23.02.2009.

Predsjednik samoborskog HDZ-a u Otoku

S Otočanima po pobjedu

Predsjednik samoborskog HDZ-a u Otoku

U sklopu priprema za predstojeće lokalne izbore predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten i tajnik Slavko Mamić posjetili su Otok. Na sastanku su bili predsjednici temeljnih ogranaka Otok, Celine, Gradna, Bobovica, Klokočevec i Vrbovec.

Nakon rasprave o predstojećim lokalnim izborima, sastanku su se priključili i ostali članovi otočkog HDZ-a. Dominirale su komunalne teme, a na pitanja je, uz zamjenika gradonačelnika Tomislava Mastena, odgovarao i gradski vijećnik Darko Škrobot. Na kraju sastanka predsjednik Masten zahvalio je stanovnicima Otoka što su od 2003. godine na svim izborima dali potporu HDZ-u. U vjeri da će se tradicija pobjede dalje nastaviti, Masten je najavio i pobjedu HDZ-a na području Grada Samobora.

S.S.

 
23.02.2009.

Uzvratni posjet samoborskog Savjeta mladih Matuljima

Samoborci u kraju zvončara

Uzvratni posjet samoborskog Savjeta mladih Matuljima

Predstavnici Savjeta mladih Grada Samobora (predsjednik Ivan Bišćan i potpredsjednik Josip Penić) 21. i 22. veljače boravili su u Matuljima, na poziv Savjeta mladih Općine Matulji iz Primorsko-goranske županije i njihova predsjednika Gorana Perožića. Savjet mladih Općine Matulji obilježavao je godišnjicu svoga osnutka, a ujedno je isti dan bio i Dan Općine Matulji. Naime, Dan Općine Matulji je na pokladnu subotu, a kako u Matuljima poklade počinju svake godine 17. siječnja, na dan sv. Antuna pustinjaka, to je Dan Općine pomičan. Vezanje dana općine uz poklade za Matulje nije ništa čudno ako se zna da su zaštitni znak toga kraja zvončari, tradicionalne pokladne maske i skupine, a zvončarska zvona našla su mjesto i u općinskome grbu.

Matuljski Savjet je ovim povodom organizirao susret savjeta mladih Primorsko-goranske županije, na kojemu su sudjelovali, uz domaćine, predstavnici savjeta mladih Primorsko-goranske županije, Općine Viškovo, Grada Crikvenice, Općine Punat, Grada Krka, Grada Rijeke te predstavnici samoborskog Savjeta kao gosti matuljskoga. Ovo je bio i uzvratni posjet, jer su članovi iz Matulja u studenome prošle godine bili u posjetu Samoboru i samoborskome Savjetu.

Svaki od savjeta predstavio je ukratko svoj rad i programe, a nakon toga uslijedila je rasprava te su razmijenjena iskustva o dosadašnjem radu. Zaključeno je da se rad savjeta pomalo prepoznaje u radu lokalnih zajednica, ali da treba uložiti još puno truda da se rad savjeta promovira i postane pravi poticatelj uključivanja mladih u rad lokalnih zajednica.

Nakon radnog dijela uslijedio je onaj zabavniji – prisustvovanje povorci zvončarskih skupina. Središtem Matulja prošlo je 11 tradicionalnih i bučnih skupina, različitih od mjesta do mjesta. U nedjelju, 22. veljače, predstavnici samoborskog Savjeta prisustvovali su i povorci karnevalskih skupina Riječkog karnevala.

K.Č.

 
23.02.2009.

Konačno riješene pravne zavrzlame oko gradnje kapelice u Bobovici

Kapelica u čast Svetom Florijanu

Konačno riješene pravne zavrzlame oko gradnje kapelice u Bobovici

Nakon dugogodišnje, desetljetne inicijative mještana Bobovice i bezbroj zavrzlama oko dobivanja potrebne dokumetacije, Mjesni odbor uspio je dobiti građevinsku dozvolu te je u subotu, 21. veljače, u 15 sati svečano blagoslovljena zemlja i kamen temeljac za kapelicu. Za izgradnju iste oformljen je odbor za izgradnju i tako su se stvorili svi preduvjeti za građenje. Na skupu mještana odlučeno je da će se kapelica posvetiti Sv. Florijanu – zaštitniku vatrogasaca. Na ovaj način mještani žele zahvaliti vatrogascima Bobovice kao čuvarima tradicije ovog mjesta te kao inicijatorima, organizatorima i izvršiteljima gotovo svih akcija u mjestu. Kapelica će se izgraditi dobrovoljnim prilozima i radom mještana.

Blagoslov je vodio velečasni Vlado Bogdan, koji je u prigodnom govoru pozdravio inicijativu i želju mještana i pozvao ih da u miru i slozi izgrade ovu kapelicu te da u svojoj vjeri i prema kršćanskom nauku nastave živjeti u ovom prekrasnom mjestu. Svečanom blagoslovu uz mnogobrojne mještane Bobovice prisustvovao je i samoborski dogradonačelnik Tomislav Masten te predstavnici Mjesnog odbora.

Nakon svečanog blagoslova svi prisutni okupili su se na prigodnom domjenku u Vatrogasnom domu Bobovica.

Zdenko Jednar

 
23.02.2009.

Na 176. sjednici samoborskog Poglavarstva najviše je bilo riječi o Vijeću za prevenciju

Brigo moja prijeđi na drugoga

Na 176. sjednici samoborskog Poglavarstva najviše je bilo riječi o Vijeću za prevenciju

Koja je svrha Vijeća za prevenciju - bio je najčešći upit članova samoborskog Poglavarstva kada im se na stolu našao prijedlog o njegovu formiranju i imenovanju članova. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten i Tatjana Milek procijenili su da je ta odredba u stilu one narodne – "Brigo moja prijeđi na drugoga". I gradonačelnik Filipec se složio da bi se unutar već postojećeg sustava trebali rješavati svi problemi o kojima će raspravljati ovo Vijeće, a ne da se lokalna zajednica uvlači u rješavanje tih problema. Taj sustav, kada zajedno djeluju policija, odvjetništvo i sudstvo, već funkcionira u Njemačkoj, rekao je gradonačelnik te iskazao skepsu da može djelovati i kod nas, jer je to pokazala dosadašnja praksa.

S druge strane, pročelnik Damir Fabek i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić isticali su da je Vijeće pokušaj uspostavljanja veza između svih institucija koje su najteže probleme prebacivale jedna drugoj. Naime, u sastavu Vijeća našli su se, uz gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, predstavnik Prekršajnog suda, načelnik Policijske postaje, voditelj aktiva ravnatelja samoborskih osnovnih škola, voditeljica Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima, ravnatelj Centra Lug, predstavnik Savjeta mladih Grada Samobora, profesorica pedagogije iz Srednje strukovne škole te jedan komunalni redar. Oni bi se trebali sastajati i zajednički analizirati problematiku i predlagati rješenja.

I u obrazloženju se navodi da je Vijeće za prevenciju zamišljeno kao tijelo koje će svojim djelovanjem uvesti promjenu i unaprijediti postojeći rad koji se bavi problematikom javnog reda i sigurnosti te kvalitetom života građana. Za to je potrebna osmišljena koordinacija rada, zajedničke mjere i aktivnosti, navedeno je u radnom materijalu MUP-a, koji je korak i k transformaciji policije.

Uz stav da stvari ipak treba pokrenuti i utvrditi gdje zapinje i koja karika u lancu odgovornosti nedostaje, članovi Poglavarstva podržali su imenovanje 11 članova Vijeća. Mirko Marinković je postavio i pitanje za koga su odluke Vijeća obvezujuće, ako to jesu, jer ono ima prvenstveno savjetodavnu ulogu. Prihvaćeno je i da Odjel za društvene djelatnosti svaki mjesec podnosi izvješće o učinjenim mjerama.

Poglavarstvo se moglo pohvaliti i da u prošloj godini nije stigao niti jedan nalog da se zainteresiranima pruži pravo na informaciju prema odredbama zakona. Tajnik Dragutin Kušić rekao je kako je objašnjenje za to vrlo jednostavno, jer su sjednice Poglavarstva otvorene za javnost, s njih se redovito izvješćuje, gradonačelnik i zamjenici svaki ponedjeljak ujutro primaju građane, tiskaju se i Službene vijesti, a građani dokumente mogu naći i pitanja postavljati i na službenoj internet stranici Grada Samobora. Gradonačelnik Filipec rekao je da na taj način godišnje stigne više od 300 pitanja pa se više ne odgovara na pitanja bez potpisa imenom i prezimenom.

Mato Šipuš

Pomoć Sandri Paović

Kao što je i bilo najavljeno na primanju za članove Karate kluba Samobor-Anindol, Poglavarstvo Grada Samobora priključilo se akciji prikupljanja pomoći za ozlijeđenu stolnotenisačicu Sandru Paović. Prijedlog Samoborskog športskog saveza bio je da Grad izdvoji 5.000 kuna zbog velikih troškova liječenja u Parizu i rehabilitacije koji se procjenjuju na 300.000 eura. No, na račun Hrvatskog stolnoteniskog saveza Grad će, na prijedlog Tomislava Mastena, uplatiti 10.000 kuna pomoći Sandri Paović.

 
23.02.2009.

Održana 53. skupština DVD-a Bobovica

Društvo koje svi hvale

Održana 53. skupština DVD-a Bobovica

U subotu, 21. veljače, u Vatrogasnom domu Bobovica održana je 53. redovna godišnja skupština DVD-a. Uz članove DVD-a Bobovica bili su prisutni samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, samoborski dogradonačelnik Tomislav Masten, pročelnik za gospodarstvo Grada Samobora Željko Radovanić, kum zastave DVD-a Josip Burica, tajnik VZG Samobor Boris Bogolin, članovi MO Bobovica i delegati iz 21 DVD-a: Zaprešić, Sv. Nedelja, Cerje, Vrbovec, Vrapče jug, Klokočevec, Galgovo, Molvice, Dubravica, Grdanjci, Petkov Breg, Bregana, Rakitje, Strmec, Kerestinec, Ivanec, Otok, Veliki Lipovec, Botinec, Prosinec i Zdenci te mnogobrojni mještani Bobovice.

Iz izvješća Upravnog odbora saznali smo da DVD Bobovica broji 71 člana - 35 aktivnih, 20 pomažućih članova, 4 počasna člana te 12-ero djece, podmlatka društva.

U 2008. vatrogasci su imali jednu intervenciju gašenja niskog raslinja kod Šmidhena i četiri tehničke intervencije - pranje raskrižja, uklanjanje stabala srušenih na prometnice nakon nevremena, ispumpavanje bunara te čišćenje i ispiranje slivnih kanala. Vatrogasci su vršili protupožarno preventivne mjere i preglede u mjestu. Vatrogasci su odradili i 19 radnih akcija, i to: asfaltiranje vatrogasnog poligona iza doma, izrada centralnog grijanja u novom domu, popravak krovne konstrukcije i zamjena pokrova na novom domu, priprema spremišta 2 za uređenje, te više akcija kontrole i provjere opreme. Tijekom prošle godine dva su vatrogasca završila program osposobljavanja vatrogasnih kadrova i stekli zvanje vatrogasni dočasnik.

Članovi uspješno organiziraju 7. vatrogasno takmičenje Kup Bobovica, na kojem nastupaju 23 ekipe s područja Samobora, Sv. Nedelje, Zagreba, Zaprešića, Brdovca, Dubravice i Jastrebarskog. Isto tako, tijekom godine vrše se uvježbavanja ekipe djevojčica od 6 do 12 godina, koje na općinskom takmičenju zauzimaju 3. mjesto i plasman na županijsko natjecanje, gdje ostvaruju zapažen rezultat.

Ekipe DVD-a Bobovica su nastupile na 14 kup takmičenja i osvojile ukupno 9 prvih mjesta, 3 druga mjesta i 2 treća mjesta, te su nagrađene od Hrvatske Vatrogasne zajednice medaljama za vatrogasnu mladež, koje im je na ovoj skupštini uručio tajnik VZG Samobor Boris Bogolin. HVZ je nagradila i Juru Čička za 30 godina uspješnog rada u vatrogastvu.

Nakon usvajanja izvješća za prošlu godinu, usvojeni su i planovi za 2009., u kojoj se predviđa uređenje doma – fasade, nadstrešnice, stubišta i spremišta, nastavak provedbe protupožarnih mjera u mjestu, nadopunu opreme, školovanje vatrogasaca, organizacija tradicionalnog kup natjecanja, kao i uređenje okoliša i mjesta te pomoć u izgradnji kapelice Sv. Florijana.

Na kraju skupštine riječ su dobili uzvanici i delegati DVD-a. Tajnik VZG-a Samobor Boris Bogolin pohvalio je rad društva te istaknuo kako su s vatrogascima Bobovice izuzetno zadovoljni, jer uvijek stoje na raspolaganju, bez obzira o mjestu i vrsti intervencije. Uvježbali su i odličnu ekipu djevojčica od 6 do 12 godina čije rezultate je uočila i HVZ i stoga ih nagradila. Pozvao je sve vatrogasce na nastavak školovanja i usavršavanja u vatrogastvu.

Kum zastave Josip Burica, s puno emocija i ponosa, riječima pohvale DVD-u obratio se svima i rekao da je DVD Bobvica iz jednog malog seoskog DVD-a preraslo u dobro organizirano društvo koje se cijeni ne samo u samoborskom kraju nego i šire.

Samoborski gradonačelnik Filipec također je bio pun hvale o radu društva, istaknuvši da vatrogasci, uz svoj primarni rad, gašenje i preventivu od požara, rade i na svom školovanju i osposobljavanju, a svake godine kada se dođe u Bobovicu vidi se nešto novo. Prošle godine grijanje, krov, igralište, ove godine nešto drugo, te da je ovo društvo primjer drugima. Što se tiče pomoći Grada, ona niti ove godine neće izostati, jer svako sredstvo koje se donira vatrogascima Bobovice oni svojim radom uspješno oplode i povećaju te tako stvaraju sigurnije i kvalitetnije uvjete za život i rad ne samo u Bobovici nego i šire.

Nakon pozdravnih govora gostiju dosadašnji predsjednik DVD-a Bobovica Damir Vrančić zahvalio se svima na suradnji, a novoizabrani predsjednik Zdenko Jednar pozvao je sve na daljnju suradnju.

Nakon službenog dijela uslijedio je prigodni domjenak i druženje do kasnih večernjih sati.

Za uspješan rad u 2008. DVD Bobovica zahvaljuje svim mještanima Bobovice, Mjesnom odboru, Poglavarstvu Grada Samobora, kao i svim pojedincima, organizacijama i udrugama koji im pomažu u njihovom humanitarnom radu.

Zdenko Jednar

 
23.02.2009.

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

DVD Gornja Vas - čuvar Žumberka

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

Skupština DVD-a Gornja Vas održana je 22. veljače u Vatrogasnom domu. Uz nazočnost članova, kao gosti u radu su sudjelovali gradonačelnik Filipec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Željko Radovanić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i počasni član DVD Gornja Vas Teodor Fricki, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin i tajnik Boris Bogolin, predstavnici DVD-a Samobor, Oštrc, Krašić, Pribić, Oštrc, Donja Kupčina, Jarušje, Grdanjci, Kalje, predstavnici Mjesnog odbora Žumberak i Ustanove park prirode Žumberak i Samoborsko gorje.

Izvještaj o radu je iznio tajnik Branko Šintić izvijestivši da društvo ima 43 člana, od kojih 12 operativnih, 22 pričuvna, 9 veterana, 3 počasna člana i 2 pomažuća člana. Organizirane su radne akcije za uređenje krova garaže spremišta te preventivne akcije u proljeće prilikom spaljivanja korova i drugog raslinja. Tako su zapravo najveće aktivnosti vikendom.

Zapovjednik Janko Šintić je u operativnom izvješću naglasio da su članovi sudjelovali na osiguranju INA Delta Rallyja, pregledu vodovodnih hidranata kod kojih je uočena neispravnost, sudjelovali u gašenju tri požara, nazočili prigodnom bogoslužju za blagdan Sv. Florijana i posjetu prijateljskim društvima.

Gradonačelnik Filipec je pohvalio humanitaran rad vatrogasaca i izvijestio da je Grad Samobor usvojio novu procjenu ugroženosti od požara i elementarnih nepogoda i Plan zaštite od požara te predložio da DVD Gornja Vas preuzme ulogu središnjeg društva za područje Žumberka. Svu vatrogasnu opremu, vatrogasno vozilo i uređenje spremišta i doma će preuzeti Grad Samobor.

Predsjednik DVD Gornja Vas Marko Šintić je zahvalio gradonačelniku na dosadašnjoj pomoći i povjerenju koje iskazuje članovima društva pa će prijedlog razmotriti s članovima i o tome izvijestiti VZG Samobor i Grad Samobor.

Teodor Fricki, počasni predsjednik HVZ-a i DVD-a Gornja Vas je izjavio da je počašćen što je članom ovoga društva koje je u ovom lijepom, ali zimi i surovom kraju, spremno pomoći u bilo kakvoj nezgodi. Izvijestio je da je Komisija za povijest sporta prihvatila inicijativu da se kao godina osnivanja ovog društva prizna 1932. godina.

Jurica Domin je pohvalio rad društva u uvjetima koji su prisutni te naglasio važnost postojanja i djelovanja na ovom području. U skladu s potrebama i mogućnostima oprema se i ovo društvo. Sigurno bi htjeli bolje i više, a nadaju se da će uz dodatnu pomoć Grada to i ostvariti.

Skupština je izabrala novo rukovodstvo: Marko Šintić - predsjednik, Vlado Cvitković - dopredsjednik, Janko Cvitković - zapovjednik, Branko Šintić - tajnik, Marijan Šintić - blagajnik.

Jurica Domin je uručio Marijanu Šintiću vatrogasnu spomenicu za 40 godina rada u vatrogastvu, a za 60 godina djelatnog dobrovoljnog rada odlikovanja iz ruku T. Frickog su primili Petar Cvitković, Josip Colarić, Vlado Šintić, Juraj Šintić i Petar Šintić.

Antun Bogolin

FOTO: Članovi s vatrogasnim spomenicama za 60 godina rada i počasni predsjednik HVZ-a Teodor Fricki

 

Predsjednik samoborskog HDZ-a u Otoku

Uzvratni posjet samoborskog Savjeta mladih Matuljima

Konačno riješene pravne zavrzlame oko gradnje kapelice u Bobovici

Na 176. sjednici samoborskog Poglavarstva najviše je bilo riječi o Vijeću za prevenciju

Održana 53. skupština DVD-a Bobovica

Održana skupština DVD-a Gornja Vas

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002