27.10.2009.

29. listopada bit će na Trokutu otvoren spomenik palim braniteljima

Spomenik spreman za otkrivanje

29. listopada bit će na Trokutu otvoren spomenik palim braniteljima

Ovogodišnja obljetnica tragičnih dođaja na Trokutu kod Novske bit će posebno svečanog karaktera. Naime, 29. listopada bit će održana i svečanost otvorenja Spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na zapadnoslavonskoj bojišnici. Kao što smo već pisali, prateći projekt od samih idejnih početaka pa do konačne realizacije, na taj će se način privesti kraju napori Grada Samobora, Udruge branitelja 151. samoborske brigade i članica Koordinacije udruga Domovinskog rata da se na dostojan način obilježji mjesto pogibije Samoboraca i branitelja iz ostalih područja Lijepe naše koji su poginuli na novljanskoj bojišnici tijekom Domovinskog rata.

Samobor se posebice prisjeća 29. listopada, jer su tog dana prije 18 godina na tom mjestu poginula petorica pripadnika 151. brigade. Kao i svake godine, na Trokutu će i ovaj put biti ekipa Glasnika kako bi za naredni broj pripremila detaljnu reportažu o otvorenju spomen obilježja. No, zahvaljujući Adolfu Paaru, koji nam je ustupio ovu fotografiju, naši čitatelji već u ovom broju imaju priliku vidjeti kako izgleda dovršen spomenik poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske.

K.S.

 
27.10.2009.

Treća pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Kompromis za Sitnice, koncesija za autobuse

Treća pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Nakon što su na prethodnoj konferenciji za novinare potencirani problemi oko imovinsko–pravnih odnosa na području budućeg naselja Samoborski vrtovi na području Sitnica, na ovotjednoj konferenciji 27. listopada duhovi su vraćeni u bocu. Naime, redovnoj konferenciji za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka nazočili su pravnik Grada Žarko Adamek, predstavnik tvrtke Atia Group za Hrvatsku (koja je investitor naselja) Mladen Poropat, te vlasnik jednog dijela spornog zemljišta Zdravko Hasan. Ovaj put čule su se miroljubive izjave, u kojima je naglašeno da je problem nastao zbog nedostatka komunikacije među zainteresiranim stranama, a da su te poteškoće otklonjene nakon što ih je gradonačelnik Beljak pozvao za isti stol. Ubrzo su ponovno svi našli zajednički jezik. Mladen Poropat je istaknuo kako je definiran ugovor o prodaji dijela nekretnina koji je potreban za nastavak izgradnje prometnica (radi se o dvije parcele - veličine 104 m2, odnosno 301 m2), a Zdravko Hasan je dodao da su riješeni i problemi buduće gradnje na preostalim parcelama. Gradonačelnik Beljak je, osim što je, kao i Poropat i Hasan, izrazio zadovoljstvo što je Grad pripomogao da se problem riješi, izvijestio kako je osnovano koordinacijsko tijelo u koje su uključeni investitori naselja Samoborski vrtovi i budućeg Šmidhena, a u cilju bržeg i efikasnijeg uređenja Ulice Matice iseljenika, koja prolazi između njihovih parcela. Odvjetnik Grada Žarko Adamek, govoreći o općoj situaciji predmeta u kojima zastupa Grad, istaknuo je da se želi postići dogovor s teniskim klubom da se riješi dugogodišnji spor oko vlasništva teniskih terena, budući da su oni u planovima ionako određeni samo za tu namjenu. Dodao je i kako je u najvećoj mjeri Grad tuženik, a rjeđe tužitelj.

Slijedila su već uobičajena pitanja o prometu u gradu pa je gradonačelnik još jednom iskoristio priliku upozoriti na novu regulaciju prometa u dijelovima Zagorske, Mlinske i Perkovčeve ulice te zamolio vozače da budu maksimalno oprezni. Uočeni nedostaci nastojat će se riješiti u najskorijem roku, kao što je uređenje nogostupa u Mlinskoj ulici, kako bi pješaci nesmetano mogli njome prolaziti. Najavio je i novu regulaciju u Obrtničkoj ulici, rekavši da se mora postići suglasnost s konzervatorima, tražeći i javno da prilagode svoje kriterije zahtjevima 21. stoljeća, rekavši da postavljanje kocki na kolnik u središtu grada nije primjereno.

I povrat bivše Vojarne Taborec tema je koja se svako malo ponovno potencira na pressicama. Ovaj je put gradonačelnik Beljak rekao da se razgovaralo s najvišim državnim instancama i da je do sada bilo 5-6 zainteresiranih za to područje. Srećom, otpali su svi privatni interesi, istaknuo je gradonačelnik, i dodao kako je za vojarnu, uz Grad Samobor, zainteresirana još jedna institucija, ali samo za jedan njezin dio. Stoga će se s tom institucijom (čije ime još ne želi otkriti) nastojati postići dogovor. Zbog svega toga ne sumnja da će se problem vojarne uskoro skinuti s dnevnog reda i da će Samobor ostvariti pravo na povrat.

U postupku je i rješavanje problema kirurške ambulante u samoborskom Domu zdravlja. Kratki spoj je nastao zbog odluke HZZO-a da ne priznaje uputnice za tu ambulantu. Budući da se sljedeće godine raspisuju koncesije za ordinacije, očekuje se rješenje i za taj problem, a stav je gradske uprave, istaknuo je Beljak, da Samobor treba zadržati kirušku ambulantu i stečena prava u zdravstvu, podsjetivši da su se ona proteklih desetljeća sustavno smanjivala, iako je broj stanovnika rastao.

Do kraja godine raspisat će se i natječaj za koncesiju za javni gradski promet na području Grada. Gradonačelnik je tu iskazao stav da će se ispitati opravdanost pojedinih linija, jer smatra da su neke plod političkih odluka, a ne stvarnih potreba.

Na kraju je pojasnio plan za novu raspodjelu sredstava mjesnim odborima. Oni najmanji imali bi na raspolaganju 90.000 kuna, a oni najveći 180.000 kuna godišnje. Gradski mjesni odbori imali bi fiksni iznos od 110.000 kuna, a Beljak je najavio i vraćanje tradicionalnih toponima u njihovo nazivlje, kao i korekcije njihovih granica. Rekao je da će raspodjela biti pravednija i bez utjecaja politike, da će mjesni odbori dobivati više sredstava, ali da to znači i više odgovornosti.

M.Š.

 
27.10.2009.

Turistička zajednica Grada Samobora dobila novog predsjednika

Gradonačelnik preuzeo i turizam

Turistička zajednica Grada Samobora dobila novog predsjednika

Skupština Turističke zajednice Grada Samobora potvrdila je ono što se već neko vrijeme najavljivalo – Ana Marija Crnojević podnijela je neopozivu ostavku na mjesto predsjednice TZGS, a gradonačelnik Krešo Beljak, sukladno intenciji skorog novog Zakona o turizmu, imenovan je na tu dužnost. Također, na sjednici Skupštine održane 27. listopada određena je i kadrovska promjena u Vijeću Turističke zajednice pa je umjesto vijećnika Kelnerića mjesto zauzeo Pavao Grom, dok je za člana koji će samoborsku TZ predstavljati u Vijeću i Skupštini županijske Turističke zajednice imenovan Hrvoje Frankić.

Osim kadroviranjem, Skupština TZGS bavila se i konačnim rješavanjem situacije s udjelom u vlasništvu trgovačkog društva Samobor Receptive. Naime, kako slovom zakona Turistička zajednica ne smije imati udjele u trgovačkim društvima, tako je TZGS otpisala i svoj temeljni poslovni udjel od 15 tisuća kuna u Samobor Receptivu, a isti je prodan, kako je rečeno, za 5 tisuća kuna. S tim u svezi prigovor je imala predsjednica Nadzornog odbora TZGS Irena Fanceković, koja je skupštinare obavijestila da NO nije suglasan s načinom prodaje te da se od iste ograđuju, jer smatraju da se radi o prodaji ispod nominalne vrijednosti Samobor Receptiva. No, obzirom da je Skupština prihvatila tumačenje kako je Samobor Receptive prodan po tržišnoj vrijednosti, odluka je prošla uz jedan suzdržani glas.

Skupštinari su prihvatili i programsko te financijsko izvješće TZGS-a za 2008. godinu koje je podnijela direktorica Zdravka Škugor Ferdebar. Također, predložen je i rebalans financijskog plana za aktualnu godinu, prema kojem će TZGS, po novom, raspolagati s 1,9 milijuna kuna, što je povećanje od nekih 100 tisuća kuna u odnosu na osnovni plan.

K.S.

 
27.10.2009.

Održana javna rasprava o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Širi centar

Je li sve lege artis?

Održana javna rasprava o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Širi centar

Rijetko kada je javna rasprava o pojedinom urbanističkom planu uređenja imala toliko stručnjaka za jednim stolom i zanimljivu stručnu raspravu kao što se vodila oko Urbanističkog plana uređenja Širi centar, u kojem je predloženo uređenje prostora zapadno od potoka Gradne, tj. prostora omeđenog Gradnom, Kompareovom ulicom, Gajevom i Ulicom grada Wirgesa. Zasluga je to samoborskih arhitekata koji su došli na raspravu i koji su u njoj aktivno sudjelovali - Dragomira Vlahovića, Miroslava Šavara, Miroslava Ivanščaka, Gorana Majnarića… Izmjenjivali su se argumenti i protuargumenti i postavljena su brojna pitanja na koja će odgovor morati dati daljni tijek javne rasprave i izrađivači plana u konačnom prijedlogu ovog urbanističkog plana uređenja.

U ponekad žustroj raspravi Miroslav Ivanščak upozorio je da plan ne poštuje temeljne smjernice GUP-a za to područje koji propisuje visinu S-4, dok se u planu predviđaju objekti visine S-5 (jedna etaže više). I dok je izrađivač plana Tomislav Dolečki u odgovoru čitao odredbe GUP-a koje navode iznimke i druge mogućnosti pri izradi, arhitektica Dušanka Bradić, koja je sudjelovala pri odabiru najboljeg rada na natječaju, pojasnila je situaciju rekavši da se planiralo prije plana donijeti izmjene i dopune GUP-a, a pošto ta procedura kasni, došlo se u situaciju da se UPU Širi centar zapravo kosi s odlukama GUP-a. Dragomir Vlahović postavljao je stoga pitanja je li sve provedeno lege artis, tj. prema proceduri. Zbog toga je gradski pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mladen Ogrinc nekoliko puta ponovio da će se morati ići paralelno s donošenjem obadviju odluka. Jedan od investitora koji planira gradnju na tom području, Miljenko Jagodić iz DP gradnje, dodatno je pojasnio situaciju, rekavši da je njemu bivša gradska garnitura obećala da će tu moći graditi, ali obećanje nije ostvarila.

Gradonačelnik Beljak okupljenima je naglasio da Grad ne stoji iza nikoga te da na tom prostoru nema nikakav interes i da se želi čuti mišljenje struke. Tomislav Dolečki iz CPA, kao izrađivača plana, pojasnio je situaciju u kojoj se našao plan, rekavši da su smjernice pri izradi davali čelni ljudi Grada u 2008. godini, a njihovim odlaskom s vlasti promijenio se interes Grada prema tom prostoru. Jedan od primjera je nova zgrada centra za socijalnu skrb, koja se prema zamisli bivšeg Poglavarstva trebala graditi upravo na tom prostoru, u neposrednoj blizini bivše robne kuće, a gradonačelnik Beljak je rekao da taj projekt u ovom trenutku nije od interesa za gradsku vlast na tom mjestu.

Inače, prema rješenju tvrtke Njirić i arhitekti iz Zagreba, koje je pobijedilo na javnom natječaju, planira se gradnja nekoliko zgrada oko bivše robne kuće te četiri zgrade između Ulice Zlatka Price i Gradne, uz puno zelenih površina i trgom na prostoru sadašnjeg parkirališta uz SAMA-u, dok bi parkiralište bilo smješteno u podzemnim etažama. Na rubovima budućeg trga planirane su dvije zgrade uz još nekoliko interpolacija.

Javna rasprava otvorena je do 18. studenoga, do kada se mogu upisati primjedbe na predloženi plan, koji je izložen u zgradi gradske uprave na 1. katu.

M.Š.

 

29. listopada bit će na Trokutu otvoren spomenik palim braniteljima

Treća pressica samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Turistička zajednica Grada Samobora dobila novog predsjednika

Održana javna rasprava o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Širi centar

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002