02.02.2009.

U PCS-u Samobor održan seminar o poreznoj problematici

Velik interes za poreznu problematiku

U PCS-u Samobor održan seminar o poreznoj problematici

Na inicijativu Udruženja obrtnika Samobor održan je 29. siječnja seminar iz porezne problematike u Poduzetničkom centru Samobor.

Prezentaciju je uspješno vodila Mirjana Mahović Komljenović, a puna dvorana na pravi je način ilustrirala neophodnost organiziranja ovakvih tematskih prezentacija. Ova pak, s područja poreza, bila je posebno interesantna.

Udruženje obrtnika Samobor u svom je programu rada planiralo više ovakvih edukativnih predavanja za svoje članove, koji se moraju snalaziti u "moru" raznih propisa, pa se slična očekuju i u narednom razdoblju.

Pozivi na seminare koje će organizirati Udruženje obrtnika i obrtničke komore, mogu se pogledati na www.obrtnici-smb.com, a dodatne informacije mogu se saznati na 3360-129 i 3363-362.

Silva Lamot

 
02.02.2009.

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor uključili se u provedbu akcije nazvane Zdravstvo je bolesno

Zdravlje nedostižno za većinu građana

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor uključili se u provedbu akcije nazvane Zdravstvo je bolesno

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor uključili su se u provedbu akcije nazvane Zdravstvo je bolesno. Mladi SDP-ovci su nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu iskazali na središnjem gradskom trgu i u Bregani.

Dijeleći letke i iskaznice dopunskog zdravstvenog osiguranja s objašnjenjima, kako su naglasili "takozvane" reforme, upozoravali su sugrađane na sve njene nedostatke. Posebno su istaknuli što su građani dobili navodnom reformom: pacijent uz doprinos mora plaćati i participaciju u iznosu od 15 kn po svakoj uputnici i receptu, medicinske sestre prisiljene su raditi kao blagajnice, cijena dopunskog osiguranja kreće se od 960 do 1.800 kuna godišnje, što je nedostižno za velik broj građana. Forumaši se pribojavaju da će građani, zbog udara po džepu i nemogućnosti plaćanja participacije i izdvajanja za dopunsko zdravstveno osiguranje, biti prisiljeni odustati od odlaska liječnicima.

Zaključuju da je hrvatsko zdravstvo stvarno "u banani", a tome u prilog govori i činjenica da je, prema ocjeni Bruxellesa, HR zdravstvo zauzelo tek 29. mjesto u konkurenciji 31 europske države, odnosno odnijelo "brončanu medalju odostraga".

Sanja Horvat

 
02.02.2009.

Predsjednik samoborskog HDZ-a posjetio Breganu

Ili nova trasa ili zatvaranje Škrobotnika

Predsjednik samoborskog HDZ-a posjetio Breganu

Predsjednik HDZ-a grada Samobora Tomislav Masten sa svojim suradnicima održao je sastanak s predsjednicima temeljnih ogranaka HDZ-a Lug, Bregana, Grdanjci i Žumberak. Tema sastanka bila je priprema za predstojeće izbore za lokalnu samoupravu. Raspravljalo se i o svakodnevnim problemima koji muče stanovnike ovoga kraja, poput gospodarenja nekretninama u vlasništvu RH na području Bregane te teškog kamionskog prometa iz kamenoloma Škrobotnik. Naglašeno je da je potrebno hitno pronaći zadovoljavajuću trasu za izvoz kamenog materijala, jer je stanje u Grdanjcima neizdrživo. Ukoliko se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje, HDZ će pokrenuti inicijativu da se nakon isteka koncesije 2012. godine obustavi daljnja eksploatacija tog kamenoloma.

Masten je izrazio zadovoljstvo odlukom povjerenstva Vlade RH o ustupanju tržnice u Bregani u vlasništvo Grada Samobora te je naglasio da se tri godine rada na tom slučaju napokon isplatilo. Početak radova na sanaciji tržnice najavio je za početak prooljeća.

Naglašeno je da i kako HDZ pun optimizma ulazi u predstojeće izborno razdoblje te očekuje pobjedu na lokalnim izborima.

S.S.

 
02.02.2009.

Na 173. sjednici Gradskog poglavarstva usvojene su odlukje od velikog značaja za Rudare

Rude će dobiti trg na prostoru stare škole

Na 173. sjednici Gradskog poglavarstva usvojene su odlukje od velikog značaja za Rudare

Nakon što je na prošloj sjednici Poglavarstva Grada Samobora prihvaćen prijedlog o sanaciji vodovodne mreže u Rudama, sa 173. sjednice Poglavarstva, održane 2. veljače, ponovno su stigle dobre vijesti za mještane Ruda. Jedna je da će ustanova za upravljanje sportskim objektima podmiriti troškove priključenja buduće sportske dvorane u Rudama na elektroenergetsku mrežu prema ugovoru s HEP-om (108.000 kn). Potom, odobreni su i daljnji radovi na sanaciji rudnika Kokel, budući da se želi u 2009. završiti uređenje i otvoriti rudnik za turističko – edukativne i znanstvene svrhe. Na traženje Mjesnog odbora Rude, Gradsko je poglavarstvo prihvatilo projektni zadatak za uređenje centra Ruda na prostoru srušene stare škole i susjedne parcele. Prema prijedlogu plana, na površini od 1516 m2 uredio bio se trg sa spomen obilježjem poginulom branitelju iz Ruda Vladi Ivčiću, s klupama, fontanom i drvoredom (na oko 500 m2), a na preostalom dijelu izgradila bi se zgrada (prizemlje, kat i potkrovlje) u kojoj bi se nalazile prostorije Mjesnog odbora, poštanski ured, dječji vrtić i prostorije KUD-a Oštrc, okolo nje uredilo parkiralište, a izmjestila trafostanica i telefonska centrala. Grad Samobor će podržati uređenje parkirališta i trga, ali u skorom razdoblju ne predviđa sredstva za izgradnju zgrade pa je mjesnom odboru predloženo da taj dio investicije realizira putem javno – privatnog partnerstva.

Dobre vijesti stižu i za stanovnike Samobora, osobito prstena Mirnovečka, Perkovčeva, Gundulićeva i Ulica Grada Wirgesa. Naime, odobrena je izrada projekta uređenja Perkovčeve ulice od Mirnovečke, koji bi obuhvatio rekonstrukciju dijela ulice do Veronekove, te potpuno uređenje dijela Perkovčeve gdje uopće nema asfalta od Veronekove do Gundulićeve. Grad će financirati i projekt rekonstrukcije Gundulićeve ulice od Katančićeve do Ulice grada Wirgesa, a tražit će se i redefinicija postojećeg tehničkog rješenja semaforiziranog raskrižja s Ulicom grada Wirgesa. Preostali dio Gundulićeve trebaju urediti tamošnji investitori. U 2009. nastavit će se i rekonstrukcija Perkovčeve ulice, i to u dijelu od Zagrebačke do Svetonedeljske ulice.

U proceduru će ponovno i Urbanistički plan uređenja Gornji kraj, nakon što je pribavljena suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Konzervatori su suglasnost dali propisujući da se u zoni nekadašnje tvornice čarapa (sada mesne industrije) cjelovito sagleda i ograniči svaka daljnja izgradnja, s očuvanjem do sada neizgrađenih dijelova doline, da se postupno presele neprimjereni industrijski sadržaji i postupno uklone sve građevine bez vrijednosti, kao i one koje predstavljaju prostorni konflikt, te odredi rekreativna namjena čitavog prostora. Poglavarstvo je podržalo plan pa će se on ponovno naći i na stolu gradskih vijećnika.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedloge upravnih vijeća Dječjeg vrtića Grigora Viteza i Samoborskog muzeja o imenovanju ravnaterlja. Po objavi javnog natječaja i u sljedeće 4 godine ravnateljica DV Grigora Viteza bit će Nada Kuhar, a ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić. Poglavarstvo je odobrilo i financijsku pomoć Savezu društava Multiple skleroze Hrvatska u iznosu 5.000 kuna te sufinanciranje dijela troškova Klape Samobor za rad u 2009. godini.

Mato Šipuš

FOTO: Gmajna u Perkovčevoj ulici

7. Fašnički winter party Moto kluba Fugitives (Bjegunci)

Srećom, u gradu postoje ljudi koji ne sjede prekriženih ruku već uvijek na svoj način ostvaruju programe i ideje. Nakon niza humanitarnih akcija i organizacija moto susreta, samoborski Moto klub Fugitives i ove godine priprema fašnički winter party. U subotu, 21. veljače, od 19 sati počinje program u kojem će nastupiti rock grupa 4-head, održat će se izbor za najbolju masku te neizbježan striptease. Uz to, osiguran je i besplatni grah. Sedmi fašnički winter party održat će se u dvorani Poduzetničkog centra u Bregani, Ulica Đure Basaričeka 4.

 
02.02.2009.

Održan seminar za nezaposlene Socijalno poduzetništvo

Konkretni savjeti za pomoć

Održan seminar za nezaposlene Socijalno poduzetništvo

Ženski poduzetnički centar i Udruga za razvoj i organiziranje lokalne zajednice LOBI iz Samobora, u suradnji sa samoborskom ispostavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pripremili su seminar za nezaposlene čija je tema bila Specifičnosti osoba starije životne dobi – kako im pomoći?. Na seminaru predavanja su održale dr. Ivana Prpić-Znidarčić, dr.med.spec. obiteljske medicine, Iva Jandriček iz Europske poduzetničke mreže Hrvatska te predsjednica Ženskog poduzetničkog centra Ivana Kabaj.

Polaznici seminara mogli su čuti niz konkretnih i korisnih podataka o promjenama koje nastupaju u organizimu tijekom starenja (primjerice smanjenje motoričkih i senzornih sposobnosti) te i načine kako pomoći starijim osobama, kao što su poticanje na tjelesne aktivnosti i pravilna prehrana. Slijedili su savjeti i kako pomoći starijim osobama u kući. Potom je održano predavanje o Socijalnom poduzetništvu, dobivanju potpora i poticaja iz europskih fondova, ministarstava i lokalnih zajednica s nizom konkretnih primjera.

M.Š.

 
02.02.2009.

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a Bregana

Bregančani zaslužuju bolje

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a Bregana

Samoborski SDP osnovao je u petak, 23. siječnja, u prostorijama Mjesnog odbora Bregana, Mjesni ogranak Bregana.

Novoizabrana predsjednica MO Maja Gračanin istaknula je da SDP želi građanima ponuditi što bolju zastupljenost u lokalnim tijelima vlasti te osigurati da se njihov glas čuje. Navodeći osnove programa rada Mjesnog ogranka Maja Gračanin je posebno naglasila oživljavanje središta Bregane, odnosno tržnice. Također je napomenula i brigu za ostala naselja koja gravitiraju Bregani: Grdanjce, Klokočevec, Podvrh, Lug, Jazbinu, a za koje će biti pripremljeni programi sukladno potrebama njihovih stanovnika. Za potpredsjednika ogranka SDP-a Bregana je izabran Hrvoje Palčić, a izabrano je i predsjedništvo ogranka od pet članova.

Predsjednik samoborskog SDP-a Željko Žarko čestitajući članovima novoosnovanog ogranka rekao je da je Bregana sastavni dio Grada Samobora i da njeni građani zaslužuju jednak tretman i kvalitetu života kao i Samoborci. SDP brine o svim građanima, neovisno o mjestu stanovanja ili stranačkoj pripadnosti, poručio je Žarko i dodao da će SDP nastaviti brinuti o Bregani i njenim građanima i nakon što SDP pobijedi na predstojećim lokalnim izborima.

Gradski odbor SDP-a Samobor je po završetku osnivačke konvencije MO Bregana, održao redovitu sjednicu u prostorijama Mjesnog odbora Bregana. GO SDP-a Samobor na sjednici je nastavio s pripremama za predstojeće lokalne izbore, do kojih je ostalo manje od 4 mjeseca.

Sanja Horvat

 

U PCS-u Samobor održan seminar o poreznoj problematici

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor uključili se u provedbu akcije nazvane Zdravstvo je bolesno

Predsjednik samoborskog HDZ-a posjetio Breganu

Na 173. sjednici Gradskog poglavarstva usvojene su odlukje od velikog značaja za Rudare

Održan seminar za nezaposlene Socijalno poduzetništvo

Konvencija Mjesnog ogranka SDP-a Bregana

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002