25.07.2019.

Ovog vikenda održava se tradicionalno samoborsko proštenje

Aninovo se čekalo i dočekalo

Krajem srpnja Samoborke i Samoborci, ali i brojni posjetitelji i prijatelji našega grada pogled upućuju prema Anindolu očekujući tradicionalno Aninovsko proštenje. Ono neće izostati niti ove godine.

Sve koji se u nedjelju, 28. srpnja, upute iznad centra Samobora prema kapeli svete Ane i Tancplacu dočekat će štandovi sa prepoznatljivim proizvodima kao što su licitari, medenjaci, ukrasni i praktični predmeti, slike i nakit. Naravno, dočekat će ih gvirc te ostala ukusna pića i fina ića. Za dobru atmosferu od 11 do 17 sati bit će zadužen Etno band, sve pod budnim okom članica i članova udruge Etno - fletno, uz pokroviteljstvo Grada Samobora.

Osim ovih svjetovnih sadržaja, tu su i oni duhovni, prije svega tradicionalna misna slavlja. Sam blagdan svetih Ane i Joakima, roditelja blažene Djevice Marije, obilježava se u petak, 26. srpnja, kada će na Anindolu mise biti služene u 8, 9 i 30 te 11 sati.

Tradicionalno okupljanje vjernika na proštenjarsku nedjelju počinje jutarnjim misama na Anindolu u 8 sati te u 9 sati i 30 minuta, a njih će predvoditi domaći svećenici. Koncelebriranu misu u 11 sati predvodit će duhovnik u zagrebačkoj Bogosloviji, prečasni Vlado Razum, a nedjeljnu večernju misu u 17 sati Majk Rušec.

M.Š.

Foto: arhiva Glasnika SSN

 
25.07.2019.

Konferencija za medije Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika

Početkom rujna mogli bismo ostati bez autobusnog prijevoza

Poslodavci i sindikalci vezani uz javni autobusni linijski prijevoz ujedinili su se u naporima ukazivanja hrvatskoj Vladi i svim nadležnim institucijama o neizdrživom stanju u toj branši. Prije nekoliko dana pismo Vladi i cijeloj javnosti uputili su čelnici dvaju sindikata, Anto Jelić (USVPRH) i Stjepan Lisičak (SPIVH), koji su u ime 7000 radnika koji rade u 26 tvrtki upozorili na alarmantno stanje i nered u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima. Pridružili su im se i poslodavci koji su se 24. srpnja okupili u Samoboru i također uputili pismo Vladi i javnosti te na konferenciji za medije obrazložili razloge za taj čin.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović na konferenciji je prvo pročitao pismo sindikalaca, a potom i pismo poslodavaca u kojem se upozorava da su godinama strpljivo čekali obećane ugovore o javnim uslugama sukladno uredbi EU 1370/2007, pri tome svjesno stvarali gubitke i održavali socijalni mir. Uspoređujući se s prijevoznicima iz Europske unije, a dobar primjer su im iskustva iz susjedne Slovenije, zaključuju da su diskriminirani i stavljeni u nepovoljan ekonomski položaj. Zato je njihovo pitanje zašto ih država ne želi zaštititi i osigurati im iste uvjete kao i drugima, a time i ekonomsku održivost. Istaknuto je i da se ugovori o javnim uslugama trebaju sklopiti do 30. studenoga ove godine te da bi svako prekoračenje toga roka bilo neprihvatljivo, jer bi značilo propast mnogih poduzeća.

Meštrović je naglasio i kako udruga obuhvaća 29 tvrtki koje zapošljavaju više od 4000 radnika, koriste više od 2000 autobusa i održavaju preko 80% županijskih linija na teritoriju cijele Hrvatske. Zbog nelojalne konkurencije koja izigrava zakone i ne plaća doprinose i beneficirani radni staž te zbog urušavanja tržišta došlo je do smanjenja plaća, a posljedično i odljeva vozača u inozemstvo. U posljednje vrijeme tisuće vozača je krenulo preko granice, a ako ne dođe do regulacije tržišta i uvođenja pravilnika stanje će se dodatno pogoršati, rekao je Meštrović, dodajući da takav broj odlazaka jednostavno neće biti moguće nadoknaditi. Iz svega rečenog lako je zaključiti da, ako se stanje ne uredi, moglo bi se dogoditi da će brojna naselja ostati bez autobusnih veza. Stoga se, uz povećanje plaća, traži i izjednačavanje statusa kao što su uređeni statusi zaposlenika Hrvatskih željeznica - Putnički prijevoz, Jadrolinije i ostalih pomorskih prijevoznika putnika. Traži se od Vlade i ostalih nadležnih uvođenje reda u javni linijski prijevoz putnika autobusima i sklapanje granskog kolektivnog ugovora.

Rok do kada se očekuju sastanak i rješavanje nagomilanih problema je 7. kolovoza, a ako se i dalje, kao i prethodnih godina, njihov apel bude ignorirao i prolongirao, poslodavci i sindikati najavljuju štrajk početkom rujna, što bi značilo prestanak opsluživanja autobusnih linija. Ne treba ni naglašavati što bi to značilo za brojne hrvatske građane koji ovise o autobusnom prijevozu.

M.Š.

 
25.07.2019.

Lokalna računalna mreža za e-Školu u Bregani

Stižu kablovi i ormari za bežičnu mrežu

Nastavljaju se aktivnosti u sklopu projekta e-Škole (CARNet). Nakon završetka projektiranja započinje izgradnja lokalne računalne mreže prema glavnom izvedbenom projektu. Izgradnja lokalnih mreža odvijat će se u dvije faze. U prvoj fazi (tzv. pasivi, jer se postavlja pasivna mrežna oprema) izvođači postavljaju kablove i ormare za bežičnu mrežu. Faza pasive je uvjet za kasniju implementaciju aktivne mrežne opreme – fazu aktive.

Radovi na kabliranju u Bregani započeli su srijedu, 24. srpnja, a trajat će desetak dana. Za izgradnju pasivne mrežne infrastrukture zadužena je zajednica gospodarskih subjekata: Hrvatski Telekom d.d., COMBIS d.o.o. i SUPRA NET d.o.o.

I.M.

 

Ovog vikenda održava se tradicionalno samoborsko proštenje

Konferencija za medije Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika

Lokalna računalna mreža za e-Školu u Bregani

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002