15.10.2009.

Otvoren do sada najveći Eko-etno Hrvatska, sajam ruralnih proizvoda i usluga

Prostor za čuvare naše tradicije

Otvoren do sada najveći Eko-etno Hrvatska, sajam ruralnih proizvoda i usluga

Tradicionalni sedmi i do sada najveći Eko-etno Hrvatska, sajam ruralnih proizvoda i usluga, u zagrebačkoj Areni otvorio je u ime predsjednice Vlade ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković. Po prvi su put otvoreni i međunarodni Eko-etno Europa sajam te Eko-etno Tour koji se bavi ruralnim turizmom.

Organizator sajma, tvrtka Hrvatski farmer, upriličila je gostima na otvaranju pravi mali show koji je najavio bogatstvo događanja, proizvoda i usluga koji će se u narednim danima nuditi na Eko-etnu. Uz Udrugu Šokačka grana i KUD Drenjanci, koji su zapjevali na početku, održane su čak tri modne revije etno odjeće. U ulozi manekenki i manekena okušale su se najbolje hrvatske sportašice, načelnici i predstavnici općina, te učenice srednje škole.

- Eko-etno stvara prostor za one koji čuvaju našu tradiciju i običaje, daje im mjesto gdje će se okupiti i prezentirati. Zemlja smo velike kulturne raznolikosti, koju treba predstaviti kako bi se očuvala - naglasio je ministar Čobanković u prigodnom govoru prilikom otvorenja sajma.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i mnogi visoki državni dužnosnici, predstavnici vlasti, župani, gradonačelnici i načelnici iz cijele Hrvatske. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pohvalio je napore organizatora i napomenuo: "Eko-etno je prepoznat kao lider u regiji, a siguran sam da će u budućnosti biti i debelim slovima upisan na širu sajmišnu kartu Europe. S tom ćemo se mišlju i sljedeće godine vratiti, na osmi Eko-etno".

Prvi dan sajma posjetile su i nove zvijezde ove jedinstvene manifestacije, troje ždrebadi autohtone hrvatske pasmine Međimurski konj – Eko, Etno i Dukatica. Pripadnici kritično ugrožene domaće vrste kupljeni su kroz akciju Hrvatskog farmera i njihovih partnera Dukata i Hrvatske lutrije, ali i uz doprinos posjetitelja koji su kupnjom ulaznice pomogli ovim konjićima da pronađu siguran dom u novoj ergeli.

Na Eko-etnu ove godine sudjeluje čak 665 izlagača iz svih dijelova Lijepe naše, ali i iz četiri zemlje stranih partnera. Sajam svakodnevno nudi mnoštvo zanimljivih kulturnih, zabavnih i edukacijskih sadržaja, projekcije eko filmova, wellness&spa programi, kulinarske radionice, te neizostavne degustacije najfinijih delikatesa i autohtonih pića ruralnih krajeva Hrvatske.

Za petak (16. listopada) od 9 do 11 sati najavljeno je i snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana, te se svi zainteresirani pozivaju da dođu na parkiralište Arene Zagreb. Nakon snimanja sudionici snimanja će moći besplatno posjetiti sajam.

I.P.

 
15.10.2009.

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Podbačaj u komunalnom doprinosu

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Gradski vijećnici Grada Svete Nedelje na trećoj redovnoj sjednici održanoj 12. listopada najviše vremena raspravljali su o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Uvodno je o toj temi govorio gradonačelnik Drago Prahin, a potom voditeljica financija i računovodstva Biserka Delač. Gradonačelnik je istaknuo da je najveći podbačaj ostvaren kod komunalnog doprinosa, rekavši da su investotori još u strahu zbog krize te se novac čuva u bankama. Biserka Delač je pojasnila da je od planiranih 120.036.000 kuna prihoda ostvareno u prvih šest mjeseci 34.552.670 kuna, dok je kod rashoda od planiranih 130.446.000 realizirano 39.475.646. O tome je nastala i prva primjedba vijećnika, jer je Miroslav Milonjić (SDP) upozorio da iskazani indeksi nisu dobro izračunati pa je rekao da je umjesto naznačenih 39% zapravo uprihodovano 28,7%, a umjesto naznačenih 47% realiziranih rashoda ostvareno je 30,26%. Odgovoreno mu je da će se brojke provjeriti, jer je moguće da je došlo do greške u prijepisu, no da su sve ostale brojke točne. No, upravo su te brojke nagnale vijećnike oporbe u Gradskom vijeću da pitaju zašto već nije predložen rebalans, jer se proračun slabije puni. Biserka Delač pojasnila je da taj dojam uzrokuju i nerealizirane kapitalne donacije iz državnih tijela, Hrvatskih voda i Zagrebačke županije, jer je, primjerice, za izgradnju škole u Novakima planirano 24.616.000 kuna.

U odnosu na 2008. zabilježen je i pad kod poreza na promet nekretnina, jer je od planiranih 5 milijuna kuna u prvom polugodištu ostvaren prihod od 1.518.604 kune. Najveći je pad u komunalnom doprinosu, koji se u prvih šest mjeseci realizirao u iznosu 5.740.377 kuna od planiranih u proračunu 36.112.400 kuna. No, zato je dobro ostvaren prihod od poreza na dohodak, koji iznosi 22.041.023 kune (55,3% od planiranog).

Vijećnici su postavljali pitanja o konkretnim stavkama, a bilo je i nekoliko prijedloga. Tako je Marijan Jurić (HDZ) predložio nabavu štednih žarulja te upozorio da autobusne nadstrešnice uništavaju mladi s područja Svete Nedelje, koji time direktno štete samom Gradu. Stjepan Bošnjak i Vladimir Tuweg (oba SDP) zatražili su izradu rebalansa proračuna te predložili smanjenje nekih pozicija, kao što je uređenje zelenih površina, kako se ne bi dirala stečena prava građana. Ivica Vojvodić rekao je da se moglo dodatno uštedjeti, jer se u rashodovnoj strani nije radilo u maniri dobrog gospodara. Upozorio je i da se u dokumentaciji navodi da se škola gradi u Rakitju, iako se prema kartama ona nalazi na području Novaka pa je zatražio da se ubuduće tako označava.

Gradonačelnik Prahin je odgovorio na primjedbe rekavši da štedne žarulje u nabavi koštaju pet puta više od običnih, a zbog njihove postave morala bi se mijenjati cijela armatura. Grad štedi tako što nabavlja i postupno stavlja žarulje manje jakosti, koje i dalje zadovoljavaju zakonske propise. Glede uništavanja nadstrešnica rekao je da su imali i snimke nekih od maloljetnika koji ih uništavaju, ali su njihovi roditelji negirali da se na tim snimkama nalaze upravo njihova djeca. Nabava mobilne kamere košta oko 50.000 kuna. Dodao je i da se u rebalans proračuna u ovom trenutku nije išlo zbog raspisivanja natječaja za novu školu, ali da je on u pripremi i da bi se pred vijećnicima mogao naći već za dva do tri tjedna.

Vijećnici su maksimalno iskoristili i termin u Aktualnom satu. Stjepan Bošnjak smatra da je previše da Grad ima 9 službenih automobila, jer to u kriznim vremenima postaje luksuz. Gradonačelnik mu je odgovorio da se tu radi o nekoliko starijih vozila koje nisu uspjeli prodati pa je zato toliki njihov broj. I sljedeća pitanja bila su najviše vezana uz promet, ali usmjerena na prometnu infrastrukturu. Mladen Katušić (HSU) upozorio je na problematični režim semafora na silasku s autoceste, a Stjepan Čakanić upozorio na loše stanje Svetonedeljske ceste prema Kerestincu. Gradonačelnik je odgovorio da će se sa ŽUC-om nastojati dogovoriti rekonstrukcija prometnice te da će mještani i vijećnici morati reći hoće li se prvo raditi dionica do semafora u Kerestincu prema Svetoj Nedelji ili prema Staroj karlovačkoj. Ivica Matošević (SDP) pitao je što je s obnovom ceste uz školu, a odgovor je da su radovi trebali biti završeni do 1. listopada, ali su se pojavili drugi izvođači s dodatnim radovima pa je sada rok završetka radova 15. listopada. Vesna Filipović zanimala se za ambulantu primarne zdravstvene zaštite u Rakitju, a gradonačelnik je odgovorio da se od nove godine umjesto zakupa uvode koncesije, da je u postupku izdavanje dozvola za rad u ambulantama te da će prednost svakako imati liječnici sa svetonedeljskog područja.

Mato Šipuš

 

Otvoren do sada najveći Eko-etno Hrvatska, sajam ruralnih proizvoda i usluga

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002