04.06.2009.

Otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima na OŠ Mihaela Šiloboda

Imamo one koji ne zaboravljaju

Otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima na OŠ Mihaela Šiloboda

Prigodom Dana škole Mihaela Šiloboda, 3. lipnja, na zgradi škole je postavljena spomen ploča poginulim braniteljima, bivšim učenicima škole. Uz prigodni program otkrivena je ploča, položeni su vijenci, a kratkim govorom okupljenima se obratio ravnatelj OŠ Mihaela Šiloboda Marijan Hetler.

- Dražen Čizmar, Zvonko Liktar, Dražen Ratković i Josip Razum četvorica su bivših učenika naše škole, poginuli branitelji Domovinskog rata. Nakon tolikih stoljeća neslobode i ovisnosti, Hrvatska je konačno postala slobodna i neovisna tek nakon sudbonosnog Domovinskog rata, plativši previsoku cijenu žrtvama poginulih. Danas otkrivamo ovu spomen ploču njima u čast i hvalu za ono što su učinili za svoju domovinu, za ono što su učinili za sve nas. A žrtvovali su ono najviše što su imali, svoj život – rekao je ravnatelj Hetler i pozvao djecu da cijene sve one koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Postavljanje spomen ploče pozdravio je i predsjednik Mjesnog odbora Sveti Martin pod Okićem Miro Čerkez.

- Lijepo je sjetiti se, ali ne smijemo nikad zaboraviti. Zaborav briše povijest, a naroda bez povijesti kao da nema. Mi imamo povijest, jer imamo one koji ne zaboravljaju i one koji su tu povijest ispisali. Svi oni živi, ali i ovi kojih se s tugom sjećamo, naš četverolist: Dražen Čizmar, Zvonko Liktar, Dražen Ratković i Josip Razum, dio su nje – poručio je Čerkez.

Nakon recitacije pjesme Šare krvava, bijela i plava iz zbirke Ranke Novosel uslijedila je prilika da roditelji i članovi obitelji poginulih zahvale Udruzi roditelja poginulih branitelja, Gradskom poglavarstvu Grada Samobora i školi za postavljanje ploče i odavanje počasti. Kako su rekli, drago im je da se mlade na taj način uči i potiče da nikad ne zaborave one koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost naše domovine.

I.H.

 
04.06.2009.

Grad Samobor tradicionalno nagradio učenike i mentore koji su osvojili nagrade na državnim natjecanjima

Oni su ponos Grada i svojih škola

Grad Samobor tradicionalno nagradio učenike i mentore koji su osvojili nagrade na državnim natjecanjima

I ove godine je nastavljena tradicija da Grad Samobor organizira primanje za učenike i njihove mentore koji su uspješno nastupili na državnim i županijskim natjecanjima iz područja znanost mladima, Lidrano, tehnička kultura, glazba i sport, kao i za ravnatelje škola. Budući da u prijelaznom razdoblju nakon lokalnih izbora gradonačelnik osobno nije mogao nazočiti dodjeli gradskih nagrada, tu su dužnost na sebe preuzeli dosadašnja zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek.

U pozdravnom dijelu Marica Jelenić je istaknula da je bilo puno onih koji su sudjelovali na natjecanjima i nisu uspjeli osvojiti prva tri mjesta, ali da njihovi dosezi, znanje, vještine, rad i trud te naderenost koju su prepoznali mentori sigurno zavređuju pohvale i čestitke. Zaželjela je svim učenicima ustrajnost na daljnjem putu, jer predstavljaju bogatstvo koje Grad ima.

Pročelnik Damir Fabek naglasio je da su svi učenici ponos Grada i škole. Pojasnio je i da su se, u dogovoru s ravnateljima škola, odlučili ove godine za nešto drugačije i skromnije nagrade, tj. učenici su dobili bonove određene vrijednosti prema uspjehu koji su postigli i prema kriteriju Gradskog poglavarstva, a koje će moći iskoristiti u partneru Grada Vitelonu nabavkom informatičke robe po vlastitom izboru. Čestitao je učenicima, mentorima, ravnateljima i roditeljima koji stoje iza ovih uspjeha na natjecanjima.

Primanje je upriličeno za učenike i njihove mentore koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. A tko su nagrađeni?

Iz Osnovne škole Bogumila Tonija nagrađeni su učenici Drago Plečko (1. mjesto astronomija i matematika, 3. mjesto hrvatski jezik), Ivan Ivica (2. u astronomiji), Davor Vukadin (3. u astronomiji), Luka Galić (3. u astronomiji), Marko Guberina (3. u astronomiji), Nina Petkovski (2. u biologiji), Matea Jandrečić (2. u biologiji), Marko Matijaščić (3. u fizici) te Gimnastička grupa – Lara Šelj, Lucija Kosaber, Lucija Kirschenheuter, Nina Fresl i Dora Živković (osvojeno 2. mjesto). Nagrade su primili i njihovi mentori Ivana Matić (astronomija i matematika), Snježana Horvatić (astronomija), Vlatka Bišćan (hrvatski jezik), Nataša Kletečki (biologija), Vjeko Jakopec (fizika) i Petra Barišić (gimnastika).

Iz OŠ Samobor nagrađeni su učenici koji su sudjelovali na Lidranu i Učenička zadruga Stražnik, kao i njihove mentorice Marijana Tkalčić Rakić (Lidrano) i Marija Sedlar (Učenička zadruga Stražnik). Iz OŠ Milana Langa u Bregani nagrađen je učenik Josip Barbić, koji je osvojio 3. mjesto u natjecanju iz robotike i njegov mentor Andrej Barberić. Iz OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem nagrađena je Učenička zadruga Okić i njihov mentor Radovan Librić.

Nagrađeni su i učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole – Danijel Cvetković za 2. mjesto u natjecanju iz hotelijerstva (mentorica Ksenija Gabriša) i Dominik Petrić za 2. mjesto u natjecanju iz ugostiteljstva (mentorica Marija Tomašković).

Kao i uvijek, puno uspjeha na državnim natjecanjima imali su i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić. Gradske nagrade pripale su stoga Josipu Blaškoviću (1. nagrada duo udaraljki), Filipu Merčepu (1. nagrada duo udaraljki i 2. na međunarodnom Lions Grand Prix natjecanju), Maksimilijanu Boriću (1. duo brač – gitara i 1. solo brač), Tomislavu Smolčiću (1. duo brač – gitara), komornom sastavu (1. nagrada za Ansambl tambura), Marku Blaškoviću (1. nagrada bisernica), Katarini Luciji Vuković (2. nagrada bisernica), Zvjezdanu Imbertu (2. nagrada gitara i 3. na međunarodnom gitarističkom natjecanju), Danielu Cvetkoviću (2. nagrada pjevanje), Mariji Blažek (2. nagrada pjevanje) i Andriji Roku Vuškoviću (2. nagrada saksofon na međunarodnom Lions Grand Prix natjecanju). Nagrade su primili i njihovi mentori Goran Gorše, Ivana Trogrlić, Petra Varga, Silvija Kalšan, Dražen Varga, Petra Vojvodić, Antonija Jelinčić, Branka Cvetković, Tina Klak i Tomislav Žužak.

Za sve ostale učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima i osvojili jedno od prva tri mjesta te za učenike koji su sudjelovali na regionalnim, međužupanijskim i državnim natjecanjima Grad je organizirao kazališnu predstavu Debela u izvođenju Kazališta Mala scena iz Zagreba te prigodni domjenak.

Mato Šipuš

 
04.06.2009.

Svečana dodjela nagrada samoborske Turističke zajednice za najbolje uređen okoliš matičnih i područnih škola

Nagrada u Sveti Martin pod Okićem

Svečana dodjela nagrada samoborske Turističke zajednice za najbolje uređen okoliš matičnih i područnih škola

Turistička zajednica Samobor ove je godine organizirala akciju Volim Samobor 2009., u sklopu koje je birala najljepše uređen okoliš matičnih i područnih samoborskih škola. Dio je to akcije Zeleni cvijet – Volim Hrvatsku, a cilj joj je poticati naše najmlađe na uređenje okoliša, kako danas svoje škole, tako sutra i svojih okućnica. No, cilj je potaknuti ih i na čuvanje okoliša cijeloga grada, istaknula je u uvodu direktorica Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar.

Akcija Volim Samobor održava se po prvi put, a samoborska Turistička zajednica omogućila je za pet matičnih škola nabavu biljaka i sadnica za uređenje okoliša u vrijednosti od 600 kuna za svaku školu, ali i po 300 kuna za uređenje okoliša deset područnih škola. Potom je sve matične i područne škole obišlo povjerenstvo u sastavu Vladimir Lodeta (Komunalac Samobor), Renata Kenda (Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora) i Goranka Grgić Vuksanović (Turistička zajednica Grada Samobora), ocijenilo ih i odlučilo kome dodijeliti prve tri nagrade.

Na prigodnoj svečanosti 4. lipnja u samoborskoj Gradskoj vijećnici prvo mjesto koje je, osim uručivanja priznanja, značilo i dobivanje tisuću kuna, dobila je matična Osnovna škola Sveti Martin pod Okićem te područna škola Pavučnjak. Drugu nagradu u iznosu 500 kuna u konkurenciji matičnih škola dobila je OŠ Milana Langa iz Bregane, a u konkurenciji područnih škola ona iz Noršić Sela. Treće mjesto i 300 kuna pripalo je OŠ Samobor, odnosno područnoj školi Smerovišće.

Članovi povjerenstva naglasili su da je bilo vrlo teško odlučiti kome dati nagrade, a tko će ove godine ostati bez njih. Naime, sve su škole uložile puno napora i dobre volje da što bolje urede svoj okoliš, a osobito u manjim sredinama od velike pomoći bili su i roditelji koji su se uključili dragovoljno. No, mora se istaknuti i činjenica da su neke škole, prije svega OŠ Samobor i OŠ Bogumila Tonija, imale problema s devastacijama pa se tako u vijećnici moglo čuti da im se učestalo čupaju i kradu sadnice ruža i ukrasnih biljaka. Okupljeni u vijećnici, a među njima su, osim predstavnika škola, bili i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek, mogli su samo sa žaljenjem konstatirati da je to loš primjer svim učenicima koji se trude oplemeniti svoj školski prostor, jer sadnice ipak često kradu odrasli.

- Mi moramo biti tvrdoglaviji od njih pa ćemo i dalje morati saditi i uređivati okoliš škola – rekla je Marica Jelenić, ujedno i članica Vijeća Turističke zajednice, čestitavši svim nagrađenima.

Primivši nagradu za prvo mjesto i u konkurenciji matičnih i područnih škola ravnatelj Marijan Hetler rekao je i kako je ideja u školi dalje nastaviti s uređenjem okoliša, a prije svega se to odnosi na uređenje školskog vrta u kojem bi učenici mogli stjecati praktično znanje, a uredila bi se i šetnica uz potok od školskog igrališta do tog vrta. Osim učenika škole u Svetom Martinu, vrt bi koristili i učenici ostalih škola sa samoborskog područja, a za njegovo uređenje trebat će, osim sredstava, i puno rada svih djelatnika škole.

Zaključak cijele svečanosti bio je da se i s malo truda može postići puno, a da akciju svakako treba nastaviti kako bi u skoroj budućnosti dostigli uređenost okoliša škola koja se može vidjeti u Sloveniji i Austriji, a za što je, osim novčanih sredstava, nužno podizanje svijesti cijele sredine kako bi se okoliš koji nas okružuje uljepšavao, a ne devastirao, što je sada češći slučaj.

Mato Šipuš

 
04.06.2009.

Obilježen Dan OŠ Bogumila Tonija

Godina u znaku uspjeha

Obilježen Dan OŠ Bogumila Tonija

U Osnovnoj školi Bogumila Tonija 29. svibnja proslavljen je Dan škole. U ovoj školskoj godini učenici su postigli značajne rezultate te su im na svečanoj priredbi povodom 37. godišnjice rada škole uručene nagrade.

Učenicima i učiteljima je na postignućima čestitala ravnateljica Milena Kolarec. Oni su i ove godine nastavili nizati uspjehe na brojnim natjecanjima iz različitih područja. Na državnoj razini na samom su vrhu u poznavanju astronomije, matematike, biologije, hrvatskoga jezika, fizike, informatike te geografije. U školi se posebna pozornost pridaje sportskom duhu, što je rezultiralo izvrsnim plasmanima na natjecanjima iz cheerleadinga, karatea, juda, gimnastike, stolnog tenisa, streličarstva te hokeja na ledu. Značajne uspjehe na državnoj razini učenici su postigli i u likovnom te glazbenom izražaju.

Priredba je bila prožeta pjesmom, plesom i ponosom na vlastita postignuća, a nakon nje učenici i učitelji druženje su nastavili sudjelujući u raličitim zajedničkim aktivnostima.

M. M.

Uspjesi učenika OŠ Bogumila Tonija na državnim natjecanjima

Astronomija:

Drago Plečko, 7.r. (1. mjesto), Ivan Ivica, 7.r., (2. mjesto), Luka Galić, 7.r. (3. mjesto), Davor Vukadin, 6.r. (3. mjesto), Jelena Tompak, 6.r. (4. mjesto), Marko Guberina, 5.r. (3. mjesto), Tea Cvetković, 5.r. (6. mjesto) - mentorice prof. Ivana Matić i prof. Snježana Horvatić

Matematika:

Drago Plečko, 7.r. (1. mjesto), Ivan Ivica, 7.r. (9. mjesto) - mentorica prof. Ivana Matić

Biologija:

Matea Jandrečić, 8.r. (2. mjesto), Nina Petrovski, 8.r. (2. mjesto) - mentorica prof. Nataša Kletečki

Hrvatski jezik:

Drago Plečko, 7.r. (3. mjesto) - mentorica prof. Vlatka Bišćan

Fizika:

Marko Matijaščić, 8.r. (3. mjesto) - mentor prof. Vjeko Jakopec

Informatika:

Kristijan Vukelić, 6.r. (4. mjesto), Karlo Križetić, 6.r. (9. mjesto), Davor Vukadin, 6.r. (7. mjesto) - mentori prof. Karmen Tonšetić i prof. Tomislav Samarin

Geografija:

Kristijan Vukelić, 6.r. (11. mjesto) - mentorica prof. Snježana Horvatić

Cheerleading:

Klaudija Horvat, Iva Milaković, Gabrijela Mohović, Ivana

Puškar i Natalija Tisak, 8.r. (1. mjesto)

Karate:

Luka Komes i Toni Vuković, 4.r., Lucija Razum, 5.r. (1. ekipno), Mihael Terihaj, 5.r. (2. mjesto), Filip Kolarec, 7.r. (2. mjesto)

Judo:

Josip Garašić, 5.r. (2. mjesto), Katarina Lucija Vuković, 5.r. (1. mjesto)

Gimnastika:

Dora Živković, 5.r., Nina Fresl, 6.r., Lucija Kirschenheuter, 6.r., Lucija Kosaber, 7.r., Lara Šelj, 7.r. (sve 2. mjesto) - mentorica prof. Petra Barišić

Stolni tenis:

Pavao Jozić, 8.r. (1. mjesto)

Streličarstvo:

Bruno Noršić, 7.r. (2. mjesto)

Hokej na ledu:

Vjeko Vrbančić, 5.r. (1. mjesto)

Likovna kultura:

Lorena Daničić 4.r., Paula Vulić, 4.r.

Bruno Tomašinec, 6.r., Lea Stanić, 7.r. (plasman) - mentorice učiteljica Branka Škiljan, prof. Ruža Barbarić Librić i prof. Nevenka Miklenić

Harmonika:

Lea Rošćak, 5.r. (2. mjesto)

Tamburica:

Katarina Lucija Vuković, 5.r. (2. mjesto)

 
04.06.2009.

Samoborsko Poglavarstvo polako privodi kraju svoj rad do primopredaje vlasti

Nije izabran niti jedan partner za Kulturno - komercijalni centar

Samoborsko Poglavarstvo polako privodi kraju svoj rad do primopredaje vlasti

Jedna od najzanimljivijih točaka sjednice samoborskog Gradskog poglavarstva 1. lipnja bila je ona o Kulturno - komercijalnom centru. Iako je naziv točke (Prijedlog zaključka o izboru konačne obvezujuće ponude privatnog partnera za realizaciju projekta Kulturno – komercijalnog centra Samobor) mogao sugerirati odluku o konačnom izboru partnera koji će početi gradnju na prostoru Trga Matice hrvatske, u zaključku je, koji je pojasnio tajnik Drago Kušić, zapravo obrazloženo da je Grad Samobor zadržao pravo da ne izabere niti jednu od dostavljenih obvezujućih ponuda. Riječ je o projektu koji je započeo 2007., uz stručne konzultantske usluge Sinergijskih solucija. Izrađena je studija izvodljivosti u kojoj je utvrđena minimalna naknada koju bi potencijalni privatni partner mogao ponuditi tijekom natječajnog postupka u iznosu 4 milijuna eura, s obrazloženjem da se na taj način smanji rizik od nepronalaženja privatnog partnera i poveća vjerojatnost uključivanja više od jednog partnera. No, u natječajnom postupku javio se upravo samo jedan partner (Megrad d.o.o.) koji je dao tu minimalnu ponudu. Prošli tjedan (25. svibnja) sastala se Komisija za odabir kvalificiranih natjecatelja kao radno tijelo Poglavarstva, koja je ocijenila da ta jedna ponuda u iznosu 4 milijuna eura ne odgovara procjenama iz Studije izvodljivosti, a posebno ne ispunjava očekivanja o načinu realizacije Kulturno – komercijalnog centra, jer su ta ponuđena sredstva nedostatna za njegovu realizaciju. Komisija je utvrdila i da je došlo do poteškoća u komunikaciji s konzultantima, koji se više ne odazivaju na sastanke u Grad.

Osim odluke da se ne izabere niti jedna ponuda, Poglavarstvo je zadužilo Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša da ažurno provede postupak izrade i donošenja odluke o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Samobora te ujedno odluke o izradi UPU Centar 2, kao i postupak donošenja arhitektonskog natječaja za prostor na kojem se treba realizirati projekt, kako bi se u cijelosti stekli uvjeti za realizaciju projekta KKC-a, jer sada postoji rizik od prejudiciranja odluka Gradskog vijeća.

Također, jedna od zanimljivijih točaka 189. sjednice samoborskog Poglavarstva bilo je i izvješće o poslovanju trgovačkog društva Komunalac u 2008. godini. Direktor poduzeća Marijan Marunica mogao je sa zadovoljstvom iznijeti podatak da je Komunalac poslovnu godinu završio u pozitivi. Ostvareni su ukupni prihodi od 50.090.964 kune, što je povećanje od 19% u odnosu na 2007. Uzrok tome je i povećanje usluge odvodnje otpadnih voda, naplate parkiranja, usluga na tržnici i sajmištu te povećanje sredstava za održavanje cesta, slivnika, odvoza otpada i čistoće javnih površina iz gradskog proračuna. Povećanje prihoda može se zahvaliti, može se zaključiti iz izlaganja direktora Marunice, i zbog naplate potraživanja i provedene revizije na terenu pa su prihodi s osnove izgradnje novih kanalizacijskih priključaka povećani za čak 488%.

Ukupni rashodi u 2008. iznosili su 49.924.484 kune, što je povećanje od 18% u odnosu na 2007. Povećanje troškova bilo je posljedica porasta cijena sirovina, posebno goriva. Povećani su troškovi za odvoz otpada za odlagalište Jakuševac u Zagrebu, kao i količina otpada (9,3 tone u 2007, tj. 12, 3.tone otpada u 2008.), pa je jedino ova djelatnost odvoza kućnog otpada zabilježila gubitak, dok su sve ostale djelatnosti u Komunalcu poslovale s pozitivnim predznakom. Zanimljiv je podatak da je uvođenjem sustava kontrole potrošnja goriva smanjena za 20%.

Porast troškova zakupnine vezan je uz potpisani ugovor o zakupu između Komunalca i Že-Ze za autobusni kolodvor, a koji je proizašao kao obveza Grada Samobora. Grad je kao osnivač Komunalca doznačio 13 milijuna kuna, a iznos je išao u povećanje temeljnog kapitala društva. Od tog iznosa podmireni su troškovi najamnine i režija od 1. lipnja 2007. za stari autobusni kolodvor, a najveći dio iznosa predviđen je za financiranje gradnje novog autobusno - željezničkog kolodvora.

Ukupno je prije oporezivanja ostvarena dobit od 166.480 kuna., a nakon oporezivanja iskazan je gubitak od 20.142 kune. Što se naplate tiče, u izvješću piše da su najuredniji platiše i dalje umirovljenici, dok je naplata od pravnih osoba problematična, jer ih velik broj ima blokirane račune i nema novca za podmirenje duga. Zanimljiv je i podatak da je broj zaposlenih povećan za 20% u odnosu na 2004., ali i da je povećan obim rada. Uz to, direktor Marunica je istaknuo da je zaposleno više visokokvalificiranih ljudi i time je poboljšana i kadrovska struktura. Prosječna netto plaća je 5.063 kune.

Što se planova tiče, u 2009. planira se dovršetak nove zgrade i preseljenje na lokaciju u Ulici 151. samoborske brigade, ishođenje certifikata ISO 9001, zatim zadržati sve cijene usluga na nivou 2008., još povećati naplatu potraživanja od kupaca, zadržati broj zaposlenih i razinu plaća te izraditi novi i pravedniji način obračuna i naplate sakupljanja otpada, budući da od 1. siječnja 2010. prema zakonu cijenu treba formirati prema količini otpada i volumenu, a ne više prema kvadraturi stambenog prostora.

Mato Šipuš

 

Otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima na OŠ Mihaela Šiloboda

Grad Samobor tradicionalno nagradio učenike i mentore koji su osvojili nagrade na državnim natjecanjima

Svečana dodjela nagrada samoborske Turističke zajednice za najbolje uređen okoliš matičnih i područnih škola

Obilježen Dan OŠ Bogumila Tonija

Samoborsko Poglavarstvo polako privodi kraju svoj rad do primopredaje vlasti

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002