05.10.2009.

I u našem gradu obilježen je Svjetski dan učitelja

Učitelj koji se ne smije ne smije među djecu

I u našem gradu obilježen je Svjetski dan učitelja

Svečanošću u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani i u našem je gradu obilježen Svjetski dan učitelja, kojom su prigodom dodijeljena priznanja za uspjehe na državnim natjecanjima, nagrade za izuzetan doprinos u odgoju i obrazovanju mladih prosvjetnim djelatnicima koji su promaknuti u zvanja mentora i savjetnika te umirovljenim prosvjetarima.

Početak svečanosti pripao je učenicima i djelatnicima OŠ Milana Langa pa je na početku sve nazočne pozdravio ravnatelj Boris Zaringer, koji je istaknuo nazočnost zamjenika gradonačelnika Grada Samobora Hrvoja Frankića, predsjednika samoborskog Gradskog vijeća Željka Žarka i predstavnice Ured državne uprave Zagrebačke županije - ispostava Samobor Maje Rađenović – Fijan. Nakon ovih pozdravnih riječi svoje su točke izveli članovi pjevačkog zbora, mladi bubnjari i haiku pjesnici te dvije plesne skupine.

Predsjednica Hrvatskog učiteljskog društva Samobor Vesna Lokner Kralj zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu i učiteljima na dolasku te djeci na njihovom programu, kao i Ranki Novosel, jednoj od osnivačica Društva. Vesna Lokner Kralj istaknula je i da se, osim u ovim pretežno formalnim okolnostima, učitelji iz svih pet samoborskih osnovnih škola, iz tri srednje škole, te iz Centra Lug, mogu družiti i u neformalnijoj atmosferi na sportskim susretima, kojima je cilj druženje i međusobno upoznavanje.

- Ovaj nas poziv obilježi za cijeli život – rekla je Vesna Lokner Kralj, rekavši da Društvo i dalje želi promovirati učiteljski poziv, koji je težak, ali prvenstveno prekrasan i pun osjećaja, energije i ljubavi. Stigla je i zahvala Gradu što brine za školstvo kroz uređenje školskih objekata i financiranje raznih programa. Na svoj dan učitelji i ravnatelji rekli su da ne žele govoriti hvalospjeve o svom radu pa su riječ dobili gosti.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić čestitao je nazočnima na njihovom altruizmu, istaknuvši kako je ovo posebno zanimanje koje kroz osnovnu i srednju školu djecu pretvara u ljude. Svjetski dan učitelja čestitala je dugogodišnja učiteljica i ravnateljica Marica Jelenić, rekavši da cjelokupno društvo treba upozoriti na vrijednost cjeloživotnog rada ljudi i nezaobilaznost potrebe odgoja i obrazovanja, dodavši i da je najveće zadovoljstvo vidjeti nekadašnje učenike kako postaju uspješni ljudi.

Nakon podjele nagrada i darova (koje su izradili učenici škole Milana Langa i Gizela Ulle Kovačić iz DV Izvor) mentorima koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i onima koji su stekli zvanje mentora i savjetnika, kraj svečanosti pripao je ljudima koji su u proteklih 12 mjeseci stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Slike koje je za ovu prigodu izradio akademski slikar Mihovil Dorotić primili su tako Blanka Ivir, Dragan Kovačević, Marija Golubić, Branka Petravić, Josip Prudeus i Mirjana Grgić.

U ime umirovljenika progovorio je Josip Prudeus, rekavši da je učiteljski poziv divan, a da je najljepše svaki dan viđati se i raditi s djecom, poželjevši da se učitelji još više međusobno druže. Govor je zaključio svojim sloganom - učitelj koji se ne smije ne smije među djecu.

Mato Šipuš

 
05.10.2009.

Samoborski SDP obilježio Dan starijih osoba

U Samoboru - 8227 umirovljenika

Samoborski SDP obilježio Dan starijih osoba

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, Forum seniora SDP–a Samobor organizirao je podjelu voća osobama starije životne dobi i svim umirovljenicima. Pomoć i podršku svojim starijim kolegama pružili su i ostali članovi SDP-a Samobor; žene i mladi. Podjela voća i prigodnog letka u kojem se podsjeća na temelje zdrave prehrane istodobno je organizirana u Samoboru i Bregani, ujedno najvećem ogranku SDP–a Samobor.

Međunarodni dan starijih osoba je dan kad se prisjećamo cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva, u čemu Samobor tek treba dostići više standarde, istakao je predsjednik Gradskog vijeća Samobor Željko Žarko, pridruživši se svojim stranačkim kolegama u podjeli voća Samoborcima starije životne dobi.

U kratkom razgovoru s građanima, koji su iskazivali odobravanje za ovakav način pružanja pažnje njihovom danu, istaknuta je potreba ubrzanog rješavanja višegodišnjih umirovljeničkih problema Samoboraca, posebno izgradnje doma za starije, populacije koja neće biti zapostavljena od strane sadašnje gradske vlasti, potvrdio je Željko Žarko. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2008. godinu u Samoboru prebiva 8227 umirovljenika.

S.H.

 
05.10.2009.

U Samoboru održan seminar o destinacijskom turizmu

O trendovima i novim proizvodima u turizmu

U Samoboru održan seminar o destinacijskom turizmu

U organizaciji Turističke zajednice Grada Samobora krajem rujna u Hostelu Samobor održan je seminar pod nazivom Od ideje do turističkog doživljaja. Cilj seminara bio je informirati o trendovima u destinacijskom menadžmentu i potaknuti polaznike na razradu poduzetničkih ideja u nove turističke proizvode – doživljaje. Predavač je bio Željko Trezner, profesionalni konzultant u turizmu, vanjski stručni suradnik UHPA-e, savjetnik Adriatica.net grupe te vanjski suradnik Zagrebačke škole za menadžment na programima cjeloživotnog obrazovanja.

U svom zanimljivom izlaganju on je polaznicima seminara pojašnjavao teme o tome gdje se skrivaju ideje, što zanima moderne turiste, koji su posljednji trendovi u turizmu, od čega se sastoji moderan turistički proizvod, kako kreirati novi turistički proizvod, kako testirati ideju za razvoj novog turističkog proizvoda, kako kalkulirati pravu cijenu, koju strategiju prodaje odabrati, na koji način najučinkovitije promovirati novi turistički proizvod, te kako pritužbe i žalbe pretvoriti u novu kvalitetu turističkog proizvoda.

Na predavanju s prezentacijom i radionicom sudjelovali su polaznici s unaprijed pripremljenim radnim materijalima, a s obzirom na iskazan interes i zadovoljstvo viđenim sigurno je da možemo očekivati uskoro i nove slične seminare.

I.H.

 
05.10.2009.

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan sastanak na kojem su se utvrđivali detalji svečanosti otvorenja spomen obilježja na Trokutu

Pripreme za svečanost 29. listopada

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan sastanak na kojem su se utvrđivali detalji svečanosti otvorenja  spomen obilježja na Trokutu

Za nešto manje od mjesec dana, točnije 29. listopada, na području Trokuta kod Novske održat će se svečanost otvorenja Spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na zapadnoslavonskoj bojišnici. Time će se privesti kraju napori Grada Samobora, Udruge branitelja 151. samoborske brigade i članica Koordinacije udruga Domovinskog rata da se na dostojan način obilježji mjesto pogibije Samoboraca i branitelja iz ostalih područja Lijepe naše koji su poginuli na novljanskoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Samobor se posebice prisjeća 29. listopada, jer su tog dana prije 18 godina poginula petorica pripadnika 151. brigade.

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan je sastanak na kojem su se utvrđivali detalji svečanosti otvorenja Spomen područja, koje je izrađeno prema ideji arhitekta Branka Silađina. Na sastanku su predstavnike drugih jedinica lokalne samouprave, koje sudjeluju u projektu, ugostili zamjenici gradonačelnika Hrvoje Frankić i Željko Stanec, tajnik Dragutin Kušić, pročelnik Damir Fabek, te predstavnici 151. brigade. Tajnik Grada Dragutin Kušić upoznao je nazočne s informacijom da bi svečanost trebala početi u 10 sati i 30 minuta svetom misom, koju će predvoditi vojni ordinarij Juraj Jezerinac i blagoslovom spomenika. Nakon toga slijedio bi prigodni kulturno – umjetnički program i govori uzvanika. Svoj dolazak još trebaju potvrditi predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a uz njih očekuju se dolasci ministra obrane, ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, načelnika Glavnog stožera HV-a, te župana Zagrebačke i Bjelovarsko – bilogorske županije. Svečanosti će nazočiti gradonačelnici gradova koji su sudjelovali u projektu (Sveta Nedelja, Dugo Selo, Vrbovec, Bjelovar, Lipik, Lipovljani) uz predstavnika grada domaćina Novske, te gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, budući da je Samobor glavni organizator cijelog projekta. U svečanosti će sudjelovati i ratni suborci te obitelji i roditelji poginulih branitelja, kao i ostali gosti i uzvanici.

U kulturno – umjetničkom programu nastupit će Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, Đani Stipaničev, Miroslav Živković, Đurđica Pleše, Franjo Gluščić, KUD Nova Rača, kao i Husarska garda iz Bjelovara.

U nastavku sastanka utvrđene su i daljnje financijske obveze svih jedinica lokalne samouprave i Udruge branitelja 151. samoborske brigade.

M.Š.

 

I u našem gradu obilježen je Svjetski dan učitelja

Samoborski SDP obilježio Dan starijih osoba

U Samoboru održan seminar o destinacijskom turizmu

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan sastanak na kojem su se utvrđivali detalji svečanosti otvorenja spomen obilježja na Trokutu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002