13.04.2019.

DVD Samobor dao velik doprinos Zelenoj čistki

Orilo se Konščicom: Let’s do it Croatia!

Već sedmu godinu zaredom Grad Samobor uključio se u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Vrijedni članovi DVD–a Samobor uz podršku Komunalca i Grada čistili su deponiju u Konščici (produžetak makadamskog puta Konščica – Baltin jarek), a prema prvim procjenama izvukli su čak 5 tona otpada.

Odlagalište je u intenzivnom porastu, stoga su samoborski vatrogasci imali pune ruke posla u ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Kako bi se spriječilo daljnje odlaganje otpada, komunalno redarstvo nadzirat će nadalje ovu lokaciju, gdje će se postaviti i kamere.

- Nažalost, koliko god čistili, koliko god ukazivali na problem divljih odlagališta, mi sami najveći smo neprijatelji našem planetu Zemlji. Ovo je naš mali prilog za ljepšu i bolju Zemlju, uz logistiku Grada Samobora i Komunalca - poručili su organizatori.

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! zajednička je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada i najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

P.A.

 
13.04.2019.

Slatki Samobor – gastro show Sekcije slastičara Udruženja obrtnika Samobor

Samobor je grad za dese(r)t

U sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, prvi puta održan je i gastro show Slatki Samobor, nova manifestacija pod okriljem Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrhunske samoborske slastičare i njihove proizvode, a koja će, po svemu sudeći, zaživjeti kao dodatna ponuda sajma.

Vrijedni slastičari su za brojne posjetitelje pripremili pregršt neodoljivih slastica, koje su na 14 metara dugom slatkom stolu, punom raznih kolača, od tradicionalne mađarice i štrudle od jabuka do moderne fuzije samoborske krafne i princes krafne, mogli degustirati svi sladokusci. Prije same degustacije, na Trgu kralja Tomislava samoborske vrhunske slastičarke Monika Majcen iz Slastičarne Monika i Renata Kruhan iz Pekarnice Zemljič uživo su izrađivale ukrase i dekoracije za veliku tortu na pozornici te u razgovoru s voditeljicom Đurđicom Pleše Vujica pričale o svom radu, iskustvima i nagradama, tijestima i kremama, te o drugim zanimljivostima iz svijeta slastičarstva i pekarstva.

Na manifestaciji je predstavljen i zajednički projekt samoborskih srednjoškolaca nazvan 3D Samoborska kremšnita, u kojem će za čuvene samoborske kremšnite, čiju izradu moraju svladati mladi slastičari, nove tanjuriće na sofisticiranom 3D printeru osmišljavati njihovi kolege iz Srednje strukovne škole, koji u svojem programu uče o aditivnim tehnologijama. O svemu je nešto više rekao i tajnik samoborskog Udruženja obrtnika Nikica Matan.

Najslađi događaj dana, degustacija slastica, počeo je u 17 sati, a svoje su kolače i pekarske proizvode posjetiteljima ukratko predstavile vlasnice slastičarni i pekara koje su sudjelovale na prvom Slatkom Samoboru. Slastice su pripremile Kavana Livadić, Slastičarna Monika, Parna pekara Nikl, RE–NI trgovina, Pekarnica Zemljič, Slastičarna Slatka tajna i LaSaDa Cakes, a u posluživanju su im pomagali budući konobari i slastičari, učenici samoborske Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole. Osim za oči, bio je to čisti užitak i za nepce, što su sa zadovoljstvom potvrdili svi koji su kolače probali, tim više što je svega bilo zaista dovoljno.

Slatki Samobor svoj nastavak ima u nedjelju, kada se ponuda samoborskih slastičara širi i na ugostitelje, koji svojim gostima, uz promotivne cijene slatkih pića, besplatno nude i proizvode kolega slastičara. Tako se uz naručenu kavu, čaj ili neko drugo slično piće domaće fine slastice mogu kušati u Pivovari Razum, Caffe baru Klek, Caffe baru Tri lovca, Izletištu Suhina i Caffe baru Arabija.

Grad Samobor poznat je po bogatoj gastronomskoj ponudi i mnoštvu raznih događanja, a gastro show Slatki Samobor dodatno je zasladio i obogatio gastronomsku i turističku scenu Samobora.

M.K.

 
13.04.2019.

Ministar Goran Marić i gradonačelnik Dario Zurovec potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske

Prilika za širenje gospodarske zone

Ministar Goran Marić i gradonačelnik Dario Zurovec potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske

U petak, 12. travnja, u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici svečano je potpisan Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, koje se nalaze na području naselja Kerestinec u Svetoj Nedelji, ukupne površine oko 250 000 m2. Ugovor su potpisali ministar Goran Marić u ime Ministarstva državne imovine i gradonačelnik Dario Zurovec, uz nazočnost župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Potpisu ugovora prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenici gradonačelnika Svete Nedelje Marija Hršak i Davor Nađi, Milkica Gudeljević, tajnica kabineta ministra državne imovine, Mirjana Oštrec Bosak, pročelnica Ureda župana Zagrebačke županije te Biserka Delač i Mirela Grgić, pročelnice upravnih odjela Grada Svete Nedelje.

Ministarstvo državne imovine navedenim ugovorom je Gradu Svetoj Nedelji darovalo nekretnine u svrhu poticanja gospodarskog napretka i razvoja poduzetništva, a tržišna vrijednost darovanih nekretnina prema procjembenom elaboratu iznosi 6.560.000 kuna. Stjecanjem vlasništva nad navedenim nekretninama Grad Sveta Nedelja osigurat će dodatni prostor za širenje gospodarske zone i time uvelike pridonijeti razvoju poduzetništva na svom području.

Stjepan Kožić naglasio je važnost potpisivanja ugovora za Grad Svetu Nedelju i za Zagrebačku županiju, a posebice za one koji će moći nastaviti razvijati svoju proizvodnju. Navodi da Zagrebačka županija godinama značajno ulaže u razvoj poduzetničkih zona, a razvojem gospodarstva dobiva se sve ono što je potrebno lokalnoj i regionalnoj upravi, odnosno kroz novozaposlene povećava se proračun, razvijaju se nova ulaganja i poduzetničke zone.

- Kada bi me netko pitao dvije glavne asocijacije na Svetu Nedelju, odmah bih odgovorio: vrijedni ljudi i poduzetnička aktivnost. Zadovoljstvo je vidjeti kako Sveta Nedelja iz dana u dan sve više napreduje - istaknuo je ministar Marić.

T.I.

 

DVD Samobor dao velik doprinos Zelenoj čistki

Slatki Samobor – gastro show Sekcije slastičara Udruženja obrtnika Samobor

Ministar Goran Marić i gradonačelnik Dario Zurovec potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002