21.12.2009.

Grad Samobor i Zagrebačka županija potpisali ugovor o provedbi projekta Jamstveni fond

Samobor prvi u županiji

Grad Samobor i Zagrebačka županija potpisali ugovor o provedbi projekta Jamstveni fond

Grad Samobor, Zagrebačka županija, Jamstvena agencija za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije i Hypo-Alpe-Adria Bank d.d. sklopili su ugovor o provedbi projekta Jamstvena shema Zagrebačke županije, prema kojoj će se poduzetnicima na području Grada Samobora omogućiti davanje jamstva prilikom odobravanja poduzetničkih kredita. Ugovor su 21. prosinca u gradskoj vijećnici Grada Samobora potpisali samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, direktor Jamstvene agencije za poticanje malog gospodarstva Zagrebačke županije Mato Čičak, te predstavnici Hypo-Alpe-Adria Bank Kristijan Starčević i Irena Franceković.

Ugovor je potpisan temeljem zaključaka Poglavarstva Zagrebačke županije i Programa poticanja malog gospodarstva i poljoprivrede na području Grada Samobora u 2009. godini. Zagrebačka županija je za projekt osigurala 100.000 kuna, a Samobor 400.000 kuna depozitnih sredstava, koje će banka multiplicirati te će na koncu poduzetnicima osigurati 2,5 milijuna kuna jamstvenog potencijala za područje Grada Samobora.

Prigodom potpisivanja ugovora, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak rekao je kako je ovo jedna od mjera kojom se nastoji pomoći gospodarstvenicima da prežive recesijska vremena. Podsjetio je i da Grad Samobor provodi već niz antirecesijskih mjera pa je ukinuto plaćanje spomeničke rente, smanjeni su komunalni doprinosi i naknade za 50%, a nije uveden prirez, jer se smatralo da bi to bio samo novi namet.

- Nadamo se da je potpis ugovora s Jamstvenom agencijom daljnji korak pomoći našem gospodarstvu, a učinit ćemo sve što je potrebno da pomognemo našim gospodarstvenicima u smislu očuvanja radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Beljak.

Direktor Jamstvene agencije za poticanje malog gospodarstva Zagrebačke županije Mato Čičak zahvalio je Hypo banci što je prepoznala projekt i uključila se u njega, a predstavnik banke Kristijan Starčević rekao je da mu je drago što projekt kreće u ovom teškom trenutku, kada je došlo do usporenja kreditnih aktivnosti i novih projekata, te da će ovo biti podstrek malom gospodarstvu u 2010. godini.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je da je Samobor prvi grad na području županije koji potpisuje ugovor s jamstvenom agencijom te da Grad Samobor i Zagrebačka županija provode mjere za pomoć gospodarstvenicima kako bi se očuvala radna mjesta. Županija otvara i četiri kreditne linije, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i dvije linije samostalno, uz već prije uvedene bespovratne pomoći. Zahvalio je na kraju i Hypo banci na suradnji, koja će rezultirati pomoću poduzetnicima koji imaju ideju što i kako, a nemaju kapitala.

M.Š.

 
21.12.2009.

Predavanje o IPARD programu Europske Unije

Na raspolaganju 1,3 milijarde kuna

Predavanje o IPARD programu Europske Unije

Na inicijativu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u prostoru samoborskog Poduzetničkog centra u Bregani održano je predavanje o IPARD programu Europske Unije, na kojem su sudjelovali upravitelji braniteljskih zadruga iz sedam županija centralne Hrvatske. Predavanju su nazočili i ugledni gosti, među kojima su bili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, stručna suradnica za ruralni razvitak u Zagrebačkoj županiji Ivana Rendulić, upraviteljica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Steka te Ivo Žinić iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

O mjerama i načinu korištenja IPARD programa govorili su Marijana Tkalec iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Marin Kukoč i Katarina Škrobol iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka.

Uvodno je upravitelj samoborske Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge branitelja Stjepan Jelić rekao da je projekt zadruga krenuo upravo iz Samobora 2004. godine, kada je projekt prihvatila sada aktualna premijerka Jadranka Kosor. U proteklih šest godina osnovano je 400 braniteljskih zadruga, osnovana su tri referalna centra (Samobor, Metković i Vladislavci kod Osijeka), a radi se baza informacija kako bi se zajedno moglo izaći na tržište.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti objavit će javni poziv na koji se mogu javiti zadruge sa svojim projektima. Ministarstvo je do sada financijski pomagalo 271 zadrugu od njih 368, koliko ih je osnovano u Hrvatskoj, rekla je pri izlaganju Marijana Tkalec.

IPARD je novi pretpristupni program Europske Unije za razdoblje od 2007. do 2013. godine, a kroz njega će Hrvatskoj biti dostupno 179.000.000 eura (1,3 milijarde kuna) potpore. Sredstva se mogu koristiti kroz nekoliko mjera i sektora, kao što su mljekarstvo, govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, proizvodnja kokošjih jaja, uzgoj voća i povrća, žitarica i uljarica, proizvodnja mlijeka, mesa, maslinova ulja i vinarstvo. Informacije o programu mogu se dobiti u ministarstvima branitelja i poljoprivrede te u županijama.

M.Š.

 
21.12.2009.

Predavanje o homeopatiji u organizaciji Udruge Zora

Slično se sličnim liječi

Predavanje o homeopatiji u organizaciji Udruge Zora

Humanitarna udruga Zora organizirala je u Samoboru predavanje o homeopatiji u Galeriji Prica, a gošće su bile dr.sc. Carol Herak Kramberger i Ljerka Visković. Nazočne je prvo u ime Udruge Zora pozdravila dopredsjednica Dragica Žugaj, a potom je govorila Carol Herak Kramberger, istaknuvši da je temeljni princip homeopatije "slično se sličnim liječi" (similia similibus curentur). To se odražava i u pojmu homeopatija, složenom od grčkih riječi homois (sličan) i pathos (bolest). Rekla je i kako je homeopatija djelotvoran sustav liječenja, koji kod bolesne osobe stimulira vlastitu prirodnu sklonost organizma samoizlječenju malim količinama supstancija prirodnog podrijetla. Naglasila je i da se u homeopatiji bolesniku pristupa pojedinačno i uzima sveobuhvatna detaljna anamneza, uzimajući u obzir emocionalno i mentalno stanje osobe.

Ljerka Visković govorila je o povijesnom razvoju homeopatije, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, u kojoj također postoji duga tradicija, ali se o tome manje zna.

Inače, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, homeopatija je po broju svojih korisnika druga metoda liječenja u svijetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine, treća je fitoterapija, a četvrta alopatska medicina. Najbolji učinci postižu se u kombinaciji s alopatskom (tzv. školskom) medicinom, pa je stoga sve više bolnica u razvijenim zapadnim zemljama u kojima zajedno rade alopati i homeopati. Naime, školska medicina pokušava pronaći uzročnika bolesti i uništiti ga, a homeopatija djeluje na jačanje organizma (specifično za svaki organizam) i na taj način pomaže organizmu da se sam riješi uzročnika bolesti.

M.Š.

 

Grad Samobor i Zagrebačka županija potpisali ugovor o provedbi projekta Jamstveni fond

Predavanje o IPARD programu Europske Unije

Predavanje o homeopatiji u organizaciji Udruge Zora

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002