18.03.2009.

Krešo Beljak kandidat Hrvatske seljačke stranke za gradonačelnika, Frankić i Stanec za njegove zamjenike

HSS ide samostalno na izbore

Krešo Beljak kandidat Hrvatske seljačke stranke za gradonačelnika, Frankić i Stanec za njegove zamjenike

Za razliku od drugih stranaka koje su predstavljajući svoje kandidate za gradonačelnika još ostavljale mogućnost za koalicije i dogovore, samoborski HSS je odmah pri predstavljanju svojih kandidata za čelne funkcije u gradu jasno izrekao da samostalno ide na ovogodišnje lokalne izbore, jer se osjećaju potpuno sposobni i spremni preuzeti odgovornost za budućnost Samobora. Na izbore će ići s listom u sva 43 mjesna odbora, a na pressici je rečeno kako stranka u Samoboru broji oko 800 članova u 36 ogranaka te da u svojim redovima ima i visokoobrazovane ljude. Među njima su i kandidati za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika. Naime, Gradski odbor stranke jednoglasno je odlučio da kandidati za zamjenike gradonačelnika budu tajnik stranke Hrvoje Frankić iz Bregane, član Predsjedništva Željko Stanec iz Kladja, dok je prvi čovjek samoborskog HSS-a Krešo Beljak kandidat za gradonačelnika. Oni su se kratko i predstavili na konferenciji za novinare 19. ožujka. Kandidati Frankić i Stanec istaknuli su da će se zalagati za proširenje i unapređenje komunalne infrastrukture u okolici grada, odnosno za besplatni javni prijevoz mladih i dodatno financiranje udruga koje rade s mladima.

Prigodom predstavljanja Krešo Beljak na početku je istaknuo da je, došavši na čelo samoborske organizacije HSS-a, uspio ujediniti sve članove, pritom ne eliminiravši nikoga od onih koji su prije vodili stranku. Napomenuo je kako se HSS i u opoziciji uspio izboriti da kapitalne investicije iz županije dovede u Samobor, spriječio da kamionska obilaznica prođe kroz dvorišta stanovnika Jazbine te uspio odgoditi provedbu projekta Kulturno – komercijalnog centra barem do izbora.

Izdvojio je potom glavne smjernice izbornog programa. Jedan od glavnih projekata je povrat prostora vojarne u vlasništvo Grada, koje se može postići uz jedinstvo svih stranaka, rekao je Beljak, a HSS potom u taj prostor želi izmjestiti sve važnije institucije – gradsku upravu, policiju, sud, vatrogasce, a smatra da unutra ima mjesta za udruge građana i mladih, pa i za privremenu školu i vrtić dok se ne izgrade novi objekti. Želi se očuvati Samobor kakav je, jer je nekontrolirana izgradnja uništila dušu grada, rekao je Krešo Beljak, najavivši da bi se zamrznula buduća stanogradnja sve dok se ne naprave osnovni preduvjeti da se Samobor može širiti, a preferirat će se izgradnja obiteljskih kuća i urbanih vila. U programu se, između ostalog, ističe i potreba ravnomjernog razvoja svih samoborskih naselja, a to će se nastojati postići decentralizacijom sredstava s kojima Grad raspolaže i efikasnijom organizacijom mjesne samouprave.

Krešo Beljak je pozvao sve stranke da javno objave podatke o financiranju kampanje, rekavši da će njihova koštati nešto manje od 100.000 kuna, a sva prikupljena sredstva bit će javno objavljena. Također, pozvao je sve na afirmativnu kampanju, bez iznošenja prljavog rublja, jer cijene sve protivnike videći u njima prije svega buduće suradnike s kojima nakon izbora želi stvoriti jedinstvo. Na kraju je Beljak naglasio kako želi biti u službi građana, a ne biti vlast, što znači da će i radno vrijeme gradske uprave prilagoditi potrebama građana i sadašnjem tempu života.

Stjepan Kožić, potpredsjednik Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije, podržao je samoborske kandidate, rekavši da je samoborska organizacija jedna od najkvalitetnijih u županiji, koja je osobito u posljednje vrijeme znatno povećala članstvo, a sastavljena je od mladih i obrazovanih ljudi koji djeluju na unapređenju života u svojoj sredini.

Mato Šipuš

Okupljanje oko projekata

Pri predstavljanju na konferenciji za novinare Krešo Beljak napomenuo je kako bi želio okupljanje i ujedinjenje cijele samoborske političke i intelektualne elite oko desetak najvažnijih projekta važnih za budućnost Samobora pa da potom svi zajednički poguraju te projekte i programe na županijskoj i državnoj razini.

 
18.03.2009.

Sandra Starjački iz HNS-a zajednički kandidat za gradonačelnicu Svete Nedelje pet stranaka

Mlada, ali već iskusna kandidatkinja

Sandra Starjački iz HNS-a zajednički kandidat za gradonačelnicu Svete Nedelje pet stranaka

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, Stranka umirovljenika, Demokratska stranka umirovljenika, Hrvatska socijalno – liberalna stranka i Demokratski centar sklopili su i potpisali 18. ožujka sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima na području Grada Svete Nedelje. Predsjednici svetonedeljskih ogranaka nabrojenih stranaka (Lazar Grujić u ime SU-a, Dalibor Ciglar u ime HSLS-a i Sandra Starjački u ime HNS-a, dok su predstavnici DSU-a i DC-a bili spriječeni) istaknuli su kako su i dalje otvoreni za dogovore s drugim strankama o suradnji. Svih pet stranaka podržalo je kandidaturu Sandre Starjački za gradonačelnicu Svete Nedelje. Iako je u politiku ušla 2003., svojim radom i angažmanom stalno je napredovala i stekla iskustvo za najzahtjevnije zadatke, istaknuto je prigodom predstavljanja njene kandidature. Osim što je predsjednica ogranka HNS-a u Svetoj Nedelji, obnaša i dužnost potpredsjednice mladih HNS-a u Zagrebačkoj županiji i članica je županijskog vijeća stranke. Uz to, članica je udruge za očuvanje kulturne baštine, sudjelovala je i vodila radionice za izradu kraluša, članica je i humanitarnih udruga te sudjelovala u još niz akcija. Zbog svega toga ocijenjeno je da je najbolji kandidat ovih pet stranaka za mjesto prve osobe Grada.

Lazar Grujić je istaknuo, nakon potpisivanja sporazuma, kako je HNS-LD inicirao stvaranje široke koalicije, koju su podržale stranke potpisnice sporazuma, ali se nije uspio postići dogovor s SDP-om i HSU-om. Iako su HNS, SU, HSLS, DSU i DC bili spremni učiniti sve kako bi se postigao sporazum te su bili spremni podržati i SDP-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu, svetonedeljski SDP odlučio je samostalno izaći na izbore, rekao je Lazar Grujić i dodao kako im je u koaliciji zbog toga žao. Potpisnici koalicijskog sporazuma svima su zaželjeli uspjeh na izborima, rekavši da će uvijek biti spremni na suradnju poslije izbora sa svim strankama za boljitak Grada Svete Nedelje.

Za 15 dana bit će objavljen i konačni sporazum s programom aktivnosti i listom za izbore. Sandra Starjački rekla je kako će glavna osnova njihova nastupa i nje kao kandidatkinje za gradonačelnicu biti daljnja ulaganja u infrastrukturu, s naglaskom na osiguranje potrebnih školskih kapaciteta, kako bi se osigurao jednosmjenski rad, a gradnjom sportskih dvorana osigurali bolji uvjeti za rad sportskih klubova i kulturno-umjetničkih udruga. Uz ove dodirne točke, koje su zajedničke većini izbornih programa, naglasak će ovih stranaka biti na ekološkim temama i zaštiti okoliša, kao i socijalnoj skrbi, pa je kao jedan od prioriteta osnivanje doma za starije i nemoćne osobe. No, o svemu tome bit će više riječi pri predstavljanju programa i liste za ove izbore.

Mato Šipuš

 
18.03.2009.

Izvanredna, izvještajna i izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Udruga trenutno bez profesionalnog tajnika

Izvanredna, izvještajna i izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

S puno strasti, emocija i trzavica odvijala se izvanredna, izvještajna i izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje. Udruga koja je godinama ostvarivala zapažene rezultate u radu i slovila kao uzorno organizirana, na ovoj je skupštini iskazala i drugo lice.

Uzrok što je dio članstva Udruge s puno emocija raspravljao na skupštini, koja je trajala gotovo puna tri sata, bila je odluka dotadašnje tajnice Jadranke Kufrin da krajem prošle godine zatraži raskid radnog odnosa. Na skupštini je za svoj rad dobila priznanje, ali je pritom u emocionalno obojenom nastupu istaknula kako je Udruga postala velika obitelj koja je stekla svoj renome, a njezin odlazak je uvjetovan i time što nije dobila traženu pomoć, jer više nije mogla obavljati sve poslove koji su se morali raditi u Udruzi. Osim što se dio članstva nije mogao pomiriti s tom njenom odlukom, želeći da ona i dalje ostane raditi, drugi dio problema bio je raspisani natječaj i prijedlog izvršnog odbora o izboru novog tajnika. Josip Penić prvi je potaknuo raspravu o uvjetima u natječaju, upozoravajući da u njemu čak nije bilo navedeno da će pri zapošljavanju prednost imati osoba s invaliditetom, da nije bilo jasno definirano traži li se srednja ili visoka stručna sprema, kao i da nije bilo točno navedeno samo ime udruge. Zbog bolesti na skupštini nije bilo predsjednice Udruge Jadranke Guštin pa je nezahvalnu ulogu da pojasni stavove izvršnog odbora imala zamjenica predsjednice Davorka Amić. Budući da većina članstva skupštine nije bila spremna prihvatiti pojašnjenja izvršnog odbora o odabiru najboljeg kandidata (od njih pet koliko ih se javilo na natječaj), u glasovanju prijedlog za imenovanje nove tajnice nije prošao. To znači da će Udruga u narednom razdoblju biti bez profesionalnog zaposlenog tajnika, dok se ponovno ne raspiše natječaj i okonča njegova procedura.

Iako trenutna situacija nije povoljna, reakcije nazočnih gostiju iz drugih gradova (Požege, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Zlatara, Donje Stubice, Bedekovčine) i prijateljskih udruga, baš kao i zamjenice gradonačelnika Marica Jelenić, pokazale su da bi se moglo iznaći rješenje koje bi olakšalo budući rad tajnika. Naime, oni su u svojim govorima predložili zapošljavanje dvije osobe, jedne u ulozi izvršnog direktora koja bi se brinula o realizaciji brojnih projekata i aplikacija na natječaje za dobivanje sredstva, te druge koja bi obavljala poslove administrativnog tajnika. Na taj način bi se riješio velik dio sadašnjih problema, a sredstava za taj dio sada ima. Dio članova izvršnog odbora nazočnih na sjednici rekao je da će se razmotriti i ti prijedlozi pri odluci o raspisivanju novog natječaja. Naime, svjesni su da se više ne mogu osloniti na rad volontera u udruzi, osobito kad su u pitanju projekti i prijava na predpristupne fondove.

Iako je bilo poteškoća pri izglasavanju pojedinih izvješća pa se moralo i ponoviti glasovanje o programu rada za 2009., nakon upozorenja da njegovo ne prihvaćenje blokira rad udruge, na kraju su sva izvješća prihvaćena. Pri tome svakako treba istaknuti programe osobnih asistenata, uklanjanje arhitektonskih barijera, edukacija i informatičke radionice, osiguranje prijevoza kombi vozilom za osobe s težom tjelesnom invalidnošću, kao i pomoć pri nabavi ortopedskih pomagala.

Dobra vijest je da je iz 2008. ostalo još 650.000 kuna koja se moraju utrošiti za dovršetak nekoliko programa, dok su u 2009. prihodi i rashodi planirani u iznosu 1.170.000 kuna. Upravo zbog podrške Grada Samobora i Zagrebačke županije gosti iz drugih gradova ukazivali su članovima samoborske i svetonedeljske udruge invalida kako moraju biti sretni zbog te činjenice, jer ostale sredine ne prate svoje udruge u tolikoj mjeri.

Prema postojećem statutu Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, kada se ponovno raspiše natječaj za izbor novog tajnika i prođe sva procedura, morat će se sazvati nova sjednica skupštine koja mora potvrditi taj izbor.

Mato Šipuš

 
18.03.2009.

Konferencija za novinare gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina

Gradit će se nove škole u Rakitju i Strmcu

Konferencija za novinare gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina

Porast broja stanovnika i nedostatni školski kapaciteti, koji su uzrokovali rad u tri smjene, primorali su vodstvo Grada Svete Nedelje na izradu planova o gradnji dvije nove osnovne škole. Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin na konferenciji za novinare održanoj 16. ožujka najavio je gradnju škola u naseljima Rakitje i Strmec.

Za školu u Rakitju ishođena je lokacijska dozvola i raspisan natječan za izvođača radova, koji će biti izabran narednih dana. Predviđena vrijednost investicije je 36,5 milijuna kuna. Od tog iznosa Grad Sveta Nedelja u svom proračunu osigurava 11,9 milijuna kuna, a temeljem suglasnosti o sufinanciranju preostali iznos udružuje sa Zagrebačkom županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Škola će se etapno graditi na mjestu sadašnje škole pa će se stara zgrada djelomično srušiti, a odvijanje nastave osigurati u područnoj školi u Kerestincu i, prema potrebi, na drugim lokacijama kao što su vjeronaučne dvorane. Uz školu sagradit će se i sportska dvorana. Početak radova predviđen je po završetku nastave.

Škola u Strmcu također će se graditi na mjestu sadašnje škole, a u tijeku je rješavanje jednog neriješenog imovinsko-pravnog odnosa vezanog uz povrat imovine. Za izradu glavnog izvedbenog projekta osigurano je 200.000 kuna. Uz školu će biti sagrađena i sportska dvorana, a predviđen je i prostor za produženi boravak djece. Gradnjom ove dvije škole, istaknuo je gradonačelnik Drago Prahin, učenicima bi se omogućilo pohađanje jednosmjenske nastave.

M.Š.

 
18.03.2009.

Samoborska kanalizacija više ne završava u centru grada u potoku Gradni

Riješen dugogodišnji problem

Samoborska kanalizacija više ne završava u centru grada u potoku Gradni

Sve više sunčanih dana u narednom razdoblju izmamit će i sve više šetača po samoborskim trgovima i šetnicama, a jedna od njih je i ona koja uz potok Gradnu spaja Kompareovu i Ulicu grada Wirgesa. Prošle godine je i na našim stranicama taj dio šetnice često bio meta prigovora zbog nesnosnih mirisa koji su se širili iz kanalizacijskog ispusta u Gradnu neposredno uz Dom umirovljenika pa su građani već Gradnu prozvali i "smrdljivkom". Ove godine Gradna će biti samo Gradna, jer je napokon krajem prošle godine riješen dugogodišnji komunalni problem. Probijanjem trase za nastavak izgradnje Ulice Zlatka Price i spoja s Kompareovom ulicom izgrađen je i kanalizacijski kolektor koji je spojen na sustav odvodnje Grada Samobora. To znači da sada sve otpadne i fekalne vode završavaju u glavnom otpadnom sustavu, Gradna je napokon čista, a na izvodnoj cijevi su rešetke. Najavljeno je još da će u sklopu redovnog održavanja Hrvatske vode odmuljuti i korito Gradne, tako da nestane i posljednji trag starih loših vremena.

M.Š.

 
18.03.2009.

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a podokićkog kraja

Poštivati specifičnosti svakog naselja

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a podokićkog kraja

10. je ožujka održana Izborna konvencija SDP-ovog ogranka podokićkog kraja. Za predsjednika je izabran Zlatko Bašić iz Podgrađa, a za potpredsjednika Branko Šilobod, a u predsjedništvo su izabrani predstavnici svih naselja s tog područja: Galgova, Svetog Martina pod Okićem, Klaka, Konščice, Podgrađa i Molvica.

Usvojen je Program rada u kojem izneseni prijedlozi za rješavanje problema neodgovarajućih autobusnih linija, rješavanje ubrzanog nastavka izgradnje nogostupa u naseljima Galgovo i Sveti Martin pod Okićem i Molvicama. Veliki problem je i kanalizacija, čije uvođenje je nephodno za razvitak zdravog seoskog života.

U obraćanju novoizabranima članovima ogranka kandidat za gradonačelnika Željko Žarko istaknuo je kako će se u izbornom programu SDP poštivati specifičnosti svakog naselja, a program će biti usmjeren prema problemima svakog naselja pojedinačno. Naglasio je da sadašnje čelni ljudi stranke žele pokazati da Samobor ne čini samo centar, nego i naselja koja ga okružuju, te je u skladu s time kreiran izborni program SDP-a Samobora, koji će uskoro u cjelini biti predstavljen građanima i biračima.

Sanja Horvat

 

Krešo Beljak kandidat Hrvatske seljačke stranke za gradonačelnika, Frankić i Stanec za njegove zamjenike

Sandra Starjački iz HNS-a zajednički kandidat za gradonačelnicu Svete Nedelje pet stranaka

Izvanredna, izvještajna i izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Konferencija za novinare gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina

Samoborska kanalizacija više ne završava u centru grada u potoku Gradni

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a podokićkog kraja

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002