08.04.2009.

Svetonedeljski HDZ i HSS i službeno potvrdili zajednički nastup na izborima

Zbližili se i na lokalnoj razini

Svetonedeljski HDZ i HSS i službeno potvrdili zajednički nastup na izborima

Svečanim potpisivanjem sporazuma predsjednik svetonedeljskog HDZ-a Krunoslav Markovinović i predsjednik HSS-a Svete Nedelje Dragutin Vinovrški Pentek i formalno su 3. travnja osnažili koaliciju ovih dviju stranaka za predstojeće lokalne izbore. Riječ je o strankama koje i sada djeluju zajednički i u Vijeću i u Poglavarstvu.

Svečanom činu potpisivanja u gradskoj vijećnici nazočili su i drugi dužnosnici obiju stranaka sa županijske i gradske razine: Rudolf Vujević, Damir Tomljenović, Drago Prahin, Stjepan Čakanić i drugi iz HDZ-a te Stjepan Kožić, Roman Rodić, Marija Ledinski Anić, Željka Šabarić i drugi iz HSS-a.

- Želja osnivača obiju stranaka bila je da se te stranke jedanput zbliže i to se, eto, sada dogodilo i na lokalnoj razini. Naša koalicija već dobro funkcionira na državnoj i županijskoj razini i nema razloga da tako ne bude u budućnosti i na lokalnoj razini i to u cijeloj Hrvatskoj - rekao je uime HDZ-a Krunoslav Markovinović.

- Mislim da je to koalicija za duže vrijeme, koja bi mogla zadovoljiti želje većine građana, a s ovom novom koalicijom dobili smo i izbore za mjesne odbore - rekao je, pak, uime HSS-a Dragutin Vinovrški Pentek.

www.radiosvn.com

 
08.04.2009.

80 godina zajedništva vatrogasnih društava

Od vatrogasne župe do vatrogasne zajednice

80 godina zajedništva vatrogasnih društava

Vatrogasna zajednica Grada Samobora je organizirala obilježbu 80. obljetnice zajedničkog djelovanja 2. travnja prigodnom izložbom u Samoborskom muzeju i svečanom sjednicom u Hotelu Lavica. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Grada Samobora, sa sloganom obilježbe "Da nepogode ne pogode dom, ne pohode čovjeka, uspjeli smo tijekom 80 godina". Izložbu u Samoborskom muzeju pripremila je Ivanka Brekalo, a tekst za informativni letak i izgled je pripremio Boris Bogolin.

Svečanoj sjednici nazočili su gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, pročelnik Odjela za gospodarstvo Željko Radovanić, predstavnik HVZ Stjepan Ptiček, tajnik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel, predsjednik Gasilske sveze Brežice Mihael Boranić, predstavnici VZ-a gradova Jastrebarsko, Vrbovec, Zaprešić, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina i VZ Općine Pisarovina, predstavnik Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Područni ured Zagreb Stjepan Pilček, pročelnik ispostave Gorske službe za spašavanje Samobor Vlado Novak, predstavnici PP Samobor, direktor Vatroprometa Nenad Radojčić, direktor Autoturista i predstavnik tvrtke Samoborček.

Predsjednik Jurica Domin je otvorio svečanu sjednicu, a zapovjednik Vladimir Domin ml. je u prigodnom izlaganju izvijestio o povijesnom putu od Vatrogasne župe do Vatrogasne zajednice grada Samobora, jer zaštita od požara organizirano je prisutna nekoliko stoljeća u Samoboru. Općina Samobor 1741. godine donosi prvu naredbu o zaštiti od požara i obvezi čišćenja dimnjaka i čađe. Obrtnički cehovi su u Samoboru bili utjecajni oblik društvenog udruživanja, ali i pogodna organizacija u kojoj se moglo razvijati vatrogastvo. I općina Samobor 1788. godine donosi naredbu o organizaciji vatrogasne službe unutra cehova. Slabljenje cehova donosi slabiju protupožarnu zaštitu. Pojavljuje se novi oblik organizacije - dobrovoljna vatrogasna društva. Godine 1890. osniva se DVD Samobor iz kojeg se širi vatrogastvo po okolnim selima. Već 15. svibnja 1929. godine dobrovoljna vatrogasna društva Samobor, Bregana, Sveta Nedelja i Otok osnivaju Vatrogasnu župu Samobor, na čelu koje je starješina Franjo Regović. Ta organizacija je potakla brže širenje vatrogastva i osnivanje vatrogasnih društava. Uspješan rad Vatrogasne župe je zapažen pa se djelovanje širi i na područja van Samobora – Zaprešić, Podsused, Vrapče, Kustošija, Trnje, Horvati, Marija Gorica. Ugledni Samoborci Bogumil Toni, Zvonko Miholjević, Milan Lang, Franjo Strmoli, Franjo Lodeta, Đuro Domin, Stjepan Bošnjak, Milan Tomečak i drugi isticali su se u radu Vatrogasne župe. Za vrijeme svjetskih ratova su samoborski vatrogasci u borbi s mlaznicom i puškom. U teškim poratnim vremenima dolazi do obnove vatrogastva, ali i osnivanja novih vatrogasnih društava. Vatrogasna župa Samobor u svom djelovanju mijenja nazive i 1941. godine je Vatrogasni savez Samobor, 1949. Vatrogasni podsavez Općine Samobor, 1956. Općinski vatrogasni odbor Samobor, 1967. Vatrogasni savez općine Samobor i 1993. Vatrogasna zajednica Grada Samobora.

Samoborsko vatrogastvo je bilo pokretač mnogih aktivnosti. Slijede godine učenja, rada, gradnje vatrogasnih domova i nabava opreme. Dolaskom 1957. za zapovjednika Vladimira Domina, pokreću se mnoge aktivnosti. U tvornicama se osnivaju industrijska dobrovoljna društva. Osnivanjem SIZ-a za vatrogastvo 1977. godine ono je dobilo sigurna sredstva. Iste godine dolazi do izbora Mirka Štengla za predsjednika, Vladimira Domina za zapovjednika i Alojza Vrbančića za tajnika. To je vrijeme nabave vatrogasne opreme i osposobljavanja. Nakon deset godina uspješnog rada zbog obveza u tvrtki odlazi Mirko Štengl. Za predsjednika 1987. godine dolazi Boris Bogolin, zapovjednik je Vladimir Domin, a tajnik Mirko Matijaščić. Dolazi do raznih situacija iz kojih slijedi raspad Jugoslavije. Nakon Domovinskog rata i utemeljenja Republike Hrvatske, prestaje djelovati SIZ za vatrogastvo i nestaju sigurna sredstva. Na temelju donesenog Zakona o zaštiti od požara 1993. godine dolazi do nove organizacije Vatrogasne zajednice Grada Samobora, koje su osnivači dobrovoljna vatrogasna društva. Predsjednikom zajednice postaje Vladimir Domin, zapovjednikom Vladimir Domin ml. i tajnikom Boris Bogolin. Iste godine VZG Samobor je inicijator osnivanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, a osnivačka skupština je održana u Vatrogasnom domu Samobor. Slijede godine obnove u pogledu nabave vatrogasne opreme i kadrova. Skupština VZG Samobor 2005. godine bira za predsjednika Juricu Domina, zapovjednika Vladimira Domina ml. i tajnika Borisa Bogolin.

Tijekom cijelog razdoblja tu humanitarnu djelatnost su mogli voditi uspješno 80 godina samo vatrogasni zanesenjaci, koji su se opredijelili pomoći u bilo kojoj nesreći, bilo kada i u bilo kakvim uvjetima.

Na svečanosti su dodijeljena i prigodna priznanja osnivačima DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Sveta Nedelja i Otok, povelje Vladimiru Dominu i Alojzu Vrbančiću, priznanje začasnice i počasnice članovima Zajednice te zahvalnice članicama Zajednice te tvrtkama i osobama koja pomažu rad vatrogastva.

Gosti su čestitali slavljenicima i uručili im prigodne poklone.

Prigodan glazbeni program je izvelo TD Ferdo Livadić, VA Samoborke i solisti Đurđica Pleše i Franjo Gluščić.

Antun Bogolin

Fotografije: Robert Bogolin

FOTO: Povelja počasnom tajniku Alojzu Vrbančiću

 

Svetonedeljski HDZ i HSS i službeno potvrdili zajednički nastup na izborima

80 godina zajedništva vatrogasnih društava

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002