09.11.2009.

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević boravio u Samoboru

S Trga na kremšnite

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević boravio u Samoboru

U sklopu svoje kampanje, nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević boravio je 10. studenog u Samoboru. Ni slaba kiša nije pokvarila dobro raspoloženje predsjedničkog kandidata Vidoševića i njegova tima, koji su se petnaestak minuta zadržali na Trgu kralja Tomislava uz štand na kojem se prikupljaju potpisi za njegovu kandidaturu. Za to vrijeme dobrodošlicu su mu zaželjeli njegovi simpatizeri u Samoboru, a i građani su u prolazu imali pitanja pa su iskristili prigodu i za kraći razgovor s njim.

Nadana Vidoševića u našem je gradu dočekao i gradonačelnik Krešo Beljak, koji ga je potom, uz samoborske kremšnite, ukratko upoznao s aktualnim trenutkom Samobora i daljnjim planovima.

Kao zanimljivost možemo izdvojiti da Nadana Vidoševića u kampanji prati Niko Pulić, koji je njegov službeni vozač, te glumac Vid Balog.

M.Š.

 
09.11.2009.

Samoborska Turistička zajednica dobila sredstva na natječaju Ministarstva turizma

20 tisuća kuna za Poučnu stazu

Samoborska Turistička zajednica dobila sredstva na natječaju Ministarstva turizma

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je 2. studenoga ugovore o bespovratnoj dodjeli novca za turističke razvojne projekte u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Na natječaj se prijavila i Turistička zajednica Grada Samobora, kojoj je odobreno 20.000 kuna za sanaciju silaznog puta na pretposljednjoj točki Poučne staze Otruševec, temeljem programa poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu Zelena brazda. Na prigodnoj svečanosti u Hotelu International ugovor su potpisali ministar Bajs i direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar.

Na svečanosti su bili i državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pročelnik Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Ladislav Prežigalo te ostali gosti.

Korisnicima u Zagrebačkoj županiji potpisivanjem ugovora za ukupno 19 projekata, temeljem pet različitih programa, dodijeljeno je ukupno 685 tisuća kuna, a korisnicima u Gradu Zagrebu za 34 projekta, temeljem pet programa, ukupno 1,7 milijuna kuna.

M.Š.

 
09.11.2009.

Gradonačelnik je brzo reagirao na primjedbe građana dijela Mlinske ulice

Uređuje se traženi nogostup

Gradonačelnik je brzo reagirao na primjedbe građana dijela Mlinske ulice

Najveće je zadovoljstvo vidjeti kako jedan natpis, uz podršku građana, može pridonijeti poboljšanju stanja. Na natpis o stanju u dijelu Mlinske ulice nakon što je postala jednosmjerna od Ulice grada Wirgesa prema Ulici samoborskih bratovština i uvođenja parkinga te na e-mailove tamošnjih stanovnika, odmah je reagirao gradonačelnik Krešo Beljak i obećao izradu nogostupa. Nakon brzog odgovora na e-mailove, slijedila je i brza reakcija na terenu. Tako se već rade pripremne radnje za asfaltiranje nogostupa u tom kritičnom dijelu Mlinske i na taj način se osigurava sigurniji prolaz pješacima i osobama u kolicima. Nadamo se da ovaj pozitivni primjer neće biti iznimka, već pravilo, te da će proračun biti dovoljno popunjen za nove brze komunalne zahvate.

M.Š.

 
09.11.2009.

U pješačkoj zoni most Mlinska–Kleščićeva–Milakovićeva-Gajeva nova regulacija prometa

Rampe u zraku od 5 do 17 sati

U pješačkoj zoni most Mlinska–Kleščićeva–Milakovićeva-Gajeva nova regulacija prometa

Odlukom Grada, a na traženje građana, promijenit će se postojeća prometna regulacija u pješačkoj zoni užeg centra Samobora i to na potezu most Mlinska–Kleščićeva– Milakovićeva do Gajeve. Naime, ubuduće će rampe smještene tamo da bi spriječile prolazak vozila tom zonom biti otvorene od 5 do 17 sati. U ostalo vrijeme rampe će se dizati samo vlasnicima adekvatnih kartica.

Također, mijenja se i regulira promet vozilima tom zonom i to jednosmjerno s ulazom na mostu Mlinska, a izlazom u Milakovićevoj ulici do Gajeve.

Dosadašnja situacija s rampama koje su postavljene 2008. godine bila je takva da su se dizale trokratno (od 5 do 9, od 13 do 14 sati i od 16 do 18 sati), te su njima daljinskim upravljačem regulirali radnici Komunalca. Za rampu na Mlinskoj pak stanovnici i vlasnici poslovnih prostora dobili su odgovarajuću karticu za otvaranje. Međutim, sada su se vlasnici poslovnih prostora koji nemaju kartice i kojima dostava nije uvijek u predviđenim vremenima dizanja rampe, obratili Gradu sa zamolbom da se vrijeme dizanja regulira na novi način, čemu je i udovoljeno.

K.S.

 
09.11.2009.

Novi temeljni ogranak gradske organizacije HDZ-a Samobor

Iz Male Jazbine natrag na vlast

Novi temeljni ogranak gradske organizacije HDZ-a Samobor

U pansionu Golubić u Maloj Jazbini 6. studenog je osnovan 34. temeljni ogranak Gradske organizacije HDZ-a Grada Samobora. Za predsjednika je izabran gospodin Zdenko Trkeš.

U ime Gradske organizacije skupu su prisustvovali predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, potpredsjednik Boris Makarun i predsjednik mladeži samoborskog HDZ-a Marko Prahović.

Tomislav Masten čestitao je članovima HDZ-a na ostvarenim rezultatima koje su postigli na proteklim izborima. - Mala Jazbina je jedna od najjačih utvrda samoborskog HDZ-a, što su lokalni izbori definitivno i pokazali! Čestitam i nastavite dalje kako ste i započeli - naglasio je Masten.

Boris Makarun je naveo da se već vide prvi rezultati pobjede HDZ-a u Maloj Jazbini, jer se sustavno rješavaju komunalni problemi koje godinama nije bilo moguće riješiti zbog neaktivnosti bivšeg mjesnog odbora.

- HSS je u Maloj jazbini pokazao u proteklom razdoblju koliko zna i hoće raditi na dobrobit mještana. Danas pokazuje i koliko zna i hoće raditi na dobrobiti i napretku čitavog grada Samobora. Na žalost, rezultata nije bilo ni u Maloj Jazbini, a rezultata, koliko vidimo, nema ni u Samoboru - rekao je Boris Makarun. Svi su se okupljeni složili da aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešom Beljakom nema ni viziju ni želju za razvojem Grada Samobora, a nerealna predizborna obećanja počela su se već vraćati kao bumerang onima koji su ih izrekli - istakao je Makarun.

I.H.

 
09.11.2009.

Sastanak HDZ-a Velike i Male Rakovice

I u oporbi za razvoj

Sastanak HDZ-a Velike i Male Rakovice

Krajem listopada održan je sastanak temeljnih ogranaka HDZ-a Velika i Mala Rakovica. O radu stranke u ogranku govorila je Anamary Gavrovski, a o stanju u Gradskoj organizaciji te političkoj situaciji u Gradu, govorili su gradska vijećnica Anica Vraneković i predsjednik HDZ-a i gradski vijećnik Tomislav Masten. Masten se posebno osvrnuo na nespremnost gradske vlasti za rješavanje problema u mjesnim odborima, što je vidljivo po raskopanim i nedovršenim cestama, usporenim procesom asfaltiranja i brojnim drugim zastojima kod malih komunalnih akcija.

Zajednički je zaključak sastanka da je u prošlom mandatu napravljeno iznimno puno te da će Hrvatska demokratska zajednica, iako u opoziciji, učiniti sve da se Samobor i dalje razvija ravnomjerno, na zadovoljstvo svih građana.

I.H.

 
09.11.2009.

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce dobilo novu predsjednicu

Nova čelnica Marija Lindić

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce dobilo novu predsjednicu

Hrvatsko srce, Organizacije žena Hrvatske seljačke stranke Grada Samobora održala je 3. studenoga svoju izbornu skupštinu. Nakon zahvale na radu dosadašnje predsjednice Mire Čebušnik, za novu predsjednicu je jednoglasno izabrana Marija Lindić. Skupštini su prisustvovale i čelnice Hrvatskog srca Zagrebačke županije Jasminka Mataušić, Brigita Berulec i Ljubica Ambrušec.

Organizaciju žena Hrvatsko srce početkom 20. stoljeća osnovala je Marija Radić, supruga osnivača HSS-a Stjepana Radića. U Samoboru Hrvatsko srce broji 258 žena koje aktivno, uz veliku potporu muškog dijela članstva, realiziraju svoje programe i sudjeluju u svim aktivnostima stranke, ali i u vanstranačkim inicijativama poput simbolične prodaje narcisa kojom se pomaže u aktivnosti na ranom otkrivanju raka dojke koju organizira udruga Edukacijom protiv raka dojke. Nakon ovogodišnjih lokalnih izbora dvije članice Hrvatskog srca članice su Gradskog vijeća te su zastupljene u gotovo svim odborima i upravnim vijećima Grada.

I.H.

 
09.11.2009.

Otkrivanje spomen ploče poginulim braniteljima u Osnovnoj školi Samobor

Braniteljima u čast

Otkrivanje spomen ploče poginulim braniteljima u Osnovnoj školi Samobor

Svi smo dobro upoznati s činjenicom da je puno Samoboraca poginulo u Domovinskom ratu, a neki od njih bili su i učenici Osnovne škole Samobor. Upravo je to bio povod otkrivanju spomen - ploče u čast Nenadu Beljaku, Miljenku Novoselu, Maksu Pušu, Milanu Rapljenoviću, Josipu Rukliću, Zdravku Runtasu, Marijanu Sirovici i Rajku Turku.

Prigodnoj svečanosti održanoj 27. listopada u Osnovnoj školi Samobor, osim učenika i djelatnika škole, nazočile su obitelji poginulih, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja te mnogi drugi. Svečanost je započela himnom koju je otpjevao zbor uz pratnju učiteljice Danice Gospodarić, nakon čega je slijedila minuta šutnje te nekoliko riječi ravnateljice Vesne Lokner Kralj. Potom su Ranka Novosel, Zoran Petrić i učenici Osnovne škole škole pročitali svoje pjesme posvećene poginulim braniteljima, nakon čega je Jurica Rešetar održao dirljiv govor zbog kojeg su neki i zaplakali.

Svim našim braniteljima možemo još jednom reći samo jedno veliko HVALA.

Petra Vidović i Nika Gregorić (8.a)

Novinarska grupa OŠ Samobor

FOTO: Jurica Rešetar na otvaranju spomen-ploče

 
09.11.2009.

Grad Samobor donirao tri računala Policijskoj postoji Samobor

Pomoć za svakodnevni rad

Grad Samobor donirao tri računala Policijskoj postoji Samobor

Gradonačelnik Krešo Beljak uručio je 2. studenog u Gradskoj vijećnici načelniku samoborske Policijske postaje Renatu Kosu donaciju tri računala, čija je vrijednost oko 18.000 kuna. Ovom donacijom Grad je izašao u susret Policijskoj postaji u vjeri da će se time poboljšati i ubrzati njihov svakodnevni rad te da će učinkovitost njihova rada prepoznati i građani. Gradonačelnik Beljak je pritom rekao kako se nada da je to početak jedne dobre suradnje te da će Grad, ukoliko bude u mogućnosti, suradnju i nastaviti. Izrazio je nadu da će uskoro doći do promjene zakona, kojima će biti omogućeno da jedinice lokalne samouprave preuzmu dio nadležnosti nad policijom, jer bi u tom slučaju Samobor mogao u znatnijoj mjeri usmjeriti financijska sredstva u poboljšanje uvjeta rada samoborskih policajaca.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, koji je nazočio predaji donacije, rekao je ovom prigodom da će s novom opremom policija moći poboljšati logističku podršku u radu s građanstvom te je stoga i odmah prihvaćena molba policije za donacijom. Dodao je da, iako se u gradskom proračunu osjećaju posljedice krize, ova pomoć nikad nije bila upitna.

Načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos zahvalio je na donaciji gradonačelniku i Gradu što su znali prepoznati probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, jer će informatička oprema pomoći da budu efikasniji u radu s građanima. Najavio je da će osnivanjem prometnog redarstva suradnja s Gradom biti opsežnija te da će donirana oprema pomoći u tom segmentu. I dosad su Grad i policija vrlo dobro surađivali na nekoliko projekata, naglasio je načelnik Kos, rekavši da će radom nastojati opravdati ovo povjerenje. Jedan od tih projekata je uvođenje kontakt policajaca. U dogovoru s Gradom razmotrit će se uvođenje novih kvartovskih policajaca zbog gradnje novih naselja, što znači dolazak novih stanovnika. Za sada su na terenu četiri kontakt policajca, od toga jedan za područje Svete Nedelje.

Načelnik Kos, odgovarajući na pitanja, rekao je da je želja svih djelatnika da Samobor ostane oaza mira u okvirima Zagrebačke županije. U mjesečnoj statistici prevladavaju djela iz imovinskog kriminaliteta (razbojništva i slično), a nije bilo težih počinjenja koja bi uznemirila javnost, što znači da nema težih kaznenih djela kao što su ubojstva. Što se tiče broja djelatnika, načelnik Kos je najavio da uskoro stiže novih pet službenika koji će odmah biti uključeni u svakodnevni rad.

Prometna tematika je ona u kojoj policija prvo dolazi u kontakt s većinom građana, a policija provodi redovne mjere kontrole brzine i alkoholiziranosti vozača. Česti su slučajevi mladih vozača recidivista koji učestalo krše propise pa je načelnik Renato Kos rekao da su prema njima maksimalno rigorozni. Dodatni problem predstavlja ipak premali broj policajaca na terenu, jer čim se dogodi jedna intervencija, na drugim mjestima dolazi do problema pa bi dolazak novih službenika trebao ublažiti te situacije. Policija reagira na sve dojave građana, bez obzira ako se one čine i banalnima, jer se žele spriječiti neželjene posljedice koje kasnije mogu nastupiti.

Bilježi se trend rasta nasilja u obitelji, a najčešći uzrok je alkoholiziranost počinitelja. U borbi protiv uporabe narkotika Samobor ne iskače iz prosjeka, a policija na terenu najčešće plijeni marihuanu. Mjesečno se u prosjeku bilježe dvije do tri zaplijene svih vrsta droga.

I na kraju, rečeno je da postojeći objekt više ne zadovoljava potrebne kapacitete pa je i policija zainteresirana za preseljenje u novi objekt, a rješenje se nudi ukoliko Grad uspije ishoditi povrat Vojarne Taborec. I gradonačelnik Beljak je potvrdio da će u slučaju povrata vojarne svoje mjesto u tom kompleksu dobiti i policija.

Mato Šipuš

 
09.11.2009.

Gradsko izaslanstvo obišlo prostorije novog vrtića u naselju Gundulić

Prvi u nizu vrtića za anuliranje "lista čekanja"

Gradsko izaslanstvo obišlo prostorije novog vrtića u naselju Gundulić

Korak bliže rješavanju situacije sa sve dužim listama čekanja za upise u vrtiće predstavlja novi vrtićki objekt u naselju Gundulić. Riječ je o podružnici vrtića Grigor Vitez, koji će na sebe preuzeti brigu za 60-ak mališana, a kojeg je u petak, 30. listopada, sa svojim suradnicima obišao samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Ravnateljica vrtića Grigor Vitez Nada Kuhar upoznala je gradsku delegaciju s najvažnijim detaljima oko novog vrtićkog prostora te ih sa zadovoljstvom provela kroz objekt. Tako su gradonačelnik Beljak, zamjenici Željko Stanec i Hrvoje Frankić, pročelnik Damir Fabek i suradnica Marica Jelenić imali priliku uvjeriti se ne samo u kvalitetu gradnje, uređenja i opreme, nego i podružiti se s polaznicima vrtića pa i odigrati koju igru.

- Veliko mi je zadovoljstvo da smo barem malo ublažili veliki problem s nedostatnim vrtićkim kapacitetima u Samoboru. Ovaj vrtić je prekrasan, fenomenalan. Stvarno sam oduševljen, baš kao i moji suradnici, a vidim da su i zaposlenici zadovoljni novim prostorom. Jedino mi je žao što se ovim vrtićem tek djelomično rješava problem vrtićkih kapaciteta u Samoboru, ali nam je ovo zato poticaj da damo sve od sebe da taj problem u budućnosti anuliramo. Neće se stati, nego će se nastaviti u još bržem tempu – najavio je gradonačelnik Beljak prilikom obilaska novog vrtića.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Grigor Vitez izrazila je pak zadovoljstvo činjenicom da se prilikom uređivanja prostorija surađivalo sa strukom pa je vrtićki prostor u naselju Gundulić napravljen potpuno po mjeri njegovih malih korisnika.

K.S.

 

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević boravio u Samoboru

Samoborska Turistička zajednica dobila sredstva na natječaju Ministarstva turizma

Gradonačelnik je brzo reagirao na primjedbe građana dijela Mlinske ulice

U pješačkoj zoni most Mlinska–Kleščićeva–Milakovićeva-Gajeva nova regulacija prometa

Novi temeljni ogranak gradske organizacije HDZ-a Samobor

Sastanak HDZ-a Velike i Male Rakovice

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce dobilo novu predsjednicu

Otkrivanje spomen ploče poginulim braniteljima u Osnovnoj školi Samobor

Grad Samobor donirao tri računala Policijskoj postoji Samobor

Gradsko izaslanstvo obišlo prostorije novog vrtića u naselju Gundulić

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002