10.04.2009.

Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore samoborskog HDZ–a, HSU–a i HSP-a

Od vrtića do doma umirovljenika

Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore samoborskog HDZ–a, HSU–a i HSP-a

Svoj zajednički nastup na dolazećim lokalnim izborima službenim potpisivanjem sporazuma o suradnji najavili su samoborski HDZ, HSU i HSP. Demokratsko-umirovljeničko-pravašku zajednicu ozakonili su svojim potpisima u četvrtak, 16. travnja, u Kavani Livadić predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, povjerenica samoborskog HSU-a Olga Mardešić i predsjednik samoborskog HSP-a Ivica Žarko.

Prema dogovoru stranaka, zajednički kandidat za gradonačelnika bit će Tomislav Masten, jedno mjesto zamjenice gradonačelnika pripalo bi Olgi Mardešić, dok bi drugi zamjenik trebao biti imenovan uskoro i to iz redova HDZ-a. Na listi za Gradsko vijeće HSU bi dobio 6 mjesta (4., 8., 13., 16., 19. i 23.), HSP 3 (5., 12. i 22.), a HDZ preostalih 16.

Kako je pojašnjeno na tiskovnoj konferenciji, zajedničko djelovanje triju stranaka bit će temeljeno uglavnom na programskoj platformi koju je prije nekih mjesec dana predstavio samoborski HDZ, plus rješavanje pitanja doma za starije. Ukratko, radi se o projektima skupnog radnog naziva "od vrtića do doma umirovljenika". Naime, kako je najavio Tomislav Masten, ova koalicija čvrsto obećava i jamči da do 2013. godine niti jedno dijete neće biti na listi čekanja za mjesto u vrtiću, da će svaki stanovnik Samobora imati mogućnost priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, da će se poticati dolazak investitora u gradsku radnu zonu i razvoj turizma te da će se riješiti pitanje prostora za mlade uređenjem Centra za mlade u prostorijama SAMA-e. Nije zaboravljeno ni obećanje o uvođenju noćne linije Samobor-Zagreb od 1. rujna, a posebna pozornost posvetit će se rješavanju potreba starijih osoba.

- Jedan od prijedloga za dom umirovljenika je da ga se smjesti u zgradu bivšeg hotela u Bregani. Ukoliko to ne uspije, ako propadnu dogovori s državom i županijom, taj problem ćemo riješiti sami. Ako treba izgradit ćemo novu zgradu na gradskom zemljištu, ali to ćemo sigurno dovršiti – najavio je Tomislav Masten izrazivši zadovoljstvo potpisanim sporazumom.

Jednako zadovoljna bila je i Olga Mardešić, koja je konstatirala kako se radi o pravednom sporazumu koji respektira odnos stranačkih snaga u Samoboru te kako HSU radi na poboljšavanju odnosa s lokalnim udrugama s kojima zastupa interese 8200 samoborskih umirovljenika.

- U prošlom mandatu nije napravljeno ništa po pitanju potreba umirovljenika te se mi nadamo i uvjereni smo da ćemo to uspjeti pokrenuti i završiti u ovom mandatu, naravno uz pomoć naših birača – zaključila je Mardešić.

Ivica Žarko iz samoborskog HSP-a konstatirao je pak kako su oni u koaliciju ušli kako bi podržali "neke dobre stvari koje HDZ ima u svom projektu" te da žele napraviti nešto konkretno za Samobor i njegovu okolicu. Konkretno, kanalizaciju, plin, vodovod ili ceste, nabrojao je Žarko.

Kruno Solenički

 
10.04.2009.

Tri samoborske stranke na Veliku subotu dijelile na Trgu ukrase i pisanice

Uskrsni darovi i razgovori

Tri samoborske stranke na Veliku subotu dijelile na Trgu ukrase i pisanice

Na Veliku subotu tri samoborske političke stranke građanima su na Trgu kralja Tomislava dijelile uskrsne darove i pisanice. Dosadašnji koalicijski partneri sa svojim kandidatima za gradonačelničko mjesto na svojim su štandovima pripremili puno darova s kojima su željeli razveseliti svoje sugrađane i uljepšati im subotnje jutro i cijeli Uskrs.

Na štandu Hrvatske demokratske zajednice bio je njen samoborski predsjednik i kandidat za gradonačelnika Tomislav Masten, a dijelili su prigodne ukrase. Za uskrsne ukrase odlučili su se i u Hrvatskoj narodnoj stranci, a građanima ih je dijelila i kandidatkinja stranke za gradonačelnicu Marica Jelenić. Članovi samoborskog ogranka Hrvatske socijalno-liberalne stranke, predvođeni kandidatom za čelno mjesto u gradu Antunom Dubravkom Filipcem, odlučili su se za tradicionalne pisanice koje su poslagali u svoje košare.

Obzirom na lijep dan i prepun Trg, i ukrasi i pisanice brzo su nestajali sa štandova, a članovi sve tri stranke i kandidati za čelno mjesto u gradu iskoristili su prigodu za razgovor i druženje s građanima.

M.Š.

 
10.04.2009.

Svetonedeljska podružnica Hrvatske stranke prava najavila samostalan izlazak na izbore

Josip Raguž kandidat za gradonačelnika

Svetonedeljska podružnica Hrvatske stranke prava najavila samostalan izlazak na izbore

Hrvatska stranka prava, podružnica Sveta Nedelja, na sastanku Izvršnog odbora odlučila je samostalno izaći na predstojeće izbore za Gradsko vijeće koji će se održati 17. svibnja.

Josip Raguž, sadašnji predsjednik podružnice, bit će kandidat stranke za gradonačelnika Grada Svete Nedelje. Svetonedeljski je HSP, prvi od svih stranaka koji djeluju na području grada, imenovao i kandidate za dogradonačelnička mjesta: oec. Maju Hlevnjak i ing. Željka Beluhana.

Također, Ivan Ribarić imenovan je za predsjednika ogranka Kerestinec, a nakon odluke o samostalnom izlasku na izbore i imenovanju kandidata, HSP Sveta Nedelja kreće s daljnjim pripremama za lokalne izbore.

I.H.

 
10.04.2009.

Gradsko darivanje za uskršnje blagdane

Za ljepši Uskrs

Gradsko darivanje za uskršnje blagdane

Korisnike pučke kuhinje i socijalne pomoći, njih 33-oje, Grad Samobor je odlučio darivati za uskršnje blagdane. Stoga su im 10. travnja zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten te pročelnik odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek uručili prigodne pakete s prehrambenim proizvodima, zaželjevši im sve najbolje za Uskrs.

M.Š.

 
10.04.2009.

Zajednička akcija Hrvatskih šuma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zagrebačke županije

Uklanjanje stabala i granja na Stražniku

Zajednička akcija Hrvatskih šuma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zagrebačke županije

Djelatnici Hrvatskih šuma, Šumarije Samobor, ovog su tjedna na području Stražnika, gdje uklanjaju granje i stabla u tamošnjoj park šumi. Riječ je o stablima koja ugrožavaju cestovni i pješački promet, a za vrijeme radova promet je bio privremeno reguliran. Radovi se odvijaju u sklopu njihove redovite akcije i u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, koja je, nakon osnivanja u travnju 2008. godine, preuzela brigu o svim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Zagrebačkoj županiji pa tako i o Park šumi Tepec – Palačnik – Stražnik.

Na području Samobora, kako nam je rekla ravnateljica Martina Glasnović Horvat, Ustanova skrbi i za spomenike parkovne arhitekture - Centar Lug, park Mojmir, park u Langovoj, park oko dvorca Bistrac i za spomenik parkovne arhitekture staru tisu u dvorištu Perkovčeve ulice 17. Ustanova skrbi i za geomorfološki spomenik prirode Grgosova špilja, posebni botanički rezervat u Smerovišću iznad korita Lipovečke Gradne, posebni rezervat šumske vegetacije na Japetiću, dolinu potoka Slapnice i okolicu Okić grada kao značajne krajobraze.

M.Š.

 
10.04.2009.

Samoborski HSLS izabrao kandidatkinju za zamjenika gradonačelnika

Tatjana Milek uz Filipca i Gajšaka

Samoborski HSLS izabrao kandidatkinju za zamjenika gradonačelnika

Predsjedništvo samoborskog HSLS-a izabralo je Tatjanu Milek kao kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Bila je to logična odluka nakon što je samoborski HSLS odlučio samostalno izaći na izbore nakon neuspješnog dogovaranja s Hrvatskom strankom umirovljenika, o čemu smo već izvijestili. Tatjana Milek ravnateljica je Osnovne škole Rude, u protekle je četiri godine bila članica Gradskog poglavarstva, a prije toga članica Gradskog vijeća u nekoliko mandata.

M.Š.

 
10.04.2009.

Samoborski HSLS ipak ide samostalno na predstojeće izbore

Liberali bez umirovljenika

Samoborski HSLS ipak ide samostalno na predstojeće izbore

Iako je 25. ožujka potpisan sporazum između samoborskih organaka HSLS-a i HSU-a o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, od toga neće biti ništa. Predsjednik ogranka HSLS-a Samobor Roland Gajšak, kandidat za gradonačelnika stranke Antun Dubravko Filipec te članice predsjedništva ogranka Tatjana Milek i Katarina Čop na konferenciji za tisak održanoj 8. travnja objavili su da je za njih formalno taj sporazum raskinut. Za to, kako rekoše, oni ne snose krivnju, već okolnosti u samoborskoj Hrvatskoj stranci umirovljenika, gdje je predsjedništvo HSU-a raspustilo gradsku organizaciju i imenovalo povjerenicu Olgu Mardešić. Predsjednik ogranka HSLS-a i kandidat za zamjenika gradonačelnika Roland Gajšak rekao je da je obavljen razgovor s povjerenicom, u kojem je rečeno da je samoborski HSU spreman još obaviti razgovore s drugim strankama, što je HSLS-u potpuno neprihvatljivo nakon potpisanog koalicijskog sporazuma pa su odlučili sporazum proglasiti nevažećim, jer ocjenjuju da takvo ponašanje nije prihvatljivo, ni odgovorno, niti moralno. Drugi razlog je i što je sporazum potpisan s osobama koje je predsjedništvo suspendiralo.

Kako se ne bi dogodilo da se već sastave i predaju zajedničke liste, a onda dođe do promjena, samoborski HSLS se odlučio na ovaj korak i na samostalni izlazak na izbore. Žale zbog takve situacije, jer su prigodom potpisivanja ugovora članovi samoborskog HSU-a zdušno bili za koaliciju.

- Mi ne ulazimo u njihove unutarstranačke situacije i razloge, ali želimo gledati interese naše stranke i izaći na izbore čiste savijesti i čistih predispozicija – rekao je Roland Gajšak.

Na pressici je naglašeno da će se HSLS zalagati za provođenje svih programa koji su bili predviđeni u koalicijskom sporazumu, jer su to bili i njihovi ciljevi, prije svega izgradnja doma za starije i nemoćne, subvencionirani javni prijevoz i druge pogodnosti koje umirovljenici zaslužuju.

S obzirom da je Dragutin Bajsić trebao biti kandidat za zamjenika gradonačelnika, samoborski HSLS će, nakon sastanka svog predsjedništva, objaviti ime novog kandidata ili kandidatkinje za tu dužnost.

Mato Šipuš

 
10.04.2009.

Potpisan ugovor o gradnji sportske dvorane u Rudama

Kamen temeljac polaže se 21. travnja

Potpisan ugovor o gradnji sportske dvorane u Rudama

U samoborskoj gradskoj vijećnici 7. travnja potpisan je ugovor o izgradnji sportske dvorane uz Osnovnu školu Rude. Ugovor su potpisali ravnatelj samoborske Ustanove za upravljanje sportskim objektima Vladimir Čerkez i domaći konzorcij koji će dvoranu izgraditi – Dean Šparavec u ime Partner Elektrika, Miljenko Jagodić u ime DP Gradnje, Ajka Ahmetović u ime Hvara i Stjepan Skendrović u ime Sken-monta. Svečanom činu potpisivanja ovog ugovora nazočili su čelni ljudi gradske uprave – gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten, pročelnici Željko Kovačić, Damir Fabek i Roland Gajšak, ravnateljica OŠ Rude Tatjana Milek te članovi Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje sportskim objektima Katarina Čop, Davor Škiljan i Franjo Oslaković.

Tom je prigodom istaknuto da san Rudara o gradnji sportske dvorane uz školu već predugo traje, a sada bi trebao postati stvarnost. Još davne 1984. godine odobren je projekt dogradnje škole u kojem je bila predviđena i gradnja dvorane. Tada je sve stalo da bi 2002. bio izrađen novi projekt, ali ni on nije bio realiziran. Četiri godine kasnije ponovno se kreće u izradu projekta, kojeg je izradila tvrtka Šport projekt iz Samobora i projektant Ratimir Škutelj. Lokacijska dozvola dobivena je u prosincu 2007., a glavni i izvedbeni projekti potvrđeni 2008. godine. Početkom ove godine objavljen je postupak javne nabave i 19. veljače ove godine održano je javno otvaranje pristiglih ponuda. Od osam ponuda najpovoljnija je bila ona samoborskog konzorcija predvođena Partner Elektrikom u iznosu 14.883.055 kuna. Nakon toga slijedilo je i današnje svečano potpisivanje ugovora.

O provedbi natječaja govorio je ravnatelj Ustanove Vladimir Čerkez, izazivši nadu da će već sljedeće školske godine učenici škole u Rudama i rukometaši RK Rudara ući u svoju novu dvoranu. U ime izvođača Dean Šparavec rekao je da su se ovi privatnici i obrtnici okupili kako bi zajedničkom ponudom konkurirali firmama izvan grada i da im sada predstoji posao privesti kraju na zadovoljstvo svih.

Zadovoljstvo što je konačno došlo do potpisivanja ugovora koji garantira početak gradnje dugoočekivane dvorane izrekli su zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, do nedavno ravnateljica škole u Rudama, kao i aktualna ravnateljica te škole Tatjana Milek.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec istaknuo je da se priprema i uređenja centra Ruda što će, uz novu dvoranu i rudnik, značiti i potpunu revitalizaciju mjesta.

- Ono što ćete napraviti na dvorani bit će, vjerujem, na diku i hvalu zanatstvu – rekao je gradonačelnik podržavajući zajedništvo samoborskih obrtnika.

Mato Šipuš

 
10.04.2009.

SDP u Bregani predstavio svog kandidata za gradonačelnika

Imamo rješenje za sve!

SDP u Bregani predstavio svog kandidata za gradonačelnika

Samoborski je SDP 3. travnja svim Bregančanima predstavio Željka Žarka, kandidata za gradonačelnika Grada Samobora. Istom je prigodom predstavljena i kandidatkinja za nositeljicu liste za Vijeće MO Bregana Maja Gračanin. Pozitivno je ocijenila peticiju kojom je sadašnje vodstvo Mjesnog odbora zatražilo tržnicu od Vlade RH, ali smatra da Bregančani nisu dovoljno informirani o sklopljenom ugovoru koji uključuje samo pravo korištenja, a ne zna se ni na koji rok, ni na koji način će se prostor moći koristiti. Okupljene su Bregančanke i Bregančani upoznati s osnovnim smjernicama programa SDP-a za Breganu, a mnogi od njih su, u živoj raspravi, postavili niz pitanja o mogućim riješenjima njihovih svakodnevnih problema. Istaknuli su nezadovoljstvo zbog neinformiranosti, ne znaju tko su članovi sadašnjeg Mjesnog odbora, a ni koji im je program rada. Zanimalo ih je i s kojim financijama raspolažu i na koji način se ta sredstva troše.

Posebno aktivan u postavljanju pitanja bio je Ivica Potisk, koji je zapitao bi li SDP podržao inicijativu za osamostaljenje Bregane kao općine, a tvrdnju je potkrijepio velikim brojem stanovnika i brojem od 120 obrtnika koji bi mogli puniti proračun te općine. Željko Žarko odgovorio je da se nada da do takve inicijative neće morati doći već da će Samobor popraviti svoj odnos prema Bregani.

SDP u planovima nakon preuzimanja odgovornosti upravljanja Gradom Samoborom želi poboljšati kvalitetu života svih kategorija građana koji žive u svim samoborskim naseljima. Između ostaloga, SDP planira otvoriti više javnih mjesta za umirovljenike koji ne bi morali putovati u Samobor, nego bi im se omogućilo da imaju svoje mjesto u Bregani, gdje bi mogli boraviti, pročitati dnevne novine i družiti se sa svojom ekipom.

Mladim Bregančanima također je potrebno ponuditi sadržaj za bolje provođenje slobodnog vremena u klubu, u kojem bi imali kompjutore, prostor za koncerte i druge aktivnosti, a ne da takav prostor moraju plaćati.

Sanja Horvat

 
10.04.2009.

Tribina HSLS-a za roditelje djece osnovnih škola

Samobor kao Grad prijatelj djece

Tribina HSLS-a za roditelje djece osnovnih škola

U Kavani Livadić 2. travnja organiziran je okrugli stol na temu osnovnog školstva u Gradu Samoboru, u organizaciji samoborskog ogranka HSLS-a. Raspravu je moderirala gradska vijećnica HSLS-a dr. Linda Rossini Gajšak, koja se u raspravama u Gradskom vijeću često osvrtala na problematiku osnovnih škola, posebice produženog boravka.

Na pitanja, ali i prijedloge za unapređenje standarda u osnovnim školama, velikom broju zainteresiranih roditelja odgovarali su samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, pročelnik za financije Roland Gajšak i ravnatelji osnovnih škola s područja Grada - Vesna Lokner Kralj (OŠ Samobor), Milena Kolarec (OŠ Bogumil Toni), Boris Zaringer (OŠ Milan Lang), Marijan Hetler (OŠ Mihael Šilobod) i Tatjana Milek (OŠ Rude, ujedno i članica Gradskog poglavarstva). Prioritetnim projektima u Samoboru na području školstva istaknuti su izgradnja osnovne škole u Farkaševcu (predstavljeno je urbanističko - arhitektonsko rješenje koje je osvojilo prvu nagradu na natječaju) te izgradnja sportske dvorane i aneksa pri OŠ Samobor, dok je izgradnja sportske dvorane pri OŠ Rude označena kao projekt koji je u tijeku i nalazi se pred početkom gradnje.

Rasprava je bila dinamična i konstruktivna i dotakla se mnogih tema od velikog interesa i važnosti roditeljima djece polaznika osnovnih škola. Teme su varirale od prijedloga za drukčijom organizacijom produženog boravka, projekcijama kapaciteta u kontekstu koliko će buduća novoizgrađena škola u Farkaševcu stvarno rasteretiti OŠ Samobor i OŠ B. Toni, sigurnijeg prilaza za djecu OŠ Samobor, izgradnji nove osnovne škole u Perivoju, mogućnosti da roditelji budu više angažirani na volonterskoj osnovi u osnovnim školama radi dobrobiti i sigurnosti djece, sve do promjene percepcije o područnim školama, gdje učenici radi njihova manjeg broja u razredima imaju zapravo bolje uvjete.

Zajednička je vizija svih okupljenih da je budućnost našega grada Samobor kao sveučilišni grad, ali i Grad prijatelj djece, imajući u vidu da su upravo obitelji s djecom većina među našim sugrađanima koji su se radi ljepote i svih benefita Samobora doselili u Samobor. Želju da svojim angažmanom pomognu pokazali su i dolaskom na ovaj okrugli stol, gdje su polovicu svih prisutnih činili upravo roditelji koji su se u naš grad doselili u zadnjih nekoliko godina.

I.H.

 

Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore samoborskog HDZ–a, HSU–a i HSP-a

Tri samoborske stranke na Veliku subotu dijelile na Trgu ukrase i pisanice

Svetonedeljska podružnica Hrvatske stranke prava najavila samostalan izlazak na izbore

Gradsko darivanje za uskršnje blagdane

Zajednička akcija Hrvatskih šuma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zagrebačke županije

Samoborski HSLS izabrao kandidatkinju za zamjenika gradonačelnika

Samoborski HSLS ipak ide samostalno na predstojeće izbore

Potpisan ugovor o gradnji sportske dvorane u Rudama

SDP u Bregani predstavio svog kandidata za gradonačelnika

Tribina HSLS-a za roditelje djece osnovnih škola

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002