13.10.2019.

Smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora

Samo tehničari mogu spasiti planet!

Jedanaest udruga članica Zajednice tehničke kulture grada Samobora svoj je rad široj javnosti predstavilo na još jednoj smotri, koja je u povodu Dana grada Samobora održana u ponedjeljak, 14. listopada, u prostorijama Centra za mlade Bunker.

Svaka od njih i tijekom godine nastoji privući i zainteresirati mlade da se uključe u njihove projekte i tako steknu dodatna znanja i vještine, koje su sve više potrebne društvu u cjelini, ali i sve cjenjenije u svijetu novih tehnologija.

Smotru je otvorio predsjednik ZTKGS-a Stjepan Črnjak, kojemu su se u obilasku pridružili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i poznati mentor naših inovatora Ivan Vlainić. Grad će se, rekao je Šoić, još više založiti da tehnička kultura dobije zasluženu veću pozornost, prvenstveno kroz osiguravanje primjerenijeg prostora za rad svojih udruga.

Svi su toplo pozdravili i posebnog gosta, poznatog astronoma i cijenjenog znanstvenika Korada Korlevića, koji je sa zanimanjem razgledao smotru, a kasnije u POP UP kinu održao i predavanje na temu Transhuman agenda.

Nažalost, izostali su ovaj puta samoborski srednjoškolci i učenici osnovnih škola, zbog štrajka koji je tog dana obuhvatio cijelu Zagrebačku županiju.

M.K.

 
13.10.2019.

Održana i druga javna tribina o problemima u gradskom prijevozu i s javnim prijevoznicima

Koncesionari, rešite problem il' bu vraga!

Kako je bilo i najavljeno, u gradskoj vijećnici je dva tjedna nakon održavanja prve javne tribine s gradonačelnikom (30. rujna) o stanju i problemima u gradskom prijevozu, u ponedjeljak, 14. listopada, gradonačelnik Beljak sa suradnicima ponovno je saslušao građane, a tribini su nazočili i vlasnik Autoturista Franjo Grgurić te direktor Ivan Noršić. Iz Samoborčeka, na kojeg se odnosi i većina pritužbi, nije bilo nikoga.

Građani su ponovno iznijeli svoja loša iskustva, ukazali na najveće probleme – previsoke cijene karata i mjesečnih pokaza u odnosu na uslugu koju dobivaju, česta kašnjenja autobusa, neusklađenost linija, nelogične zone, nemogućnost kupnje markica bez pokaza, pretrpanost i česti kvarovi autobusa, što utječe i na sigurnost putnika, rijetke linije za neka prigradska mjesta, a posebno ih smeta izostanak potrebnih informacija od strane vozača i prometnika pa su tražili bolju i bržu komunikaciju sa svima u sustavu. Također, zatražili su da prijevoznici snose sankcije i troškove, ukoliko ne mogu ispoštovati obaveze iz potpisanih ugovora. Bilo je riječi i o curenju mazivih ulja, o čemu je obaviještena i inspekcija, a kritike su upućene i gradskoj vlasti, koja je odobrila povećanje cijena, unatoč sve većem nezadovoljstvu korisnika gradskog prijevoza.

Vlasnik Autoturista Franjo Grgurić odgovorio je kako je prijevoz u Samoboru među jeftinijima u županiji i šire, a velik problem predstavljaju im brojni radovi koji se sada obavljaju upravo na njihovim linijama prema Zagrebu pa su kašnjenja i spajanja linija neminovna. Organizacija prometa je stoga otežana, a svemu tome pridonosi i manjak vozača, jer radnu snagu svi prijevoznici teško pronalaze. Čeka se i nova uredba, kojom bi se na državnoj razini, u skladu s naputcima iz EU, iz temelja promijenio javni prijevoz u Hrvatskoj, a lokalne zajednice bi imale veće ingerencije na svojem području. Grgurić je obećao da će se manji problemi, poput pomicanja voznog reda prema potrebama putnika i uvođenja više linija u prometnim špicama, pokušati riješiti što prije, kao i bolja komunikacija s korisnicima, ali za druge, veće "reforme", treba i više vremena.

Sve primjedbe bilježili su direktor Noršić i gradski pročelnici Juro Horvat i Zvonko Župančić, a na kraju je gradonačelnik Beljak najavio i zadužio svoje suradnike da se na internetskim gradskim stranicama ili Facebook platformi otvori posebna grupa na kojoj će građani svoje primjedbe i prijedloge, isključivo na ovu temu, moći uputiti nadležnima.

O terminu sljedeće tribine o gradskom prijevozu građani će biti obaviješteni putem medija, a svi se nadaju da će do tada barem dio problema biti riješen ili barem ublažen.

M.K.

 
13.10.2019.

64. planinarski križni put

Da svi budu jedno

64. Planinarski križni put pod geslom "Da svi budu jedno" (Iv 17, 21) u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije održao se 12. i 13. listopada na trasi Sošice – Kašt – Metlika. Dvodnevno hodočašće započelo je u grkokatoličkoj župi sv. Petra i Pavla u Sošicama. Nakon doručka i jutarnje molitve, koju je predvodio otac Zoran Vladušić, hodočasnici su se uputili na malo drugačiji planinarski križni put od onih na koje su navikli. Put ih je vodio od kapelice sv. Antuna Velikog u Sošicama, uspona na sv. Geru, do crkve Uskrsnuća Gospodnjeg u Radatovićima gdje su kratko odmorili, a zatim i sudjelovali u grkokatoličkoj liturgiji koja je bila središnji događaj prvoga dana križnoga puta. Liturgiju je predvodio mons. Milan Stipić, ordinarij Križevačke eparhije. Prisustvovali su još i rektor grkokatoličke bogoslovije, otac Robert, koji je prije same liturgije rekao nešto više o njihovim obredima i usporedio ih s rimokatoličkima, zatim otac Mihajlo Hardi, grkokatolički župnik u Metliki, te otac Zoran, župnik u Sošicama i Kaštu. Hod prema Kaštu nastavili su molitvom, pjesmom, radošću pa i šutnjom. U tišini su imali vremena promišljati o svojim postupcima i odlukama te ispitati savjest. Tko je htio, imao je mogućnost za ispovijed, jer su putem hodočastili i vlč. Marko Torbar, kapelan u župi sv. Petra apostola u Zagrebu, te vlč. Kristijan Tušek, kapelan u župi sv. Anastazije mučenice u Samoboru. Put je dalje vodio preko sela Šiljki, Mrki i Badovinci te u Kašt u koje se stiglo kada je već pao mrak. Tamo ih je dočekala večera te su se uputili u crkvu sv. Antuna Velikog na cjelonoćno klanjanje. Spavanje je bilo organizirano u tamošnjoj staroj školi i vatrogasnom domu.

Nedjelja je započela predavanjem o Žumberku i žumberačkim uskocima te doručkom, nakon čega su spremili stvari, počistili za sobom, pozdravili domaćine te krenuli na hod prema Metliki. Put je dalje vodio preko Radovice, Boldraža i Radodića do tri crkve u Rosalincima. Tamo ih je dočekao vlč. Primož Bertalanič, koji je ispričao ponešto o svakoj od tri crkve. Nakon izmoljene postaje, bilo je vremena za okrijepiti se i razgledati kraj. Krenulo se dalje prema Metliki, u obilazak crkava sv. Roka (rimokatolička) i sv. Ćirila i Metoda (grkokatolička). Tu su izmolili i posljednju postaju križnoga puta i u procesiji se uputili prema crkvi sv. Mikaluža u Metliki. Vrhunac hodočašća dogodio se upravo ovdje. Svetu misu predvodio je vlč. Danijel Hačko, župnik u župama Blagovijesti- Navještenja Gospodinova te Sveta tri kralja na Vrbanima. Na misi je bio i vlč. Primož. U propovijedi, vlč. Danijel je naglasio kako je ovaj križni put važan zbog tri sjedinjavanja: s Kristom, braćom grkokatolicima te sunarodnjacima Slovencima.

Organizatori i sudionici zahvalni su župnicima i mještanima župa kroz koje su mladi prolazili, jer su za njih pripremili srdačne dočeke, pridruživali se molitvi te ih počastili kolačima i pićem.

Glorija Ćavar

 
13.10.2019.

U Ozlju održan 20. izbor najuzornije hrvatske seoske žene

Samo žena i zemlja rađaju i hrane

Svjetski dan seoske uzorne žene prva je uvela Švicarska 1995. i bilježi se 15. listopada svake godine. SAD bilježi taj dan od 1998. temeljem prijedloga predsjednika Billa Clintona, a Hrvatska od 2000. na prijedlog KUD-a Žumberčani iz Zagreba.

Kao tadašnja članica jubilarnoj manifestaciji nazočila je Dragica Suljagić, a dan kasnije pozvana je i u dom prve seoske uzorne žene od prije 20 godina Štefice Krčmar iz Zagrebačke županije. Ovogodišnja pobjednica je predstavnica Virovitičko podravske županije Svetlana Bastalić, majka petero djece i članica OPG-a s uspješnim ratarstvom, stočarstvom i svinjogojstvom. Od Općinskog vijeća primila je Povelju s likom Petra Preradovića za predani rad na očuvanju kulture i promidžbe Općine Pitomača. Vjernica je i djecu podiže u istom duhu. Članica je crkvenog zbora i redovita čitateljica na svetim misama i svetkovinama. Velika su joj ljubav gobleni, koje maštovito izrađuje.

Na kraju izbora rezana je slavljenička torta, a u društvu pobjednice izbora i predstavnika pokrovitelja, Karlovačke i Zagrebačke županije, Ministarstva poljoprivrede, Europskog ureda Ruže Tomašić, Grada Zagreba i Općine Lekenik, prigoda za završnu riječ pripala je gošći Dragici Suljagić. Nazočnima je Suljagić, između ostaloga, prenijela riječi seljačkog tribuna Jože Pankretića: "Žena i zemlja su svetinje! Svaki muškarac kada prilazi ženi ili zemlji mora im prilaziti s velikim poštovanjem, urednošću i odlučnošću, jer samo žena i zemlja rađaju i hrane".

Dragica Suljagić

 
13.10.2019.

Obilježena 100. obljetnica osnutka Socijalističke radničke partije i Saveza komunističke omladine Jugoslvije

Još jedan podsjetnik na tekovine antifašizma

U povodu obilježavanja 100. obljetnice osnutka Socijalističke radničke partije (SRP) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), u četvrtak, 10. listopada, u šumi Starča u Rakovom Potoku, kod obnovljenog spomenika Mjesnom komitetu KPH-a za kotar Samobor, okupili su se predstavnici udruga i organizacija koje njeguju i brinu o tekovinama antifašizma, jednom od temeljnih vrijednosti na kojima je nastala i slobodna Republika Hrvatska.

Uz predsjednika samoborskog Društva Josip Broz Tito Franju Golenka, koji se u svojem izvješću prisjetio Samoboraca iz NOB-a i sedam sekretara SKOJ-a, skupu su nazočili predstavnici SDP-a iz Stupnika, predsjednik Društva Josip Broz Tito Jovo Vejnović, zamjenik predsjednika Socijalističke radničke partije Hrvatske Milorad Mrvoš i predsjednik GO SRP-a Samobor Aleksandar Aleksić, a u ime Sindikata umirovljenika Vlatka Novosel.

Spomenik u šumi Starča već je tri puta devastiran, a ovom njegovom obnovom članovi navedenih udruga i socijaldemokrati iznova šalju pruku svima onima koji negiraju ili umanjuju značaj NOB-a i borbe naroda za slobodu, protiv fašizma, domaćih kvislinga i ustaša, koja je kao takva upisana i u Ustav Republike Hrvatske.

R.Š.

 
13.10.2019.

Branitelji i srednjoškolci obišli dio bojišnice od Hrvatske Kostajnice do Petrinje

Vratili se u Samobor puni dojmova

HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje organizirala je 3. listopada obilazak prve crte bojišnice po programu "Putevima naših očeva i sugrađana". Obiđeno je područje od Hrvatske Kostajnice, preko Struge Banske i Dvora na Uni, do Petrinje, a u obilasku je sudjelovalo i 45 učenika samoborskih srednjih škola.

Učenike i članove udruge u Hrvatskoj Kostajnici dočekao je predsjednik HVIDR-e Hrvatske Kostajnice Miroslav Ivezić, koji je učenike upoznao s obranom grada od agresora. Nakon odavanja počasti polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, Samoborci su obišli tvrđavu Zrinski, gdje su uz stručno vodstvo ukratko saznali više o povijesti grada i tvrđave.

Terenski obilazak nastavljen je u Strugi Banskoj, gdje je kod spomen obilježja odana počast poginulima od 1941. do 1995.

U Dvoru na Uni odana je počast kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i braniteljima 151. samoborske brigade Predragu Golubiću i Zdravku Babojeliću.

Na brdu Čukur, gdje je spomenik poginulom izvjestitelju i branitelju Gordanu Ledereru, dočekao ih je zamjenik gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Milko Prpić, koji je i sam bio sudionik obrane grada, upoznavši ih s događajima na mjestu pogibije poznatog novinara.

Po završetku terenske nastave organiziran je zajednički ručak u Petrinji, gdje su učenici nastavili druženje s braniteljima i prošetali gradom.

V.V.

 
13.10.2019.

Akcija "Prevencijom do zdravlja" na glavnom samoborskom trgu

Bernardić i Beljak istupaju s antikoruptivnom platformom

U nedjelju, 13. listopada, samoborski je SDP na Trgu kralja Tomislava u Samoboru građanima omogućio besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi te konzultacije s liječnicima.

Akcija pod nazivom "Prevencijom do zdravlja" organizirana je u suradnji s koordinacijom za zdravstvo SDP-a na nacionalnoj razini, a na sva pitanja o aktualnom stanju u zdravstvu odgovarao je glavni nacionalni koordinator javnozdravstvene politike SDP-a dr. Saša Srića.

SDP-ov zdravstveni tim podržali su i predsjednik stranke Davor Bernardić i samoborski gradonačelnik i saborski zastupnik HSS-a Krešo Beljak. Bilo je prilike i za razgovor s građanima, kao i komentiranje aktualnih političkih i općedruštvenih zbivanja.

Davor Bernardić komentirao je stanje u zdravstvu i konstatirao da je zdravstvo prezaduženo, da su liste čekanja sve duže i duže, uvjeti u bolnicama sve lošiji, a stalan odljev liječnika i ostalog medicinskog osoblja iz zemlje prijeti kolapsom sustava. Plaće liječnicima i medicinskim sestrama treba povećati barem za desetak posto, što je i predviđeno SDP-ovim mjerama. Novca bi trebalo biti i za nastavnike i učitelje, koji se nalaze u ponižavajućem položaju, demotivirani i osuđeni stalno biti posljednji u raspodjeli proračunskih sredstava.

Krešo Beljak dodao je kako nije impresioniran ucjenama HNS-a izlaskom iz koalicije, jer je broj njihovih dobro uhljebljenih članova prevelik za neke dramatičnije rezove i iskorake, što dobro znaju i u HNS-u i u HDZ-u.

I Bernardić i Beljak tvrde da je korupcija u hrvatskom društvu rak rana protiv koje će SDP i HSS pokrenuti opsežnu i temeljitu antikoruptivnu akciju. Ona će, po svemu sudeći, biti i temelj za naredne parlamentarne izbore, na koje će ove dvije stranke izaći zajedno.

Robert Škiljan

 

Smotra Zajednice tehničke kulture grada Samobora

Održana i druga javna tribina o problemima u gradskom prijevozu i s javnim prijevoznicima

64. planinarski križni put

U Ozlju održan 20. izbor najuzornije hrvatske seoske žene

Obilježena 100. obljetnica osnutka Socijalističke radničke partije i Saveza komunističke omladine Jugoslvije

Branitelji i srednjoškolci obišli dio bojišnice od Hrvatske Kostajnice do Petrinje

Akcija "Prevencijom do zdravlja" na glavnom samoborskom trgu

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002