20.11.2019.

Svečani prijem u povodu dodjele javnih priznanja Grada Svete Nedelje

Balans Codu i Twirlingu gradske nagrade

U svetonedeljskoj gradskoj vijećnici 20. studenoga priređen je svečani prijem u povodu dodjele javnih priznanja udrugama Balans Code i Twirling mažoret klubu Sveta Nedelja. Članove udruga primio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, u pratnji svoje zamjenice Marije Hršak.

Zahvalnice Grada Svete Nedelje i novčane nagrade od po 4.000 kuna dodijeljene su navedenim udrugama za sveukupni rad i zasluge u promicanju plesne umjetnosti na području Grada Svete Nedelje te za ostvarene rezultate u plesnoj i natjecateljskoj sezoni 2018./2019.

Nagrađene je pozdravio gradonačelnik Zurovec, istaknuvši kako je izuzetno ponosan na njihov rad te pohvalio trud svih članica i njihovih trenera, koji nesebičnim odricanjem doprinose uspjehu u cjelini.

- Iznimna mi je čast što sam ovdje danas s vama i što vas imam priliku nagraditi za sav trud koji ste postigli tijekom plesne i natjecateljske sezone. Drago mi je vidjeti da ste se pronašli upravo u toj grani umjetnosti, u plesu - istaknuo je gradonačelnik.

Svoj rad i postignute uspjehe predstavile su predsjednice udruga Sanja Krapinec Barbaro (Balans Code) i Branka Beljak (TMK Sveta Nedelja) te zahvalile Gradu Svetoj Nedelji na čelu s gradonačelnikom Zurovcem na praćenju njihovog rada i na prepoznavanju postignutih uspjeha zbog kojih su i nagrađeni.

A.B.B.

 
20.11.2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika zahvalilo dobrovoljnim darivateljima krvi

Nemjerljiv je humanitarni doprinos

Samozatajni, obični, mlađi, stariji, naši susjedi ili poznanici koji žure po svojem poslu – među njima su i brojni dobrovoljni darivatelji krvi. Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika može se pohvaliti pravom "vojskom" ovih plemenitih pojedinaca koji se redovito odazivaju na njihove pozive da daruju krv i tako nekome spase život.

Za sve njih djelatnici samoborskog Crvenog križa upriličili su 19. studenoga u dvorani samoborskog kina prigodnu svečanost i dodjelu priznanja uz Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, kako bi im zahvalili na humanoj gesti kojom nesebično pomažu drugima, najčešće nepoznatima u potrebi. Dvjestotinjak naših sugrađana primilo je zahvale za 20, 30, 40, 50, 75, 100, 125 i više puta danu krv.

U ime djelatnika i volontera Crvenog križa pozdravili su ih predsjednik Odbora Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Edi Kirschenheuter, zatim su se nazočnima obratili zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, a na kraju je svima zahvalila i ravnateljica društva Anica Francetić Kufrin.

- Nemjerljiv je humanitarni doprinos darivatelja krvi, a posebno veseli činjenica da njihov broj, među kojima je sve više darivatelja mlađe populacije, iz godine u godinu raste – zaključila je Francetić Kufrin.

Priznanja su primili i brojni podupiratelji samoborskog Crvenog križa, a svečanost, koju je vodio Drago Celizić, svojim je glazbenim nastupom uveličala Vlatka Burić Dujmović.

M.K.

 
20.11.2019.

Proslavljen blagdan sv. Huberta - zaštitnika lovaca

Zajednička briga o prirodnoj ravnoteži

Proslavljen blagdan sv. Huberta -  zaštitnika lovaca

U nedjelju, 3. studenoga, članovi lovačkih udruga Žumberačka gora i Vepar Budinjak, u kapeli Posljednjeg i pravednog suda uz lovačku kuću na Grandovici u župi sv. Jurja u Stojdragi slavili su na svetoj liturgiji svog nebeskog zaštitnika sv. Huberta. Liturgijsko slavlje predvodili su stavrofor Mile Vranešić i vlč. Nenad Krajačić. U propovijedi je prečasni Vranešić povezao lovce kao Božje sustvaratelje koji brinu o održavanju ekološke ravnoteže u flori i fauni te njihovo međusobno druženje i razvijanje prijateljstva.

Nadovezao se i na protekle dane, kada smo razmišljali i o našim preminulima, dobrim ili lošim djelima koje ćemo svi mi jednoga dana donijeti na sud Božji. Spomenuo je također i dane kruha i zahvalne nedjelje za sve milosti koje nam Stvoritelj daje kroz rad na zemlji koja nam mora biti kao majka. Jer, zemlja je kao majka koja rađa, hrani, podiže i na kraju opet u zagrljaj prihvaća.

T.I.

 
20.11.2019.

Novo predavanje o zaštiti prava potrošača

Novo doba - novi problemi

Novo predavanje o zaštiti prava potrošača

Građanski utorak 19. studenoga bio je ponovno posvećen pravima potrošača. Ovaj niz predavanja u suradnji s POU Samobor organizira samoborska Udruga za zaštitu prava potrošača, s ciljem da se građani bolje upoznaju sa zakonskim okvirom, institucijama i udrugama koje će im pomoći da ostvare svoja prava kao potrošači.

Novo doba i digitalne tehnologije sa sobom donose i nove izazove, u velikom je porastu kupnja putem interneta ili telefona, što pružatelji raznih usluga i trgovci uvelike koriste kao legalan način prodaje. No, zamke za korisnike i kupce su brojne, trgovci su sve domišljatiji, pa treba biti itekako oprezan kada se sklapa neki ugovor na daljinu, što je opći naziv za svaku kupoprodaju koja se obavlja van zidova prodajnog mjesta nekog trgovca, proizvođača ili pružatelja usluga.

O tome su na ovom predavanju govorili viša stručnjakinja za zaštitu korisnika Gordana Kulišić iz HAKOM-a i njezin kolega iz agencije Andro Marčev, koji su pojasnili koji hrvatski i europski zakoni reguliraju ovu problematiku, na što sve treba obratiti pažnju kod kupnje na daljinu te kako ostvariti svoja prava kada nešto pođe krivo.

Najviše riječi bilo je o pravima korisnika u elektroničkim komunikacijama i pretplatničkim ugovorima, o čemu su u HAKOM-u pripremili i koristan letak za potrošače.

M.K.

 
20.11.2019.

Sveta Nedelja dobila prestižni status "Grada - prijatelja djece"

Uvijek maksimalno uz djecu

U utorak, 19. studenoga, u staroj zagrebačkoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Svete Nedelje primio je plaketu kojom se Svetoj Nedelji dodjeljuje prestižni status "Grad Sveta Nedelja – prijatelj djece". Zaključak je to Središnjeg Koordinacijskog odbora kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Udruge gradova u RH, Udruge općina u RH, Hrvatske zajednice županija te predstavnici Zagreba i Velike Gorice.

Osim toga, Gradu Svetoj Nedelji uručena je i Povelja za uspješno provedenu Naj-akciju 2019. godine pod nazivom "Za Maksa maksimalno", a uručena je gradonačelniku i članovima Koordinacijskog odbora za provedbu akcije.

Humanitarna akcija "Za Maksa maksimalno" održana je 2018. godine u organizaciji Judo kluba Sakura, kojom se prikupljala pomoć za teško oboljelog člana kluba, dvanaestogodišnjeg dječaka Maksa koji je obolio od limfoblastičnog limfoma.

Za ostvarenje statusa "Grada – prijatelja djece" bilo je potrebno ostvariti zahtjeve u ukupno deset programskih područja, izraditi godišnje programe i planove za ostvarivanje akcije, osigurati namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, pružiti podršku i potporu udrugama koje imaju programe za djecu, uključiti djecu u pripremu odluka koje se na njih odnose, osigurati preduvjete da djeca žive u sigurnom i zdravom gradu, osigurati zdravlje djece, pružiti im odgoj i obrazovanje, osigurati socijalnu skrb, kulturne i sportske sadržaje, osmisliti za njih slobodno vrijeme i rekreaciju te pružiti pomoć i podršku roditeljima u skrbi i odgoju djece.

- Izuzetno sam ponosan i sretan što je Sveta Nedelja stekla počasni status. Intenzivno smo radili kako bi prikazali koliko naš grad ulaže za djecu te što sve planiramo realizirati. Dobivanjem počasnog statusa naš posao nije završen, već se nastavlja. Ovo je nastavak kvalitetne i zdrave komunikacije između naših najmlađih i odraslih stanovnika. Smatram da Grad zajedničkom komunikacijom udruga, volontera, ustanova i institucija može stvoriti puno pozitivnih promjena. Sa svojim suradnicima posvetio sam se unapređenju odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i rekreacije, zdravlja i socijalne skrbi. Svjestan sam da u daljnjem radu moramo biti još bolji, a nastavljamo ulagati u djecu i mlade. Ponosan sam na naš koordinacijski odbor, koji je marljivo radio i trudio se, što je potaknuo stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu. Ponosan sam i na naše kulturne i sportske udruge koje rade s djecom i za djecu te ustanove koje brinu o istima. Ovim putem želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli dobivanju statusa "Sveta Nedelja - Grad prijatelj djece", a zahvaljujem i vama što se prepoznali naš trud - istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Predsjednica koordinacijskog odbora za provedbu akcije Sabrina Pejić naglasila je da timski rad, suradnja i proaktivnost u ostvarenju potreba djece Svete Nedelje donose rezultat, a da je ovaj status jedan od njih.

Pohvale Gradu Svetoj Nedelji uputila je i članica Saveza društva Naša djeca Hrvatske Gordana Šoltić Siladi, koja je istaknula kako je Sveta Nedelja, koja broji 3905 djece i mladih do 18 godina, izdvojila gotovo 14 milijuna kuna u 2019. godini za poboljšanje uvjeta života mladih, a samo za izgradnju objekata za potrebe djece uloženo je 7,5 milijuna kuna. Tom je prilikom pohvalila i mnogobrojne programe koje provodi jedinica lokalne samouprave u suradnji sa školama, poput preventivnih programa za djecu i mlade, te programe koje provode sportske i kulturne udruge.

- Grad Sveta Nedelja lijepo je mjesto nadomak metropole, grad prirodne ljepote i baštine koja priča povijest grada. Grad je poduzetništva, rastućeg turističkog potencijala, ali prije svega grad je sretne djece - zaključila je Gordana Šoltić Siladi.

Akcija omogućuje stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu, međusektorsku suradnju, aktivnu participaciju djece u zajednici, povezivanje gradova i općina koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu te utjecaj na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

A.B.B.

 

Svečani prijem u povodu dodjele javnih priznanja Grada Svete Nedelje

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika zahvalilo dobrovoljnim darivateljima krvi

Proslavljen blagdan sv. Huberta - zaštitnika lovaca

Novo predavanje o zaštiti prava potrošača

Sveta Nedelja dobila prestižni status "Grada - prijatelja djece"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002