09.09.2009.

U OŠ Bogumila Tonija prvašići dočekani prigodnom priredbom

Dobrodošlica za đake prvake

U OŠ Bogumila Tonija prvašići dočekani prigodnom priredbom

Nova generacija prvašića 7. rujna primljena je u OŠ Bogumila Tonija, a kao i svaka prethodna dočekana je prigodnom predstavom. Malim učenicima i njihovim roditeljima obratile su se na samom početku ravnateljica škole prof. Milena Kolarec i u ime Poglavarstva Grada Samobora Marica Jelenić, zaželjevši im dobrodošlicu u veliku obitelj škole te ugodne, uspješne i sretne školske dane.

Nakon uvodnog dijela, za veselu i raspjevanu atmosferu pobrinula se dramska grupa, mali zbor i folkloraši. Mladi glumci kratkim su skečom podsjetili kako izgleda upis u 1. razred te što sve budući prvašići moraju znati. Sudeći po reakcijama, djeci se osobito svidio veseli klaun Tonček (Matija David Meštrović, 7.c) koji je s njima uspostavio spontanu i neposrednu komunikaciju. Da prvašići znaju i pjevati pokazali su zahvaljujući malim zborašima s kojima su otpjevali pjesmu Kad si sretan. Mali, ali vješti folkoloraši izveli su dječje plesove i igre Prigorja.

Najveće uzbuđenje uslijedilo je nakon priredbe, kada je svaki prvašić dobio na poklon balon i bedž sa svojim imenom i prezimenom.

K.Š.Z.

 
09.09.2009.

Natjecanje mladih vatrogasaca Zagrebačke županije

Stiže novi naraštaj vatrogasaca

Natjecanje mladih vatrogasaca Zagrebačke županije

Na Sportskom centru u Samoboru vatrogasna budućnost Zagrebačke županije 5. rujna se natjecala u izvođenju vatrogasnih vježbi. Natjecanje je održano u kategorijama djece 6-12 godina i mladeži 12-16 godina s ukupno 1100 natjecatelja.

U kategoriji dječaka nastupila su 43 natjecateljska odjeljenja. Najuspješniji u izvođenju vježbe su bili natjecatelji DVD-a Veliki Brezovec. Od samoborskih natjecatelja najuspješnije je bilo DVD Cerje na 10. mjestu.

U kategoriji djevojčica nastupilo je 30 natjecateljskih odjeljenja, a pobijedilo je DVD Ježevo.

Natjecateljska mladež poznata je po uspješnim nastupima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Očekivala se žestoka natjecateljska borba, jer prva tri mjesta omogućuju sudjelovanje na državnom natjecanju. Pobijedila je ekipa DVD-a Mraclin. Natjecalo se 20 ekipa, a iz Samobora je nastupila samo ekipa DVD-a Petkov Breg, koja je zauzela 9. mjesto.

U kategoriji djevojaka nastupilo je osam ekipa, a najuspješnije imao natjecatelja.

Koordinator natjecanja je bio županijski zapovjednik Josip Novosel, tehnički rukovoditelj zamjenik zapovjednika Vladimir Domin, a rukovoditelj natjecanja Zdravko Filipaj.

U provođenju natjecanja sudjelovalo je još osamdesetak osoba, od sudaca i tehničkog osoblja do obrađivača podataka.

Na kraju natjecanja uručena su priznanja za sudjelovanje, a najboljim natjecateljima dodijeljeni su pehari i medalje.

Natjecatelje, voditelje ekipa, suce, tehničko osoblje i gledatelje pozdravio je u ime pokrovitelja i domaćina Grada Samobora zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, ispred Hrvatske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, a ispred Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije podpredsjednik Zvonko Novosel Dolnjak. Domaćin natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Grada Samobora, čiji su članovi uspješno obavili tehničke poslove natjecanja.

Antun Bogolin

FOTO: Robert Bogolin

 
09.09.2009.

Ispiti za vatrogasne suce

Među uspješnima i tri Samoborca

Ispiti za vatrogasne suce

U samoborskom Vatrogasnom domu 2. je rujna Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala ispit za vatrogasne suce za područje zapadnog djela Zagrebačke županije.

Održana je provjera sudaca s ispitom i polaganje ispita za nove suce. Iako je bio prijavljeno mnogo kandidata, na ispit ih je izašlo samo osamnaest. Iz Samobora je pristupilo 6 kandidata, a uspješno su položila trojica.

U prvom roku u mjesecu kolovozu, održanom u Kućama, uspješno je položilo 6 kandidata iz Vatrogasne zajednice Grada Samobora.

Antun Bogolin

 
09.09.2009.

Svečana dodjela uvjerenja polaznicima programa Znanje i kompetencije - prilika za osobe s invaliditetom

S uvjerenjem po posao

Svečana dodjela uvjerenja polaznicima programa Znanje i kompetencije - prilika za osobe s invaliditetom

Podjelom uvjerenja i diploma u Pučkom otvorenom učilištu Samobor okončan je projekt Znanje i kompetencije – prilika za osobe s invaliditetom, kojeg je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. U Samoboru je projekt provodila Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, koje je za potrebe programa uredilo posebnu učionicu, te Učilištem Algebra. Cilj projekta je bio poboljšanje kvalitete življenja, zapošljivosti i društvene uključenosti osoba s invaliditetom kroz njihovo informatičko obrazovanje i edukaciju za aktivno traženje posla. Cilj je i stjecanje specifičnih znanja i vještina koje mogu upotrijebiti u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu, ovisno o specifičnostima i stupnju invaliditeta.

U ime POU Samobor za projekt su brinule voditeljica obrazovnih programa Itana Bukovac i Sunčica Stanić Gluhinić, a u ime Udruge invalida predsjednica Jadranka Guštin i Davorka Amić.

Okupljene su na početku svečanosti 8. rujna prvo pozdravile ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević, a u ime Grada Samobora Marica Jelenić. U svom izlaganju Davorka Amić je istaknula da su u Udruzi izuzetno zadovoljni odazivom svojih članova koji su se uključili u program, a ponosni su i na postignute rezultate. Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje djeluje od 1995. godine, okuplja sve kategorije oboljenja te ima za cilj poboljšanje kvalitete življenja kroz različite edukacijske i rehabilitacijske programe, u skladu s Konvencijom UN-a i nacionalnom strategijom, istaknula je Davorka Amić i dodala da su proveli dva velika projekta – Osobni asistenti te Znanje i kompetencije, prilika za osobe s invaliditetom, koji je i bio razlog ovog okupljanja. Oba projekta provedena su u skladu s osnovnim ciljem Udruge – socijalizacija i uključivanje oboljelih u civilno društvo.

Projekt se provodio godinu dana, a počeo je u rujnu 2008. godine. U program su bila uključena ukupno 82 polaznika, koji su prošli kroz programe za računalnog operatera, web dizajnera, grafičkog dizajnera i specijalista poslovne informatike. Oni koji su uspješno zavšili program stečene kvalifikacije bit će im upisane u radnu knjižicu. Tako je 34 polaznika steklo znanje za računalnog operatera, 5 za web dizajnera, 3 za grafičkog dizajnera, a 5 za specijalista poslovne informatike. Kao jedan od uspjeha može se istaknuti i da su 2 polaznika za web dizajnera odmah angažirana za vođenje i uređenje stranice Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje. Neki od polaznika koji nisu pristupili završnom ispitu dobili su diplome. Uvjerenja i diplome na kraju svečanosti uručili su im Dražen Pavlić iz Učilišta Algebra iz Zagreba te Sunčica Stanić Gluhinić iz POU Samobor. Tom je prigodom Silvio Mucko kao polaznik programa istaknuo da je program odličan primjer kako se osobe s invaliditetom mogu uključiti u zajednicu, a osobito što na taj način mogu naći zaposlenje, zahvalivši članovima Udruge i osobnim asistentima koji su im pomagali. Posebnu zahvalu polaznici su iskazali i svom predavaču Antoniju pa je uz burni pljesak okončana cijela svečanost.

Mato Šipuš

 
09.09.2009.

Počela izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske

Sedam monolita za sedam postrojbi

Počela izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske

Spomen obilježje poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske konačno je stiglo do faze izgradnje. Naime, projekt iniciran od strane Udruge branitelja 151. brigade još 2005. godine, uz značajnije preinake, doveden je ovih dana do trenutka kad se na Trokutu postavlja sedam monolita koji simboliziraju sedam postrojbi koje su se borile na tom ratištu te u znak sjećanja na 310 poginulih hrvatskih branitelja. Među njima je i 5 pripadnika 151. samoborske brigade koji su na Trokutu stradali 29. listopada 1991. godine.

Spomen obilježje osmislio je arhitekt Branko Silađin i u dobroj mjeri asocira na njegov rad u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru. Prema planovima, spomen obilježje bi trebalo biti spremno za otvorenje na listopadsku godišnjicu uz prigodnu svečanost.

Podsjećamo, iza projekta su stali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zagrebačka županija, Samobor, Sveta Nedelja, Ivanić Grad, Dugo Selo, Vrbovec i Lipik, no ne i neke sredine čiji su branitelji poginuli na novljanskom ratištu, što je i dovelo do izmjene prvotno planiranog projekta koji je uključivao i izgradnju spomen sobe.

K.S.

 

U OŠ Bogumila Tonija prvašići dočekani prigodnom priredbom

Natjecanje mladih vatrogasaca Zagrebačke županije

Ispiti za vatrogasne suce

Svečana dodjela uvjerenja polaznicima programa Znanje i kompetencije - prilika za osobe s invaliditetom

Počela izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na Trokutu kod Novske

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002