25.05.2009.

Na sjednici Poglavarstva, između ostalog, odobrena sredstva za spomeničku rentu

Dozvole i za Fantaziju vodeni park

Na sjednici Poglavarstva, između ostalog, odobrena sredstva za spomeničku rentu

Do primopredaje vlasti samoborsko Poglavarstvo odrađuje tehničke sjednice kako ne bi došlo do zastoja u funkcioniranju Grada. Tako je 25. svibnja održana 188. sjednica Poglavarstva u ovom sazivu, na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila i spomenička renta. Nakon što je sredinom ožujka objavljen natječaj za dodjelu sredstava iz spomeničke rente, na njega je stiglo šest prijava. Svih šest prijava bilo je pravovaljano te je povjerenstvo za raspodjelu sredstava (Antun Dubravko Filipec, Dragutin Kušić i Vesna Petrić) odlučilo da svaki od kandidata dobije po 30.000 kuna.

Prihvaćena su izvješća o radu Odjela za društvene djelatnosti te Odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj. Pritom je pročelnik Željko Kovačić istaknuo da treba analizirati rad vanjskih nadzornih inženjera i s nekima od njih prekinuti suradnju, jer zbog njihova manjkava rada dolazi do kašnjenja i nastaju dodatni troškovi.

Na natječaju za sanaciju zidina Staroga grada stigle su četiri ponude, a najpovoljnija je bila ona tvrtke Gamont u iznosu 525.881 kuna.

Potom je Poglavarstvo u postupku izdavanja lokacijskih dozvola zaključilo da nema primjedbi na izdavanje lokacijske dozvole Fantaziji vodeni park za izgradnju ulice Matice iseljenika, s komunalnom infrastrukturom, od Ulice Grada Wirgesa do pristupne prometnice za kompleks Šmidhen. Odobren je i nastavak izgradnje sekundarne vodoopskrbne mreže u naselju Savrščak ukupne dužine 512 metara u iznosu 300.000 kuna. Nakon izgradnje vodovoda planirano je i asfaltiranje ulica.

Na sjednici je usvojen zaključak o upućivanju na javnu raspravu Detaljnog plana uređenja Sveta Helena 1. Javni uvid u plan trajat će 30 dana i to od 8. lipnja do 7. srpnja. Plan će se moći razgledati te unijeti svoje primjedbe i prijedloge radnim danom od 8 do 15 sati u prostoru Gradskog poglavarstva na Trgu kralja Tomislava 5. Javno izlaganje plana predviđeno je 29. lipnja u 17 sati u Gradskoj vijećnici. Plan će se u navedenom razdoblju moći pogledati i na web stranici grada na www.samobor.hr.

M.Š.

 
25.05.2009.

10. hodočašće vatrogasaca hrvatske

Pozdravio ih i Sanader!

10. hodočašće vatrogasaca hrvatske

U aktivnostima Mjeseca zaštite od požara organizirano je 10. hodočašće vatrogasaca Hrvatske u Marijino svetište Mariju Bistricu u nedjelju, 24. svibnja 2009. godine.

Vatrogasnu zajednicu Grada Samobora predstavljalo je 46 članica i članova, 12 djevojčica, 12 dječaka i 15 članova obitelji s pet vatrogasnih zastava. Na hodočašću je bilo ukupno 3000 vatrogasca, a suorganizator Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici je bila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije.

Vatrogasce hodočasnike je pozdravio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, a hodočasnu misu je predvodio svećenik s Raba koji je nakon osam godina profesionalne službe vatrogasca otišao u svećenike.

Hodočasnici iz Samobora su izvršili svoj zavjet hodočašćem u Marijino svetište.

A.B.

 
25.05.2009.

Izbori u mjesnim odborima

Za Klake se tražilo dodatno tumačenje

Izbori u mjesnim odborima

Izbori u 43 mjesna odbora Grada Samobora protekli su bez problema i, kako je rekao predsjednik samoborskog Gradskog izbornog povjerenstva Darko Župančić, nije stigla niti jedna pisana primjedba s terena na rad biračkih odbora i tijek glasovanja te je pohvalio biračke odbore za njihov rad.

Što se tiče rezultata, koalicija HDZ, HSP, HSU najviše glasova dobila je u 14 mjesnih odbora (Bobovica, Braslovje, Cerje, Galgovo, Gradna, Grdanjci, Klake, Klokočevec, Konščica, Mala Jazbina, Pavučnjak, Kardinal Franjo Kuharić, Smerovišće i Sveti Martin pod Okićem), dok je HSS najviše glasova dobio u 13 mjesnih odbora (Drežnik, Kladje, Lug, Mala Rakovica, Manja Vas – Kotari – Bukovje - Prekrižje Plešivičko, Molvice, Noršić Selo, Otruševec, Podvrh, Samoborski Otok, Veliki i Mali Lipovec, Vrbovec te Žumberak).

SDP je najviše glasova dobio u 7 mjesnih odbora (Bregana, Rakov Potok, Ferdo Livadić, Franjo Bučar, Bogumil Toni, Milan Lang i Vrhovčak), a u 7 mjesnih odbora pobijedile su nezavisne liste (Celine, Domaslovec, Farkaševec, Petkov Breg, Rude, Slani Dol i Velika Rakovica). HNS je najviše glasova dobio u dva mjesna odbora (Hrastina i Ljudevit Šmidhen).

No, treba reći da je u većini mjesnih odbora, baš kao i na izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće, vladala velika neizvjesnost i da se sve do kraja nije znalo tko će dobiti najviše glasova. U Maloj Jazbini i Smerovišću je bilo 6 glasova razlike između dvije liste, u Braslovju 5 glasova, u Vrhovčaku 4, a u Grdanjcima svega 2 glasa razlike.

Ukupno će u vijećima mjesnih odbora biti 92 člana s liste HSS-a, 90 članova iz koalicije HDZ, HSP, HSU, 29 nezavisnih, 27 članova s liste SDP-a, 24 s liste HNS-a, te 17 članova s liste HSLS-a.

Zanimljiva situacija je nastala u Mjesnom odboru Klake, gdje je lista koalicije HDZ, HSP, HSU dobila 50 glasova (2 mjesta), a liste HSS-a i HSLS-a po 40 glasova, tj. po jedno mjesto pa su se po D'Hondtovoj metodi izračuna mogla podijeliti ta 4 od 5 mjesta. Za to još jedno mjesto tražilo se dodatno tumačenje, a u skladu sa Zakonom i Statutom Grada Samobora broj članova Vijeća mjesnog odbora povećan je s pet na sedam, pa su sve tri liste dobile po još jednog vijećnika.

M.Š.

 

Na sjednici Poglavarstva, između ostalog, odobrena sredstva za spomeničku rentu

10. hodočašće vatrogasaca hrvatske

Izbori u mjesnim odborima

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002