07.02.2009.

Radna sjednica upravnih odbora udruženja obrtnika Samobora, Pule i Županje

Preživjeti krizu zajedništvom

Radna sjednica upravnih odbora udruženja obrtnika Samobora, Pule i Županje

Udruženje obrtnika Samobor 23. je siječnja u Županji, zajedno s upravnim odborima udruženja obrtnika Županje i Pule, održalo sjednicu Upravnog odbora.

Ništa neobično, već u duhu poslovne i prijateljske suradnje triju udruženja, koja na taj način povezuju svoje članove i gospodarstvo, razmjenjujući iskustva i stvarajući zajedničke prijedloge u našim različitim regionalnim cjelinama, s važnim ciljem - napretkom gospodarstva, a dogovorena je i zajednička aplikacija na neke projekte. Dodatnu važnost sjednici pridonijelo je sudjelovanje gradonačelnika spomenutih gradova i pročelnika Upravnih odjela za gospodarstvo.

Samobor su predstavili gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić, a Udruženje obrtnika Samobor Marijan Karlović.

Nakon posjete poznatom Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Udruzi Bošnjački šlingeraji, Samoborci su posjetili Obrt AS Ilije Jelavića, poznatu proizvodnju kulena i slavonskih specijaliteta.

Suradnja spomenutih udruženja nastavlja se 22. veljače na Šokačkom sijelu, gdje će Prvi kuhar Samobora Vlado Hofer kuhati Samoborsku kotlovinu i ostale specijalitete.

Naredni je sastanak zakazan u Samoboru, na 5. Samoborskom proljetnom sajmu, a 3. u Puli na Sajmu obrtništva, u jesen. Samobor se obvezao organizirati okrugli stol na temu Tradicijski obrti.

Na svim predviđenim skupovima bit će riječi o približavanju EU, budući da je Hrvatska obrtnička komora ovu godinu proglasila godinom približavanja Europskoj Uniji, a razgovarat će se i o projektu povezivanja u bazu podataka. Valja zabilježiti i da je samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec gostovao na Radio Županji, a Županjci su zauzvrat zasvirali prave samoborske popevke.

Lijepo i prijateljski!

Silva Lamot

Sjednica je urodila i konkretnim zaključcima:

1.) Pokrenuti projekt izrade baze podataka obrtnika po etapama, krenuvši od izrade upitnika prema svim obrtnicima, od Hrvatske obrtničke komore do udruženja, po strukama i sekcijama, te povezati on line sve subjekte radi boljeg rada. Ove snimke stanja, sakupljanje brojnih podataka i povezivanje napraviti uz pomoć stručnih institucija, studenata i slično, te računati na voljni element da se podaci zaista prikupe.

2.) Od jedinice lokalne samouprave tražiti smanjenje svih davanja za 25% ukoliko o njima odlučuje lokalna samouprava, kao pomoć obrtnicima u ovim recesijskim vremenima. Tu se misli na troškove poslovanja, komunalnu naknadu, naknadu za zakup gradskog prostora, spomeničku rentu itd.

3.) Radi bolje i efikasnije suradnje potrebno je infiltrirati obrtnike u rad odbora i komisija kao zastupnike, odnosno vijećnike, a omogućiti i prisustvovanje članova sjednicama kada se radi o materijalu za obrtništvo. Vrlo važno bi bilo konzultirati obrtnike preko njihovog udruženja o svim važnim odlukama koje se na njih odnose i prije donošenja istih, a, naravno, upoznati ih s planovima i programima, kako bi se pravodobno i maksimalno uključili u gospodarski život grada i još više i bolje doprinosili u gradskom proračunu.

4.) Putem područnih komora i Hrvatske obrtničke komore inicirati redovne susrete prijevoznika i ostalih struka, jer strukovni susreti su potrebni i korisni.

 
07.02.2009.

Samoborski HDZ o uključivanju mladih u izborne procese

Mladi na prvom mjestu

Samoborski HDZ o uključivanju mladih u izborne procese

Mladež HDZ-a Grada Samobora, na čelu s predsjednikom Markom Prahovićem, održala je sastanak na kojem se raspravljalo o pripremama za predstojeće izbore. Sastanku je prisustvovao i predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten.

Glavne teme bile su problematika mladih na području Grada Samobora te njihovo uključivanje u predizborni program HDZ-a.

Masten je napomenuo da će problemi mladih u Samoboru biti vrlo visoko na listi prioriteta programa za predstojeće izbore. Također je napomenuo da će Mladež HDZ-a, kao i uvijek do sad, imati svoje predstavnike na listi za Gradsko vijeće te na listama za mjesne odbore.

S.S.

 
07.02.2009.

Održana 80. skupština DVD-a Otok

Spremni za veliku obljetnicu

Održana 80. skupština DVD-a Otok

U subotu, 31. siječnja, u Vatrogasnom domu Otok održana je izvještajno - izborna skupština DVD-a Otok.

Tajnik Željko Sauer je izvijestio da društvo broji 66 članova od kojih su 30 djeca i mladež. U protekloj godini najviše pozornosti je dano aktivnostima za osiguranje financijskih sredstava za nabavu vatrogasnog kombi vozila. Akcija je uspješno završena uručenjem ključeva vozila od strane predsjednika Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurice Domina.

U operativnim akcijama izvršen je pregled i ispravnost hidranata u selu, prigodnim lecima mještani su upoznati s paljenjem vatre na otvorenom, a posjetom domaćinstvima je ukazano na opasnost pri rukovanju električnim aparatima te opasnostima kod nepravilnog rukovanja i radom s gospodarskim strojevima.

Članovi su sudjelovali na 9. hodočašću vatrogasaca Hrvatske u Mariju Bistricu i na dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca su bili na bogoslužju u kapelici sv. Nikole u Otoku. Društvo je bilo domaćin vatrogasnog natjecanja seniora Vatrogasne zajednice grada Samobora, a natjecateljska ekipa je postigla uspjeh osvojivši 1. mjesto. Uz taj uspjeh, natjecateljska ekipa djevojčica zabilježila je uspjeh na županijskom natjecanju u Tučeniku, a dječaci i djevojčice uspješno su sudjelovali na nekoliko međudruštvenih natjecanja.

Uz nabavu vatrogasnog kombi vozila, društvo je od Vatrogasne zajednice Grada Samobora dobilo 10 zaštitnih intervencijskih kombinezona, 2 zaštitna intervencijska odijela i dvije prijenosne radio stanice, a iz vlastitih sredstva nabavljeno je 10 zaštitnih kaciga i hidrantski nastavak. Dio vatrogasne opreme darovalo je PGD Obrežje iz Slovenije.

U planu za 2009. godinu je školovanje članova, osposobljavanje za sudjelovanje na intervencijama na vodi i gašenju požara. Rad s djecom i mladeži će se nastaviti obučavanjem i sudjelovanjem na prigodnim vatrogasnim natjecanjima. Društvo bilježi 80 godina djelovanja pa će se aktivnosti usmjeriti u što uspješniju obilježbu prigodnim aktivnostima u tijeku godine, a završna svečanost će biti 14. lipnja 2009. godine.

Skupštini su bili nazočni gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten, pročelnik Ureda za gospodarstvo Željko Radovanić, predsjednik Mjesnog odbora Otok Darko Škrobot, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin, počasni tajnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Alojz Vrbančić, zapovjednik JVP grada Samobor Mladen Žitković, predstavnici PGD Obrežje i predstavnici dvadeset vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Gradonačelnik Filipec pohvalio je rad s djecom, što je jamstvo da ovo društvo ima budućnost, i obećao pokroviteljstvo nad proslavom 80. obljetnice djelovanja. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten pojasnio je problematiku uređenja doma i okoliša, koja je vezana uz Hrvatski telekom koji koči izdavanje pravovaljanih dokumenata i završetak radova.

Tajnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Boris Bogolin pohvalio je rad društva, budući da je plan koji si je ovo rukovodstvo stavilo u zadatak uspješno ostvaren, a entuzijazam, zajedništvo i mladenački zanos, uz znalačku koordinaciju svih generacija, je rezultat uspjeha koji je iskazan upravo u 80. obljetnici djelovanja.

Osim toga, Bogolin je Stjepanu Hergeru za 60-godišnji rad u vatrogastvu u ime Hrvatske vatrogasne zajednice uručio vatrogasnu medalju. Prigodnim priznanjima nagrađeni su i pojedinci i organizacije koje su pomogle nabavu vatrogasnog kombi vozila.

Za novog predsjednika skupština je izabrala Marijana Telišmana, za njegovog zamjenika Janka Horvata, za zapovjednika Josipa Horvata, za njegovog zamjenika Tomislava Žalera, za tajnika Željka Sauera i za članove UO Antonia Gorišeka i Željka Vitka.

Antun Bogolin

FOTO: Josip Horvat, zapovjednik, Marijan Telišman, predsjednik i Željko Sauer, tajnik.

 

Radna sjednica upravnih odbora udruženja obrtnika Samobora, Pule i Županje

Samoborski HDZ o uključivanju mladih u izborne procese

Održana 80. skupština DVD-a Otok

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002