06.03.2009.

Izložba natječajnih radova za projekt OŠ Farkaševec

Nova škola kao mjesto sastanaka i zajedništva

Izložba natječajnih radova za projekt OŠ Farkaševec

Koja su sve rješenja predlagana za izgradnju OŠ Farkaševec Samoborci mogu pogledati sljedećih desetak dana u Maloj dvorani Galerije Prica. U tom je prostoru izloženo 11 radova koji su pristigli na javni natječaj, a među njima i tri prvonagrađena rada koje je izabralo stručno ocjenjivačko povjerenstvo. Upravo je povjerenstvo obrazložilo svoje odluke na prezentaciji svih radova 5. ožujka, a činilo ga je: gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, arhitekti Andrija Rusan i Dragomir Vlahović, pročelnik Željko Kovačić, a za provedbu natječaja bila je zadužena Štefica Lustek.

Gradonačelnik i predsjednik ocjenjivačkog suda Antun Dubravko Filipec istaknuo je tom prigodom da je Grad pribjegao svom nekadašnjem urbanitetu.

- Mi smo mali grad koji se ponosi svojim srednjoeuropskim naslijeđem, bilo u kulturi ili urbanizmu. Odlučili smo slijediti tu liniju i dalje pa niti jedan projekt u zadnje vrijeme nije napravljen bez javnog natječaja, u kojem se natjecao širi krug ljudi, za rješenja pojedinih prostora koji će krasiti Samobor u budućnosti. Škola nam je značajna zbog novog pristupa školstvu – istaknuo je gradonačelnik zahvalivši povjerenstvu na radu i čestitavši nagrađenima.

Pročelnik odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj Željko Kovačić govorio je o tijeku natječaja koji je raspisan u listopadu 2008. godine i na koji je stiglo 11 šifriranih radova koje je ocijenio ocjenjivački sud. Škola će se raditi na lokaciji Široki grm u Farkaševcu, uz igralište NK Zrinskog, na površini 52.486 m2, sa svim potrebnim sadržajima koje propisuje pedagoški standard. Kao što je već poznato, prva nagrada pripala je arhitektima Andreju Jakominu iz Zagreba i Marku Zlonogi iz Samobora.

Član ocjenjivačkog povjerenstva Andrija Rusan čestitao je nagrađenima i svima koji su sudjelovali na natječaju. Rekao je da su sve odluke bile jednoglasne, a istaknuo je i kako je nakon svake rasprave gradonačelnik uvažavao argumente struke. Stoga je Andrija Rusan zaključio kako je cijeli proces putokaz kako se treba raditi da bi se došlo do što veće konkurencije, a time i najkvalitetnijih rješenja.

Osobita zahvala upućena je i članu povjerenstva Dragomiru Vlahoviću, koji je potom u nadahnutom govoru zahvalio članovima povjerenstva na zajedničkom radu. Apostrofirajuću izreku jednog nizozemskog arhitekta rekao je da mu je, u kontekstu ovog natječaja, škola mali grad, a grad velika škola. Čestitao je Gradu Samoboru što ova mala, ali kulturološki i intelektualno velika sredina, vodi brigu o školstvu i obrazovanju pa je škola pohvala sredini u kojoj živimo. Napomenuo je da na natječaju nije nitko izgubio, jer svaki rad znači i učenje i stjecanje iskustva. Premise ocjenjivačkog suda bile su da škola, kao kuća u kojoj će se odgajati djeca, treba biti skromna u afirmativnom smislu riječi i suzdržana, a tlocrt treba savršeno funkcionirati poštujući orijentaciju istok – jug – zapad, istaknuo je Dragomir Vlahović.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić ukazala je na pedagošku stranu - da je u tenderu natječaja bilo potrebno udubiti se i u novi pedagoški standard, a cilj je bio jednosmjenski rad. Nova škola bila bi kapaciteta 600 učenika u jednoj smjeni. Svaki segment nastave je postavljen na pravi način i vjerujem da će svi koji će u njoj raditi i pohađati je biti zadovoljni rješenjima, rekla je Marica Jelenić.

Prvonagrađeni Marko Zlonoga i Andrej Jakomin pojasnili su svoju zamisao da projektiraju školu kao niz dijelova koji čine kompaktnu cjelinu, ali i da svaki dio može funkcionirati za sebe. Analizirajući parcelu željeli su i da Farkaševec dobije ne samo školu nego i prostor koji bi figurirao kao društveni centar naselja, s obzirom da u 21. stoljeću škola nije samo škola nego, prema njihovoj zamisli, mora funkcionirati cijeli dan te postaje mjesto sastanaka i zajedništva u kojem može participirati cijela sredina. S pječakim putovima i komunikacijama pokušali su ostvariti red i uvesti urbani trag u tom ruralnom dijelu, koji bi započeo nešto novo. Rekli su i kako im je bilo bitno ostvariti i kvalitetnu vezu između unutrašnjih i već postojećih vanjskih sportskih prostora.

Mato Šipuš

 

Izložba natječajnih radova za projekt OŠ Farkaševec

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002