26.11.2009.

Susret gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina i suradnika s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Konsenzusom protiv barijera

Susret gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina i suradnika s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Uzajamno razumijevanje za probleme i obostrano realna očekivanja mogli bi biti zaključak radnog sastanka gradskoga čelništva Svete Nedelje i predstavnika Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje, održanog 26. studenog u prostorijama svetonedeljske stare pošte. Ova je lokacija s razlogom odabrana da bi se najtežim invalidima olakšao pristup, ali je i dobro poslužila kako bi se zorno pokazalo da su i najmanje arhitektonske barijere za osobe u invalidskim kolicima nesavladiva prepreka. Tako su se zbog tri za pokretnu osobu nezamjetno i lako savladiva uzvišenja od svega nekoliko centimetara na ulazu u zgradu, a potom i u prostoriju KD-a Sveta Nedelja, gdje je sastanak održan, svi okupljeni pomučili ne bi li onima u kolicima s dužnim oprezom pomogli da sjednu za zajednički stol.

- Ovdje smo ne bi li smo i Svetu Nedelju senzibilizirali za naše probleme i potrebe, koje s 25 tisuća kuna godišnje pomoći iz svetonedeljskog proračuna ne možemo riješiti - rekla je uvodno predsjednica Udruge Jadranka Guštin, na čiji je poticaj i sazvan ovaj sastanak. Jedna od najaktivnijih članica ove udruge iz Svete Nedelje, Ines Pehnec, odmah je istaknula najveći problem - prilagođeni prijevoz za osobe s invaliditetom, u čemu Sveta Nedelja dosad nije sudjelovala.

- Tražimo pravo na mobilnost i zapošljavanje, koje nam jamče međunarodne konvencije, ali i nacionalna strategija za osobe s invaliditetom i to nisu naši hirovi, nego potrebe - rekla je Pehnec.

U rasvjetljavanju stanja pomogli su potom i gosti iz samoborske gradske uprave Marica Jelenić i Damir Fabek. Jelenić je istaknula da Samobor, uz redovitih 140 tisuća kuna za rad ove zajedničke udruge registrirane i smještene u Samoboru, na godišnjoj razini izdvaja i 550 tisuća kuna za javni gradski prijevoz te unatrag dvije godine dodatnih 50-ak tisuća kuna za posebno kombi vozilo s rampom za osobe s invaliditetom, koje je njima od velike koristi kod svakodnevnih potreba, poput odlaska liječniku ili na liječenje u neku zdravstvenu ustanovu, do nimalo zanemarivih povremenih potreba svakog čovjeka za odlaskom u kino, kazalište, na kakvu izložbu ili slično radi druženja s onima kojima je to bez tuđe pomoći lako dostupno.

- Mi često - nadovezala se je Jadranka Guštin - "švercamo" i svetonedeljske članove u tome vozilu, što nije najkorektnije prema Gradu Samoboru, koji to financira i zato smo upravo ovdje da zajednički pokušamo pronaći rješenje za taj problem ili, pak, izvidimo mogućnost osnivanja zasebne udruge za područje Grada Svete Nedelje budući da su i dva od osam osobnih asistenata, čije nam troškove podmiruju Samobor i resorno ministarstvo, dodijeljena našim članovima iz Svete Nedelje.

Svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin pokazao je puno razumijevanja za sve probleme osoba s invaliditetom, ustvrdivši uvodno da mu je ovo, otkako je godinu i pol dana na dužnosti gradonačelnika, prvi ovakav susret s vodstvom i članstvom udruge, koja, očito, nije bila dovoljno uporna u nastojanju da do susreta dođe i ranije. No, odmah je primijetio da 25 tisuća kuna iz ovdašnjeg proračuna nije sav novac koji ova udruga dobiva od Grada Svete Nedelje, jer tu je i 200 do 250 tisuća kuna godišnje kojima se pokrivaju pokazne autobusne karte za oko 220 članova ove udruge iz svetonedeljskog kraja.

- Mi smo, u odnosu na Samobor, mali i mladi grad, s drugačije ustrojenim službama i ovlastima i među 15 uposlenih u našim uredima nemamo osobu, kao Samobor, koja bi posebno skrbila o vama i vašoj djelatnosti - rekao je Prahin, dodavši da su gradski prioritet u društvenoj oblasti predškolci, pa školarci te potom tridesetak raznih udruga, a negdje između toga su i komunalije. Pogledavši ono što mu je vodstvo Udruge osoba s invaliditetom dalo kao radni materijal, Prahin je zaključio da nikome od okupljenih ne misli prodavati demagogiju i obećavati nemoguće, ali je rekao da će temeljem ovog prvog susreta on osobno i njegovi suradnici, ponajprije dogradonačelnik Ivica Pavlić i voditeljica financija Biserka Delač, već sada, u izradi proračuna za 2010. godinu, vidjeti može li to ubuduće biti 100 tisuća kuna na godišnjoj razini za ovu udrugu, ili manje, odnosno više od toga, pa da se i Sveta Nedelja priključi pokrivanju troškova posebnog prijevoza i drugih potreba osoba s invaliditetom. Dogovoreno je da će, s tim u vezi, sve tri strane, Samobor, Sveta Nedelja i udruga, vidjeti koliko je ubuduće stvarno potrebno osigurati novca za redovit javni prijevoz članstva s određenim stupnjem invaliditeta, tko doista od članova udruge koristi, a tko ne tu povlasticu i koliko ih u tome, s obzirom na osobna primanja, može participirati.

- Ovo nije "parazitska" udruga - dodao je samoborski pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek - jer svojom aktivnošću priskrbljuje i novac preko raznih vladinih i međunarodnih natječaja, pomoću kojih se uključuje u projekte dodatnog obrazovanja i usavršavanja svog članstva, pa joj i iz tog razloga valja pomoći. Iako to nije zarađeni novac, već također oblik donacije, poslovna tajnica udruge Nives Krčelić, inače stanovnica Svete Nedelje, istaknula je da je pred udrugom nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju financiranje preko fondova, a ne s državnih ili gradskih jasli, čime će se približiti profitnom načinu poslovanja.

Za kraj je gradonačelnik Prahin naglasio da se pri uređenju centra Svete Nedelje vodilo računa o uklanjanju svih cestovnih arhitektonskih barijera, ali da je, nažalost, novi zdravstveni centar u Rakitju zasad jedina gradska ustanova koja ne sadrži takve prepreke za osobe s invaliditetom, te da i gradska uprava u planu za sljedeću godinu, unatoč stopiranju mnogih projekata u ovim kriznim vremenima, planira ugradnju lifta u svojoj zgradi, čime će ne samo osobama u kolicima, već i svima teže pokretnima biti omogućen nesmetan dolazak do prvog ili drugog kata.

Edi Kirschenheuter

 
26.11.2009.

Svečano otkrivena spomen-ploča u Osnovnoj školi Bogumila Tonija

Sjećanje na branitelje

Svečano otkrivena spomen-ploča u Osnovnoj školi Bogumila Tonija

U čast poginulim borcima Domovinskog rata koji su pohađali OŠ Bogumila Tonija postavljena je spomen-ploča u holu škole. Taj je događaj 25. studenog bio popraćen prigodnim programom učenika škole, a uzvanicima se obratila i ravnateljica Milena Kolarec.

Minutom šutnje odana je počast Zdravku Babojeliću, Zdravku Gubašu, Srećku Hržiću, Nenadu Jakloviću, Davoru Kelemenu, Željku Miliću, Krešimiru Puriću, Nenadu Sučiću i Damiru Štefkoviću, braniteljima koji su svoje živote dali za slobodu naše domovine.

Oko izrade ploče koja je postavljena u znak zahvalnosti devetorici boraca te za vječno sjećanje na njih, pomogao je Damir Fabek, pročelnik za društvene djelatnosti.

K.Š.Z.

 
26.11.2009.

Na zvonik crkve Presvetog Trojstva postavljen novi sat

Vrijeme na najvišoj razini

Na zvonik crkve Presvetog Trojstva postavljen novi sat

Ne znate koliko je sati? Od sada na zvoniku crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, sa sve četiri strane, otkucava prekrasan sat koji, ako i ne vidite zvona, svojim gromoglasnim zvukom javlja koliko je sati.

S obzirom da je za njegovo postavljanje bila potrebna vrlo visoka skela, odlučeno je da će se satovi montirati uz pomoć alpinista, koji su na visini od tridesetak metara profesionalno obavili svoj posao.

www.radiosvn.com

 
26.11.2009.

Svetonedeljsko Gradsko vijeće rebalansiralo proračun za čak 55 milijuna kuna na niže

Veliki rezovi u Svetoj Nedelji!

Svetonedeljsko Gradsko vijeće rebalansiralo proračun za čak 55 milijuna kuna na niže

Gradsko vijeće Svete Nedelje na svojoj je 4. sjednici od 24. studenog po prvi put u ovoj godini rebalansiralo gradski proračun i smanjilo ga za 55 i pol milijuna kuna ili za 42,1%! Tako se sada prihodi planiraju s 83 milijuna i 182 tisuće kuna, a rashodi sa 76 milijuna i 350 tisuća kuna, čime će biti pokriven i proračunski manjak iz prethodne godine.

Do ovako drastičnog smanjenja došlo je ponajprije zbog micanja planiranih sredstava za izgradnju nove osmogodišnje škole u Rakitju, odnosno Novakima, kako zdušno tvrde stanovnici tog naselja, potkrepljujući ovu lokaciju papirnatim činjenicama. Za tu je izgradnju, naime, u proračunu bilo planirano čak 24 i pol milijuna kuna. No, budući da kapitalne pomoći s državne i županijske razine nisu uplaćene u gradski proračun, taj će iznos biti planiran u sljedećoj godini. Uzgred, Županija je tek u petak stavila svoj potpis na sufinanciranje izgradnje ove škole pa se sada otvara postupak javnog nadmetanja, koji će potrajati mjesec i pol do dva.

Bez tog dijela namjenske kapitalne pomoći iz drugih proračuna, ovdašnji su izvorni proračunski prihodi trebali iznositi 107 milijuna i 250 tisuća kuna, ali je i to sada manje za 29%, jer su, kako je već znano, poprilično podbacili prihodi od komunalnog doprinosa, a i subvencije Hrvatskih voda umanjene su za 30%. Smanjena su, doduše, i zaduženja Grada, ali je, na sreću, bolje od očekivanja bilo punjenje gradskog proračuna od poreza na dohodak, koji čini skoro 60% proračunskih prihoda, a i prirez je donio prvih 350 tisuća kuna u ovoj godini, što bi do kraja godine trebalo iznositi milijun i pol kuna.

Oporba (Tuweg - SDP, Vojvodić - HNS) prigovorila je zakašnjelom rebalansu, smatrajući da se moglo možda više napraviti da se ranije ušlo u rezove, a ne sada kada je, kako su rekli, vrijeme već i za novi proračun. No, kako je razjašnjeno s druge strane, ova su sredstva kapitalne pomoći morala biti planirana u proračunu, jer se u suprotnom ne bi moglo ni prići osnovnim zahvatima u vezi s početkom izgradnje nove škole.

U raspravi o uravnoteženju primijećeno je (Milonjić - SDP) da je za tri gradska knjižna stacionara u ovoj godini kupljeno premalo knjiga, uz gradonačelnikovu napomenu da je kupljeno sve što se tražilo i naručilo. Nastavno na to rečeno je (Jurić - HDZ) da je možda jedno od rješenja i u stalnom zaposlenju jednog profesionalnog knjižničara u tim trima knjižnicama. Isti se vijećnik založio i za manje financijsko zakidanje sportske djelatnosti, vjerujući da za tu oblast bolja vremena stižu nakon njegova povlačenja s mjesta čelnika sportskog saveza. Na kraju rasprave izrečeno je i to (Čakanić - HDZ) da su najveće uštede moguće tamo gdje se i najviše troši, s aluzijom na komunalne radove i napomenom da nam ne smije biti svejedno kako se radi na našim cestama i koliko se to i kome plaća.

Sukladno ovom rebalansu došlo je i do izmjena i dopuna i u programima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture na području Grada u ovoj godini, na način da je sada u tom planu mjesto zauzelo ono što je u ovoj godini izgrađeno ili će to biti učinjeno do njezina završetka.

U programu izgradnje za razna asfaltiranja gradskih prometnica izdvojeno je tako nešto više od 7 milijuna kuna, uz dodatnih 3 i pol milijuna za sufinanciranje investicijskih ulaganja na županijskim cestama. Na vodoopskrbnu izgradnju otišlo je 5 i pol milijuna kuna, a za odvodnju oko 16 milijuna kuna. Program održavanja cesta težak je 8 milijuna kuna, ali su kroz to investiranje neke ceste u pojačanom programu održavanja također djelomično preuređene.

- To je upravo iznos za koji se stigne izvršiti ovaj program - napomenuo je gradonačelnik Prahin, ističući da su prijašnja planiranja u toj stavci bila nerealna. Po milijun kuna iz programa komunalnog održavanja otišlo je za redovito i izvanredno čišćenje javnih površina te za redovito održavanje javnih kanala. Vijećnici su izrazili nadu da će se sve što je ovim izmjenama zbog nedostatka novca izbačeno iz programa prebaciti u programe za sljedeću godinu. Primjedbe na ove programe odnosile su se uglavnom na traženje utvrđivanja prioriteta u izgradnji i uključivanje novoizabranih mjesnih odbora u planiranje. I rebalans i komunalni programi izglasani su većinom glasova. SDP-ovi vijećnici bili su protiv predloženog.

www.radiosvn.com

Nerentabilna linija

U raspravi o uravnoteženju gradskih primitaka i izdataka dotaknuta je i nerentabilnost jedine gradske autobusne linije (Filipović - HDZ), koja od ožujka ove godine povezuje gotovo sva svetonedeljska naselja. To će se pitanje rješavati, rekao je gradonačelnik Drago Prahin, u sklopu izdavanja novih dopusnica prijevoznicima potkraj siječnja sljedeće godine, pa u međuvremenu treba vidjeti jesmo li za ukidanje te linije ili prorjeđivanje polazaka prema stvarno iskazanim potrebama putnika, kako bi se smanjila gradska subvencija za taj dio javnog prijevoza.

U temi ove rasprave našle su se i studentske stipendije (Semenić - SDP), s primjedbom da nije trebalo smanjivati stipendiranje studenata prema kriteriju izvrsnosti, jer to i nije velika proračunska ušteda.

- Socijalni dio nismo dirali - rekao je dogradonačelnik Pavlić, a gradonačelnik Prahin dodao da će prema njegovoj odluci dio studenata koji nisu ušli u najuži krug za stipendiranje, a svojim rezultatima učenja to zaslužuju, moći računati na gradsku potporu iz drugog izvora.

Aktualni sat

Evo i nekoliko najaktualnijih pitanja iz takozvanog "Aktualca". Otvorio ga je Miroslav Milonjić (SDP) zatraživši pisani odgovor na pitanje ima li Grad program svoga razvoja i posebno strategiju kulturnog razvitka. Dodatno ga je zanimalo što je s prostorom bivšeg Stočara u Kerestincu. Gradonačelnik Drago Prahin je na ovo potonje rekao da "gradski zeleni" tamo trenutno drže svoje strojeve i pribor za čišćenje, a u doglednoj budućnosti tamo bi Grad smjestio svoju komunalnu tvrtku.

- Drugih razmišljanja o tom prostoru zasad nismo imali - dodao je gradonačelnik.

Stjepana Bošnjaka (SDP) zanimalo je dokle će se vući trakavica "škola Rakitje i Strmec", za koju su, dometnuo je, novci već odavno mogli biti osigurani, a i bilo ih je u raznim proračunima. Gradonačelnik Prahin je odgovorio da je ova škola tek sada postala i županijski prioritet, a sav novac koji je Županija kao njezin osnivač za to dosad osigurala bilo je 5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Na to se nadovezao vijećnik HNS-a Ivica Vojvodić podsjetivši da se uporno pogrešno govori o školi Rakitje, koja je, kao i crkva, u Novakima. Nastavio je s pitanjem zašto je sada, nakon uređenja središta Svete Nedelje, sav kamionski promet preko Sigeta usmjeren kroz Novake na Vojvodićevu ulicu, koja nije još ni dovršena, a s ovim će se dodatno uništiti.

- I Siget i Vojvodićeva - rekao je gradonačelnik - ionako čekaju da se svi priključe na kanalizaciju da bi se dovršila, pa su građanima poslane i požurnice za priključenje.

Vesna Filipović (HDZ) tražila je popravak Ulice Ribel u Rakitju i ponudila sufinanciranje građana, a stručni suradnik u Gradu za komunalna pitanja Ivan Abramović rekao da ta pomoć ne bi bila dovoljna, no, bude li novca, do kraja godine možda i ta ulica uđe "u obradu".

Vijećnik Marijan Jurić (HDZ) opetovano je zatražio novo prometno rješenje za glavno novačko križanje zbog nelogičnosti sadašnjeg, a gradonačelnik Prahin obećao je da će se na terenu i sa stručnjacima izvidjeti kakva bi promjena bila moguća s obzirom na uvriježene navike vozača. I Stjepan Čakanić (HDZ) podsjetio je na svoje prijašnje pitanje o nekvalitetnim radovima na Kerestinečkoj i nije bio zadovoljan odgovorom Ivana Abramovića da je nadzorni organ to ponovno pregledao i ustvrdio da je nakon otklanjanja nedostataka sada sve u redu.

Gradnja fekalne kanalizacije u Ulici hrvatskih branitelja u Strmcu zanimala je Ivicu Matoševića (HSU), na što je gradonačelnik Prahin rekao da je na natječaju prošla tvrtka Rening s vrlo niskom cijenom, koja će se još provjeriti, pa bi ugovaranje počelo u prosincu.

Vladimir Tuweg (SDP) podsjetio je na zamolbu stanovnika Tratinske ulice u Strmcu iz 2007. godine za njezino proširenje, jer je zbog vrtića vrlo frekventna i izgradnju kanalizacije. Prahin je rekao da je širenje ulice nemoguće zbog ograda obiteljskih kuća, pa jedino rješenje za sigurniji promet vidi u pretvaranju Tratinske u jednosmjernu. Na Tuwegovu primjedbu da se devastira Kipišće, gradonačelnik je rekao da Grad ne uništava, već čisti jezero od blata i mulja da bi dobilo i zadržalo vodu, ali da tamo, s obzirom na prijave nekih građana, više neće biti zakopana ni lopata bez svih potrebnih suglasnosti. Sjednicu je u odsutnosti predsjednika Gradskog vijeća Krunoslava Markovinovića, koji je pristigao tijekom njezina trajanja, po prvi put vodio dopredsjednik Freddy Burić.

 

Susret gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina i suradnika s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Svečano otkrivena spomen-ploča u Osnovnoj školi Bogumila Tonija

Na zvonik crkve Presvetog Trojstva postavljen novi sat

Svetonedeljsko Gradsko vijeće rebalansiralo proračun za čak 55 milijuna kuna na niže

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002