28.04.2009.

Samoborski HNS-ovci predstavili kandidate na predstojećim izborima

Novim programima do glasova birača

Samoborski HNS-ovci predstavili kandidate na predstojećim izborima

U Galeriji Prica 28. travnja predstavljeni su kandidati samoborske podružnice Hrvatske narodne stranke na predstojećim izborima. Uz već prije promoviranu kandidatkinju za mjesto gradonačelnice Samobora Maricu Jelenić, okupljenima su se predstavili i kandidati za njene zamjenike Ivan Horvatinčić i Mladen Guliš te kandidat za zamjenika župana Zagrebačke županije Danijel Kalaica. Gost skupa bio je i predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Radimir Čačić.

Uvodno je Marica Jelenić istaknula da pred birače stavljaju program koji je ostvariv i u kojem žele nadoknaditi ono što je u Samoboru posljednjih desetljeća propušteno. U društvenim djelatnostima uporišne točke su obrazovanje, predškolski odgoj, kultura, a stranka na razini Hrvatske, pa tako i u Samoboru, smatra da je šansa ove zemlje i grada u znanju. U programu naglasak je na vrtićima bez liste čekanja, jednosmjenskoj nastavi u školama, centru za mlade, primjerenim prostorima za kulturu i sport, domu za osobe treće životne dobi i socijalnoj brizi za sve potrebite.

Komunalna opremljenost primjerena 21. stoljeću naglasak je u komunalnom dijelu programa. Tu je Marica Jelenić rekla da te programe treba intenzivirati i provesti u što kraćem razdoblju u narednom mandatu. Posebno je istaknula potrebu dovršetka plinifikacije, a zalagat će se za provođenje programa zaštite okoliša te gospodarenja energijom i otpadom, jer cilj je čist grad i očuvanje jednog od najvećih bogatstava – pitke vode, istaknula je tijekom predstavljanja kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Marica Jelenić.

Naglasila je i potrebu ekipiranja gradske uprave kako bi se došlo do predpristupnih fondova Europske Unije, koji se mogu iskoristiti u razvoju komunalne opremljenosti, kao što je uređenje pročistača, ali i za razvoj Žumberka.

Posebno mjesto HNS posvećuje gospodarstvu, a u narednom razdoblju smatraju kako samoborskom gospodarstvu u vrijeme recesije treba pomoći. Kao dugogodišnji privrednik, kandidat za zamjenika gradonačelnika Ivan Horvatinčić istaknuo je potrebu razvoja gospodarstva zbog otvaranja novih radnih mjesta, a za to je potrebna i dobra komunalna opremljenost i komunalna infrastruktura. Kao jednu od mjera HNS želi provesti privremeno odgađanje financijskih opterećenja za gospodarstvenike na razini grada.

Drugi kandidat za zamjenika gradonačelnika Mladen Guliš istaknuo je i potrebu jačanja i udruživanja samoborskih gospodarstvenika, kako bi olakšali poslovanje i dobili poslove u Gradu Samoboru. Mladen Guliš predstavio je i projekt Samobor se sam hrani, kojim naglasak stavljaju na jačanje poljoprivrede. Istaknuo je da će promijeniti sustav subvencija na način da se subvencionira otkup poljoprivrednih proizvoda. Smatraju kako Samobor ima potencijal da može i sam sebe prehraniti.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić istaknuo je da stranka ide na ove lokalne izbore s optimizmom i realnom pretpostavlkom da će za 50% povećati broj vijećnika i načelnika u odnosu na prošle izbore. Jedan od razloga tom optimizmu je ugled stranke i sve ono što ona čini od uspostave demokracije u Hrvatskoj 1990. godine. Drugi razlog je izostanak rezultata na razini države i vladajuće koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a pa Čačić smatra da su birači to prepoznali i da će percipirati i na lokalnoj razini. Na ovim izborima u 80% slučajeva izlaze zajedno sa SDP-om, a u sredinama gdje imaju jake kandidate, kao što je Samobor, idu samostalno, naglasio je predsjednik HNS-a Čačić. Dodao je pritom da je malo ljudi na političkoj sceni u Hrvatskoj kao što je Marica Jelenić, koji od 1990. nisu mijenjali stranku ni uvjerenja i da baš stoga uz nju vežu slogan - Gradonačelnica kojoj vjerujemo.

Mato Šipuš

 
28.04.2009.

Pitanje sporne Vipnetove antene stiglo i do zamjenika gradonačelnika

Nema struje za "kauboje"

Pitanje sporne Vipnetove antene stiglo i do zamjenika gradonačelnika

Stanovnici Ulice Dobriše Cesarića našli su se u utorak, 28. travnja, kod zamjenika gradonačelnika Tomislava Mastena kako bi provjerili što Grad može učiniti i što je učinio po pitanju Vipnetove antene koja je nedavno nenadano niknula u njihovom susjedstvu. Naime, od nenadanosti samog čina puno ih više brine njezina upitna legalnost. A kako je predstavnicima građana potvrdio Masten, Vipnet od Grada nije zatražio nikakve dokumente za postavljanje svoje bazne stanice, niti Grad ima uopće donesen plan smještaja baznih stanica za mobilnu telefoniju na svom području (što nije spriječilo mobilne operatere da u par mjeseci svoje bazne stanice, po samo njima znanoj zakonskoj proceduri, postave na četiri lokacije u Samoboru).

- Čudi me takvo njihovo postupanje, jer se radi o "kaubojštini". Mi smo ih službeno prijavili nadležnoj građevinskoj inspekciji, a u međuvremenu smo zamolili samoborsku Elektru da se strogo pridržavaju zakona bude li Vipnet od njih zatražio spajanje na električnu mrežu. Naime, bez pravovaljanih dozvola i potvrde da se nad njima ne vodi inspekcijski postupak ne mogu ih spojiti, a tada ni njihova antena nema smisla – pojasnio je zamjenik gradonačelnika i uputio okupljene građane da peticiju protiv antene sa 100-tinjak potpisa dostave na adresu građevinske inspekcije Ministarstva graditeljstva i od njih traže uvid u stanje slučaja.

Stanovnici Cesarićeve su pak ustvrdili kako oni nisu protiv modernizacije i postavljanja baznih stanica, ali smatraju kako se stvari trebaju rješavati na legalan način, jer zakon bi trebao biti jednak za sve, bilo za moćne telekomunikacijske tvrtke ili građanina koji se boji za svoje zdravlje uslijed posljedica zračenja, kao i za pad vrijednosti nekretnina u blizini antene. Najavili su da će postupiti po naputku, tako da je sljedeća adresa građevinska inspekcija u Vinogradskoj u Zagrebu.

K.S.

 
28.04.2009.

Održana nova sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva

Kako do mjesta u vrtiću

Održana nova sjednica samoborskog Gradskog  poglavarstva

Na svojoj 184. sjednici samoborsko je Gradsko poglavarstvo raspravljalo o 66 točaka dnevnog reda, a i ovaj put prevladavale su one komunalne tematike, kao što su uređenje nogostupa, javne rasvjete i vodovoda. Između ostalog, odobrena je gradnja nogostupa u Ulici Josipa Jelačića i to od autobusne stanice kod nekadašnjeg Crvenog koralja pa do prolaza iz naselja Perivoj, tj. iz Ulice Mirka Bogovića prema Jelačićevoj. Naime, tih 100-tinjak metara opasne prometnice od Samobora prema Bregani najčešće koriste školska djeca. Što se tiče školske djece, dobra vijest stiže za njih, ali i sve ostale građane koji vole košarku, jer je odobrena postava koševa na postojećim igralištima u Slanom Dolu, Petkovom Bregu i Bobovici.

Poglavarstvo je odobrilo i dogradnju kuće za desetočlanu obitelj iz Podvrha kako bi se s dodatnih 85 m2 u potkrovlju stvorili primjereni uvjeti za stanovanje i rad. Odobrena je i pomoć u građevnom materijalu za obitelj Gluščić iz Gluščić Brega, čija je kuća prošlog tjedna većim dijelom stradala u požaru.

Poglavarstvo je prihvatilo i inicijativu Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Samobora o postavi spomen ploča u osnovnim i srednjim školama s imenima poginulih branitelja koji su ih pohađali, kako bi se na taj način sačuvala uspomena i trajno sjećanje na mlade Samoborce koji su svoj život dali za Hrvatsku.

Pri kraju sjednice odobren je i plan upisa djece u Dječji vrtić Grigora Viteza. Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, prioritet pri upisu u sljedeću pedagošku godinu (koja počinje 1. rujna 2009.) imaju djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelj s troje i više djece, djeca zaposlenih i samohranih roditelja te djeca uzeta na uzdržavanje. Natječaj za upis otvoren je do 15. svibnja. Očekuje se da će na kraju ove pedagoške godine iz vrtića biti ispisano 164 djece radi polaska u školu pa se toliko slobodnih mjesta očekuje i u vrtiću. Uz to, očekuje se da će doći do otvorenja nove vrtićke skupine u Bregani. Sada Dječji vrtić Grigora Viteza na pet lokacija u 28 odgojnih skupina ukupno pohađa 745 polaznika, od toga je 110 djece u jaslicama.

M.Š.

 
28.04.2009.

Broje se sati do zadnjeg roka za predaju lista na predstojećim izborima

Petero kandidata za gradonačelnika predalo listu

Broje se sati do zadnjeg roka za predaju lista na predstojećim izborima

U ponedjeljak, 27. travnja, do ponoći svi kandidati za gradonačelnika, samoborsko Gradsko vijeće i vijeća mjesnih odbora mogu predati kandidaturu za predstojeće lokalne izbore, sukladno uputama koje je izdalo Gradsko izborno povjerenstvo. Predsjednik izbornog povjerenstva Darko Župančić rekao nam je da je do 18 sati kandidature predalo svih petero kandidata za gradonačelnika koji su prikupljali potpise podrške prethodnih dana. Šest sati prije posljednjeg roka za predaju listi za Gradsko vijeće zaprimili su pet listi, a od najavljenih očekuje se do ponoći predaja barem još dvije liste, od toga jedna nezavisna (barem prema prethodnim najavama). Naravno, možda će ih biti i više. Najviše posla izborno je povjerenstvo imalo sa zaprimanjem listi za vijeća mjesnih odbora, budući da ih na području Samobora ima 43.

Izborno će povjerenstvo u utorak, 28. travnja, kompletirati liste za predstojeće izbore, kada će se znati i njihov točan broj, nakon što se provjeri jesu li predane u skladu s izbornim zakonom.

M.Š.

 
28.04.2009.

Željka Antunović u posjeti samoborskom SDP-u

Ponovite uspjeh SDP-a s državne razine!

Željka Antunović u posjeti samoborskom SDP-u

Samoborski SDP je u nedjelju, 26. travnja, Gradskom izbornom povjerenstvu predao više od 1200 potpisa građana za kandidaturu svog kandidata Željka Žarka za gradonačelnika Grada Samobora. Dobra organizacija i motiviranost članova tijekom 10-ak dana zakonskog roka za prikupljanje potpisa, osim što je omogućila ispunjavanje potrebnih preduvjeta za izlazak na izbore, uvjerila je samoborske SDP-ovce da imaju podršku građana i birača, tako da na izborima 17. svibnja mogu računati na ostvarenje dobrog rezultata.

Samoborski je SDP kandidirao Željka Žarka za gradonačelnika i Tomislava Pađana te Branimira Šiljka za njegove zamjenike, predao je listu za Gradsko vijeće Samobora te liste za Vijeća mjesnih odbora.

Podršku u nastojanjima za ostvarenje što boljeg izbornog rezultata samoborskom SDP-u pružila je i Željka Antunović, članica Predsjedništva SDPH i potpredsjednica Hrvatskog sabora. Zaželjela je Željku Žarku i SDP-u ostvarenje zacrtanih planova te potporu što većeg broja birača u Samoboru, kao što to redovno SDP dobiva na državnim izborima.

Sanja Horvat

 
28.04.2009.

U Stojdragi proslavljeno još jedno Jurjevo

Najljepše proljetno proštenje

U Stojdragi proslavljeno još jedno Jurjevo

U nedjelju, 26. travnja, grkokatolička župa sv. Jurja u Stojdragi već je po tradiciji svečano i u proštenjarskom raspoloženju proslavila svog nebeskog zaštitnika. Brojni župljani, ali i gosti iz Samobora, Zagreba i obližnjih slovenskih mjesta iskoristili su lijepo vrijeme i u pitomom žumberačkom okružju proveli proljetni dan.

Nakon svete liturgije, koju je vodio rektor grkokatoličkog sjemeništa Nino Kekić i njegove nadahnute propovijedi o svetom Jurju, u procesiji je obavljen Markovski blagoslov polja, vinograda, voćnjaka i livada na sve četiri strane svijeta, a nakon toga se, uz poznatu žumberačku janjetinu i živu glazbu, u proštenjarskom ugođaju uživalo do večernjih sati.

Robert Škiljan

 
28.04.2009.

Potpisi potpore Kožiću i Prahinu

Za potpis - majica ili kišobran

Potpisi potpore Kožiću i Prahinu

Svetonedeljski HDZ je s HSS-om Svete Nedelje za potpise potpore kandidaturi župana Kožića i gradonačelnika Prahina, 25. travnja na Trgu Ante Starčevića, darivao majicom ili kišobranom. Iako je gradonačelnički kandidat i aktualni gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin dotad već bio prikupio više od tisuću potpisa, a župan Stjepan Kožić oko 900, u četiri sata prikupljanja ispunilo se još nekoliko lista s novim potporama.

Stranačka promidžbena aktivnost toga je dana nastavljena i u Hoto naselju.

S.S.

 

Samoborski HNS-ovci predstavili kandidate na predstojećim izborima

Pitanje sporne Vipnetove antene stiglo i do zamjenika gradonačelnika

Održana nova sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva

Broje se sati do zadnjeg roka za predaju lista na predstojećim izborima

Željka Antunović u posjeti samoborskom SDP-u

U Stojdragi proslavljeno još jedno Jurjevo

Potpisi potpore Kožiću i Prahinu

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002