samoborski učenici pokazali su svestranost i na drugim brojnim područjima, kao i zavidnu razinu ophođenja i načina na koji predstavljaju svoju školu, grad i županiju.

Snježana Horvatić

Fotografije:

- Samoborska ekipa iz OŠ Bogumila Tonija

- Istraživački rad: "Utjecaj efekta staklenika na temperaturu na Veneri (Nikola Vujica)

- Mjerenje duljine sjene štapa (Hana Banjanin i Martin Filipčić)

- Mjerenje kutnih udaljenosti u zimskom šesterokutu (Jakov Mirošević)

 
31.05.2019.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Led rasvjeta isplatit će se kroz 5 do 6 godina

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 30. svibnja, većinom glasova prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Samobora za 2018. godinu, kao i većina izvješća o radu i financijskom poslovanju proračunskih korisnika.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Željko Radovanić pojasnio je da je Grad Samobor u prošloj godini ostvario suficit u tekućem poslovanju od pola milijuna kuna, no nakon što se rezultatima poslovanja doda preneseni manjak iz 2017. godine od 5,2 milijuna kuna, godina je završena s manjkom od gotovo 4,7 milijuna kuna. Pozitivno je što je manjak smanjen, naglasio je Radovanić, nije bilo novih zaduživanja niti davanja jamstava, a otplaćena su i dva kredita, dok je istovremeno Grad uspio zadržati razinu postignutih standarda u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju, socijalnoj politici, kulturi, sportu i ostalim područjima važnim za građane i poduzetnike. Uz to, taj je dug manji za milijun kuna koje im je Ministarstvo dostavilo u siječnju ove godine za projekt MTS-a, koji Grad financira iz svog proračuna.

Pozitivno je i to što su lani za 12 milijuna kuna porasli prihodi od poreza na dohodak (što je rezultat viših plaća i jačanja gospodarstva), a rastu i dalje, no istovremeno je Grad lani izgubio 7 milijuna kuna od kompenzacijskih mjera, rekao je Radovanić. Osim toga, lani su realizirane i dvije velike investicije: proširenje vrtića u Bregani (5 milijuna kuna) i završetak Hrvatskog doma (6 do 7 milijuna kuna).

Vladimir Skendrović pojasnio je u ime Kluba HDZ-a da oni neće podržati izvješće, jer smatraju da bi bilo bolje da se planira manji priljev sredstava, a ostvari više, a ne da se onda rebalansima prihodi kasnije smanjuju.

Uz tek 1 suzdržan i 1 glas protiv, Gradsko vijeće donijelo je Odluku o zaduživanju Grada Samobora u iznosu od 10 milijuna kuna, na rok od 5 godina, uz efektivnu kamatnu stopu od 1,40%. Tim će sredstvima stara rasvjeta biti zamijenjena sa 7800 svjetiljki led rasvjete, što bi trebalo biti gotovo do kraja 2020. godine. Planirane uštede su 70 do 75% energije godišnje pa će se investicija isplatiti kroz 5 do 6 godina, rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

Željko Radovanić podsjetio je da je Grad Samobor jedan od nisko zaduženih gradova, budući da su njegova zaduženja tek 6 od mogućih 20% godišnjeg proračuna. Ipak, na uzimanje kredita Grad će morati, u skladu sa zakonom, pričekati suglasnost Vlade RH.

Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora donesena je jednoglasno, a izmjenama se reguliraju uvjeti pod kojima se Grad Samobor može zaduživati ili davati jamstva.

Vijećnici su jednoglasno podržali i daljnji angažman gradonačelnika oko realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Samobora i Svete Nedelje i Općine Stupnik, koji bi većim dijelom trebao biti financiran iz sredstava EU fondova. Ovim se projektom planira implementacija nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), kako bi se osigurale velike brzine korištenja interneta.

Na prijedlog Tomislava Medveda, koji je podržan od Vijeća MP Gadske četvrti Gornji kraj – Hamor, vijećnici su jednoglasno odlučili da se most nad potokom Gradna u Ulici Vugrinščak imenuje imenom zaslužnog Samoborca, pokojnog Gabrijela Medveda – Gabreka. Ove godine poznata obiteljska Krčma Gabreku 1929 slavi 90 godina postojanja pa je to i prigoda da se oda počast legendarnom Gabreku, promotoru Samobora i njegove gastronomije te dugogodišnjem volonteru NK Samobora, koji je velikim dijelom zaslužan za revitalizaciju Vugrinščaka i obnovu crkve sv. Mihalja.

Jednoglasno su donesene i dvije odluke o korištenju sredstava od poljoprivrednog zemljišta Grada i Republike Hrvatske, kojima se ta sredstva usmjeravaju na privođenje tog zemljišta funkciji i njegovo uređenje.

Vijećnici su jednoglasno usvojili i Program utroška dijela boravišne pristojbe namijenjene poboljšanju uvjeta boravka turista na području Grada Samobora u ovoj godini, s time da se izraz (prema odredbama novog zakona koji je stupio na snagu 30. svibnja ove godine) boravišna zamjenjuje izrazom turistička pristojba.

Obrazloženja uz izvješća o radu i financijskom poslovanju gradskih javnih poduzeća i proračunskih korisnika podnijeli su njihovi direktori i ravnatelji.

Najviše pažnje privuklo je izvješće trgovačkog društva Komunalac d.o.o. Direktor Ivica Karoglan odgovarao je na pitanja vijećnika. Lovro Mihalić (HDZ) donio je fotografije nelegalno odloženog otpada na javnim zelenim površinama te ustvrdio da se s Trebeža stalno i dalje širi neugodan vonj. Karoglan je odgovorio da će taj otpad Komunalac (kao i do sada) očistiti u suradnji s komunalnim redarima te dodao da na Trebežu nema opasnog otpada, što je nedavno ustvrdila i inspekcija, rekavši da je Trebež primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj.

Na upit Irene Franceković o balama prešane plastike na Sajmištu te o ugostiteljima koji tamo bacaju ulje i masti u javni odvod, Karoglan je rekao da se čekaju subvencije Ministarstva zaštite okoliša za odvojeno prikupljanje otpada, jer je zbrinjavanje plastike jako skupo, a za ugostitelje će pojačati nadzor, budući da bi oni morali taj otpad zbrinjavati u posebne posude.

Ivica Karoglan se složio s tvrdnjom Vladimira Skendrovića da bi najpoštenije bilo naplaćivati odvoz otpada po težini, odnosno stvarno napravljenom otpadu, no za to treba vremena, jer se treba obnoviti mehanizacija. Karoglan procjenjuje da bi prelazak na proces vaganja otpada mogao biti završen do 2025. godine. Izvješće je usvojeno većinom glasova, kao i Izvješće trgovačkog društva odvodnja Samobor d.o.o.

Većinom glasova usvojeno je i Izvješće Poduzetničkog centra Samobor, za kojega Vladimir Skendrović smatra da bi trebao imati više zaposlenih od sadašnjeg jednog, kako bi ispunjavao svoju funkciju, a Matilda Purić (BM 365) predložila je da Poduzetnički centar prepusti organizaciju raznih sajmova Turističkoj zajednici.

Nakon izvješća o poslovanju trgovačkog društva Energo Metan d.o.o., direktor Antun Oklopčić odgovorio je Vladimiru Skendroviću da nema starih, višegodišnjih potraživanja za plaćanje plina, a sva su potraživanja osigurana instrumentima plaćanja i naplaćuju se zatezne kamate. Na primjedbu Irene Franceković o izdvajanju dobiti u gradski proračun i mogućnosti da to (zajedno s davanjem Monteru) oslabi tvrtku, Oklopčić je odgovorio da uprava brine da se to ne dogodi. Željko Stanec, koji je predsjednik Skupštine Energo Metana, pohvalio je rad uprave, pogotovo direktora. I ovo je izvješće usvojeno većinom glasova.

Izvješće Pučkog otvorenog učilišta Samobor usvojeno je s jednim glasom protiv, budući da je Vladimir Skendrović zamjerio ravnateljici Jeleni Vojvodi što lani, nekoliko dana prije otvaranja obnovljenog kina, nije pustila vijećnike da ga razgledaju kod obilaska komunalnih objekata.

Izvješća Zajednice tehničke kulture, Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Javne vatrogasne postrojbe i Gradske knjižnice usvojena su jednoglasno, kao i davanje prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta knjižnice, usklađen novim zakonom.

Izvješće Vatrogasne zajednice Grada Samobora usvojeno je većinom glasova, iako je predsjednik VZ Željko Koščica ponovno odgovorio Vladimiru Skendroviću na prošlogodišnji upit o nabavi vatrogasnog vozila za DVD Rude.

Iako praktički bez primjedbi, i Izvješće Samoborskog športskog saveza usvojeno je većinom glasova. Irena Franceković predložila je da Grad Ani Lenard osigura stan, kako bi se mogla bolje pripremati za OI. Željko Stanec rekao je da Grad čini sve kako bi što više pomogao toj istaknutoj sportašici, no sve se mora raditi u okviru kriterija Grada i Športskog saveza, a Marijana Radek, tajnica SŠS-a, podsjetila je da se za paraolimpijske igre priprema i Pavao Jozić, a Ana Lenard je osim toga i u programu HOO-a. Također, odgovorila je Vladimiru Skendroviću da se oni ne mogu petljati u to kako NK Samobor raspodjeljuje svoja vlastita sredstva (odšteta za igrače, članarine, ulaznice...), već je to nadležnost Uprave i Skupštine kluba.

Većinom glasova usvojena su i izvješća dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez, a upiti o nekim incidentima u postupanju s djecom dobit će odgovore kad bude završen postupak kontrole, radi zaštite tajnosti podataka.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili Izvješće o korištenju proračunske zalihe za ožujak i travanj (koja nije bila korištena), jer je nova zakonska obveza da se takvo izvješće podnosi za svaki mjesec.

Prije početka sjednice, s dnevnog reda skinuto je Izvješće o radu i financijsko izvješće Samoborskog muzeja za proteklu godinu. Vladimir Skendrović tražio je obrazloženje, jer je prema njegovim saznanjima u Grad stigao alarmantni e-mail s optužbama na račun ravnatelja Muzeja i njegovog zamjenika. Gradonačelnik Krešo Beljak pojasnio je da su u Grad s raznih adresa stigle mnoge informacije pa zato prvo treba internom revizijom i nadležnim institucijama utvrditi što se dogodilo, jer nema smisla raspravljati na temelju anonimnih prijava "rekla – kazala". Beljak je najavio da će se utvrditi što je u svemu tome točno, pa će se u skladu s tim pokrenuti i odgovarajući postupci, a tada će i izvješće doći na dnevni red.

D.K.

Aktualni sat

Luka Tomovski (SDP) upitao je u kojoj su fazi radovi na uređenju bazena na Vugrinščaku i kad će biti otvorena sezona kupanja. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da su radovi pri završetku te da će kupanje na Vugrinščaku početi 15. lipnja i trajati do rujna i početka nove školske godine. Pločice na bazenu su izmijenjene, radovi će se nastaviti sljedeće godine obnovom objekta, a potom će uslijediti i hortikulturno uređenje.

Irena Franceković (MOST) zatražila je da joj se pismeno obrazloži što se događa s prijevozom u Samoboru, obzirom na brojne pritužbe građana na kašnjenje autobusa, izostavljanje linija, kao i previsoke cijene. Pisani odgovor zatražila je i za plan i datum sanacije brojnih rupa na samoborskim prometnicama.

Irenu Kapor (SDP), zanimalo je kada će biti završen nogostup u Gundulićevoj ulici. Željko Stanec odgovorio je da će ove godine napraviti pripremu, a da će nogostup biti asfaltiran sljedeće godine.

Ivan Horvat (HSS) zahvalio je svima koji su pomogli na izgradnji zečjeg nasipa u Grdanjcima te je zamolio gradske službe da urgiraju kod Zagrebačkog holdinga da se ubrza izgradnja retencije na Koretićima, jer to je jedini način da se spriječi poplavljivanje Grdanjaca.

Matilda Labaš Purić (BM 365) pitala je što je sa sanacijom granitnih kocki u Klešćićevoj ulici i na Trgu kralja Tomislava i što se može napraviti za veću prometnu sigurnost raskrižja Domaslovečke i Željezničke ulice u Domaslovcu. Predložila je da se u Velikoj Rakovici kod igrališta te kod Bistroa Mahović postav uspornici prometa. Željko Stanec najavio je za sljedeću godinu rekonstrukciju Klešćićeve ulice, uz odgovarajuće preslagivanje granitnih kocki, bez korištenja morta. I ploha Trga će također biti uređena odgovarajućim kockama. Uspornici će biti postavljeni na Domaslovečkoj ulici, a u Velikoj Rakovici prvo treba napraviti nogostup, da bi se onda mogao postaviti uspornik prometa.

 

Sajam mogućnosti predstavio brojne udruge i ustanove

Na državnom natjecanju iz astronomije učenici OŠ Bogumila Tonija bili iznimno uspješni

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002