20.09.2019.

U povodu Svjetskog dana čišćenja u Rimu je otvorena izložba "Hrvatska kakva se rijetko viđa"

Samoborac Ibrišević u Rimu izlaže svoje eko-fotografije

U suradnji s rimskom gradskom upravom, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo RH u Rimu organizirali su u povodu Svjetskog dana čišćenja (21. rujna), izložbu naziva "Hrvatska kakva se rijetko viđa". Izložba sadrži četrdesetak radova dvojice fotografa: Samoborca i stalnog suradnika Glasnika Samobora i Svete Nedelje Romea Ibriševića i Miljenka Marukića. Izložbu je 19. rujna otvorio veleposlanik u Rimu Jasen Mesić. Uz Mesića, uvodno su se okupljenima obratili predsjednica Četvrte gradske četvrti grada Rima Roberta Della Casa i zamjenik estonske veleposlanice u Rimu Urmas Eigle.

Ono što se "rijetko viđa" i što ih povezuje njihova je zaljubljenost u prirodne ljepote svoje domovine, ali to svaki prikazuje na drugačiji način. Miljenko Marukić, premda poznat po podmorskim fotografijama, ujedno dvadesetak godina svojim objektivom "lovi" rijetke ptice i druge životinje u trenutku njihove posebnosti i sklada s okolišem. Romeo Ibrišević više od tri desetljeća je fotograf i fotoreporter, ali mnogi će ga se sjetiti kao prvo ime akcije "Očistimo Hrvatsku od autoolupina". Tijekom petnaestak godina, uz pomoć volontera i svih onih koji prirodu ne tretiraju kao odlagalište otpada, izvučeno je više od 16 000 olupina iz parkova prirode, podmorja, šuma, potoka... Prije tri godine u akciju su se uključili i poznati likovni umjetnici, koji intervencijom na Romeove fotografije podsjećaju koliko je važno da očuvamo prirodne ljepote zemlje.

Njihova suradnja počela je prije koju godinu upravo jednom takvom akcijom: čišćenjem podmorja kod Lumbarde. Miljenko je pozvao kolegu Romea i Udrugu Zelene stope da očiste olupine odbačene u more. U ronilačkom odijelu Marukić je izranjao olupine s dna vale, a Ibrišević već ima "infrastrukturu" za njihovo zbrinjavanje: tvrtke Renault Nissan Hrvatska, C.I.O.S., Jadroliniju i druge koje mu pomažu da otpad bude otpremljen na reciklažno dvorište.

Stoga je izložba "Hrvatska kakva se rijetko viđa" prepuna kontrasta: s jedne strane idilični prizori prirode koja zapanjuje ljepotom i načinima opstanka, a s druge gadosti kojima je ljudi uništavaju – propušteni kroz vizuru umjetničke imaginacije. Izložba u Rimu otvorena je do 4. listopada, nakon čega ovaj fotografski postav seli na Maltu.

R.Š.

 

U povodu Svjetskog dana čišćenja u Rimu je otvorena izložba "Hrvatska kakva se rijetko viđa"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002