19.12.2009.

Humanitarne aktivnosti u MO Franjo Bučar

Pomoć najpotrebnijima

Humanitarne aktivnosti u MO Franjo Bučar

U povodu predstojećih Božićnih blagdana članovi MO Franjo Bučar ponovno su pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tako su i u ovim kriznim vremenima osigurana sredstva za 2 donacije.

Prva je uručena Udruzi Nova budućnost koja se brine za čak 11-ero djece u rasponu od 6 do 17 godina. Svi su štićenici dobili komplet plahti, posteljina i ručnika. Druga donacija u iznosu od 3.000 kuna predana je samohranoj majci Nataši Bednaić koja se brine za svoje petero djece.

M.M.

 
19.12.2009.

Predstavljen projekt "Lokve, ribnjaci i izvori: naša prošlost – naša budućnost"

Samoborci jedni od šest

Predstavljen projekt

Na konferenciji za tisak, održanoj u Kanižarnici (Republika Slovenija) 15. prosinca, predstavljen je projekt pod nazivom "Lokve, ribnjaci i izvori: naša prošlost – naša budućnost". Projekt je odobren po 1. javnom pozivu za dostavu prijedloga projekata u okviru Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013., objavljenog u svibnju 2008. godine.

U projektu će sudjelovati šest partnera, od kojih je općina Črnomelj vodeći. Jedini partner s hrvatske strane je naša Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Na konferenciji je potpisan Sporazum o partnerstvu, koji će kroz idućih trideset mjeseci, koliko će projekt trajati, uređivati odnose među partnerima.

Od strane Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje sporazum je potpisala nova ravnateljica Parka mr.sc. Lidija Bertović.

S.S.

 
19.12.2009.

Projekt očuvanja starih sorti voćaka u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Skrb za krušku Tepku

Projekt očuvanja starih sorti voćaka u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, provodeći projekt "Travnjački voćnjaci s visokostablašicama kao element očuvanja biološke raznolikosti i estetske vrijednosti krajobraza", došla je do spoznaje da na području Parka prirode postoji veliko bogatstvo starih sorti voća, posebice jabuka i krušaka. Radi se o voćkama visokostablašicama, koje rastu kao pojedinačna stabla ili u manjim grupama, cijepljene su na sjemenjak i ekstenzivnog su načina uzgoja. Većina ih je sađena sredinom prošlog stoljeća prvenstveno zbog voća, no danas imaju i estetsku vrijednost u oblikovanju krajobraza.

Od krušaka posebnost pozornost izazivaju stabla sorte Tepke, najrasprostranjenije autohtone sorte ovih krajeva, koja u Parku prirode raste i do 750 metara nadmorske visine. Mogu dosegnuti starost i preko 100 godina, ali se broj stabala svake godine smanjuje. Posljednjih godina rakija dobivena od kruške Tepke vrlo je cijenjena, iako ne tako poznata kao rakija Viljamovka.

Grad Samobor je 2008. godine, u sklopu Programa potpore razvoja autohtonog proizvoda kruške Tepke, osigurao financijska sredstva za nabavu 400 sadnica kruške Tepke. Sadnice je nabavila i podijelila Javna ustanova krajem ove godine u više od dvadesetak domaćinstava na području Parka prirode, koja teritorijalno pripadaju Gradu Samoboru. Osim toga, treba spomenuti da Grad Samobor sufinancira i otkup plodova kruške Tepke u iznosu od 50 lipa po kilogramu, a koje na području Grada vrše Obiteljski obrt MDM Perković i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Franceković, s ciljem proizvodnje voćne rakije kruške Tepke, koja bi u budućnosti trebala postati i brend.

I.H.

 
19.12.2009.

Svečano otvorenje dviju novoasfaltiranih ulica u Molvicama

Crni asfalt u bijelom zimskom ugođaju

Svečano otvorenje dviju novoasfaltiranih ulica u Molvicama

Niti zimski uvjeti nisu omeli radnike Viadukta da dovrše asfaltiranje dviju ulica u Molvicama – Fabijančićeve i Dvorskog puta. Stoga su i usred prosinca samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Mjesnog odbora Molvice Vinko Jaklenec zajedno mogli presjeći vrpcu i na taj način simbolično pustiti u promet te dvije novoasfaltirane ulice. Tom je prigodom predsjednik mjesnog odbora Vinko Jaklenec rekao da je u građevinskom smislu 2009. godina bila vrlo uspješna u Molvicama, jer je napravljena vodovodna mreža u Fabijančićevoj, Prinčevoj i u Ulici Jaklenci, asfaltiran je dio županijske ceste (oko 600 metara) od Male Gorice do Požgaja, napravljena je priprema za asfaltiranje Prinčeve ulice (koja će biti asfaltirana čim to vrijeme dopusti) te napravljena priprema i asfaltiranje Dvorskog puta, Fabijančićeve ulice i Malog dola.

- Mjesni odbor je sudjelovao u pripremi Fabijančićeve ulice, ali ništa se ne bi moglo napraviti bez pomoći Grada, koji je sudjelovao financijski i stručno. Stoga bih zahvalio gradonačelniku Beljaku i stručnim službama koje su nam pomagale, osobito u realizaciji planova Aleksandru Mixichu i Krešimiru Žužiću – rekao je prigodom otvorenja Fabijančićeve ulice predsjednik MO Molvice Vinko Jaklenec te na kraju izrazio nadu da će i sljedeća godina biti jednako uspješna, ako ne i uspješnija što se tiče radova u Molvicama.

Gradonačelnik Krešo Beljak pozdravio je sve okupljene i rekao da je ovo zapravo početak zamašnijeg opsega radova koji se očekuju sljedećih godina.

- Svaki mjesni odbor, pa tako i MO Molvice, dobit će više sredstava nego što je to bilo do sada te vam želim da ta sredstva iskoristite kako mislite da je najbolje. Grad Samobor će vam u tome pomoći. Nadam se da će do kraja mandata sve ulice biti asfaltirane i napravljena većina radova na komunalnoj infrastrukturi – rekao je gradonačelnik Beljak, u čijoj su pratnji bili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, pročelnik Željko Kovačić i stručni suradnici iz Odjela za komunalne, stambene poslove i razvoj Grada Samobora.

Inače, asfaltiranje ovih ulica u Molvicama napravljeno je u sklopu Programa praćenja Mjesnih odbora u izgradnji cesta i ulica Grada Samobora za 2009. godinu. Fabijančićeva ulica asfaltirana je u dužini od 285 metara, u širini 4 metra, a Grad je investiciju financirao u iznosu 110.260 kuna. Dvorski put asfaltiran je u dužini 205 metara, u širini 3 metra, a Grad je za to izdvojio 32.448 kuna. Mjesni odbor u svoj je režiji izveo pripremu u obje ulice tijekom prošle i ove godine. Vrijednost pripremnih radova u Fabijančićevoj bila je 79.440 kuna, a priližan iznos vrijedi i za Dvorski put.

M.Š.

 

Humanitarne aktivnosti u MO Franjo Bučar

Predstavljen projekt "Lokve, ribnjaci i izvori: naša prošlost – naša budućnost"

Projekt očuvanja starih sorti voćaka u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Svečano otvorenje dviju novoasfaltiranih ulica u Molvicama

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002