02.03.2009.

Predana donacija prikupljenih sredstava s humanitarnog Sportskog bala

Sportaši se iskazali na humanitarnom području

Predana donacija prikupljenih sredstava s humanitarnog Sportskog bala

Kada je krajem prošle godine priređen Sportski bal, organizatori iz Nogometnog kluba Samobor rekli su kako je njegova zadaća prikupiti što više sredstava za one sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija. Sportaši iz nekoliko klubova (u akciji su, uz NK Sambor, sudjelovali Ženski rukometni klub Samobor, Rukometni klub Rudar, Košarkaški klub Samobor, Karate klub Samobor-Anindol i Taekwondo klub Samobor) prikupili su te večeri uz pomoć svojih sponzora i donatora ukupno 55.000 kuna. Kako će ona biti raspoređena prepustili su na odlučivanje onima koji su najbolje upoznati sa situacijom – Centru za socijalnu skrb, Crvenom križu i gradskom Odjelu za društvene djelatnosti. Na osnovu njihova praćenja potreba petero obitelji je dobilo pomoć na prigodnom okupljanju u prostrijama samoborskog Crvenog križa 5. ožujka. Jedna obitelj je dan ranije primila svoj dio donacije, a tri obitelji će je dobiti narednih dana.

Jedan od začetnika Sportskog bala, predsjednik NK Samobor Roland Gajšak, istaknuo je da su odricanjem od organiziranja blagdanskih domjenaka klubovi htjeli pokazati solidarnost sa svojim sugrađanima, a uputio je i zahvalu svim gradskim strukturama što su ih podržali i pokrili dio troškova pri organizaciji bala, a posebno zahvalivši sponzorima i donatorima na podršci. Dodao je i kako se nada da će se projekt nastaviti i sljedećih godina.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je kako je i ovo prigoda kada treba ukazati na potrebu podizanja svijesti ljudi i osluškivanja potreba vremena i ljudi.

- Ovo je lijepa gesta i očekujem da postane tradicionalna, jer će uvijek biti onih kojima će pomoć biti potrebna, osobito obiteljima s više djece ili oboljelom djecom, uz onu redovnu pomoć koju pruža Grad - istaknula je Marica Jelenić.

Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek rekao je da su se sredstva raspodijelila nakon što su Centar za socijalnu skrb, Crveni križ i Odjel za društvene djelatnosti pregledali materijale, uzevši pritom u obzir broj djece u obiteljima i situaciju sa stanovanjem, ne umanjujući probleme koje imaju i drugi. Ove tri institucije odlučile su se ovaj put za pomoć ovim obiteljima, a u sljedećim akcijama bit će obuhvaćeni i drugi korisnici. Pročelnik Fabek ukazao je i na problem da Grad nema nadležnosti nad socijalnom skrbi pa traži od nadležnih da se i ta djelatnost decentralizira.

Zamjenik predsjednika samoborskog Crvenog križa Franjo Horvat istaknuo je da je Grad Samobor vrlo senzibilan što se tiče podjele humanitarnih sredstava, a za njih je priznanje što je Crveni križ bio nositelj akcije. Napomenuo je i da Crveni križ pokriva veliko područje i velik broj korisnika, a specifikum je u odnosu na druge organizacije u županiji i šire što skrbi i o štićenicima Mikro doma. I ravnateljica samoborskog Crvenog križa Barbara Kos istaknula je dobru suradnju s Gradom, zaželjevši nove uspješne akcije budući da im svakodnevno dolaze korisnici kojima je potrebna pomoć.

Okupljeni korisnici su se zahvalili što će ovom donacijom popraviti svoju situaciju, kao i svim ljudima dobre volje i sponzorima koji su pomogli.

M.Š.

 
02.03.2009.

Samoborski HDZ predstavio Tomislava Mastena kao svog kandidata za gradonačelnika

Voda svima, poticaji mladima i gospodarstvu

Samoborski HDZ predstavio Tomislava Mastena kao svog kandidata za gradonačelnika

Prema očekivanjima, samoborski HDZ odlučio je na lokalne izbore izaći s Tomislavom Mastenom kao svojim kandidatom za gradonačelnika. Svojeg kandidata i osnovne elemente programa koji će predstaviti biračima u predizbornoj kampanji samoborski HDZ-ovci predstavili su u utorak, 3. ožujka, u samoborskoj gradskoj vijećnici.

- Samobor za HDZ je Samobor od Žumberka do Pavučnjaka, jednako prekrasan centar kojeg svi dobro poznamo, kao i predivna okolica grada. To je viđenje Samobora još od vremena osnivanja lokalnog HDZ-a i temeljem toga smo napravili i smjernice našeg programa – rekao je Masten i krenuo u nabrajanje predizbornih aduta, projekata kojima će pokušati privući birače da svoj glas za gradonačelnika daju upravo njemu.

Prvi na popisu prioriteta, najavio je Masten, je nastavak izgradnje komunalne infrastrukture koji će biti predstavljen pod radnim nazivom "Voda u svako domaćinstvo".

- Zaključili smo da u sljedećem mandatu moramo osigurati svakom domaćinstvu u Gradu Samoboru priključak na vodovodnu mrežu i, procijenivši mogućnosti Grada kroz četverogodišnji mandat, vjerujemo da do 2013. godine možemo svakom Samoborcu osigurati priključak na vodovodnu mrežu bez obzira iz kojeg je dijela grada – rekao je Masten i dodao da se neće zanemariti ni rad na izgradnji ostale komunalne infrastrukture.

Prema najavi s tiskovne konferencije, samoborski HDZ građanima će ponuditi i program "Bez listi čekanja za vrtiće u Gradu Samoboru", a poseban naglasak Masten će u kampanji staviti i na mlade.

- Jamčimo mladima da će se u novom mandatu napraviti prostor Kulturnog centra za mlade Samoborce, u kojem će se svi mladi umjetnici Samobora moći baviti svojim aktivnostima i koji će mladi moći koristiti za sve svoje druge potrebe – objasnio je Masten i najavio kako će uskoro (1. rujna) zaživjeti i noćne autobusne linije Samobor – Zagreb, kako bi svi mladi mogli normalnije putovati na toj relaciji. Također, u završnoj je fazi i program poticaja za nabavu prvog stana ili kuće mladim samoborskim obiteljima, kako bi ih se stimuliralo da u Samoboru nastave svoj život.

U gospodarskom dijelu programa samoborski HDZ osmislit će poticaje za aktivaciju Gospodarske zone, odnosno privlačenje gospodarskih subjekata i investitora, te će se, rečeno je, poticati poljoprivreda, kao i turizam, sa željom da Samobor postane i nešto više od grada za vikend turizam.

- Sve skupa ćemo napraviti uz to da Samobor ostane porezna oaza pa tako u mandatu do 2013. godine neće biti raspisivanja prireza niti novih poreznih opterećenja od strane lokalne samouprave – zaključio je na kraju Masten, uz najavu da će svaki od programa biti detaljnije objašnjen tijekom predizborne kampanje.

Kruno Solenički

Tko će biti uz HDZ?

Pitanje koje se nametnulo samo po sebi, s obzirom da koalicijski sporazum s aktualnim partnerima uskoro ističe te da je jedna od stranaka koalicijske trojke već predstavila svog kandidata za gradonačelnika (Marica Jelenić, HNS), jest s kime će HDZ sklopiti novi koalicijski sporazum? Prema Mastenovim riječima, bez obzira što će i HSLS najvjerojatnije istaknuti svojega kandidata za gradonačelnika, HDZ je otvoren za razgovore, kako sa sadašnjim partnerima tako i s ostalim strankama.

- Do izbora je ostalo još više od dva mjeseca i tu će se još puno toga događati. Imamo jednog partnera s kojim smo blizu dogovora, drugog s kojim smo nešto dalje, ali, kako stvari sada stoje, ja neću biti kandidat samo HDZ-a, nego ću imati potporu još nekih stranaka – najavio je Masten.

 
02.03.2009.

Samoborsko Poglavarstvo je ovotjednim odlukama na 177. sjednici najviše usrećilo Žumberčane

Potvrđena sredstva za žumberački vodovod i transverzalu

Samoborsko Poglavarstvo je ovotjednim odlukama na 177. sjednici najviše usrećilo Žumberčane

Na sjednici Poglavarstva, održanoj 2. ožujka, potvrđen je Ugovor o nastavku izgradnje druge faze žumberačkog vodovoda od Budinjaka do Stojdrage u 2009. godini, prema kojem je rok za završetak izgradnje i puštanje vodovoda u funkciju 30. travnja ove godine. Prema ugovoru, ukupna vrijednost ovogodišnjih radova je 592.348 kuna, od te svote Grad će osigurati 164.643 kune, a preostali iznos od 427.704 kune osigurat će bespovratno Hrvatske vode udruživanjem sredstava sa Zagrebačkom županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Osim toga, usvojen je i zaključak da se za Žumberačku turističku transverzalu (prometnica Gabrovica – Koretići – Jelenići – Dane) osigura dodatnih 400.000 kuna, uz već prije rezerviranih 7 milijuna kuna, budući da procjena gradnje prometnice po ovlaštenom revizoru iznosi 7.343.358 kuna.

Jedna od zanimljivijih tema na sjednici Poglavarstva Grada Samobora bila je druga izmjena i dopuna statuta Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice, Samoborskog muzeja, Dječjeg vrtića Grigor Vitez i Ustanove Sportski objekti Samobor. Pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek rekao je kako je intencija izmjena usklađivanje ovlasti ravnatelja i vijeća tih ustanova s ovlastima ravnatelja i vijeća u osnovnim školama. Ubuduće će ravnatelji ovih ustanova imati veće ovlasti te će o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju nekretnina i pokretne imovine te investicijskim radovima moći odlučivati do vrijednosti od 50.000 do 300.000 kuna, a uz suglasnost osnivača i iznad 300.000 kuna. Regulirano je i da se natječaji za njihov izbor trebaju objaviti u dnevnim i lokalnim tiskovinama. U Pučkom otvorenom učilištu regulirano je i osnivanje Stručnog vijeća zbog usklađivanja sa Zakonom o obrazovanju odraslih. Iz Statuta Samoborskog muzeja izuzima se Galerija Zlatko i Vesna Prica, a kao nova jedinica ustrojava se Rudarski muzej na otvorenom - Sveta Barbara Rude.

Na sjednici su usvojene izmjene i dopune Odluke o spomeničkoj renti u kojima se od plaćanja spomeničke rente može osloboditi obrtnik ili trgovačko društvo registrirano isključivo za proizvodnu djelatnost u prostoru u kojem istu obavlja, uz suglasnost Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu i Upravnog odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj. O prijedlogu odluke raspravljat će i Gradsko vijeće, a Stjepan Črnjak je upozorio kako treba napraviti analizu postojećih zona, jer mu se čini da su zone nelogično napravljene budući da je u pojedinim slučajevima jedna strana ulice obuhvaćena, a druga nije. Pročelnik za stambene, komunalne poslove i razvoj Željko Kovačić odgovorio je da se konzervatorima predlagalo povećanje opsega zona u GUP-u, a da bi se ispravile nelogičnosti prvo treba promijeniti rješenje koje je usvojeno još 1989. godine.

Usvojena su potom izvješća o realizaciji pojedinih komunalnih programa. U prošloj je godini za ljetno i zimsko održavanje nerazvrstanih cesta koje su u ingerenciji Grada potrošeno 9.400.000 kuna, za održavanje javne rasvjete 1.125.000 kuna, za odvoz glomaznog otpada, održavanje čistoće ulica, nogostupa i zelenih površina, kao i slivnika 10 milijuna kuna, za investicijsko održavanje zgrada i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Samobora (od škola i vrtića nadalje) te za izradu projektne dokumentacije ukupno 26.210.000 kuna.

I, na kraju, na natječaju je kao najpovoljniji ponuđač za nabavu autobusnih nadstrešnica potvrđen Varmont F.S. iz Svetog Ivana Zeline, čija ponuda iznosi 178.144 kune.

Mato Šipuš

 
02.03.2009.

Izborno - izvještajna skupština DVD Galgovo

Jedino središnje društvo

Izborno - izvještajna skupština DVD Galgovo

U subotu, 28. veljače, u Vatrogasnom domu u Galgovu održana je izborno - izvještajna skupština DVD-a Galgovo.

Tajnik Zdravko Držanić je izvijestio da društvo broji 25 operativnih, 13 pričuvnih, 2 veterana, četvero djece i 93 pomažuća člana.

Članovi društva su sudjelovali na 15 gašenja požara otvorenog prostora. Paljenja vatre na otvorenom prostoru je bilo, ali bez većih požara, a palitelji nisu evidentirani.

Društvo je bilo domaćin vatrogasne vježbe Galgovo 2008., u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Samobora, koju su zajednički izvele DVD Galgovo, Samobor, Bregana, Rude i JVP Samobor. Na njemu su članovi DVD-a Galgovo pokazali uspješno gašenje s vatrogasnom pumpom starom 100 godina.

Radi uvježbavanja rada s vatrogasnom opremom održavane su vježbe, a natjecateljsko odjeljenje je sudjelovalo na nekoliko međudruštvenih natjecanja i gradskom natjecanju. U organizaciji VZG Samobor sudjelovali su i na osiguranju moto utrke INA DELTA.

Na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, na misi u Galgovu sudjelovali su i članovi DVD-a Drežnik. Nekoliko članova je sudjelovalo na 9. hodočašću vatrogasaca Hrvatske u Mariji Bistrici.

U vatrogasnom su spremištu izrađene police za smještaj vatrogasne opreme i osobne opreme vatrogasaca. Vatrogasna zajednica Grada Samobora dodijelila je 3 prijenosne radio stanice i 10 vatrozaštitnih kombinezona.

U planu za 2009. godinu predviđeno je donošenje Procjene ugroženosti od požara i drugih elementarnih situacija i Plana zaštite grada Samobora, na temelju kojih je DVD Galgovo jedino središnje društvo. Vatrogasno vozilo, sistem uzbunjivanja i osposobljavanje članova od sada su obavezni. Vatrogasno vozilo će se nabaviti osiguranjem sredstava od Grada Samobora, a nabava izvršiti kroz Vatrogasnu zajednicu grada Samobora.

U radu Skupštine sudjelovalo je petnaestak predstavnika vatrogasnih društava, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin, gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun i pročelnik Odjela za gospodarstvo Željko Radovanić.

Skupština je izabrala novo rukovodstvo: Vjekoslav Garašić - predsjednik, Dubravko Komarec - zapovjednik, Petar Mihočinec - dozapovjednik, Zdravko Držanić - tajnik, Miroslav Burić - blagajnik i Mladen Garašić - član.

Tajnik VZ Grada Samobora Boris Bogolin uručio je diplomu vatrogasnog časnika Dubravku Komarcu i vatrogasne spomenice Tomislavu Pavlakoviću za 10 godina, Franji Makarunu za 20 godina i Milanu Rudaru i Dragutinu Liscu za 60 godina rada u vatrogastvu.

Antun Bogolin

 
02.03.2009.

HSS na izbore izlazi samostalno, u sva 43 mjesna odbora

Spremni za preuzimanje odgovornosti

HSS na izbore izlazi samostalno, u sva 43 mjesna odbora

Nešto manje od tri mjeseca prije izbora samoborski HSS je definirao većinu kandidacijskih lista za vijeća mjesnih odbora te je već sada jasno kako će u svih 43 mjesna odbora na području Grada Samobora HSS imati svoje kandidate. Iako je ograncima ostavljena odluka da sami biraju eventualne koalicijske partnere na svojim područjima, za tu mogućnost nije se odlučio doslovce ni jedan ogranak, što znači da HSS na cjelokupnom području Grada Samobora na izbore izlazi samostalno.

Tijekom veljače tradicionalno se održavaju redovne programske skupštine u svim ograncima, a ovogodišnji neočekivano velik odaziv članstva te stalni priljev novih članova pokazuju da će se sa samoborskim HSS-om morati ozbiljno računati na predstojećim izborima. Ako se uzme u obzir da je HSS 2005. osvojio najviše mandata u vijećima mjesnih odbora na području Samobora i to usprkos svim problemima koje je ta stranka tada imala, jasno je da optimizam vodstva samoborskog HSS-a, na čelu s predsjednikom Krešom Beljakom, nije bez temelja. Tomu u prilog ide i činjenica da je broj članova HSS-a u Samoboru u zadnje tri godine porastao s 250 na gotovo 800, da se u stranku uključuju velikim dijelom mladi, ambiciozni i školovani ljudi, te rezultati predizbornih istraživanja po kojima bez iznimke HSS za sada odlično stoji.

No, kampanja tek počinje, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je proteklog mjeseca posjetio većinu samoborskih naselja, oprezni je optimist.

- Ne smijemo dopustiti da nas odlični rezultati anketa "uspavaju". Izbori su još daleko i još je mnogo posla pred nama da bismo ostvarili zajednički cilj – izbornu pobjedu! Ne želimo ljudima lagati i prodavati maglu i lažna obećanja sada pred izbore, kao što to rade neki drugi, nego želimo ljude uvjeriti da imamo snagu i želju da Samoboru donesemo promjene. A promjene su moguće samo uz vlast koja će htjeti i moći neumorno i danonoćno raditi za boljitak cijele zajednice. Mi želimo i možemo raditi, a ne obećavati i lagati.

Sve u svemu, samoborski HSS kreće u izbornu utrku s velikim ambicijama i, iako su sve prognoze nezahvalne, sigurno je da će učiniti sve kako bi došli u poziciju preuzimanja odgovornosti za budućnost Samobora.

M.Č.

 

Predana donacija prikupljenih sredstava s humanitarnog Sportskog bala

Samoborski HDZ predstavio Tomislava Mastena kao svog kandidata za gradonačelnika

Samoborsko Poglavarstvo je ovotjednim odlukama na 177. sjednici najviše usrećilo Žumberčane

Izborno - izvještajna skupština DVD Galgovo

HSS na izbore izlazi samostalno, u sva 43 mjesna odbora

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002