23.04.2009.

Radne akcije u MO Lug

U subotnje poslijepodne sredili igrališta

Radne akcije u MO Lug

U subotnjim radnim akcijama na igralištu u Lugu pripremljene su i postavljene nove daske za klupe i stolove (osigurao g. Trepo). Započelo se i s bojanjem dječjih igrala i popravkom stolova za stolni tenis. Najviše veseli sve veći broj mladih koji sudjeluju u čišćenju i uređenju svog igrališta.

Iako pozvani putem medija, ostali mjesni odbori nisu se prošle subote odazvali natjecanju u brzom šmirglanju. I dalje ih pozivamo da nam se pridruže na radnim akcijama uređenja igrališta u Lugu pod motom: VAŽNO JE SUDJELOVATI!

Martina Glasnović Horvat

 
23.04.2009.

Dan planeta Zemlje u Samoboru obilježen i akcijom Mijenjamo kremšnite za olupine

Posadili olupinu na Trgu

Dan planeta Zemlje u Samoboru obilježen i akcijom Mijenjamo kremšnite za olupine

U Samoboru je u srijedu, 22. travnja, proslavljena 5. obljetnica ekološke akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina powered by Renault, tijekom koje je u cijeloj Hrvatskoj prikupljeno više od 12 000 olupina. Time je ujedno i obilježen Dan planeta Zemlje u Samoboru. Akciju već 5 godina provode Auto blic, tvrtka C.I.O.S., Renault Nissan Hrvatska i Romeo Ibrišević, fotograf Auto blica, a pokrenuta je upravo u Samoboru, na ideju renomiranog samoborskog fotografa. Početak akcije prije 5 godina bilo je čišćenje 300-tinjak olupina iz Parka prirode Žumberak i Samoborsko gorje.

Danas se pak na Trgu kralja Tomislava moglo vidjeti auto olupinu, ukrašenu posađenim biljem, i prijaviti lokaciju gdje se nalazi olupina ili odbačeni veliki kućanski aparati. Za tu prijavu u zamjenu za olupinu ili otpad dijeljene su samoborske kremšnite i pokloni C.I.O.S.-a.

Na Trgu matice Hrvatske postavljeno je bilo i postrojenje za odvlaživanje i demontažu vozila CE-ZA-R Centra za reciklažu, tako da su Samoborci i posjetitelji mogli vidjeti kako izgleda proces ekološke reciklaže vozila. Uz Turističku zajednicu Grada Samobora suorganizatori su ove akcije Romeo Ibrišević, CE-ZA-R Centar za reciklažu – članica C.I.O.S. grupe, Komunalac d.o.o. te pokrovitelj Grad Samobor.

Također, na lokaciji Samobor – Bašić Breg iz prirode i nepristupačne gudure izvučeno je čak 15-ak olupina. Zbog nepristupačnosti terena u izvlačenju je sudjelovao specijalni traktor i CE-ZA-R-ovo specijalno vozilo s rukom, ali su se i djelatnici spuštali u guduru duboku 100-tinjak metara.

CE-ZA-R Centar za reciklažu ovlašteni je koncesionar za skupljanje, obradu i oporabu otpadnih vozila na području cijele Hrvatske, ovlašteni je koncesionar za skupljanje i obradu velikih kućanskih uređaja te ugovorni partner za skupljanje i privremeno skladištenje otpadnih guma. Članica je C.I.O.S. grupe, povezanih društava organiziranih za prihvat i skupljanje automobilskog i drugog metalnog otpada, čije prihvatne stanice i sabirališta urbanistički, estetski i tehnički garantiraju ostvarivanje svih učinaka zaštite okoliša. Stoga, želite li se riješiti glomaznog otpada (automobili, bijela tehnika...) sa Samoborskog područja i šire, nazovite besplatan broj 0800-0204. Na poziv bi vozilo CE-ZA-R Centra za reciklažu trebalo doći na javljenu adresu i besplatno odvesti auto olupinu ili ostali metalni otpad.

I.H.

 
23.04.2009.

Polaganje sonde u temelje buduće sportske dvorane bio je povijesni dan za Rude

Nakon godina i godina čekanja

Polaganje sonde u temelje buduće sportske dvorane bio je povijesni dan za Rude

Fotografija na kojoj djevojčica Ana Vitko, uz pomoć samoborskog gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, polaže posebnu sondu u temelje buduće sportske dvorane u Rudama sigurno će se naći u svim arhivima Samobora, Ruda, kulturnih i sportskih monografija, baš kao što će u anale ući i datum 21. travnja 2009. godine. Nakon desetljeća čekanja stanovnici Ruda napokon su dočekali i taj dan kada se s riječi i obećanja prešlo na djelo. Već za godinu dana nova sportska dvorana uz Osnovnu školu Rude trebala bi biti spremna za prihvat svojih prvih korisnika.

Iako vremenske prilike nisu išle na ruku, jer se zbog kiše uvodni dio svečanosti preselio u ulazni prostor škole, ništa zapravo nije moglo poremetiti dobro raspoloženje koje je vladalo među okupljenima. Uz učenike škole i njihove nastavnike te članove KUD-a Oštrc (koji su sudjelovali u umjetničkom dijelu programa), svečanosti su nazočili gradonačelnik Filipec, zamjenici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Masten, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Samoborskog športskog saveza Boris Makarun, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor Vladimir Čerkez, gradski pročelnici Željko Kovačić i Damir Fabek sa suradnicima, predstavnici izvođača Partner Elektrika, DP Gradnje, Hvara i Sken-monta, potom projektant Ratimir Škutelj, predsjednik Mjesnog odbora Dražen Štengl, zamjenik predsjednika MO Rude Josip Lebegner, predsjednik rudarskog DVD-a Željko Koščica, sportski direktor RK Rudar Darijo Gaća i drugi gosti.

Sve njih pozdravila je ravnateljica OŠ Rude Tatjana Milek, istaknuvši da su generacije stanovnika Ruda čekale ovu dvoranu. Kotačić stroja oko gradnje sportske dvorane ponovno je pokrenut 2002. godine, rekla je ravnateljica Milek, dodavši da će se njome koristiti učenici škole, rukometaši RK Rudar, te svi ostali za svoje potrebe. Izrazila je i zadovoljstvo što dvoranu grade samoborske firme.

Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, koja je prije toga bila ravnateljica škole u Rudama te je stoga istaknula veliku sreću i zadovoljstvo što se napokon realizira projekt sportske dvorane u Rudama.

Čestitkama se pridružio zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten, istaknuvši ulogu Odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj i pročelnika Željka Kovačića, koji su se angažirali oko ishođenja dozvola za nadsvođenje potoka Gradne.

Gradonačelnik Filipec u svom je govoru podsjetio na povijest školstva u Rudama i na osnutak rukometnog kluba prije točno 50 godina, a potom i na povijest gradnje dvorane, od ideje, nadogradnje škole 1984. godine, pa do ishođenja lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta početkom 2009. godine. Zaključio je da su učenici, rukometaši, članovi KUD-a i svi stanovnici Ruda zaslužili dvoranu. Dodao je gradonačelnik Filipec na kraju i da su za dvoranu površine 1716 m2 osigurana sredstva u proračunu Grada Samobora u 2009. i 2010. godini (oko 15 milijuna kuna).

Mato Šipuš

 
23.04.2009.

Press konferencija u Poglavarstvu Grada Svete Nedelje

Osiguranje novih vrtićkih kapaciteta

Press konferencija u Poglavarstvu Grada Svete Nedelje

Na redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina i njegovih suradnika teme su ovaj put bile vezane uz proširenje vrtićkih kapaciteta na području Svete Nedelje te lokalni izbori i predizborna kampanja.

Što se prve teme tiče, gradonačelnik Prahin je rekao kako je Grad odlučio osigurati nove smještajne kapacitete dogovorom s Hoto kućama d.o.o. o preuzimanju jedne od vila u Hoto naselju. Na ruku im je išla sadašnja situacija i smanjenje cijena nekretnina pa je postignut dogovor o preuređenju jedne prazne vile za potrebe vrtića. Kako je rekao gradonačelnik Prahin, kuća bi se prvo uzela u najam (i to kad se sredstva osiguraju u rebalansu proračuna), a za dvije do tri godine bi se i otkupila pa bi do tada uplaćeni najam ušao u cijenu otplate. Kuća ima četiri etaže i podrum koji bi se preuredili i prilagodili vrtićkom uzrastu na način da bi na tri etaže bile smještene grupe s po 30 djece na svakoj etaži, dok bi se u prizemlju i u podrumu uredile garderobe i igraonice. Za opremanje vrtića utrošilo bi se 450.000 kuna pa bi cijela investicija na kraju iznosila 3 milijuna kuna, što je ocijenjeno vrlo povoljnim, jer je čak i jeftinije od solucije izgradnje potpuno novog vrtića. Nije nevažan ni podatak da to znači i zapošljavanje novih 6 djelatnika. Na taj način bi se oslobodili kapaciteti za jasličku dob u postojećem vrtiću, što bi značilo i rješavanje problema neupisane djece na području Svete Nedelje. Naime, na listi čekanja je oko 150 djece, a uz osiguranje smještaja za 90 djece u Hoto naselju, još 60 mjesta bi se dobilo dogradnjom privatnog vrtića Linigra.

Inače, Grad sufinancira boravak 563 polaznika na svom području te 75 polaznika u predškolskim ustanovama na području Zagreba. Predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Markovinović rekao je da će se na ovaj način ublažiti pritisak na vrtiće, ali da se razmišlja i o daljnjim koracima, s obzirom na novo doseljavanje i prirodni prirast na području Grada. Mia Sofilić Gaćeša, voditeljica prodaje u Hoto kućama d.o.o. izrazila je zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom na ovom projektu.

Druga tema pressice bili su lokalni izbori. Sadašnji gradonačelnik i kandidat HDZ-a na predstojećim izborima Drago Prahin rekao je da će uz njega, kao kandidati na listi za zamjenike biti Dragutin Vinovrški Pentek iz HSS-a i Ivica Pavlić iz HDZ-a. Rekao je i da će s kampanjom početi 27. travnja, kako je i zacrtano propisima, dodajući da je njihova kampanja zapravo sve učinjeno u protekle četiri godine, kada su ispunili sve što su obećali u prethodnoj kampanji. Predsjednik svetonedeljskog HDZ-a Krunoslav Markovinović dodao je da će u ovom tjednu biti napravljena i zajednička lista za Gradsko vijeće ove dvije stranke, a predsjednik HSS-a Svete Nedelje Dragutin Vinovrški Pentek zaključio je da postignuti sporazum vladajućeg HDZ-a i glavne oporbene stranke HSS-a jamči građanima sigurnost i garantira napredak.

Inače, novi saziv Gradskog vijeća Svete Nedelje bit će brojniji od dosadašnjeg i imat će 19 umjesto 15 vijećnika. Po prvi put na području Grada bit će održani i izbori za vijeća 10 mjesnih odbora. Po sedam vijećnika ubuduće će imati mjesni odbori Brezje, Jagnjić Dol, Mala Gorica sa Srebrnjakom, Sveta Nedelja sa Svetonedeljskim bregom te Orešje. Po 9 članova imat će mjesni odbori Bestovje, Kerestinec s Kalinovicom i Žitarkom, Novaki i Rakitje, dok će 11 vijećnika djelovati u Mjesnom odboru Strmec. I ove godine na čelu Gradskog izbornog povjerenstva je tajnica Grada Katja Čižmešija.

Mato Šipuš

 
23.04.2009.

Vijeće roditelja OŠ Bogumila Tonija ne odustaje

Traže školu na prostoru vojarne

Vijeće roditelja OŠ Bogumila Tonija ne odustaje

Prije gotovo godinu dana (8. svibnja 2008.) Vijeće roditelja OŠ Bogumila Tonija pokrenulo je potpisivanje peticije u kojoj traže prenamjenu prostora bivše Vojarne Taborec u područje za izgradnju nove škole. Skupili su nešto manje od 500 potpisa na peticiji u kojoj upozoravaju da nastavu pohađa i više od 30 djece po odjelu, iako je pedagoški standard odredio da u razredu može biti najviše 28 učenika, a optimalno 20. Upozoravaju da zbog prevelikog broja djece nema dovoljno nužnika i svlačionica, dovoljno prostora za dnevni boravak, djeca nemaju adekvatnu kuhinju i topli obrok. Iako se govori o jednosmjenskoj nastavi, u peticiji roditelji izražavaju bojazan da će doći do uvođenja treće smjene i povećanja broja razrednih odjela zbog novog vala doseljavanja u Samobor. Kako bi se dosegnula razina koju propisuje državni pedagoški standard zatražili su hitnu prenamjenu prostora nekadašnje Vojarne Taborec u prostor za izgradnju nove škole te peticiju predali Vladi Republike Hrvatske, ministarstvima obrane i znanosti i obrazovanja, kao i Gradu Samoboru, te ostalim nadležnim institucijama.

Vijeće roditelja smeta i što Grad Samobor, kao osnivač osnovnih škola, malo ulaže u školu Bogumila Tonija i što nije odobrena barem nabavka ormarića za spremanje učeničkih stvari.

U međuvremenu, proveden je natječaj i odabrano idejno rješenje za izgradnju nove škole u Farkaševcu, uz igralište NK Zrinski Tehnovent. No, Zvjezdana Sečen, članica Vijeća roditelja, smatra da ta škola ne može biti rješenje za učenike iz Samobora, jer nije logično da djeca iz Samobora idu u školu u Farkaševec. Prema nekim planovima, učenici istočno od Ulice grada Wirgesa trebali bi ići u tu novu školu, što Vijeće roditelja ne smatra dobrim rješenjem (većina učenika sada ima 10-tak minuta pješice do škole, a ubuduće bi do škole u Farkaševcu morala autobusom). Zvjezdana Sečen kaže kako oni nemaju ništa protiv gradnje škole u Farkaševcu, ali smatraju da bi ona trebala obuhvatiti učenike nizinskih mjesnih odbora Samobora, a da je prostor vojarne idealan za novu osnovnu školu. Kaže i da im se javlja i sve više roditelja iz OŠ Samobor koji ih podržavaju u ovom stavu i predlažu zajedničku akciju. No, kao udruga ne mogu organizirati potpisivanje peticije na javnom prostoru, kao što je Trg kralja Tomislava. To bi mogle učiniti političke stranke, a za sada je podršku dao samoborski SDP. Službeni odgovor iz Grada na peticiju nije došao, a u javnosti se govori da Grad neće odustati od ideje da se Vojarna preuredi u sveučilišni kampus. Zvjezdana Sečen ističe kako ona i Vijeće roditelja smatraju da prvo treba riješiti problem vrtića i osnovnog školstva, a tek potom govoriti o sveučilištu. Na kraju je pozvala sve kandidate za gradonačelnike i stranke da im se jave i, ako postignu dogovor, imat će tada i njihov glas na izborima.

M.Š.

 

Radne akcije u MO Lug

Dan planeta Zemlje u Samoboru obilježen i akcijom Mijenjamo kremšnite za olupine

Polaganje sonde u temelje buduće sportske dvorane bio je povijesni dan za Rude

Press konferencija u Poglavarstvu Grada Svete Nedelje

Vijeće roditelja OŠ Bogumila Tonija ne odustaje

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002