27.04.2019.

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora

Spremni i opremljeni za sve neželjene situacije

Dan nakon svečane skupštine, na kojoj je obilježeno 90 godina osnutka Vatrogasne zajednice Grada Samobora, u subotu, 27. travnja, samoborski vatrogasci profesionalci širom su otvorili vrata svojih prostorija u Gundulićevoj ulici i ponovno ugostili svoje sugrađane, s ciljem da kroz zajedničko druženje i prikaz najčešćih situacija s kojima se susreću predstave sebe i svoj rad te podsjete koliko je važna prevencija i odgovornost svakog od nas da se ne dogodi nešto neželjeno.

Vrijeme im ove godine nije išlo na ruku pa se njihovom pozivu, u odnosu na prošle godine, odazvao i nešto manji broj Samoboraca, no vatrogasci su odradili sve po planu, jer vremenske prilike njima u obavljanju posla ništa ne znače. Požari, poplave, prometne nesreće i različite druge situacije koje zahtijevaju njihovo prisustvo često nisu više određene godišnjim dobima ili uobičajenom dnevnom satnicom pa su vježbe i rutina u obavljanju posla u svim uvjetima iznimno važan dio njihovog svakodnevnog rada.

Svoje sugrađane dočekali su i pozdravili glavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković i zamjenik gradonačelnika i glavni zapovjednik Stožera civilne zaštite Grada Samobora Željko Stanec, poželjevši im ugodno prijepodne u druženju s vatrogascima.

Uz prezentaciju svojih brojnih vozila i moderne opreme vatrogasci su prikazali kako spašavaju ljude iz vozila nakon prometne nesreće, gase automobile, što se čini u slučaju požara u kuhinji te što sve treba za spašavanje unesrećenih iz dubina ili visina.

Najzadovoljniji su i ovaj puta bili najmlađi, kojima su vatrogasci otvorili vrata svojih velikih kamiona, cisterni i ostalih vozila, pa su djeca mogla uživati u ulogama vatrogasaca, vozača ili pak veslača u specijalno opremljenim čamcima.

Svoje goste vatrogasci su, već uobičajeno, počastili kobasicama, grickalicama, kolačima i pićem, uz koje su se svi s veseljem nastavili družiti za zajedničkim stolom.

I ovaj Dan otvorenih vrata JVP-a tek je uvod u brojne aktivnosti i događanja koja samoborski vatrogasci planiraju u svibnju – Mjesecu zaštite od požara.

M.K.

 
27.04.2019.

Osnovana Udruga hrvatskih branitelja odreda veze i 40. pukovnije veze

Osnivanje kao korak prema monografiji

Osnovana Udruga hrvatskih branitelja odreda veze i 40. pukovnije veze

U Samoboru je 27. travnja održana osnivačka skupština Udruge branitelja iz Domovinskog rata Odreda veze GSHV - 40. pukovnije veze GSHV. Na njoj su usvojene sve potrebne odluke za rad udruge te je izabrano vodstvo i sva tijela potrebna za njen daljnji rad. U središnjem odboru udruge, uz predsjednika Marka Perčinića, bit će zamjenik Zlatko Ceglec, tajnik je Dražen Čovran, rizničar Ivica Bišćan, a administratorica Kristina Rusak Škondro. Za predsjednika Časnog suda izabran je Stipo Džalto, a Nadzornog odbora Robert Šipek.

Na početku osnivačke skupštine odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima te su pozdravljeni gosti: izaslanik ministra branitelja Domagoj Sivrić, izaslanik načelnika Glavnog stožera HV-a Davor Dabo, nekadašnji zapovjednici Blago Dujmović i Mirko Marinković, Dražen Čovran, Zdenko Blažičević, samoborska legenda Nikica Burić, kao i roditelji poginulih pripadnika postrojbe te ostali gosti. O velikom doprinosu odreda veze i 40. pukovnije veze govorili su izaslanici Davor Dabo i Dogagoj Sivrić.

Predsjednik udruge, brigadir u mirovini i prvi ratni zapovjednik postrojbe Marko Perčinić u uvodnom govoru istaknuo je najvažnije povijesne činjenice koje su obilježile djelovanje postrojbe, osobito u Domovinskom ratu. Rekao je da je postrojba nastala u prvim trenucima stvaranja hrvatske države i Hrvatske vojske, bila je potrojba Glavnog stožera te i danas ima svoju sljednicu pa će se kroz djelovanje udruge krenuti i u realizaciju monografije, kojom će se obuhvatiti svi najvažniji događaji, mjesta i ljudi iz povijesti do današnjih dana.

Ciljevi udruge su okupljanje i organizirano djelovanje, prikupljanje materijala za izradu monografije, očuvanje tradicije postrojbi, njihova identiteta, sjećanje na ranjene i poginule pripadnike odreda veze i 40. pukovnije veze te promicanje poduzetništva pripadnika udruge i njihovih obitelji.

Marko Perčinić na kraju je još jednom pozvao sve nekadašnje pripadnike odreda veze 40. pukovnije veze da se priključe radu i daju svoj doprinos izradi monografije, koju planiraju napraviti u što kraćem vremenu, kada se prikupe materijali i potrebna financijska sredstva.

M.Š.

 
27.04.2019.

Samoborski Forum mladih SDP-a u ekološkoj akciji

Platnene umjesto plastičnih vrećica

Samoborski Forum mladih SDP-a u ekološkoj akciji

Pridružujući se obilježavanju Dana planeta Zemlje Forum mladih SDP-a pripremio je prigodnu akciju u kojoj su njihovi članovi 27. travnja na Trgu kralja Tomislava građanima dijelili platnene vrećice, želeći na taj način potaknuti njihovu primjenu i odbacivanje plastičnih vrećica koje čine veliku štetu okolišu.

Ukupno su u akciji pripremili oko 400 platnenih vrećica, a na glavnom samoborskom trgu mladim SDP-ovcima pridružili su se zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić.

M.Š.

 
27.04.2019.

HDZ-ovi kandidati za EU parlament prošetali Samoborom

Hrvatska za generacije

HDZ-ovi kandidati za EU parlament prošetali Samoborom

Predvođeni nositeljem liste Karlom Resslerom, u Samobor su 27. travnja došli kandidati s HDZ-ove liste za predstojeće izbore za EU parlament. Na glavnom gradskom trgu dočekali su ih članovi samoborskog ogranka stranke predvođeni predsjednikom Vladimirom Skendovićem te su svi zajedno prošetali centrom Samobora razgovarajući i družeći se s građanima, dijeleći im prigodne letke i olovke.

M.Š.

 
27.04.2019.

Vatrogasna zajednica Grada Samobora obilježila 90. godišnjicu osnutka

Svečano i radno za veliku obljetnicu

Redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora, održana u petak, 26. travnja, u velikoj dvorani Hotela Lavica, osim radnog dijela, ovaj je puta bila i posebno svečana, jer su samoborski vatrogasci obilježili i 90. godišnjicu osnutka svoje zajednice. Iako je povijest vatrogastva u našem gradu dulja od dva stoljeća, dobrovoljna vatrogasna društva počinju se povezivati i organizirati početkom 20. stoljeća pa je tako 15. svibnja 1929. godine u Samoboru osnovana Vatrogasna župa Samobor, preteča danas velike samoborske vatrogasne obitelji, koja u svojem sastavu ima 20 doborovoljnih vatrogasnih društava, a unutar nje djeluje i Javna vatrogasna postrojba grada Samobora.

Skupštinare, članove prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, srodnih organizacija i udruga te brojne goste pozdravio je predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Koščica, koji je s ponosom istaknuo kako je samoborska zajednica vatrogasaca već niz godina svijetli primjer savjesnog rada i dobre organizacije, čime se baš i ne mogu pohvaliti svi vatrogasci u Zagrebačkoj županiji, ali i šire, sve zahvaljujući sustavnom ulaganju Grada Samobora u vatrogastvo na cijelom svom području. Jednako tako raste i broj članova, obučenih vatrogasaca, među kojima ima sve više žena i mladih, koji uz starije iskusne kolege vatrogasce i njihove brojne aktivnosti stasaju u vrijedne i uvažene članove u svojim lokalnim sredinama.

Izvješće o radu u protekloj godini, s osvrtom na 90 godina djelovanja Vatrogasne zajednice Grada Samobora, podnio je njezin dugogodišnji glavni zapovjednik Mladen Žitković. U ovako svečanoj prigodi nije bilo dovoljno vremena da se pobroje sve pojedinačne aktivnosti, intervencije i akcije u kojima su naši vatrogasci tijekom prošle godine sudjelovali pa je zapovjednik iznio zbirne podatke, prema kojima je tijekom 2018. godine na području Samobora zabilježena 241 vatrogasna intervencija, Javna vatrogasna postrojba imala je 201 intervenciju, a dobrovoljna vatrogasna društva ukupno 40 intervencija. Lani je izbilo 57 požara, a odrađeno je 119 tehničkih intervencija na objektima, otvorenom prostoru, prometu i u drugim situacijama, te 49 izvida, 16 osiguranja i ostalih usluga. Prijevoz vode i dalje je provodio DVD Samobor pa su prošle godine ukupno prevezli 839 cisterni vode. U sve te intervencije bilo je uključeno 45 vozila i 135 članova vatrogasnih postrojbi, koji su ukupno odradili 435 radnih sati.

Žitković je ukratko iznio i plan rada za 2019. godinu, o utrošenim i planiranim financijskim sredstvima, koja na godišnjoj razini iznose nešto manje od 1.300.000 kuna, govorio je tajnik Renato Hribar, a svoje izvješće podnio je i Nadzorni odbor. Skupštinari, njih 39 prisutnih od 45 članova Skupštine, sva su izvješća jednoglasno usvojili bez rasprave.

Velika obljetnica nije prošla bez dodjele priznanja zaslužnim pojedincima i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kao i onima koji potpomažu rad naše vatrogasne zajednice, a njih je zaista puno. Priznanja su tako najprije primili čelnici Grada Samobora – u ime gradonačelnika Kreše Beljaka priznanje je preuzeo njegov zamjenik Željko Stanec, koji je i sam isto zaslužio kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora, zatim predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, glavni referent za vatrogastvo Krunoslav Znika, pročelnik Marinko Džepina, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zapovjednici i predstavnici svih samoborskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, njihovi kolege iz Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića i Slovenije, predstavnici lokalnih medija, te Petra Aralica, "dobri duh" i povezna karika naših vatrogasaca, koja je i moderirala ovu svečanu skupštinu.

Zahvaljujući na gostoprimstvu i priznanjima prisutnima su se obratili čelnici najviših tijela vatrogasnih zajednica države i županije, Josip Novosel i Željko Popović, te zamjenik župana Frankić, koji nisu štedjeli s pohvalama za samoborsku vatrogasnu zajednicu, upućujući ujedno i obećanja kako će i nadalje, svatko sa svoje razine i u okviru mogućnosti, podupirati njihov daljnji rad i razvoj.

Sjednicu su izvedbom hrvatske i vatrogasne himne uveličali Miroslav Živković te kasnije svojim nastupima Kvartet klarineta Glazbene škole Ferdo Livadić i, na kraju, Tamburaški sastav Trilikum.

M.K.

 

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora

Osnovana Udruga hrvatskih branitelja odreda veze i 40. pukovnije veze

Samoborski Forum mladih SDP-a u ekološkoj akciji

HDZ-ovi kandidati za EU parlament prošetali Samoborom

Vatrogasna zajednica Grada Samobora obilježila 90. godišnjicu osnutka

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002