06.07.2009.

Održana peta sjednica kolegija gradonačelnika, prva kojoj su nazočili novinari

Za dogradnju vrtića u Bregani 10 milijuna u 2010.

Održana peta sjednica kolegija gradonačelnika, prva kojoj su nazočili novinari

Kako bi informacije iz Grada Samobora što jednostavnije došle do građana, u ponedjeljak, 6. srpnja, sjednica kolegija gradonačelnika bila je otvorena za javnost. Takva će se praksa nastaviti i dalje, najavio je gradonačelnik Krešo Beljak, jer zakonodavac zapravo nije do kraja definirao forme funkcioniranja nakon neposrednog izbora gradonačelnika i ukidanja poglavarstva. Gradonačelnik je predstavio i nazočne na sjednici kolegija. Uz njega i zamjenike Hrvoja Frankića i Željka Stanca, te petoricu pročelnika upravnih odjela i tajnika, na sjednici kolegija u gradskoj vijećnici bili su vršiteljica dužnosti voditeljice Ureda gradonačelnika Valentina Horvat, osobni privremeni savjetnici gradonačelnika Marica Jelenić i Tomislav Pađan, te pridruženi savjetnici volonteri Stajka Mikulčić i Krunoslav Znika. Na sjednici kolegija pročelnici su obrazlagali pojedine točke i zaključke, a gradonačelnik ih je prihvaćao.

Tako je prihvaćen prijedlog izmjene proračuna Grada, točnije korekcija u planu razvojnih programa i to na način da se za dogradnju vrtića u Bregani za sljedeću godinu planira 10 milijuna kuna, a 3 milijuna je za tu namjenu osigurano u ovoj. Ulaganja u ostale predškolske objekte u ovoj i sljedećoj godini bit će 2.850.000 kuna.

Gradonačelnik je potvrdio zaključak o imenovanju Stožera zaštite i spašavanja Grada Samobora te zapovjedništva Civilne zaštite na području Grada. Na čelu Stožera bit će zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, njegov zamjenik bit će Hrvoje Frankić, a uz njih u stožeru je još 14 članova. Zapovjednik Civilne zaštite bit će zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. Slijedilo je još nekoliko imenovanja. U povjerenstvo za provođenje natječaja za prodaju nekretnina i pokretnina u vlasništvu Grada imenovani su Marica Jelenić (predsjednica), Hrvoje Frankić (zamjenik predsjednice), Branimir Šiljak i Dragutin Kušić (članovi) te Valentina Horvat i Katica Tandarić (zamjenice članova). Povjerenstvo za dodjelu stanova u najam u vlasništvu Grada Samobora čine gradonačelnik Krešo Beljak, a članovi će biti Marica Jelenić i Tomislav Pađan. Njihovi zamjenici bit će Valentina Horvat, Vesna Petrić i Katica Tandarić.

Na prijedlog odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj gradonačelnik Beljak odbio je prigovor investitora na području DPU Sveta Helena 1 (Dobra nekretnine, Plima projekti, ZJZ gradnja i Želimir Kodrić), a prigovor se odnosio na prethodnu odbijenicu da im se uložena sredstva za izradu plana (180.000 kuna) vrate kroz umanjenje obveze prema Gradu u postupku ishođenja građevinskih dozvola i plaćanja komunalne naknade.

Gradonačelnik je odobrio i malu komunalnu akciju asfaltiranja Marijine ulice u Hrastini te obnovu pročelja na crkvi Svetog duha u Noršić Selu. Odobreno je raspisivanje javnog natječaja za plinifikaciju kotlovnice OŠ Samobor te zakup površine budućeg autobusnog kolodvora za gostovanje cirkusa Safari sredinom rujna.

Mato Šipuš

 
06.07.2009.

Vatrogasni kamp mladeži u Fažani

Red gašenja, red kupanja

Vatrogasni kamp mladeži u Fažani

Vatrogasna zajednica Hrvatske organizira za vatrogasnu mladež svih županija i Grada Zagreba boravak u kampu u Fažani od 15. lipnja do 31. kolovoza. Smjene su organizirane po osam dana.

Program boravka u vatrogasnom kampu sastoji se od teorijske nastave, vježbanja s vatrogasnom opremom, sportskih natjecanja, glazbenih večeri, a slobodno vrijeme uglavnom se koristi za kupanje.

Ekipa DVD-a Pekov Breg je kao nagradu za osvajanje 1. mjesta na natjecanju Vatrogasne zajednice grada Samobora dobila boravak u Fažani u vremenu od 29. lipnja do 6. srpnja.

Anton Bogolin

FOTO: Mladež DVD-a Petkov Breg s voditeljem

 
06.07.2009.

Skupštinari Turističke zajednice Svete Nedelje o 10 godina rada i planovima za budućnost

Izgradili se u dobru izletničku destinaciju

Skupštinari Turističke zajednice Svete Nedelje o 10 godina rada i planovima za budućnost

Radno-svečano sjednicu u povodu 10 godina rada početkom srpnja su održali skupštinari svetonedeljske turističke zajednice. Uz osvrt na lanjski rad o kojemu su podnesena izvješća o radu i financijskom poslovanju, predsjednica Turističke zajednice Ksenija Gabriša ukratko se osvrnula i na svih 10 proteklih godina djelovanja.

Što se lanjskog rada tiče, proračun je u odnosu na 2007. godinu bio veći za 23% i iznosio je 938 tisuća kuna, od čega je najveći dio prihod od turističke članarine od 824 tisuće kuna iz kojega se i financira ova djelatnost. Od toga je potrošeno 913 tisuća kuna na sve uobičajene i redovite akcije, koje se iz godine u godinu sadržajno mijenjaju i dopunjuju.

Govoreći o 10-godišnjem radu Turističke zajednice Svete Nedelje Ksenija Gabriša je podsjetila da je na početku rada trebalo odrediti smjernice turističkog razvoja područja s obzirom na to da se Sveta Nedelja smjestila između dva turistička grada, Zagreba i Samobora.

- Zaustavili smo se pritom na Svetonedeljskom bregu i za početak spojili Breg s kapelom Svete Marije Magdalene, a potom uredili šetnicu na mjestu prijašnjeg puteljka. Danas je ta šetnica prepoznatljiva i po turističkoj signalizaciji, a idealna je za ležernu rekreaciju cijele obitelji, pješačenje ili vožnju biciklom. U ovom nam trenutku na tom području nedostaje jedino ugostiteljska ponuda, na čemu intenzivno radimo - istaknula je Gabriša.

Kao drugu važnu stvar istaknula je prepoznavanje svetonedeljskih jezera, također za rekreaciju, šetnje i vožnju biciklom, a iz svega je proizašla i Svetonedeljska fišijada, koja je iz godine u godinu sve veća i značajnija priredba ne samo za Svetu Nedelju već i za cijelu županiju, pa i šire.

Turistička zajednica je bila prva na području Zagrebačke županije koja je uz svoje sakralne objekte postavila interpretacijske ploče, a uz to i info stupove, sad već na četiri lokacije na području grada, te još ranije ploče dobrodošlice na svim prilaznim prometnim pravcima.

Radilo se puno i na ekološkim akcijama, naglasila je Ksenija Gabriša, najprije sudjelovanjem u akciji Zeleni cvijet gdje je Sveta Nedelja prije dvije godine dobila prvo mjesto za najcvjetniji balkon u državi. Od drugih ekoloških akcija izdvojila je stalnu sadnju cvijeća uz prometnice i na drugim lokacijama, postavljanje klupa i koševa za smeće, uklanjanje krupnog otpada i auto olupina, tiskanje edukativnih poticajnih letaka za stanovništvo itd.

Iz promidžbenih aktivnosti izdvojila je, pak, brošure s kojima se krenulo skromno sve do današnje reprezentativne kvalitetne promidžbene brošure modernog dizajna. Radilo se i na izdavanju karte Svete Nedelje, čiji reprint s izmjenama i dopunama uskoro izlazi iz tiska, a pohvalila je i dobru suradnju sa svim medijima, od lokalnih do regionalnih i državnih. Tu je i nova web stranica.

Na kraju je Ksenija Gabriša istaknula da je izgrađeni turistički imidž posljedica timskog rada u kojemu su uz nju i direktoricu Ureda zajednice Renatu Čaržavec, sudjelovali članovi ove skupštine, Grad i gradsko vodstvo, škola, vrtić, razne udruge, vatrogasci, crkva, lokalni mediji...

- Po tom imidžu prepoznaju nas i u županijskoj i u Hrvatskoj turističkoj zajednici kao dobru izletničku destinaciju - zaključila je Gabriša.

www.radiosvn.com

 

Održana peta sjednica kolegija gradonačelnika, prva kojoj su nazočili novinari

Vatrogasni kamp mladeži u Fažani

Skupštinari Turističke zajednice Svete Nedelje o 10 godina rada i planovima za budućnost

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002