26.09.2009.

Godišnja skupština svetonedeljskog HNS-a

Žele li na vrh?

Godišnja skupština svetonedeljskog HNS-a

Svetonedeljska podružnica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata 26. rujna je na godišnjoj skupštini za svoju predsjednicu izabrala dosadašnju čelnicu Sandru Starjački, za dopredsjednika Ivicu Vojvodića, za tajnicu Idu Jandrečić, a uz njih u vodstvu podružnice bit će i Dag Rodinis i Davor Nađi.

- Planovi za nastavak rada stranačke podružnice su općeniti - rekla je Sandra Starjački, razjasnivši da je teško već sada reći čime će se točno HNS-ovci Svete Nedelje baviti u proljeće i ljeto sljedeće godine. Lokalni izborni rezultat i jedno vijećničko mjesto u Gradskom vijeću Starjački je ocijenila dobrim, bez obzira na, kako je rekla, različite komentare. Podsjetimo, HNS je bio nositelj koalicije sa SU-om, HSLS-om i DC-om. Razišao se pred izbore s lokalnim SDP-om, s čime je bila propala tzv. velika koalicija, ali je sada, simptomatično, SDP-ov predsjednik Vladimir Tuweg jedini od lokalnih stranačkih čelnika nazočio ovoj HNS-ovoj skupštini, što ostavlja dojam novih međustranačkih odnosa na svetonedeljskoj sceni.

- Za HNS je sada bitan tim ljudi koji će sve vrijeme zajednički i jedinstveno funkcionirati - rekla je predsjednica podružnice, dodavši da mladi ostaju pokretačka snaga stranke te da vjeruje da će njihov novi predsjednik pronaći najbolju formulu kako ih još bolje motivirati na politički rad. - Za proboj na sam vrh svetonedeljske političke scene imamo i znanje i mogućnosti, pitanje je samo koliko to doista želimo – realno je zaključila, ostavivši to kao otvorenu opciju za daljnji rad.

Ivica Vojvodić je na sve dodao da su protekli izbori bili HNS-ovo ulaganje u budućnost, da je iz ove podružnice izabrana i županijska vijećnica (Sandra Starjački op.n.) te da je ova skupštinska sjednica vrijeme da se podružnica posloži za daljnji rad. Podršku tom daljnjem radu i uvođenju mladih u stranačko vodstvo dao je i doajen i jedan od osnivača HNS-a na području Samobora i Svete Nedelje, doživotni počasni predsjednik svetonedeljske podružnice Berislav Marić. On je istaknuo da je do odvajanja Svete Nedelje od Samobora i osnivanja općine za ovo područje došlo zaslugom HDZ-a i podsjetio da je HNS u prvom sazivu Općinskog vijeća Svete Nedelje imao 5 vijećnika, ali je tada, kako je rekao, jedino Branko Benceković od njih prepoznao nove demokratske odnose te pridonosio razvoju mlade općine. Stoga je i njega predložio za neko počasno proglašenje.

Uime županijskog HNS-a svoje svetonedeljske kolege pozdravio je Mladen Guliš.

Edi Kirschenheuter

 
26.09.2009.

Gradonačelnik Beljak sa suradnicima otvorio asfaltiranu cestu između Jarušja i Dragonoša te Dragonoša i Šipačkog Brega

Nakon asfalta nadaju se i vodi

Gradonačelnik Beljak sa suradnicima otvorio asfaltiranu cestu između Jarušja i Dragonoša te Dragonoša i Šipačkog Brega

Stanovnici Jarušja, Dragonoša i Šipačkog Brega mogu odahnuti, jer napokon više ne moraju prolaziti gotovo pa neprohodnim dionicama između ovih naselja. U petak je, 25. rujna, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak otvorio novoasfaltiranu cestu između Jarušja i Dragonoša dužine oko 800 metara, te oko 400 metara dionice između Dragonoša i Šipačkog Brega. Radove je izvela Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije. Uz gradonačelnika su bili njegov zamjenik Željko Stanec i pročelnik Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mladen Ogrinc.

Naravno, ne treba posebno isticati da su stanovnici zahvalili što je napokon riješen i taj problem, budući da su nam rekli kako je nakon velikih kiša cesta bila razrovana i njome se gotovo i nije moglo proći. Sada je stanovnicima Jarušja i Dragonoša skraćen i put do Samobora, jer su prije morali voziti 22 km preko Grdanjaca i Bregane, a sada je preko Šipačkog Brega i Smerovišća put upola kraći.

Željko Bošković, predsjednik MO Veliki i Mali Lipovec, u koji spadaju naselja Dragonoš i Šipački Breg (Jarušje je dio MO Noršić Selo), i tajnik MO Tomislav Šestak rekli su nam da za stanovnike koji žive u ovim mjestima cesta jako puno znači, istaknuvši kako bi, da je cesta bila prije napravljena, i broj stanovnika bio veći, jer se jedan dio ne bi iselio.

- Mi koji smo se uključili u rad mjesnih odbora moramo pokušati svima koji su ostali ovdje poboljšati situaciju, a radi se o oko 250 ljudi. Godinama se u ovaj kraj nije ništa ulagalo, jer je princip bio da mještani sami moraju dati dio sredstava za pripremu i slično. Ova sadašnja vlast, srećom, ima više sluha za potrebe ovog stanovništva i Grad je sam osigurao sve što je bilo potrebno da se cesta asfaltira – rekao je predsjednik MO Željko Bošković i dodao da je prioritet za ovaj kraj voda, jer je žalosno da se u ovom stoljeću još govori o tome kako neka mjesta nemaju vodu, a stanovnicima je bez vode jako teško. Sada se voda doprema u cisternama. Samo jedna cisterna košta 1.300 kuna, a mjesečno mora doći 10 do 15 puta.

Gradonačelnik Beljak zahvalio je ŽUC-u na naporima da se cesta privede svrsi i da od običnog puta postane asfaltirana cesta koja je povezala naselja, ali i skratila put mještanima Dragonoša.

- Rezultat je to napora koji smo uložili i nagovaranja ŽUC-a da saniraju radove koje su započeli nekoliko dana prije izbora ove godine. No, prvi dan nakon izbora i radnici i strojevi su napustili cestu u stanju u kojem je ona bila nemoguća za promet. Svakom daljnjom kišom stanje se pogoršavalo pa je postalo neizdrživo i cesta je bila neprohodna za bilo kakav, čak i za traktorski promet. Nakon sastanaka i uvjeravanja dovukli smo ponovno radnike i strojeve da saniraju cestu, a kad su već bili tu napravljena je i dionica od Dragonoša do Šipačkog Brega. Glede želje stanovnika da dobiju i vodovod moram reći da to ne ovisi samo o meni već o dogovorima sa Zagrebačkim holdingom i njihovom podružnicom Vodoopskrbe i odvodnje. Naravit ćemo sve da to realiziramo u ovom mandatu, ali ne mogu obećati da će se dogovor moći postići - rekao je gradonačelnik na maloj svečanosti koju su pripremili mještani.

Mato Šipuš

Stigla čak i pravna država

Zvuči nevjerojatno i nestvarno, ali u mirni Dragonoš je stigla i građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i to do Ivana Lukšića, tražeći rušenje objekta kojeg je uredio. Možda ni to ne bi bilo čudno da se radi o nekoj novoj građevini neprimjerenoog izgleda i dimenzija. Naime, radi se o tome da je Ivan Lukšić uredio objekt star već više od 100 godina, a inspektorima je sporan dio koji je nekad služio kao štala. Morat ćemo se konzultirati sa stručnjacima kako bi ispitali o čemu se radi, jer objekt je sagrađen prije 1968. godine, ali nam nije bilo jasno zašto je napisano takvo rješenje, umjesto da država bude sretna što netko želi urediti stare i zapuštene objekte kako bi si poboljšao uvjete života. Dakle, ponavljamo, ne radi se o neprimjerenoj građevini, već o prizemnici. I gradonačelnik Beljak je komentirao kako uz svu devastaciju koja se dogodila u samom Samoboru građevinska inspekcija nije reagirala, a sada prvo rješenje o rušenju izdaje za objekt baš u Dragonošu.

Novi ustroj gradskih mjesnih odbora

Gradonačelnik Beljak je istaknuo kako je gradska blagajna za male komunalne akcije ostala prazna uoči izbora pa će nova uprava ove godine napraviti što se još može. No, ponovio je gradonačelnik Beljak, u proračunu za 2010. sva naselja u Samoboru dobit će i 10 puta više sredstava nego do sada.

- Upravo smo u fazi izračuna na koji način bi se novac podijelio po našim mjesnim odborima i vrlo smo blizu rješenja. Kriterij će biti broj stanovnika, a ne samo broj vijećnika u MO. Želimo da se određena količina sredstava dijeli po glavi stanovnika, ali i po površini, jer imamo i nekoliko velikih mjesnih odbora koji imaju mali broj stanovnika pa bi, ako bi gledali samo broj stanovnika, onda Žumberak dobio najmanje, a potrebe su tamo najveće, jer je i površinom najveći. Iz tog razdjela bit će izuzeti sadašnji gradski mjesni odbori, koji zapravo nisu mjesni odbori nego gradske četvrti, pa ćemo uskoro i izmjenama Statuta korigirati granice mjesnih odbora u samom gradu i to više neće biti mjesni odbori nego gradske četvrti. Dat ćemo sve od sebe kako bi se vratilo i tradicionalno nazivlje, jer nema potrebe da se odričemo naših kvartovskih naziva kao što su Giznik, Anindol, Sveta Helena… - naglasio je gradonačelnik Beljak.

 

Godišnja skupština svetonedeljskog HNS-a

Gradonačelnik Beljak sa suradnicima otvorio asfaltiranu cestu između Jarušja i Dragonoša te Dragonoša i Šipačkog Brega

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002