09.03.2009.

Svetonedeljski vijećnici na brzinskoj sjednici izglasali izmjene Statuta

Više mjesta u vijećima mjesnih odbora

Svetonedeljski vijećnici na brzinskoj sjednici izglasali izmjene Statuta

Iako je sjednica svetonedeljskog Gradskog vijeća u ponedjeljak, 9. ožujka, trajala svega tridesetak minuta, ipak su vijećnici stigli uraditi bitan posao – izmijeniti i dopuniti gradski Statut kako bi se omogućilo povećanje broja članova u vijećima mjesnih odbora.

Tako će prema novoj odluci Gradskog vijeća njihovi kolege s niže razine na lokalnim izborima u svibnju moći boriti za popunjavanje sedam "mjesnoodborskih" vijećničkih mjesta u naseljima s 1500 birača, devet mjesta u naseljima do 3000 birača i jedanaest mjesta u naseljima s više od 3000 birača. Naime, broj članova vijeća mjesnih odbora određuje se prema broju stanovnika s pravom glasa na području naselja (mjesnog odbora).

- Svetonedeljska naselja su se proteklih godina povećala, a da bi se osigurala bolja pokrivenost pojedinih dijelova naselja odlučili smo povećati broj članova mjesnih odbora na 7, 9 i 11 predstavnika, umjesto 3, 5 i 7. Napravljena je i analiza kod drugih gradova i općina, a neki od njih koji imaju manji broj stanovnika imaju veći broj članova mjesnih odbora – pojasnio je u ime predlagača član Poglavarstva Drago Vinovrški – Pentek.

Konkretno, to bi značilo da će Strmec imati Vijeće mjesnog odbora od 11 članova, Mjesni odbor Sveta Nedelja – Svetonedeljski Breg je na granici između 7 i 9 članova, Bestovje, Kerestinec-Kalinovica-Žitarka, Novaki i Rakitje imat će po 7 predstavnika, a Brezje, Jagnjić Dol, Mala Gorica i Orešje po pet.

Na ekspresnoj sjednici odlučeno je još i da će se udovoljiti zahtjevima za razrješenjem obavljanja dužnosti mrtvozornika dr. Rosande Penave i dr. Ankice Radovčić.

I.H.

 
09.03.2009.

Svetonedeljski HNS održao svoju godišnju skupštinu

Uskoro i kandidat

Svetonedeljski HNS održao svoju godišnju skupštinu

Članovi svetonedeljkog ogranka Hrvatske narodne stranke okupili su se u Društvenom domu u Raktiju kako bi u ožujak ušli s obavljenom godišnjom skupštinom. Iako na njoj nije službeno obznanjeno ime HNS-ovog kandidata za gradonačelnika Svete Nedelje, predsjednica svetonedeljskih "narodnjaka" Sandra Starjački najavila je kako će HNS sigurno ići sa svojim kandidatom te da će on javnosti biti predstavljen vrlo skoro.

Hoće li svetonedeljski HNS na izbore samostalno ili pak u kombinaciji s nekom od lokalnih stranaka još je u fazi dogovora, rečeno je, ali svakako nije za zanemariti činjenicu da su skupštinu došli popratiti predsjednik novoosnovane Stranke umirovljenika Lazar Grujić i predsjednik Podružnice umirovljenika Rakitje Marijan Samaržija.

Sama je skupština pak prošla u očekivanom suglasju pa su tako bez većih problema usvojena izvješća o radu u protekloj godini koja je obilježena daljnjim širenjem stranačke infrastrukture te se radilo na većem uključivanju u rad mladih i žena. I u izbornoj godini, najavljeno je, svetonedeljski HNS nastavit će dosljedno provoditi svoju politiku te pokušati promijeniti sadašnje stanje u gradu, koje je ocijenjeno nezadovoljavajućim.

Skupština je iskorištena i za kadrovske korekcije pa je u Izvršni odbor izabran Branko Benceković, a okupljanje svetonedeljskog HNS-a bila je i prilika za dodjele priznanja. Tako je počasnim predsjednikom gradske organizacije imenovan Berislav Marić, dugogodišnji član i jedan od osnivača stranke na ovom području, ujedno i prvi predsjednik HNS-a Samobor. Za stranačkog aktivista godine proglašen je Zdenko Marković.

K.S.

 
09.03.2009.

Izvještajno-izborna skupština DVD-a Samobor

Spremni za 120. obljetnicu

Izvještajno-izborna skupština DVD-a Samobor

U Vatrogasnom domu Samobor, središtu samoborskog vatrogastva, 6. je ožujka održana izvještajno-izborna skupština DVD-a Samobor. Uz članove, Skupštini su kao gosti prisustvovali gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Željko Radovanić, predstavnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Martin Skendrović, zapovjednik JVP grada Samobora Mladen Žitković, direktor knjigovodstvenog servisa COCOCONT Dubravko Budi, predstavnici DVD-a Sveta Nedelja, Donja Kupčina, Barilović, Rude, Bregana, Galgovo, Molvice, Otok i Vrbovec.

Izvještaj o radu za 2008. godinu pročitao je tajnik Boris Bogolin. Izvijestio je da su članovi sudjelovali u 108 aktivnosti u kojima je sudjelovao 401 član, a "odrađeno" je ukupno 1338 sati. Uz pomoć Grada dobivena je mljekarska autocisterna Mercedes, stara 12 godina, koja je preuređena za vatrogasnu namjenu, za što je utrošeno 700.000 kn, od čega je DVD uložio 50% sredstava.

Članovi su sudjelovali na 12 vatrogasnih intervencija, na pokaznim vježbama Galgovo 2008, Danu civilne zaštite, smotrama vatrogasnih postrojbi Samobora, sudjelovali na gašenju požara u Makarskoj, pranju samoborskih ulica, te 25 dana zalijevali cvijeće po ulicama Samobora, bez naknade za gorivo. Članovi DVD-a su uspješno sudjelovali na vatrogasnim natjecanjima kao natjecatelji i vatrogasni suci te kao stručno osposobljeni predavači prenosili znanje na mlađe.

Uređena je i garaža, a članovi su odavali počast u Parku Domovinske zahvalnosti i na Trokutu, mjestu gdje su stradali članovi 151. samoborske brigade.

Blagajnik Stanislav Herceg izvijestio je o financijskom poslovanju, a Skupština je bez primjedbi usvojila izvještaje.

Plan rada za 2009. godinu predložio je Jurica Domin, a osnovni je zadatak doškolovanje članova za vatrogasne specijalnosti, uključivanje u rad djece i mladeži, redovito osposobljavanje članova za vatrogasne intervencije, održavanje vatrogasne opreme i pripreme za obilježbu 120. obljetnice našeg DVD-a, nabavu novog vozila te uređenje dotrajalih podloga u garažama.

Skupština je razriješila staro rukovodstvo i izabrala novo: predsjednika Juricu Domina, zapovjednika Vladimira Domina ml., tajnika Nevenka Barkovića, zamjenika zapovjednika Davora Domina, blagajnika Stanislava Hercega, spremištara Željka Samboleka te članove Ivicu Rešetara, Damira Domina, Zlatka Kvaternika, Gorana Barkovića i Ranka Oslakovića.

Antun Bogolin

 
09.03.2009.

Forum žena SDP-a i kandidat za gradonačelnika Željko Žarko čestitali sugrađankama njihov dan

Još ima razloga za borbu

Forum žena SDP-a i kandidat za gradonačelnika Željko Žarko čestitali sugrađankama njihov dan

Tradicionalnom podjelom proljetnih sadnica cvijeća samoborski Forum žena SDP-a, u suradnji s kandidatom SDP-a za gradonačelnika Samobora Željkom Žarkom, čestitao je svojim sugrađankama njihov dan. Na središnjem gradskom Trgu podijeljeno je osamstotinjak sadnica cvijeća.

Dan žena podsjetnik je na davnu borbu žena koje su 8. ožujka 1908. digle svoj glas zbog loših radnih uvjeta, slabijeg ekonomskog položaja, potplaćenosti, a tada su započele i mukotrpnu borbu na pravo glasa. Ono što je danas ženama prirodno - jednaka participacija u svim segmentima društvenog i političkog života, bilo je tad nezamislivo. Nažalost, i danas se žene susreću sa sličnim problemima. Mnoge su suočene s mobingom, lošim i neprilagođenim radnim vremenom i potplaćenošću u odnosu na svoje muške kolege. Zato je potreban daljnji trud i zalaganje kako bi budućim generacijama žena bio olakšan položaj.

U samoborskom SDP-u njeguje se ravnopravnost žena sa suprotnim spolom, a predsjednik SDP-a Samobor Željko Žarko potvrdio je kako će SDP-ova lista kandidata i kandidatkinja za Gradsko vijeće biti u potpunosti usklađena sa zahtjevom nedavno izglasanog Zakona o ravnopravnosti spolova koji nalaže 40 postotnu zastupljenost žena na kandidacijskim listama. Istakao je i da samoborski SDP u svom programu ima dio namijenjen boljem položaju žena na lokalnoj razini: pomoć pri zapošljavanju, kompjutorski tečajevi te program besplatne rekreacije različitim dobnim skupinama.

S.H.

 
09.03.2009.

Samoborski HSLS dijeljenjem cvijeća obilježio Međunarodni dan žena

Priključite nam se i budite na listi!

Samoborski HSLS dijeljenjem cvijeća obilježio Međunarodni dan žena

Lijepo nedjeljno prijepodne iskoristili su članovi samoborskog HSLS-a i dijeljenjem cvijeća na Trgu kralja Tomislava svojim sugrađankama čestitali 8. ožujka, Međunarodni dan žena.

Samoborski su liberali, predvođeni aktualnim gradonačelnikom i vjerojatnim kandidatom za to mjesto na narednim lokalnim izborima Antunom Dubravkom Filipcem, tom prilikom istakli važnost i ulogu žena u svim segmentima društva, što će se očitovati i na izbornoj listi za Gradsko vijeće.

I.H.

 
09.03.2009.

Vodstvo samoborskog HSS-a čestitalo Samoborkama Međunarodni dan žena

Uključite se u politiku i izborite za svoja prava!

Vodstvo samoborskog HSS-a čestitalo Samoborkama Međunarodni dan žena

Vodstvo i članovi samoborskog HSS-a prigodnim su dijeljenjem cvijeća na Trgu kralja Tomislava obilježili 8. mart, Međunarodni dan žena.

Predvođeni svojim predsjednikom i kandidatom za samoborskog gradonačelnika Krešom Beljakom, haesesovci su pozvali Samoborke na veće uključivanje u javni i društveni život te u politiku, kako bi se žene izborile za prava i status koji im i pripadaju.

I.H.

 

Svetonedeljski vijećnici na brzinskoj sjednici izglasali izmjene Statuta

Svetonedeljski HNS održao svoju godišnju skupštinu

Izvještajno-izborna skupština DVD-a Samobor

Forum žena SDP-a i kandidat za gradonačelnika Željko Žarko čestitali sugrađankama njihov dan

Samoborski HSLS dijeljenjem cvijeća obilježio Međunarodni dan žena

Vodstvo samoborskog HSS-a čestitalo Samoborkama Međunarodni dan žena

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002