01.08.2019.

Slovenski dan na 23. svjetskom susretu Spačeka

Ne samo auto, nego stil života

Već smo nekoliko puta ponovili da su odlično raspoloženje i zabava obilježje 23. svjetskog susreta Spačeka, što je bilo i očekivano s obzirom da za Spačeke kažu da to nije samo auto, već je stil života. Taj stil prijateljstva, dobrih vibracija i dobre glazbe vidljiv je (i slušljiv) i u Samoboru. No, Svjetski susret Spačeka ima i svoje službenije dijelove. Jedno od njih je prezentacija i promocija kandidata za domaćine sljedećih susreta. U našem gradu će se izabrati domaćin 25. susreta 2023. godine, a za to su se kandidirali Slovenija i Italija. Nakon što su bili domaćini 1995. godine, Slovenci su izgleda jako ozbiljno zagrizli pa su u četvrtak popodne, 1. kolovoza, imali u svoj dan, na kojem su ispred samog ulaza u programsku zonu u posebnom šatoru privlačili goste glazbom i dijeljenjem gastro specijaliteta. Službena prezentacija kandidata održana je u četvrtak navečer, kada su se predstavili i sljedeći domaćini 2021. godine – Švicarci.

Kad već spominjemo službeni dio programa, onda odmah možemo reći da će se u petak, 2. kolovoza, oko 9 sati krenuti put Zagreba gdje će se 100 Spačeka smjestiti na plohu Trga bana Jelačića. Ukupno će sudjelovati vozila iz 30 zemalja. U Samoboru će se od 11 do 15 sati prezentirati najzanimljivija vozila, kao što su ono najstarije, najbolje prerađeno ili originalno. U petak će svoj dan imati Nizozemci.

Što se subote tiče, prijepodne će biti održano glasovanje za domaćina 25. susreta, a u subotu navečer zakazana je ceremonija zatvaranja s predajom zastave, objavom rezultata glasovanja za domaćina te predajom nagrada najuspješnijima u nagradnim igrama, najstarijem i najmlađem sudioniku, uz veliki vatromet i koncert Soul Fingersa. Tako će svoje nagrada dobiti i pobjednici natjecanja u brzinskom jedenju kremšnite bez pomoći ruku, koje je u četvrtak održano po kategorijama u glavnom šatoru programske zone.

No, službeno zatvaranje neće značiti da u nedjelju neće biti aktivnosti u kampu i programskoj zoni. Taj dan će svakako najatraktivniji dio start Jadranske i kontinentalne rute u organizaciji Hrvatskog 2Cv Citroën kluba. Predsjednik kluba Goran Skbin pojašnjava da, osim Samobora, promoviraju i hrvatski turizam. Budući da su vrlo ambiciozni, odlučili su svojim gostima i prijateljima iz cijeloga svijeta na kraju ponuditi nešto posebno. Stoga su pripremili dvije ture – jedna je nazvana Adriatic jer ide do Jadranske obale, preko Velebita i raznih točaka, a sto automobila završit će tu rutu u okolici Splita. Postoji šansa da se parkiraju i na Poljudu i naprave zajedničku fotografiju, ističe Skrbin. Druga ruta je kontinentalna, koja prolazi kroz Zagorje pa Koprivničku-križevačku županiju, Sisak, Lonjsko polje, da bi stigli do Slavonije i Đakova i ergele Lipicanaca, a završetak rute predviđen je u Osijeku.

Goran Skrbin još jednom naglašava da je Samobor prepoznatljiv kao grad Spačeka u Hrvatskoj i tu je najveća 2CV scena te zahvaljuje samoborskoj gradskoj upravi koja je to prepoznala i dala ogromnu podršku. Zahvaljuje i Zagrebačkoj županiji te Hrvatskoj turističkoj zajednica.

- Moramo se pohvaliti da smo prošli na natječaju među 30 top događanja u državi, uz bok Dubrovačkim ljetnim igrama, Pula film festivalu, Sinjskoj alki i da ne nabrajam dalje. I to je potvrda da je ovo ozbiljno događanje i organizacija – zaključuje predsjednik Hrvatskog 2Cv Citroën kluba Goran Skrbin.

M.Š.

 
01.08.2019.

Reagiranje dvoje oporbenih vijećnika u samoborskom Gradskom vijeću

Traže se ostavke i novi izbori

Reagiranje dvoje oporbenih vijećnika u samoborskom Gradskom vijeću

Gradski vijećnici Vladimir Skendrović i Irena Franceković reagirali su na objave u nekoliko medija koje se odnose na zbivanja u Samoboru, a njihovo prioćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovane sugrađanke i sugrađani,

temeljem više afera koje u svega nekoliko dana putem medija teško kompromitiraju gradonačelnika Krešu Beljaka i vodeće ljude izvrsne vlasti našeg grada želimo skrenuti pažnju na sljedeće:

Već duže od dvije godine kroz aktivnosti u radu Gradskog vijeća kao oporbeni vijećnici pored prijedloga za rješavanje čitavog niza otvorenih pitanja i problema u našem gradu, poput klijentelizma, nepotizma i korupcije u svakodnevnom radu izvršne vlasti koji direktno nanose štetu, kako proračunu Grada Samobora, tako i realizaciji godišnjih planova, ukazujemo na radnje koje ne samo da su amoralne nego su redom rubno zakonski održive. Posljednjih dana istraživački novinari nacionalnih medija pokazali su spremnost iznijeti u javnost događaje koji duboko kompromitiraju gradonačelnika i njegove vodeće ljude, koji su pod okriljem godišnjih odmora nakanili privesti po grad Samobor štetnu prodaju zemljišta koje je u fazi prenamjene i samim tim značajnog povećanja vrijednosti. Na to se nadovezuju i afere njegovih pročelnika koji, kako nam je poznato, uz njegov blagoslov provode radnje koje nisu u skladu sa zakonom. Smatramo da je ovo, uz već raniji sukob interesa dogradonačelnika za zapošljavanjem u gradskom TD Odvodnja, modus operandi rada ove garniture u Samoboru i da iz svega viđenog isti moraju napustiti svoja mjesta i pružiti priliku građanima grada Samobora da izaberu i daju povjerenje onima koji svojim radom nisu kompromitirali svoje pozicije i mogu realizirati sve potrebno u gradu Samoboru na legalan i transparentan način.

Gradski vijećnici:

Irena Franceković

Vladimir Skendrović"

Koliko nam je poznato, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak na godišnjem je odmoru do Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja pa ćemo njegovu reakciju tražiti odmah po povratku.

 
01.08.2019.

Kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Pravo je vrijeme za darivanje krvi

Kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Redovitu mjesečnu akciju prikupljanja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika organizirat će i ovaj mjesec prvog utorka, a to je 6. kolovoza. Akcija će biti priređena na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, a trajat će od 9 i 30 do 17 sati i 30 minuta. Dobrodošli su svi zdravi punoljetni građani s minimalnom tjelesnom težinom od 55 kilograma.

E.K.

 
01.08.2019.

Pohod na tradicionalnu manifestaciju u Klis

Povijesno – scenski spektakl Uskočki boj

Podno kliške tvrđave, na trgu Mejdan, 26. srpnja održan je prvi dan manifestacije Uskočki boj za Klis te koncert grupe “Cinkuši”. Manifestacija se nastavila i u subotu bogatim programom. Posjetitelji su mogli besplatno uživati u brojnim nastupima podno Tvrđave te u uprizorenju povijesne bitke iz 1532. (što se održavala unutar same Tvrđave Klis).

Povijesno - scenski spektakl Uskočki boj za Klis je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje više od 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija. Uskočki boj za Klis organizira se od 2011. svake godine u zadnjem vikendu srpnja. Ovaj međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine. Cilj događaja je prikazati i približiti posjetiteljima slavno razdoblje kliške i hrvatske povijesti, kada su uskočki branitelji i njihov vođa Petar Kružić gotovo tri desetljeća branili Hrvatsku, Europu i cjelokupno kršćanstvo od osmanske vojne sile. Tradicionalno Klis pohode i članovi udruga vezanih uz žumberačke Uskoke.

Milan Radić

 

Slovenski dan na 23. svjetskom susretu Spačeka

Reagiranje dvoje oporbenih vijećnika u samoborskom Gradskom vijeću

Kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Pohod na tradicionalnu manifestaciju u Klis

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002